[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ceva imi mananca plantele. Help!  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
claudiu.marin
Membru de baza
[Avatar]
IP:

Asa cum spune si titlul, ceva imi mananca plantele...Mai exact planta afectata este Alternanthera, care in urma cu vreo doua luni nu avea nicio problema. Probabil ca o sa spuneti ca nu fertilizez cum trebuie (asa cum am crezut si eu initial) dar am ajuns la concluzia ca nu asta e problema. De curand am bagat in acvariu doua tufe de staurogyne si au ramas fara frunze pana dimineata. Am niste creveti RCS, doi ancistrusi, doi melci pomaceea, un SAE, cativa neoni si vreo 7 microrasbora galaxy. Ca si fertilizare folosesc Easy Carbo si Ferropol.

Atasat aveti o poza facuta astazi si inca una de acum doua luni.

Azi:

image

Acum doua luni:

image
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

scoate Ancistrusii

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
stefanp
Moderator

IP:

Ferropol si EasyCarbo cum dozezi?

Eu m-as gandi si la ceva carente de macronutrienti. Ai un acvariu bine plantat, unde e nevoie de resurse.

Cu lumina cum stai?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
claudiu.marin
Membru de baza
[Avatar]
IP:

stefanp wrote:Ferropol si EasyCarbo cum dozezi?

Eu m-as gandi si la ceva carente de macronutrienti. Ai un acvariu bine plantat, unde e nevoie de resurse.

Cu lumina cum stai?

Detin un acvariu de 54 de litri brut, dotat cu un filtru extern Eheim 2213 si un capac cu 3 neoane Osram (doua 865 si un Osram Fluora pus in mijloc + cate un reflector Sera pentru fiecare neon -> 45w). Ca si fertilizare merg cu Ferropol - 5 ml saptamanal si Ferropol 24 - 2 picaturi pe zi, Easy Carbo cam 2,5 ml pe zi si 2 ml de pipiplant macro . Mai adaug din cand in cand niste EasyLife Fosfo. C02 am doar de la bomba (ba merge, ba nu merge ) si pana acum programul de iluminare a fost de 7 ore pe zi cu toate cele 3 neoane.

This message was edited 2 times. Last update was at 03/12/2014 21:42:13

stefanp
Moderator

IP:

Bun, acum vorbim altfel

Ai un bazin puternic iluminat, 1 W/litru.
Pentru ca plantele sa reziste la turatia impusa de lumina, trebuie sa le oferi mancarea necesara.
Incepem cu carbonul. CO2-ul este esential. Incearca sa faci bomba aia sa mearga cat mai constant posibil. Doza de easycarbo e ok.

Doza de ferropol recomandata e de 5 ml la 20 litri de apa, saptamanal. Deci tu ar trebui sa pui vreo 12 ml, nu 5. Iar bazinul tau e plantat bine.
Urca doza treptat.
Ferropol24 e ok.

Referitor la PPS.
Cand l-am folosit, am observat o carenta in fosfat si potasiu, pe care o suplimentam separat cu Easy Life.
Eu ti-as sugera sa incepi sa adaugi un pic de Kalium, daca zici ca Fosfo deja folosesti.
Bine, eu ti-as recomanda sa treci pe toata gama macro Easy Life, dar asta depinde de tine.

In cazul de fata, te-ar ajuta si niste teste de apa...ca sa stii cam pe unde esti.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut. @stefan are dreptate, este lipsa de macronutrienti, eu cred ca potasiu. Un sfat, renunta la pipiplantul ala, sigur de la ala ti-se trage. Si eu am patit la fel cad am folosit fertilizare DIY. Foloseste alta firma pentru fertilizare macro. Ai acum de la JBL ProScape NPK, sau foloseste de la EasyLife Kalium-Potasiu. Schimbarea nu o vei observa in doua-trei zile, trebuie sa treaca vreo 2 spt.

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
claudiu.marin
Membru de baza
[Avatar]
IP:

stefanp wrote:Bun, acum vorbim altfel

Ai un bazin puternic iluminat, 1 W/litru.
Pentru ca plantele sa reziste la turatia impusa de lumina, trebuie sa le oferi mancarea necesara.
Incepem cu carbonul. CO2-ul este esential. Incearca sa faci bomba aia sa mearga cat mai constant posibil. Doza de easycarbo e ok.

Doza de ferropol recomandata e de 5 ml la 20 litri de apa, saptamanal. Deci tu ar trebui sa pui vreo 12 ml, nu 5. Iar bazinul tau e plantat bine.
Urca doza treptat.
Ferropol24 e ok.

Referitor la PPS.
Cand l-am folosit, am observat o carenta in fosfat si potasiu, pe care o suplimentam separat cu Easy Life.
Eu ti-as sugera sa incepi sa adaugi un pic de Kalium, daca zici ca Fosfo deja folosesti.
Bine, eu ti-as recomanda sa treci pe toata ga.ma macro Easy Life, dar asta depinde de tine.

In cazul de fata, te-ar ajuta si niste teste de apa...ca sa stii cam pe unde esti.

Am cumparat de curand o trusa de teste si dupa parerea mea au iesit ok. NO3-ul - 10 mg/l iar cel de PO4 avea o culoare pe care nu prea am stiut sa o incadrez in schema. O sa il refac zilele astea ca sa fiu sigur. Oricum, nu cred ca frunzele s-au gaurit in halul asta din lipsa de macro. Mai apare din cand in cand niste GSA pe geam si stiu CO2-ul este vital, dar pana strang bani de butelie mai dureaza. Ideea e ca staurogynele au ramas fara frunze in cateva ore deci clar nu se pune problema de carente. Plus ca la fel fertilizam si inainte si era ok. De cand am bagat pomaceea si ancistrusii s-a ales praful. Am niste Easy Life Profito prin dulap si in curand o sa raman fara Ferropol. Sa inlocuiesc Ferropolul? O merge mai ok?

This message was edited 1 time. Last update was at 03/12/2014 22:53:57

qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu nu am avut nici pomaceea nici ancistrusi, dar am patit la fel ca tine. Toata problema a fost de macro DIY. Daca nu ai suficient Profito ca sa continui fertilizarea cu el mai bine ramai pe JBL, este tot atata de bun. Faci prima data schimb de apa apoi treci la alt fertilizant daca vrei. Incearca sa scoti pomaceea si ancistrusii vezi daca se schimba ceva.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/12/2014 22:56:47

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
claudiu.marin
Membru de baza
[Avatar]
IP:

qwerty wrote:Eu nu am avut nici pomaceea nici ancistrusi, dar am patit la fel ca tine. Toata problema a fost de macro DIY. Daca nu ai suficient Profito ca sa continui fertilizarea cu el mai bine ramai pe JBL, este tot atata de bun. Faci prima data schimb de apa apoi treci la alt fertilizant daca vrei. Incearca sa scoti pomaceea si ancistrusii vezi daca se schimba ceva.

Am o sticla plina de Profito dar nu prea stiu cum sa fertilizez. Bag Profito saptamanal si zilnic, pe langa Easy Carbo, ce sa bag? Merge Profito cu Ferropol24 daca ambele sunt micro? O sa trec pe Easy Life dar trebuie sa mai fac niste teste de apa ca sa invat cum sta treaba. Nu neg ca plantele au de suferit pentru ca nu bag C02 si nici macro de calitate, dar ti-am zis faza cu staurogynele...O sa scap de ancistrusi zilele astea si o sa vad daca isi revine Alternanthera.
stefanp
Moderator

IP:

Se poate sa fie si Ancistrusii, precum a spus Alex mai sus.
Dar din punctul meu de vedere, nici relatia lumina-co2-fertilizanti nu e ok la tine.

Gama JBL e buna, nu trebuie sa o schimbi.
Doar sa o folosesti cum trebuie.

GSA apare cand sunt prea putini fosfati in raport cu nitratii.
Deci ai nevoie si de ceva fosfo suplimentar.
NO3 e ok, nu mai trebuie sa adaugi suplimentar.
Dar niste potasiu poti adauga.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
claudiu.marin
Membru de baza
[Avatar]
IP:

stefanp wrote:Se poate sa fie si Ancistrusii, precum a spus Alex mai sus.
Dar din punctul meu de vedere, nici relatia lumina-co2-fertilizanti nu e ok la tine.

Gama JBL e buna, nu trebuie sa o schimbi.
Doar sa o folosesti cum trebuie.

GSA apare cand sunt prea putini fosfati in raport cu nitratii.
Deci ai nevoie si de ceva fosfo suplimentar.
NO3 e ok, nu mai trebuie sa adaugi suplimentar.
Dar niste potasiu poti adauga.

Ok, o sa iau niste potasiu. Pot sa inlocuiesc Ferropolul cu Profito daca raman fara el (Profito saptamanal si Ferropol24 zilnic) sau sa il las in dulap si sa merg in continuare cu Ferropol si Ferropol 24?
stefanp
Moderator

IP:

Daca tot te-ai apucat cu Ferropol, mergi in continuare cu asta.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
claudiu.marin
Membru de baza
[Avatar]
IP:

Ok. Va multumesc mult pentru sfaturi. smilie
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu trebuie neaparat sa treci pe EasyLife. Mergi mai departe cu Ferropol, este bun. Ramai stabil pe un singur fertilizant, nu alterna cu ele. Cum a spus si @stefan, trebuie sa rezolvi cu Co2, apoi vei putea sa tragi o concluzie exacta ce dezechilibru ai in bazin. Parerea mea este totusi sa renunti la Pipiplant.

[WWW] [ICQ]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: