[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Eheim 2073 sau JBL E901  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salutari,
E momentul pentru un upgrade, am ajuns la concluzia ca filtrul intern nu face fata.
Acvariul are 180L si exista deja un filtru intern de la juwel.
Am luat in calcul 2 produse intre care trebuie sa decid.

JBL E901 si EHEIM 2073 sau 350 Professionel 3.

Mai am in calcul si locul in care o sa fie depozitat, conform dimensiunilor date de producatori JBL e901 incape in mobilierul acvariului, EHEIM insa nu.
Nu stiu daca merita sa fac un compromis la calitate si filtrare din cauza locatie de depozitare, totusi doresc sa nu il tin inafara mobilei.

Tot cititd pe forumuri am concluzionat urmatoarele:
PRO JBL:
- silentios
- marimea imi permite incadrarea in mobilier
- accesorii mai generoase

Contra JBL:
- se colmateaza usor furtunele si scade debitul considerabil
- nu are o filtrare biologicala fel de buna ca si EHEIM
- mentenanta repetata

PRO EHEMI:
- filtrare biologica excelenta
- mentenanta scazuta

Contra EHEIM:
- dimensiune mai mare, nu imi permite incadrarea in mobilier
- accesorri deloc generoare
- mai zgomotos
- uneori mai curge pe la garnitura daca nu este gresata corespunzator

Intrebari:

1. Mai este ceva de adaugat la PRO vs CONTRA de care nu am luat eu cunostinta?
2. Merita sa aleg compromisul spatiului in detrimentul filtrarii? Adica sa aleg modelul JBL in locul celui de la EHEIM?
3. Nu doresc sa elimin filtrul intern juwel biofilter 3.0, o sa fie suficient unul dintre cele 2 modele (JBL E901 sau EHEIM 2073) ???

Multumesc.

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut. Poti opta pentru inlocuirea furtunelor cu unele de la eheim. Eu folosesc un jbl cristalprofi e 900 de vreo 2 ani, este impecabila zic eu. Cat despre filtarea bio, poti opta sa folosesti alte materiale filtrante, schimbi bilele si buretele cu siporax, matrix, substrat pro sau orice vrei si nu vei avea probleme. Oricum, canistra o vei folosi exclusiv pentru filtarea bio, asa ca poti sa pui pe sorb un burete sau ceva vata de perlon pe care o schimbi sau o speli saptamanal la schimbul de apa.
[ICQ]
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

narcis wrote: asa ca poti sa pui pe sorb un burete sau ceva vata de perlon pe care o schimbi sau o speli saptamanal la schimbul de apa.

Narcis, incerc sa imi imaginez ca trebuie sa "imbrac" sorbul cu un burete de perlon?! E pentru prima data cand ma lovesc de aceste "probleme" si nici nu am vazut la nimeni de aceea vreau sa inteleg corect ceea ce imi transmiti.
Poti sa imi spui de ce este necesar acel perlon tras peste sorb?
Multumesc.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/06/2013 13:11:30

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu trebuie sa imbraci nimic, doar se pune in o bucata de perlon sau burete din acela albastru cu porozitate mai mare, sa nu se colmateze repede, in ultimul tronson al sorbului care este ca un fel de sita inainte de a intra apa in canistra, pentru a nu intra mizerie in canistra, resturi de vegetatie moarta sau altceva. Si perlonul cat si buretele, indiferent ce vei alege este bine sa nu-l indesi, il lasi cat mai lejer ca sa nu tai debitul. O sa-ti dai repede seama la montaj, mi se pare ca s-a mai discutat, eventual poti sa cauti pe net la eheim au ei un sistem asemanator.
[ICQ]
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salut, eu am tot Jbl e900 de aproape 3 ani , merge fara probleme.
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

alexdell wrote:Salut, eu am tot Jbl e900 de aproape 3 ani , merge fara probleme.

In afara de consumul redus nu exista nici o diferenta intre e900 si e901?
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

narcis wrote:Nu trebuie sa imbraci nimic, doar se pune in o bucata de perlon sau burete din acela albastru cu porozitate mai mare, sa nu se colmateze repede, in ultimul tronson al sorbului care este ca un fel de sita inainte de a intra apa in canistra, pentru a nu intra mizerie in canistra, resturi de vegetatie moarta sau altceva. Si perlonul cat si buretele, indiferent ce vei alege este bine sa nu-l indesi, il lasi cat mai lejer ca sa nu tai debitul. O sa-ti dai repede seama la montaj, mi se pare ca s-a mai discutat, eventual poti sa cauti pe net la eheim au ei un sistem asemanator.

Este in regula, am inteles principiul. Merci.
Taz
Membru de baza

IP:

e901 are si 2 litri de micromec , pe cand e900 nu avea , parca.
[Email] [Yahoo!]
Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut Realmode,
Cred ca iti faci prea multe griji in ce priveste filtrul JBL.
realmode wrote:Contra JBL:
- se colmateaza usor furtunele si scade debitul considerabil
- nu are o filtrare biologicala fel de buna ca si EHEIM

Poti sa inlocuiesti furtunele cu unele asemanatoare (transparente) de la Practiker, Bricostore etc si scapi de griji.
Eu am inlocuit furtunele de la inceput, a fost nevoie sa le curat dupa o luna si de atunci nu am mai avut nici o problema cu ele (nu observ nici o scadere a debitului).

Filtrarea biologica nu o face filtrul, ci materialul filtrant care este in el.
JBL-ul vine cu 2 sertare cu JBL MicroMec si unul cu cilindri ceramici JBL CerMec. Daca esti mai catolic decat papa, inlcouiesti cilindri ceramici cu altceva si ai o filtrare biologica beton (Eu am inclocuit cilindri ceramici cu Seachem Matrix, de exemplu - 60 Ron).

Cu 70 Ron scapi de grijile pe care ti le faci si ramai cu toate avantajele pe care le are JBL-ul.

PS Nu contest ca si EHEIM este un filtru foarte bun, dar daca nu ai loc pentru el ... ?

Festina lente !
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Severus wrote:
Cred ca iti faci prea multe griji in ce priveste filtrul JBL.

Salut,
Nu este o grija, vreau doar ceva care sa imi dea mai putine batai de cap si sa isi faca treaba. Griji cum le denumesti tu cam toti ne facem cand suntem in stadiul de achizitii.

Poti sa inlocuiesti furtunele cu unele asemanatoare (transparente) de la Practiker, Bricostore etc si scapi de griji.
Eu am inlocuit furtunele de la inceput, a fost nevoie sa le curat dupa o luna si de atunci nu am mai avut nici o problema cu ele (nu observ nici o scadere a debitului).

O informatie foarte utila, daca gasesc dimensiunile furtunelor cu siguranta le schimb, momentan nu imi bat capul sa tin minte cat are JBL diametrul furtunului, cand il primesc ma ocup si de aceasta problema.

Filtrarea biologica nu o face filtrul, ci materialul filtrant care este in el.

Totusi cred ca si felul in care trece/curge apa prin filtru joaca un rol important in calitatea filtrului si a filtrarii in sine.
Grosso modo da, filtrarea efectiva este in grija materialului filtrant.

PS Nu contest ca si EHEIM este un filtru foarte bun, dar daca nu ai loc pentru el ... ?

...iar aici am cazut de acord ca trebuie sa fac un compromis legat de spatiu, altfel alegeam EHEIM. Sunt convins ca si JBL-ul o sa isi faca treaba, daca nu il schimbam si gata.

Cu multumire tuturor pentru sfaturi.
Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

realmode wrote:Griji cum le denumesti tu cam toti ne facem cand suntem in stadiul de achizitii.

Si eu am deschis o rubrica asemanatoare cand mi-am luat filtru si sfaturile colegilor mi-au fost foarte utile.
Multa bafta

Festina lente !
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Severus wrote:
realmode wrote:Griji cum le denumesti tu cam toti ne facem cand suntem in stadiul de achizitii.

Si eu am deschis o rubrica asemanatoare cand mi-am luat filtru si sfaturile colegilor mi-au fost foarte utile.
Multa bafta

Tu cu ce te-ai "ales" pana la urma?
Mai am totusi o intrebare de ridicat, este suficient pentru un acvariu plantat de 180L ?

This message was edited 1 time. Last update was at 25/06/2013 11:47:49

Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

realmode wrote:Tu cu ce te-ai "ales" pana la urma?
Mai am totusi o intrebare de ridicat, este suficient pentru un acvariu plantat de 180L ?

Avand un acvariu de 180 litri, am fost indrumat catre un JBL e901.
Totusi, ca sa am o mica rezerva, am facut un efort si am luat un JBL e1501 (avand in vedere ca nu poti face upgrade la filtru si trebuie sa iei unul nou daca te razgandesti).
Pot sa-ti spun ca am fost foarte multumit de achizitie si au fost multe momente in care mi-a parut teribil de bine ca am luat un filtru asa de mare.
Adevarul este ca eu am si niste pestani, dar oricum filtrul a meritat banii.
Iti doresc mult succes si ape limpezi

Festina lente !
Pretorians
Membru de baza

IP:

Ca utilizator a JBL E901 - zic ca e suficient .. mai ales daca e plantat.
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

pretorians12 wrote:Ca utilizator a JBL E901 - zic ca e suficient .. mai ales daca e plantat.

Ce volum are acvariul tau?
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Stimabililor, am nevoie si de medii filtrare. Daca e sa inlocuiesc cu ceva mai bun siporax-ul ar fi o varianta medie iar peste el EHEIM Substrat Pro Biomedium.
Am fost sfatuit sa umplu 2 cosuri cu siporax si 1 cu EHEMI Substrat Pro Biomedium. Fiind primul filtru extern nu am idee cat de pun in acele cosuri, nici cat de pline trebuie sa fie.
Va rog putin ajutor.
Multumesc.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Uita-te daca JBL nu are seturi cu materiale filtrante pentru acel filtru. In specificatii spune volumul pentru fiecare sertar Sau gasesti in specificatiile filtrului sau pe la colegi
Sertarele se pun pline ochi (nu este ca la burete sau vata la care se recomanda sa nu se preseze, oricum ceramica este mai greu de presat )
Si ca recomandare: cumpara filtrul cu debitul cel mai mare pe care ti-l permiti (JBL e1501 daca se poate)

This message was edited 1 time. Last update was at 25/06/2013 12:34:33

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Lucian wrote:Uita-te daca JBL nu are seturi cu materiale filtrante pentru acel filtru. In specificatii spune volumul pentru fiecare sertar Sau gasesti in specificatiile filtrului sau pe la colegi

JBL E901 vine cu mediile lui de filtrare, nu am observat sa scrie care este volumul.
In schimb iti urmez sfatul si vreau sa inlocuiesc mediile cu care vine filtrul, in speta 2 cu siporax si 1 cu EHEMI PRO....

Sertarele se pun pline ochi (nu este ca la burete sau vata la care se recomanda sa nu se preseze, oricum ceramica este mai greu de presat )

Ce altii nu reusesc, un Roman o face pana la urma ( sa ne mai descretim fruntile)

Si ca recomandare: cumpara filtrul cu debitul cel mai mare pe care ti-l permiti (JBL e1501 daca se poate)

Bugetul nu joaca nici un rol in achizitia filtrului, spatiul insa da, iar momentan tot ce pot "inghesui" in mobilierul acvariului este un E900
De aici si teama sa nu fac o prostie, adica sa ma iau dupa gura sotiei si sa inghesui cel mai mare filtru care incape si sa se dovedeasca insuficient. Acum cred ca este deja tarziu, e pe vine.
Sper sa mai ajute filtul intern.... nu vreau sa il elimin, imi adaposteste incalzitorul si firele care incalzesc substratul fertil. Este perfect chiar daca ocupa ceva spatiu.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/06/2013 12:47:03

Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

realmode wrote:Daca e sa inlocuiesc cu ceva mai bun siporax-ul ar fi o varianta medie iar peste el EHEIM Substrat Pro Biomedium.
Am fost sfatuit sa umplu 2 cosuri cu siporax si 1 cu EHEMI Substrat Pro Biomedium. Fiind primul filtru extern nu am idee cat de pun in acele cosuri, nici cat de pline trebuie sa fie.

Adica sa scoti MicroMec-ul de la JBL si sa pui Siporax-ul de la Sera in locul lui ? In nici un caz !

MicroMec-ul si Substrat Pro (si Matrix-ul) sunt asemanatoare din punct de vedere al performantelor / calitatilor.
Cel mult poti sa inlocuiesti inelele ceramice cu ... ceva (MicroMec, Substrat Pro, Matrix sau ... Siporax daca vrei tu).
Aceasta inlocuire poti sa o faci cand ai bani pentru inca un set de medii biologice (nu este obligatoriu sa o faci de la inceput).
De asemenea, poti sa umpli si sertarele tot in timp (eu am folosit Matrix, dar nu este obligatoriu).
Cel mai important acum este sa iei un filtru cu o capacitate cat mai mare (cum spune si Lucian) si restul poti sa le adaugi in timp.
De ex intr-un e1501 iti incap 6 litri net de material filtrant (nu stiu cat intra net intr-un e901).

Festina lente !
Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

realmode wrote:Sper sa mai ajute filtul intern.... nu vreau sa il elimin, imi adaposteste incalzitorul si firele care incalzesc substratul fertil. Este perfect chiar daca ocupa ceva spatiu.
Eu am un Rio 180 si am pastrat si filtrul intern. Face treaba buna.

Festina lente !

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: