Author |
Message |
luci93
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 16:29:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
luci93
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1fd6c4e41e2c6a6b092eb13ee72bce95.jpg)
IP:
|
Ce parere aveti despre imaginea asta?Scuzati modul in care a fost desenat  )
|
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 16:59:20
|
iptdorin
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/43a2348027cdb8d216f4fb15fd9e1e4f.jpg)
IP:
|
salut,nu cred ca va functiona.
Din desen eu inteleg ca filtru intern face totul?adica prin puterea lui va trece apa prin toate alea?daca e asa,nici o sansa...
|
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 17:03:21
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
iptdorin wrote:salut,nu cred ca va functiona.
Din desen eu inteleg ca filtru intern face totul?adica prin puterea lui va trece apa prin toate alea?daca e asa,nici o sansa...
Ca sa intelegi ce vreau sa ti spun,tu ai nevoie de o pompa care sa ti traga apa prin acele medii filtrante,nu sa o impinga.Pe principiu asta merg toate filtrele.
Singura variant,ca totul sa functioneze,ar fi sa pui o pompa de apa foarte puternica,dar atunci nu mai are rost,iti iei filtru profi...
This message was edited 1 time. Last update was at 27/06/2013 17:36:59
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 17:54:46
|
Lucian
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d5a4e20742511cfdef40f.jpg)
IP:
|
iptdorin wrote:
iptdorin wrote:salut,nu cred ca va functiona.
Ca sa intelegi ce vreau sa ti spun,tu ai nevoie de o pompa care sa ti traga apa prin acele medii filtrante,nu sa o impinga.Pe principiu asta merg toate filtrele.
Singura variant,ca totul sa functioneze,ar fi sa pui o pompa de apa foarte puternica,dar atunci nu mai are rost,iti iei filtru profi...
NU este adevarat ca pompa trebuie sa traga  . La TOATE (dar TOATE) filtrele din acvaristica pompa impinge apa, nu o trage  . 99.9% din pompele din lumea asta imping fluidul nu il trage si asta pentru ca ne aflam foarte aproape de zero absolut si este imposibil sa faci un vid care sa "traga" o coloana de apa de sa zicem 9.5m si economic este sa impingi lichidul (pentru presiune s-au construit pompe si prese care fac presiune de zeci de mii de bar). De asta pompele de fantana se baga in fantana si imping apa sus, de asta reglajul de debit la o pompa se face prin strangularea refularii nu pe aspiratie - se arde motorul, de asta ... nu poti sa tragi cu un furtun vinul din butoiul vecinului din balconul de mai jos
Cea mai mare greseala in desen este ca partea de filtrare care ar trebui sa fie curatata cel mai des este cea mai greu accesibila. De asta la canistre apa intra in pompa (  ) si este impinsa intr-un prefiltru de care dai de cum deschizi canistra si de aici este impinsa spre fundul cansitrei de unde este impinsa in sus prin mediile de filtrare. In rest este perfect functional si s-au facut astfel de filtre, am vazut unele chiar pe laterala acvariului.
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 18:16:37
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
da,ai dreptate pe 50% :)).m am exprimat gresit.
la 99,9% din filtre,motorul(pompa) sta deasupra mediilor filtrante,este adevarat ca impinge apa,dar o si trage din mediile filtrante.
Din desenul colegului,reiese ca e un filtru "pe dos",sa zic asa.eu nu I dau nici o sansa.si spun asta ca am incercat eu,candva.
Cum am spus,singura sansa,este sa foloseasca o pompa foarte puternica,ceea ce nu se merita.
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 18:29:52
|
Lucian
Administrator
IP:
|
iptdorin wrote:da,ai dreptate pe 50%  ).m am exprimat gresit.
la 99,9% din filtre,motorul(pompa) sta deasupra mediilor filtrante,este adevarat ca impinge apa,dar o si trage din mediile filtrante.
Din desenul colegului,reiese ca e un filtru "pe dos",sa zic asa.eu nu I dau nici o sansa.si spun asta ca am incercat eu,candva.
Cum am spus,singura sansa,este sa foloseasca o pompa foarte puternica,ceea ce nu se merita.
Poate ca tie nu ti-a mers pentru ca ai incercat o pompa care 50% trage si 50% impinge
Inainte sa postezi eu iti recomand sa mai citesti odata ce ai scris
Dragi cititori ai acestui post sa stiti ca inca nu s-a inventat pompa care, citez "impinge apa, dar o si trage din mediile filtrante"  Daca o veti descoperi brevetati-o repede
This message was edited 1 time. Last update was at 27/06/2013 18:30:04
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 19:05:11
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Schema e corecta, dar filtrul e deficitar in ceea ce priveste functionalitatea... asa cum a spus si Lucian, vei avea urmatoarele probleme:
- pompa aia iti arunca apa murdara sub ultimul nivel,
- ei bine, nivelul ala se va colmata primul si apa nu va mai curge prin el,
- accesul la acel nivel este greoi... trebuie sa desfaci toata mustaria ca sa cureti.
PS: Si DA, marea majoritate a pompelor din acvaristica imping apa!
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 20:11:02
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
Lucian wrote:
iptdorin wrote:da,ai dreptate pe 50%  ).m am exprimat gresit.
Poate ca tie nu ti-a mers pentru ca ai incercat o pompa care 50% trage si 50% impinge
Inainte sa postezi eu iti recomand sa mai citesti odata ce ai scris
Dragi cititori ai acestui post sa stiti ca inca nu s-a inventat pompa care, citez "impinge apa, dar o si trage din mediile filtrante"  Daca o veti descoperi brevetati-o repede
ehhh,faptul ca esti moderator nu te face mai destept...stiu ca ai inteles ce vreau sa zic,dar asta este...
si mai pe romaneste,fara temeni stiintifici,intr un filtru intern de ex,pompa impinge apa,dar o impinge de unde?inainte de a o impinge,nnu o trage de undeva?nu trage apa din acvariu prin mediile filtrante?si dupa ce apa ajunge la motor(rotor)evident ca este impinsa,dar pana este impinsa este trasa.principiu este simplu,si nu trebuie sa invocam viduri zero absolut si mai stiu eu ce
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 21:06:18
|
Lucian
Administrator
IP:
|
iptdorin wrote:ehhh,faptul ca esti moderator nu te face mai destept...
Ei bine am devenit mai destept inainte sa fiu moderator, cam de pe cand am invatat si am ajuns sa proiectez multe, inclusiv pompe
iptdorin wrote:si mai pe romaneste,fara temeni stiintifici,intr un filtru intern de ex,pompa impinge apa,dar o impinge de unde?inainte de a o impinge,nnu o trage de undeva?nu trage apa din acvariu prin mediile filtrante?si dupa ce apa ajunge la motor(rotor)evident ca este impinsa,dar pana este impinsa este trasa.principiu este simplu,si nu trebuie sa invocam viduri zero absolut si mai stiu eu ce
ei... nici faptul ca tu nu esti moderator nu te-a facut mai destept. Dupa tine, asa intre noi fara termeni stiintifici, nu conteaza unde pui pompa? Daca este asa, oare de ce se mai chinuie prostii astia de fac pompe pentru fantani sa le scufunde cand ar putea sa le tina la suprafata sa nu le mai faca etanse, sa nu mai coboare cu firul electric prin apa? Intreaba-te doar atat... daca nu sti sa raspunzi nu dispera, "mai pe romaneste" nu toate se pot rezolva fara sa citesti si sa inveti nimic... Consider inchisa discutia cu tine si alta data nu mai scrie despre lucruri pe care nu le stapanesti.
This message was edited 1 time. Last update was at 27/06/2013 21:06:43
|
|
|
 |
Black
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 21:44:02
|
Black
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c2ddc87b68fed4f62a29c1ff816f58b0.jpg)
IP:
|
Pompa nu trage apa intr-un filtru extern.Apa vine in filtrul extern prin cadere libera in prima faza datorita faptului ca filtrul extern este plasat sub acvariu.In a doua faza datorita faptului ca filtrul este un spatiu inchis etans prin faptul ca pompa scoate apa din el se creaza un vacum ce mentine permanent caderea apei din acvariu si are loc o suctie a apei.Datorita acestui fenomen de vacum un filtru extern poate functiona si la nivel cu acvariul (cum este in cazul meu,filtrul este langa acvariu) atata timp cat pompa este sub nivelul apei din acvariu si are suficienta apa la palete.Filtrele cu debit mare de evacuare se pun sub acvariu tocmai pentru ca alimentarea prin cadere libera + efectul de vacum asigura in permanenta apa.Ideea este ca oriunde pui filtrul pompa trebuie sa fie bine alimentata cu apa daca nu exista riscu sa se arda.
In imaginea de mai sus ai 2 probleme mai mari:
1. Pompa trebuie sa fie puternica deoarece debitul ii va fi micsorat considerabil dupa ce va impinge prin medii.Deci o sa folosesti o pompa puternica ce iti va da la urma un debit de evacuare mic.
2.O sa ai acces greu la zona de prefiltrare unde se aduna "grosul"
Mult mai bine este sa inversezi sensul curentului de apa si anume sa pui pompa in acvariu cum este in desen iar evacuarea sa se faca deasupra pe medii.Iti trebuie minim 2 compartimente si o sa ai un fel de filtru biobox,apa intra pe deasupra,prin cadere libera traverseaza mediile filtrante din primul compartiment si urca in al doilea de unde se revarsa in acvariu.Astfel mentii debitul bun al pompei si cureti usor zona de prefiltrare.
This message was edited 1 time. Last update was at 27/06/2013 21:52:07
|
http://www.youtube.com/watch?v=3pfTFevnEMU
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24485.page |
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 21:46:28
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
Lucian wrote:
iptdorin wrote:ehhh,faptul ca esti moderator nu te face mai destept...
Ei bine am devenit mai destept inainte sa fiu moderator, cam de pe cand am invatat si am ajuns sa proiectez multe, inclusiv pompe
iptdorin wrote:si mai pe romaneste,fara temeni stiintifici,intr un filtru intern de ex,pompa impinge apa,dar o impinge de unde?inainte de a o impinge,nnu o trage de undeva?nu trage apa din acvariu prin mediile filtrante?si dupa ce apa ajunge la motor(rotor)evident ca este impinsa,dar pana este impinsa este trasa.principiu este simplu,si nu trebuie sa invocam viduri zero absolut si mai stiu eu ce
ei... nici faptul ca tu nu esti moderator nu te-a facut mai destept. Dupa tine, asa intre noi fara termeni stiintifici, nu conteaza unde pui pompa? Daca este asa, oare de ce se mai chinuie prostii astia de fac pompe pentru fantani sa le scufunde cand ar putea sa le tina la suprafata sa nu le mai faca etanse, sa nu mai coboare cu firul electric prin apa? Intreaba-te doar atat... daca nu sti sa raspunzi nu dispera, "mai pe romaneste" nu toate se pot rezolva fara sa citesti si sa inveti nimic...
Consider inchisa discutia cu tine si alta data nu mai scrie despre lucruri pe care nu le stapanesti.
ok,cam pe toate site urile dai de oameni ca tine,care cred ca le stiu pe toate.
nu vreau sa intru intr o cearta sau polemica cu tine.
din ce spui tu acolo,totul are logica si sunt de accord.
cu cititul si cu experienta,cred ca am cel putin la fel de multa ca tine.ca si id,merg destul de des la interzoo Germania si alte evenimente de gen.Am cunoscut acvaristi din toata lumea,unii chiar celebri,dar asta e o alta discutie.
Si sa lamurim "problema",asta am spus si eu,poate nu m am exprimat,sau poate nu ai inteles exact ceea ce vreau sa spun.
Toate pompele IMPING apa,dar pana la o impinge trebuie sa o ia de undeva,de aceea la un filtru extern,exista un furtun de absorbtie,nu?Absoarbe,adica trage.la asta m am referit eu.nu vreau sa brevetez nici un filtru  )
Iar la desenul colegului,la asta m am referit.nu stiu ce filtru intern ar putea folosi,sa fie destul de puternic sa impinga apa prin toate mediile alea filtrante,isi pierde mult din putere un filtru.Doar o pompa puternica,iar atunci nu vad rostu.
Sunt ferm convins ca intelegi ce vreau sa spun,doar ca esti prea mandru
|
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 21:47:55
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
Black wrote:Pompa nu trage apa intr-un filtru intern.Apa vine in filtrul intern prin cadere libera in prima faza datorita faptului ca filtrul intern este plasat sub acvariu.In a doua faza datorita faptului ca filtrul intern este un spatiu inchis etans prin faptul ca pompa scoate apa din el se creaza un vacum ce mentine permanent caderea apei din acvariu si are loc o suctie a apei.Datorita acestui fenomen de vacum un filtru extern poate functiona si la nivel cu acvariul (cum este in cazul meu,filtrul este langa acvariu) atata timp cat pompa este sub nivelul apei din acvariu si are suficienta apa la palete.Filtrele cu debit mare de evacuare se pun sub acvariu tocmai pentru ca alimentarea prin cadere libera + efectul de vacum asigura in permanenta apa.Ideea este ca oriunde pui filtrul pompa trebuie sa fie bine alimentata cu apa daca nu exista riscu sa se arda.
1. Pompa trebuie sa fie puternica deoarece debitul ii va fi micsorat considerabil dupa ce va impinge prin medii.Deci o sa folosesti o pompa puternica ce iti va da la urma un debit de evacuare mic.
Mult mai bine este sa inversezi sensul curentului de apa si anume sa pui pompa in acvariu cum este in desen iar evacuarea sa se faca deasupra pe medii.Iti trebuie minim 2 compartimente si o sa ai un fel de filtru biobox,apa intra pe deasupra,prin cadere libera traverseaza mediile filtrante din primul compartiment si urca in al doilea de unde se revarsa in acvariu.Astfel mentii debitul bun al pompei si cureti usor zona de prefiltrare.
Vrei sa spui filtru extern,nu intern.
Nu am vazut filtru intern cu cadere si cu vacum
|
|
 |
Black
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 21:54:00
|
Black
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c2ddc87b68fed4f62a29c1ff816f58b0.jpg)
IP:
|
Mda,am corectat,n-am fost atent,eram in cap cu un intern vazut recent.
Mersi!
|
http://www.youtube.com/watch?v=3pfTFevnEMU
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24485.page |
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 21:58:22
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
Black wrote:Pompa nu trage apa intr-un filtru extern.Apa vine in filtrul extern prin cadere libera in prima faza datorita faptului ca filtrul extern este plasat sub acvariu.In a doua faza datorita faptului ca filtrul este un spatiu inchis etans prin faptul ca pompa scoate apa din el se creaza un vacum ce mentine permanent caderea apei din acvariu si are loc o suctie a apei.Datorita acestui fenomen de vacum un filtru extern poate functiona si la nivel cu acvariul (cum este in cazul meu,filtrul este langa acvariu) atata timp cat pompa este sub nivelul apei din acvariu si are suficienta apa la palete.Filtrele cu debit mare de evacuare se pun sub acvariu tocmai pentru ca alimentarea prin cadere libera + efectul de vacum asigura in permanenta apa.Ideea este ca oriunde pui filtrul pompa trebuie sa fie bine alimentata cu apa daca nu exista riscu sa se arda.
Mult mai bine este sa inversezi sensul curentului de apa si anume sa pui pompa in acvariu cum este in desen iar evacuarea sa se faca deasupra pe medii.Iti trebuie minim 2 compartimente si o sa ai un fel de filtru biobox,apa intra pe deasupra,prin cadere libera traverseaza mediile filtrante din primul compartiment
si urca in al doilea de unde se revarsa in acvariu.Astfel mentii debitul bun al pompei si cureti usor zona de prefiltrare.
Cam asta am spus si eu,filtru nu este suficiet de puternic sa faca fata cu brio.
Numai ca la biobox,cel putin la cele "originale",apa intra in filtru pe sus,parcurge mediile de filtrare,invers decat cel din desen,nu de jos in sus ci de sus in jos,iar jos,pompa,scoate apa,o impinge inapoi sus.
Cum ai spus si tu,asta ar fi cea mai buna metoda,daca vrea genu asta de filtru.2 compartimente,dar filtru,cred ca mai bine ar sta in "filtru" improvizat,nu in acvariu.
|
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 22:00:23
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
Black wrote:Mda,am corectat,n-am fost atent,eram in cap cu un intern vazut recent.
Mersi!
Nu e bai,cu totii mai gresim....
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 22:58:22
|
Lucian
Administrator
IP:
|
luci93 wrote:Ce parere aveti despre imaginea asta?
...Si sa revenim la intrebarea ta, ignorand ignoranta
Va functiona cu observatiile facute de mine si Koala asa ca trebuie sa gasesti o solutie constructiva care sa rezolve prefiltrarea. Nu-ti fa probleme cu puterea pompei pentru ca nu este cazul - inaltimea de pompare va fi zero deci pompa va functiona la randament maxim din punctul asta de vedere, pierderile de debit vor fi cele normale prin materialele filtrante si prin colmatarea acestuia.
|
|
|
 |
borsec
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 23:07:59
|
borsec
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/6d8e4836f22d0a921638c5a785a62896.jpg)
IP:
|
hop si eu ... din cate vad filtru (pompa) are ceva galben acolo in desen
ala cred ca este burete sau ceva deci ala ar face filtrarea mecanica deci... nu ar ajunge mizerie mai departe
eu zic ca ar functiona
|
bere + liber = relaxare |
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2013 23:25:32
|
Lucian
Administrator
IP:
|
Nu va functiona cu un filtru intern care are pompa de debit. Iti trebuie o pompa submersibila de genul JBL ProFlow Mini 600 580 l/h sau Sera Submersible Pump P 400 sau mai mari. Astea doua au ~5W... Poti pe aspiratie sa pui un burete foarte poros care sa opreasca mizeria mare de genul frunzelor, etc
|
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 00:31:42
|
stefanp
Moderator
IP:
|
iptdorin wrote:
Toate pompele IMPING apa,dar pana la o impinge trebuie sa o ia de undeva,de aceea la un filtru extern,exista un furtun de absorbtie,nu?
Daca pui filtrul ala extern deasupra acvariului, nu mai trage apa. De aia se pune sub acvariu, ca sa cada apa singura si sa aiba ce impinge. Daca e gol, n-are ce trage.
Iar filtrul intern, are deja apa intre palele rotorului si ... o impinge. Ca si motorul unui vapor, nu trage apa din fata vaporului ... ci o impinge in spate.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
iptdorin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 01:17:52
|
iptdorin
Junior member
IP:
|
stefanp wrote:
iptdorin wrote:
Toate pompele IMPING apa,dar pana la o impinge trebuie sa o ia de undeva,de aceea la un filtru extern,exista un furtun de absorbtie,nu?
Daca pui filtrul ala extern deasupra acvariului, nu mai trage apa. De aia se pune sub acvariu, ca sa cada apa singura si sa aiba ce impinge. Daca e gol, n-are ce trage.
Iar filtrul intern, are deja apa intre palele rotorului si ... o impinge. Ca si motorul unui vapor, nu trage apa din fata vaporului ... ci o impinge in spate.
Corect,100% de acord cu tine..
Am fost de acor si cu Lucian.
faza cu trasul apei era un mod de a spune,popular sa zic asa,nu tehnic.
Partea cu "trasul" apei am auzit o la multi acvaristi,unii cu foarte mare experienta.Foloseau pompe de apa pentru a "trage" apa din acvarii,e doar un fel de a spune.
Nu toti au experienta ta si a altora.Si atunci consider ca e mai ok sa vb pe intelesul tuturor.Iti spun,ca am lucrat o perioada in domeniu,pt o companie de profil.Si daca vorbesti cu cei lipsiti de experienta in termeni stiintifici si tehnici,ii pierzi.
Acum ca unii conationali,au descoperit acvaristica si au inventat o si reinventat o,si au atata experienta incat discuta numai din manuale e o alta discutie.
intelegi ce am vrut sa spun prin a trage?  )
|
|
 |
|