[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
material filtrant  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
ionutz88-betta
Junior member
[Avatar]

IP:

dragi colegi. am doua acvariu, unul de 165l si unul de 160 si am la fiecare filtre externe de la jbl.as dori sa schimb inelele ceramice cu niste materiale filtrante mai bune. am tot auzit de piatra ponce, zeolit, matrix, piatra vulcanica, spartura de lava. care ar fi mai bune dintre ele? ce-mi recomandati? multumesc anticipat.
Like ·
Nicu Balica
Junior member
[Avatar]

IP:

Recomandarile generale sunt:
ADA BioRio 65lei/litru
Seachem Matrix 50lei/litru
Eheim Substrat Pro
Siporax
Cum la un filtru iti intra 2-4 litri de material filtrant biologic,
eu personal iti sugerez sa achizitionezi piatra ponce care este acelasi produs cu cele de mai sus insa nu asa de scump (15lei/litru cred) dar nu asa frumos ambalat....
Este doar concluzia mea in urma lecturarii multor forumuri de acvaristica si nu o spun din experienta proprie.
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut. Piatra ponce = Matrix, piatra vulcanica= spartura de lava. Zeolitul este tot o piatra poroasa, se schimba la 3-6 luni, pe cand celelalte nu, doar se spala odata la 6 luni, depinde de incarcarea biologica. Pe langa cele insirate de tine mai este: Siporax, Micromec, Substrat Pro, Syntomec etc. Acum tu alegi in functie de nevoi si de buget. Eu personal am Siporax si spartura de lava + zeolit.

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Nicu Balica wrote:
eu personal iti sugerez sa achizitionezi piatra ponce care este acelasi produs cu cele de mai sus insa nu asa de scump (15lei/litru cred) dar nu asa frumos ambalat....

Trebuie avut grija la piatra ponce ce se vinde la vrac. Daca nu cunosti persoana sau sursa poti lua" teapa" Au mai patit unii colegii de pe unele forumuri.
La 15 lei as cumpara si eu un sac.

@ionutz88-betta cel mai avantajos la pret este Siporax, la vrac, sau inele de sticla sinterizata, am vazut pe nevertebrate http://www.nevertebrate.ro/Inele-sticla-sinterizata, seamana cu Siporax. Siporax-ul tot sticla sinterizata este.

This message was edited 5 times. Last update was at 13/12/2014 22:45:37

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Nicu Balica wrote:

In teorie este acelasi lucru, in practica, cei care au folosit piatra ponce se plang ca spre deosebire de Matrix, se macina si elibereaza praf in masa apei.
Tot din citite, nu din experienta proprie.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

Faye wrote:

In teorie este acelasi lucru, in practica, cei care au folosit piatra ponce se plang ca spre deosebire de Matrix, se macina si elibereaza praf in masa apei.
Tot din citite, nu din experienta proprie.

OBSERVATIA este valabila pentru majoritatea mediilor de filtrare biologica, mai ales pentru cele naturale. Siporaxul, micro mec, spartura de lava,substrat pro, medii de filtrare pe care le-am folosit, si stiu sigur ca se macina, dar tot praful il gaseam depus pe fundul canistrei, probabil ca si cu matrix se intampla acelasi lucru mai mult sau mai putin, dar trebuie sa-l folosim si sa avem ochii la noi ca sa observam aceste lucruri. O parte dintre acvaristi nu sesizeaza, iar altii chiar nu dau importanta acestui aspect.
MACINAREA este un factor care se intampla in mod natural cu toate produsele de acest gen, indiferent de material, brand, calitate si forma, mai ales pentru cele care sunt transportate in vrac. Se recomanda ca inainte de folosire, mediile de filtrare biologica sa se limpezeasca sub jet puternic de apa, dupa aceea resturile care provin din macinare sunt mai putin vizibile chiar inexistente, dar sa nu exageram, niciodata praful rezultat in urma macinari nu va fi vizibil in coloana de apa, el se depune foarte repede in locuri de adapost. Daca nu s-a clatit putin materialul, este posibil ca praful respectiv sa fie vizibil un timp, dar nu mai mult de cateva ore.
Oare cei care au folosit piatra ponce, au folosit si Matrix, si observatia a fost facuta prin comparatie, sau au intrebat pe cei care folosesc matrix si atunci sa facut doar o constatare, pentru ca probabil cel care foloseste matrix nu a observat acest aspect si atunci acesta problema devine subiectiva.

Duninica placuta domnilor !
Dan

This message was edited 1 time. Last update was at 14/12/2014 12:51:20

sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

dandumitru wrote:Oare cei care au folosit piatra ponce, au folosit si Matrix...

Faye wrote:cei care au folosit piatra ponce se plang ca spre deosebire de Matrix....

Raspunsul e chiar acolo. Era o comparatie intre cele doua medii, facuta de cineva care le-a folosit pe ambele si a ales sa renunte la piatra ponce din cauza rapiditatii cu care se macina. Repet, e informatie la mana a doua, nu experienta proprie. Ce am eu prin filtre, siporax si matrix, daca se macina, nu e sesizabil.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut. Legat de piatra ponce comercializata la noi, din ce am citit pe alte forumuri, este de proasta calitate si are o alta utilitate decat cea pentru filtrare biologica. Din ce am inteles s-ar folosi pentru chivecele de flori.

[WWW] [ICQ]
stefanp
Moderator

IP:

Eu as avea alta problema.
La piatra ponce vanduta la vrac de x sau y, de unde stiu ca e la fel de poroasa si are structura interna ca matrixul ambalat frumos dar mai scump?
La matrixul ambalat frumos (Seachem) am o certificare, pe cand la vanzatorul de pe forum...nu prea. Se poate sa fie la fel, dar la fel de bine se poate sa nu fie la fel...eu unul nu vreau sa risc.

Iar piatra ponce nu e neaparat sa fie la fel, doar pentru ca e piatra ponce. Depinde si de locul de unde a fost luata.
Uite, piatra ponce e si aia de o freci pe calcaie, dar difera fata de ce punem noi in acvarii.

Bun, daca as avea un volum de filtrare de 30-40 de litri (un filtru DYI din tub PVC sau inox), atunci as lua o piatra ponce care poate sa nu fie la fel de poroasa ca matrixul "original", pentru ca am un volum care ar compensa si as avea destule colonii de bacterii oricum (iar 40 de litri de matrix "original" chiar m-ar rupe la buzunar). Dar daca am un filtru cu 3,4 litri volum, prefer sa iau o piatra de care sunt sigur ca e buna (fiind testata si observata inclusiv la microscop).

Ma rog, asta e gandirea mea.
Iar eu in filtrele mele am doar ADA BioRio, Seachem Matrix si Eheim SubstratPro. Nu sunt lucruri pe care sa le schimb la fiecare setup, astfel incat am considerat ca la o perioada de cativa ani, investitia de cateva sute de lei nu mai suna asa rau.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/12/2014 15:06:10

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

De acord cu tine @stefan. Matrix-ul chiar daca este vrac, dar comercializat de Seachem, tot mai mare incredere am in ei decat ceea ce vinde x, y, z. Prefer Siporax, Micromec sau altele decat ceva ce nu am certitudinea calitatii.

[WWW] [ICQ]
Laurentiu
Junior member
[Avatar]

IP:

Dragilor,
Hai sa lamurim treaba cu piatra ponce vs matrix :

Piatra ponce este o roca vulcanica foarte poroasa. Din acest motiv, ?i datorit? culorii sale albe sau cenu?ii-deschis, mai este denumit? ?i spum? de mare.
Ia na?tere prin r?cirea rapid? a lavei ie?ite la suprafa??, care con?ine un procent de ap? mai mare decât la formarea obsidianului, la care se adaug? ?i gaze ca CO2.

Structura ei gen burete si porozitatea o face unul din cele mai bune materiale filtrante biologic.De ce e asa?...pt ca fata de alte materiale filtrante piatra ponce se colonizeaza si pe interior rezultand o mai mica posibilitate de deciclare in cazul penelor de curent fata de materialele filtrannte cu colonizare exclusiv la suprafata.
Ada Bio Rio si Matrix sunt acelasi tip de roca vulcanica,difera locul de unde au fost colectate si ambalarea lor desigur.

Cei de la Seachem in cazul Matrix-ului ambalat la cutie il au sortat pe marime si densitate.Ce nu e conform este bagat in cutii mari si de vinde vrac pt pond.
Astfel,un litru de matrix ambalat la cutie are in jur de 400 de grame si unul de matrix vrac din cutia mare are 750-800 grame.Nici o diferenta la una fata de alta legat de faptul ca se macina.Macinarea este un astept cat se poate de normal,este intalnit la orice material filtrant biologic,inclusiv la spartura de lava sau sera siporax care este mult mai tare.

Piatra ponce se foloseste si in gradinarit,se pune la baza plantelor ornamentale in scop decorativ si pt a forma o bariera termica.
Vine ambalata la sac de 20 de litri care costa undeva pe la 6 euro/sac si nu are scop acvaristic,nimeni nu garanteaza ca nu este si vreo bucatica de soda sau alte materiale de genul prin ea,de aceea trebuie spalata foarte bine.Este decizia fiecaruia de a o folosi sau nu ! Nu vreau sa ma inteleaga cineva gresit ca fac reclama sau antireclama.
Personal folosesc materiele filtrante de renume : Eheim substrat pro,micromec insa am si un sertar cu piatra ponce si inca 12 litri pe balcon care asteapta un alt filtru mai mare pt un bazin mai mare.Dupa cum spune si Stefan,in cazul in care trebuie sa umpli butoaie mari cu material filtrant,nu-ti prea permite buzunarul sa cumperi matrix sau ada bio rio !

Sper ca ceea ce am scris va este util.

This message was edited 2 times. Last update was at 15/12/2014 14:07:40

stefanp
Moderator

IP:

Laurentiu wrote:
Ada Bio Rio si Matrix sunt acelasi tip de roca vulcanica,difera locul de unde au fost colectate si ambalarea lor desigur.

Cu toate ca amandoua sunt piatra ponce, am gasit un link pe un forum unguresc (l-am pus pe undeva si aici), in care un tip a analizat aceste doua materiale (printre altele) la microscop, judecand suprafata disponibila pentru bacterii, dimensiunea canalelor din interior (si daca acestea sunt bune pentru a fi colonizate) samd, spunand ca Ada Bio Rio e mai bun fata de Matrix (bio rio a iesit pe primul loc din toata lista de materiale testate, matrixul fiind pe doi parca).
Deci, sunt doua pietre ponce, dar una e mai buna decat alta, in functie de locul de unde sunt culese (au avut conditii diferite de formare ar fi o explicatie logica).

Asta incercam sa spun si eu mai sus.
Si cea vanduta la sacul de 6 euro, e tot o piatra ponce, de acord. Dar e culeasa din alta parte, o fi la fel de buna?
Se poate ca da, dar la fel de bine se poate ca nu. Pe de alta parte, ADA bio rio si Seachem Matrix au fost testate, exista niste studii, adica stii ce cumperi.
Nah si acum fiecare acvarist decide singur pentru acvariul sau, daca isi asuma riscul asta in fata unei economii la bani, sau nu.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Laurentiu
Junior member
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:Cu toate ca amandoua sunt piatra ponce, am gasit un link pe un forum unguresc (l-am pus pe undeva si aici), in care un tip a analizat aceste doua materiale (printre altele) la microscop, judecand suprafata disponibila pentru bacterii, dimensiunea canalelor din interior (si daca acestea sunt bune pentru a fi colonizate) samd, spunand ca Ada Bio Rio e mai bun fata de Matrix (bio rio a iesit pe primul loc din toata lista de materiale testate, matrixul fiind pe doi parca).
Deci, sunt doua pietre ponce, dar una e mai buna decat alta, in functie de locul de unde sunt culese (au avut conditii diferite de formare ar fi o explicatie logica).

Da,stiu de studiile respective.Este si un tip din Cluj care a studiat la micrisocop si pozat o parte din materialele filtrante biolocgice
In Romania,Dragos ( kirucd ) la un moment dat a inceput un test pe toate materialele filtrante,nu stiu exact cum s-a concluzionat sau daca s-a finalizat studiul.

stefanp wrote:Asta incercam sa spun si eu mai sus.
Si cea vanduta la sacul de 6 euro, e tot o piatra ponce, de acord. Dar e culeasa din alta parte, o fi la fel de buna?
Se poate ca da, dar la fel de bine se poate ca nu. Pe de alta parte, ADA bio rio si Seachem Matrix au fost testate, exista niste studii, adica stii ce cumperi.
Nah si acum fiecare acvarist decide singur pentru acvariul sau, daca isi asuma riscul asta in fata unei economii la bani, sau nu.

Exact,sa nu se inteleaga cumva ca ar fi cineva impotriva sau ca promoveaza comertul cu piatra ponce...fiecare face cum crede.
Pe forum te informezi,gasesti informatii corecte de cele mai multe ori si iti faci o parere.Spre deosebire de Facebook unde pe grupurile de acvaristica sunt multi neaveniti care dau sfaturi,aici stiu ca sunt acvaristi consacrati pe care va puteti baza !

This message was edited 1 time. Last update was at 15/12/2014 17:00:18

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: