[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
micsorare acvariu in inaltime  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

intrebare: se poate micsora un acvariu in inaltime? Ma gandesc sa cumpar un acvariu sh dar are coloana de apa prea inalta. Ar trebui sa tai din el intre 5 si 10cm sau mai mult depinde ce oferte sunt. Grosimea sticlei poate fi 10-12mm. Ce parere aveti? Teoretic eu cred ca merge facuta figura, se taie geamul de jur imprejur, se taie siliconul la dimensiunea taiata si apoi se finalizeaza taierea si desprinderea geamului. Asta dpdv teoretic, dar practic? A mai facut cineva figura asta?

This message was edited 1 time. Last update was at 10/09/2013 11:34:36

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

No tare curios sunt si eu la faza asta, ptr ca si pe mine m-ar interesa daca si cum se poate face. Astept cu nerabdare! Da Doamne sa mearga!
[Yahoo!]
Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

Cred ca TEORETIC se poate, dar te complici.
Cum esti tu indemanatic cred ca ar fi mai usor si mai ieftin sa-ti faci singur un acvariu la dimensiunile pe care le doresti.

Festina lente !
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu cred ca poti sa tai sticla cat timp fetele sunt lipite una de alta, adica nu vad cum s-ar putea face asa ceva, imi inchipui ca o sticla de asemenea grosime se taie numai la masina.

realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Intreaba de curiozitate un geammgiu, daca ei nu reusesc sa iti "decupeze" tu cu siguranta nu reusesti.
Dar ca sa nu iti faci iluzii iti spun ca nu se poate.

This message was edited 2 times. Last update was at 10/09/2013 12:31:57

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Manual cea mai "ingusta" lama de sticla de 10mm pe care mi-a taiat-o un sticlar meserias si asta dupa ce m-a bombanit si m-a pus sa jur ca o cumpar daca se rupe, a fost de 6cm (lungimea era de 1100mm). S-a chinuit tare sa o "desprinda" pentru ca nu avea priza sa o forteze pe marginea mesei, avand si lungimea mare. In situatia data cred ca latimea minima ar putea fi de 10cm cu conditia sa se poata taia lipitura. Teoretic se taie cele doua laturi mari, dupa care se pot taia si cele doua mici (din cauza suprepunerilor).
Dar asta doar teoretic, nu am facut-o si nu am auzit sa o fi facut-o cineva... Dar abia asteptam sa avem o referinta

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

eu ma gandeam ca teorie: se taie acvariul de jur imprejur la dimensiunea dorita, iar fasia taiata sa aibe minim 10 cm latime, altfel risti sa faci boroboate. Se taie siliconul pana la nivelul taieturii si se incepe a demonta lateralele mici( finalizat taietura prin ciocanit si apoi desprindere), ca apoi sa am loc pentru cele mari. Cam asa gandesc eu ca se poate face manevra. Dar cum de la teorie la practica e distanta mare, poate ne lamureste cineva care sunt sansele de reusita si care sunt riscurile. Grosimea sticlei este 10 sau 12 mm. Lungime taietura 1350mm sau 1200mm pe lateralele mari desigur

This message was edited 1 time. Last update was at 10/09/2013 12:58:57

[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Parerea mea este ca te chinui degeaba, cu sanse mici de reusita... daca-ti fuge taietura, o sa strici bazinul. E sticla groasa, nu merge asa usor cum pare la prima vedere.

- lasa acvariul asa cum este,
- construieste un stativ mai scund, pe care sa asezi bazinul astfel incat sa "vina" la inaltimea calculata,
- construieste o rama de lemn, de jur imprejurul bazei acvariului, care sa urce pana unde vrei tu.
- nu trebuie decat sa pui mai mult substrat, astfel incat inaltimea coloanei de apa sa fie cea dorita de tine.

In principiu, o sa ai un acvariu cu substrat de 10-12 cm inaltime, pe care il maschezi frumos cu o rama de lemn... si nu se vor vedea decat 3-4 cm din inaltimea substratului.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

am inceput demontarea acvariului deoarece nu am gasit nici o modalitate de a-l taia asa pe loc. Am vorbit cu geamgiul si mi-a spus ca nu se poate taia deoarece el ca sa-l "rupa" are nevoie de o suprafata pe care sa-l puna. Neavand suprafata de presare acvariul fiind lipit, teoretic aceasta operatie nu se poate face. Mi-a mai dat o idee: sa-l taiem cu discul diamantat, dar e riscant sa se sparga si nu se poate taia in linie dreapta. Ca idee de a "micsora"inaltimea acvariului a mai fost "triplarea"fundului( spun triplare ca deja avea fund dublu). Ca operatie se pune o bucata de polistiren extrudat la mijloc de dimensiunea dorita si apoi se lipeste geamul. Operatia asta e ok, dar in ceea ce ma priveste, acvariul avea in partea de sus unde a fost capacul niste pete foarte deranjante lasate de apa, eu zic imposibil de scos, sau mai bine spus nu am gasit nici o modalitate de a le scoate. Asa ca prin urmare am inceput sa demontez acvariul urmand apoi sa-l micsorez in inaltime la geamgiu si sa-l lipesc la loc. In prima faza am taiat cu discul diamantat intaritura transversala, cea de pe mijlocul acvariului. Cu aceasta ocazie am constatat ca aceasta operatie nu este destul de fina( nici nu am eu scula potrivita, am flex cu disc diamantat) si ca geamul s-a spart in unele portiuni pe lungimea taierii. Deci daca ma apucam sa tai tot acvariul pe inaltime acum cred ca il aruncam la gunoi. In continuare m-am lovit de problema taierii siliconului, deoarece in unele locuri acvariul a fost atat de tare strans la lipire incat cuter-ul nu poate taia pe acolo. Am mai incercat sa tai siliconul cu fir de pescuit dar nici acesta nu intra. Ma gandesc acum sa iau solutie de curatat siliconul si sa o pun in locurile acelea in speranta ca acesta va fi dizolvat si voi putea desface geamul cu usurinta. Ce parere aveti?

[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

scorpionul wrote:... Ma gandesc acum sa iau solutie de curatat siliconul si sa o pun in locurile acelea in speranta ca acesta va fi dizolvat si voi putea desface geamul cu usurinta. Ce parere aveti?

Credem ca speranta moare ultima .

- incearca sa utilizezi o coarda de chitara... ii legi doua "manere" in capete si te joci cu ea ca un joagar... poate merge.
- nu stiu ce sa zic de solutiile alea care "dizolva" siliconul. Nu am vazut/folosit.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Exista niste super solutii ptr 'topit' siliconul foarte bune, dar nu stiu daca se gasesc la noi. Am vazut pe youtube la americani, de lasa 24h sa actioneze si rezultatul este ca si cand nu ar fi fost silicon pe zona, se desprinde foarte usor de pe suprafata . Succes si tine-ne la curent!
[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

solutie de dizolvat siliconul se gaseste la Dedeman. Nu stiu ce rezultate are dar am aflat pretul si asta e suficient. Am vorbit cu Adrian de la Pepika si astazi primesc si ei pentru test o astfel de solutie. O s-o incerc la mine pe acvariu si va tin la curent. Mersi de idee koala dar coarda de chitara nu merge. In locul respectiv nu intra nici firul de guta de 0,3. Speranta mea e sa dizolv siliconul si sa se reduca presiunea in ounctul respectiv ca sa pot baga o pana si sa tai. Eu am folosit din aproape in aproape o cartela pe post de pana si a mers destul de bine

[Yahoo!]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

eu am dezlipit fundul de la acvariu cu lama de ras. Am infasurat banda adeziva pe jumatate ca sa nu ma tai, plus manusi pe mana, si incet si cu rabdare am reusit si pe portiunile unde nu intra cutterul.

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ideea cu lama de ras e interesanta, dar...ca intotdeauna exista un dar...m-am dus peste tot in jurul blocului si nu am gasit lame. In cele din urma m-am dus la Real( marele magazin Real) care, culmea, nu comercializeaza lame de ras. Exact ca in ciclul te duci bou si te intorci vaca. Asa ca nu imi mai ramane decat ca maine dimineata sa ma duc la piata si sa caut la tarabe lame de ras...

[Yahoo!]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

vezii la un magazin mic de cartier

[Email] [Yahoo!]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

am postat de pe tel si nu am vazut ca deja ai fost peste tot in jurul blocului
eu stau la casa la periferia orasului si am un magazin mixt cu de toate

[Email] [Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

in fine am rezultate pozitive. Figura cu lama de ras a mers in cele din urma si m-a ajutat sa tai acolo unde nu am reusit cu altceva( multumesc Anca de pont). La 22 seara cand am ajuns eu acasa nu stiam incotro sa ma duc dupa lame de ras si am incercat la vreo 3 magazine de langa bloc, o benzinarie si apoi la Real. Am abandonat cautarile dupa aceste esecuri si azi dimineata am fost la piata am gasit. Stiam cu ce ma confruntam, adica cu multa rabdare altfel nu reusesti. Primul sfat pe care l-as da unuia care vrea sa desfaca un acvariu: este sa aibe muuuuuuuuuuuuulta rabdare. Multe altele depind de indemanarea fiecaruia. Nu am vazut nicaieri un topic cu sfaturi despre cum se desface un acvariu. De aceea o sa fac un topic cu toate piedicile pe care le-am intalnit si o sa-i rog pe cei mai experimentati ca mine sa adauge sfaturile pe care ei le considera necesare. In legatura cu solutia pe care am luat-o pentru test de la Pepica: gelul este interesant( se gaseste sub forma de gel in tub) inmoaie siliconul si il face mai usor de curatat, dar nu poate patrunde intre geamurile de sticla. Acolo este indicata solutia de dizolvat siliconul in forma lichida, nu gel. Nu voi mai scrie acum aici pentruca asa cum am promis voi deschide un topic separat pe aceasta manevra de dezmembrare a unui acvariu

This message was edited 1 time. Last update was at 19/09/2013 13:29:04

[Yahoo!]
Bobi Brasov
Member
[Avatar]

IP:

Ai reusit sa desfaci toate fetele,daca da bravo.Stima!!

Sa auzim de bine !
[Yahoo!] aim icon [MSN] [ICQ]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu numai ca am reusit, dar am mai facut una demna de toata lauda: am desfacut fundul dublu. De ce? Acvariul avea 135 lungime si eu vreau sa-l fac de 120 sau 125. Nu stiu exact cum e mai bine, asta datorita lampilor care au lungimea de 120. Toate aventurile desfacerii acvariului le voi povesti intr-un alt topic ca sa aibe lumea ce invata si sa stie cu ce probleme se infrunta cand vor desface un acvariu

[Yahoo!]
Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

Abia astept sa citesc topicul cu dezmembrarea acvariului.
Cred ca ti-a trebuit muuuulta rabdare !!!
Mult succes in continuare

Festina lente !

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: