[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu 375L Discusi inceput setup - putin ajutor daca se poate  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:Nu mai pune deloc.
Dar nu vad de ce sa pui sare cand nitritii sunt mari ...

Si eu asa stiu ca atunci cand ai NO2 mari daca folosesti sare o ligurita la 100 l intoxicatia pestilor e incetinita...
[Email]
topbalti
Junior member

IP:

Pai vedeti , eu stiam ca singurii pesti care sunt afectati de sare sunt cei fara solzi dar cantitatea fiind mica nici ei nu sufera, sarea facand mai mult bine una peste alta.
Deci ce fac mai pun sau nu??
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

ocean wrote:
Si eu asa stiu ca atunci cand ai NO2 mari daca folosesti sare o ligurita la 100 l intoxicatia pestilor e incetinita...

O fi un proces chimic...tot ce e posibil, la chimie am fost varza

Dar, sarea nu face bine plantelor.
Eu as merge cu schimburi de apa, hrana foarte putina pentru pesti, niste bacterii din comert adaugate.
Si in scurt timp problema ar trebui sa fie rezolvata.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:O fi un proces chimic...tot ce e posibil, la chimie am fost varza
Un motiv in plus sa verifici sfaturile pe care le dai. Chestia cu sarea este inclusa in abecedarul acvaristicii!

This message was edited 1 time. Last update was at 02/02/2015 16:08:26

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
stefanp
Moderator

IP:

L-am sfatuit sa opreasca adaugatul de sare din alt motiv.
Fata de nitriti, am zis doar ca nu vad de ce. Uite ca omul cat traieste invata, chiar si lucruri de baza.
Plus ca de aia e o comunitate, ca sa intervina si alti membri cand cineva greseste.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

In locul sau nu m-as baza pe sfaturile unor acvaristi despre care nu stiu cat de bine sau rau sunt informati, ci pe ce s-a scris in carti de catre acvaristi cu renume si experienta de zeci de ani, unanim recunoscuti ca avand cunostinte vaste. Forumurile pot sa lamureasca repede intrebari rezultate din lipsa intelegerii aprofundate a recomandarilor din carti, din cauza multelor necunoscute iminente oricarui inceput, dar cunostintele de baza trebuie invatate corect, si nu adunate dintr-o multitudine de pareri subiective, care in cele mai multe cazuri deruteaza mai mult decat informeaza corect.
stefanp
Moderator

IP:

Pentru ca nu toti au carti de acvaristica acasa, sau timp sa aprofundeze domeniul, mai intreaba si pe forum, ca nah, asta e treaba.
Unde intr-adevar se strecoara si informatii gresite, ca pana la urma oameni suntem si nu le stim pe toate. Partea buna e ca tot pe forum poti verifica pe cei care iti dau sfaturi si sa vezi daca macar au habar asa, cat de cat. Sau, precum ziceam mai sus, poate veni altcineva si corecta.

Una peste alta, eu personal te rog sa impartasesti cu noi un articol ceva legat despre sare si nitriti.
Si nu o zic la misto, chiar sunt curios sa citesc, pentru ca dupa cum vezi, n-am stiut lucrul asta. Si vreau sa vad exact ce si cum.

This message was edited 2 times. Last update was at 03/02/2015 00:48:37

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Se spune ca "teoria ca teoria" dar "practica te omoara"

Am gasit un topic mai vechi legat tot de astfel de discutii http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/14117.page
Cum spunea @stefan, chimie pura

This message was edited 1 time. Last update was at 03/02/2015 01:07:12

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
Shubi
CNC-ist de frunte

IP:

Sarea are un rol direct in descompunerea dioxidului de carbon, oxigen care ramane liber in apa, o oxigenare mai buna.
De unde stiu ? bere + sare = no balonare
stefanp
Moderator

IP:

Bun topicul, mersi qwerty!

Deci e vorba despre elementul clor.
Ok, atunci, pentru perioada de startare, daca vrei adauga sare.
Eu as proceda insa cu schimburile mai mici si mai dese si as elimina din calcul efectul advers al adaugarii de sare in acvariu. Si daca ne gandim, apa de robinet e trata cu hipoclorit de sodiu din cate stiu, adica o sursa de clor.

Shubi wrote:De unde stiu ? bere + sare = no balonare

Ei, deja vorbim despre altceva aici.
In cazul asta, ma duc sa ma aprovizionez. Noroc ca am un non-stop fix langa mine

This message was edited 1 time. Last update was at 03/02/2015 01:30:24

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Sarea adera mai usor decat nitritul la sange si cedeaza locul sau oxigenului, ceea ce nu face si nitritul.
bobesku wrote:...o concentratie de 0.06% sare in apa acvariului ar fi suficienta pentru majoritatea cazurilor de crestere brusca (spike) a nitritilor, cu o valoare maxima in jur de 2ppm (0.002, care inmultit cu 30 = 0.06, concentratia sarii in apa).
5g de sare incap intr-o lingurita de ceai, nu chiar cu varf. Umpluta cat incape contine 6g. Doza recomandata: 5g/100L. Atentie la redozare dupa schimb de apa, pastrati concentratia!
Poate sa ne destainuie cineva de la ce concentratie incepe sarea sa dauneze plantelor si cum o face?

This message was edited 2 times. Last update was at 03/02/2015 12:05:54

qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Shubi wrote:Sarea are un rol direct in descompunerea dioxidului de carbon,

Am inteles mesajul tau sugestiv legat de dioxidul de carbon, adica sare+bazin apa dulce= bazin marin , mai ramane sa bem berea, tot cu sare

This message was edited 1 time. Last update was at 03/02/2015 13:10:01

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
stefanp
Moderator

IP:

Ioan wrote:Sarea adera mai usor decat nitritul la sange si cedeaza locul sau oxigenului, ceea ce nu face si nitritul.

Din ce am vazut eu in topicul ala, e vorba despre clorul din sare (NaCl), nu sarea in sine.
Ceea ce ma face sa ma gandesc, precum spuneam mai sus, ca si clorul din schimbul de apa (de robinet), va face acelasi lucru.

Ioan wrote:
Poate sa ne destainuie cineva de la ce concentratie incepe sarea sa dauneze plantelor si cum o face?

Procesul e amintit si in topicul de mai sus, prin schimbarea presiunii osmotice. Ceea ce afecteaza atat plantele, cat si pestii.
La ce concentratie si in ce perioada de timp, ar fi foarte interesant de stiut, intr-adevar.
Dar cred ca asta vom gasi doar cautand un studiu amanuntit. (sau poate chiar Calin Gherman, daca vede topicul asta, s-ar putea sa stie data fiind pregatirea lui profesionala)
[WWW]
topbalti
Junior member

IP:

Va multumesc de sfaturi .
Acum insa nitritii au scazut la 0.1 semn ca sunt pe drumul cel bun si ultimul schimb de apa a fost facut duminica. (dupa o saptamana in care am facut schimburi la greu si de 2 ori pe zi 30-40% din vol. acvariului)
Maine schimb iar apa dar fara sa mai adaug sare poate doar denitrol pana ajung la nitriti 0.

Ce am inteles eu sunt urmatoarele :
- sarea in acvariul ciclat nu isi are rostul insa, intr-un acvariu neciclat, cu pesti, cum este cazul meu a fost binevenita 1lingurita / 100L deoarece nitritii erau ff mari (am avut si 1.0) iar sarea sper sa ii fi ajutat sa treaca peste asta cu bine.

Va tin la curent si luni sper sa am deja 0 nitriti .

[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Ioan wrote:Poate sa ne destainuie cineva de la ce concentratie incepe sarea sa dauneze plantelor si cum o face?

Concentratia exacta n-o stiu, nici nu exista o concentratie unica ....... depinde de specia de planta. Imi amintesc de vremurile dinaintea internetului cind tratam grisu' cu sare chiar daca aveam plante . Stiam de la "batrini" ca se topesc plantele daca pun sare, si ce daca ? Din amintiri Cabomba era cea mai sensibila, devenea transparenta si se "dizolva" in apa. Echinodorusii erau cei mai rezistenti. Parca si Barclaya era sensibila.
topbalti
Junior member

IP:

Acum am alta problema si anume iluminatul.
Am tot citit faza cu 1w/l si drept dovada am luat 6 T5 x 54w neoane de la jbl. (insa mentionez ca nu am CO2)
Neoanele au lumina alba, galbena si rosie cate doua din fiecare, daca trebuie, ma uit pe cartoanele lor sa va zic ce sunt, dar parca nature, color si tropic .
Fertilizez din prima zi cu ferropol si ferropol 24.

De cand am inceput cu acest acvariu ...adica de pe 13 ianuarie 2015 pana acum am mers asa
Prima saptamana pe cele 2 albe si anume 8.30 - 17.30.
A doua saptamana am bagat si 2 ore lumina galbena peste cea alba adica 4x54w intre orele 12.30 - 14.30.
Saptamana asta am fost plecat si am preferat sa scot lumina galbena deoarece aparusera pe geam algele acelea verzi ca niste pete mici (nu multe dar destul de vizibile)
Am razuit azi bine la ele cu o cartela si au disparut momentan

Plantele sunt putin gaurite dar poate de la boomul de nitriti de sapt tracuta, sare etc etc si aici ma refer la Echinodorus Ipica si Osiris dar mai ales la Althernathera red care parca s-a topit.

Ce ma sfatuit sa fac in continuare ??
sa bag lumina alba 2x54w - 8.30 - 17.30 apoi suprapusa cu galbena 2x54 - 12.30 - 14.30 si apoi sa scot galbena si sa bag rosie 14.30 - 16.30 ...
nu am nici o idee si de citit am tot citit dar nu prea are nimeni neoane jbl.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/02/2015 23:56:34

[Email]
stefanp
Moderator

IP:

In primul rand, hai sa vedem niste poze cu plantele. (si eventual si o lista cu ce plante ai acum in bazin)

CO2 este in plan?
Pana atunci insa, adauga niste Easy Life Easycarbo si poate chiar si o bomba (daca nu, chiar doua)...orice ajutor in plus, e binevenit.
Fertilizarea cu Ferropol si Ferropol24 e conform indicatiilor?

Poti sa aprinzi doar trei neoane?
Daca da, eu as merge un program de 7 ore cu trei tuburi momentan.
Daca nu, as ramane la programul de 7 ore, din care 6 sau 5, cu patru tuburi.
Si dintre tuburi as folosi pe cele doua rosii si cele doua albe. Sau invarte-le intre ele incat sa se aprinda cele doua rosii (cred ca e vorba despre color), unul galben (probabil tropic) si unul alb (natur; pe care sa-l lasi in fata, sa dea ok si pentru ochiul tau).

Oricum ar fi, pana nu bagi o instalatie de CO2, nu cred ca o sa ai ce sa faci cu toate cele 6 neoane.
Punctele mici verzi probabil sunt GSA. Fertilizare macro nu faci nu?

This message was edited 1 time. Last update was at 08/02/2015 13:16:56

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
topbalti
Junior member

IP:

Pai plante am asa:

2x Echinodorus Ipica, - ii merge bine insa mai are niste gauri prin frunzele noi apararute
2x Ophiopogon Japonicus, - ii merge bine au dat plante noi din substrat
1x Anubias cruising, - ii merge relativ bine dar pe frunza nou aparuta este o gaura mica.
1x Higrophila angustifolia, - ii merge foarte bine se dezvolta frumos
1x Justicia Shimperi, - nu se misca nimic , dar nici nu da semne de oboseala.
2x Higrophila polysperma, - ii merge bine chiar am tuns-o azi
1x Echinodorus Osiris - ii merge relativ bine dar pe frunza nou aparuta sunt gauri mici
4x Vallisneria Spiralis (normal), - ii merge foarte bine.
1x Lysimachia nummularia - creste greu si nu da semne ca s-a adaptat.
1x Echinodorus rosea, - am luat-o azi
1x Cryptocoryne tropica.- am luat-o azi

Althernathera Red - am avut 2 plante dar azi le-am aruncat am mai oprit 1 fir prapadit.- se topeau si nu cresteau deloc.

Temperatura 28grade.

Fertilizarea cu ferropol este asa : 6 picaturi ferropol 24/ zi si 10ml din ferropol / saptamana ...dar la cate schimburi de apa am bagat cand am avut varful de nitriti am pus mai des

Nu vreau sa bag CO2 deoarece pun discusi cat de curand si nici nu vreau cine stie ce plante .
Diseara mai fac si un set de analize inclusiv GH , Kh si Ph. + poze pt maine

Neoanele le am puse 2 cate 2 deci nu pot aprinde 3 .
Acvariul este la intrarea in firma si as dori sa fac un program macar cu 2 neoane 8.30 - 17.30 ca este undeva la vedere insa dupa 17.30 este bezna total...
sau sa fac o pauza de 2 ore la pranz?

[Email]
topbalti
Junior member

IP:

Am facut un set de analize :
NH4 - 0
NO2 - 0.05
NO3 - 10-15
PH - 7.5-8
Gh - 10
Kh - 7

Se pare ca se apropie de final ciclarea.
Ce parere aveti de GH KH si PH pot pune discusi?
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Ce sa zic...temperatura e cam mare pentru plante, dar daca vrei discusi, asta e situatia.
CO2 cred ca tot poti adauga...poate mai putin, dar cred ca totusi poti pune.
Ce pH prefera discusii?

Continua cu doza de ferropol si ferropol24, conform recomandarilor (are si potasiu, iar gaurile din frunze s-ar putea sa fie semn de carenta in acest element).

Referitor la programul de lumina, nu conteaza daca il faci dimineata, sau seara.
Poti sa-l faci cum doresti, atat timp cat e corect ca intensitate si durata de iluminare.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: