Author |
Message |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 16:00:47
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
realmode
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c535e3a7f97daf1c4b1eb03cc8e31623.jpg)
IP:
|
A sosit filtrul. Dupa o spalare temeinica, l-am montat, amorsat si este perfect functional.
Toate bune si frumoase, nu este zgomotos, nu curge (inca).
Mai ramane sa rezolv circuitul apei in acvariu:
1. Filtrul intern, asezat in DREAPTA, impinge apa pe SUS inspre STANGA
2. Spray bar-ul, asezat in SPATELE, impinge apa din SPATE in FATA
1'. Filtrul intern trage apa din partea DREAPTA JOS.
2'. Sorbul, asezat langa filtrul intern in DREAPTA, trage apa tot de langa filtrul intern.
Nu am convingerea ca este un circuit normal in acvariul meu, dar cu acel filtru intern nu prea am alte optiuni, eventual daca pe stutul filtrului intern montez un furtul si il racordez pe furtunul de out din pompa externa care duce la spray bar, caz in care montez spray-barul pe lateral in stanga, diametral opus filtrului intern.
Se poate sa cuplez retururile de la filtrul extern si cel intern? Debitele sunt cu siguranta diferite.
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 16:41:33
|
Lucian
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d5a4e20742511cfdef40f.jpg)
IP:
|
realmode wrote:Se poate sa cuplez retururile de la filtrul extern si cel intern? Debitele sunt cu siguranta diferite.
Nu, nu merge.
Sa-l stapanesti sanatos si sa tina bazinul bec
La filtrele externe se recomanda ca refularea si aspiratia sa fie cat mai departate. Acum la inceput trebuie sa incerci toate pozitiile pe refulare. Poti sa incerci si refularea fara spray-bar, cu stutul pe jumatate in apa sau Spray-bar-ul pus in lungul bazinului pe spate si sa bata spre fata. Nu pleca de la idei preconcepute si urmareste circulatia apei la fiecare asezare (eventual poti sa pui un strop de solutie colorata de genul doza de Fe diluata intr-o jumate de pahar de apa). Pozitia perfecta indeplineste urmatoarele cerinte: agita un pic suprafata apei, directioneaza apa astfel incat sa se formeze curenti in volumul acvariului, nu numai la suprafata...
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 18:03:24
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Eu la setupul ce l-am incheiat recent aveam doua surse de debit (2 filtre) ce le-am pus in felul urmator:
- cate un spray bar pe cele doua laterale
- unul in stanga, care trimitea apa spre dreapta, si o idee in sus ca sa valureasca foarte usor luciul apei
- al doilea in dreapta, cu gaurile in jos si inspre perete
In felul asta am format un curent circular, sus de la stanga la dreapta, in partea dreapta mergea in jos si la fundul bazinului de la dreapta la stanga.
Ai putea incerca sa pui spray barul pe o laterala si sa bata in jos (si un pic inspre perete ca sa nu rascoleasca substratul daca are debitul puternic). Iar in cealalta laterala sa pui internul care sa bata de-a lungul bazinului si sa obtii acelasi curent circular.
E o varianta
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 18:22:52
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
stefanp wrote:Eu la setupul ce l-am incheiat recent aveam doua surse de debit (2 filtre) ce le-am pus in felul urmator:
- cate un spray bar pe cele doua laterale
- unul in stanga, care trimitea apa spre dreapta, si o idee in sus ca sa valureasca foarte usor luciul apei
- al doilea in dreapta, cu gaurile in jos si inspre perete
In felul asta am format un curent circular, sus de la stanga la dreapta, in partea dreapta mergea in jos si la fundul bazinului de la dreapta la stanga.
Ai putea incerca sa pui spray barul pe o laterala si sa bata in jos (si un pic inspre perete ca sa nu rascoleasca substratul daca are debitul puternic). Iar in cealalta laterala sa pui internul care sa bata de-a lungul bazinului si sa obtii acelasi curent circular.
E o varianta
Am facut invers, pentru ca vroiam ca spray-barul sa imi valureasca acvariul si nu stutul.
Stutul l-am indreptat in jos si spre peretele spate.
Dupa 3 ore de functionare acvariul este cristal clear.
Putinele particule in suspensie din bazin le trage sorbul de la filtrul extern. Se vede ca are un debit mult mai mare si recilrcula de cel putin 2 ori apa din bazin/h; ajutat de filtrul intern => apa foarte curata.
Imi place  si sunt foarte multumit de investitie.
This message was edited 2 times. Last update was at 28/06/2013 18:25:22
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 20:46:34
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Un filtru extern, mai ales la un bazin de dimensiunile astea, e intotdeauna o investitie buna  , ba chiar necesara asa zice
Sa-l folosesti cat mai mult timp fara probleme !
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 20:50:18
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
stefanp wrote:Sa-l folosesti cat mai mult timp fara probleme !
Multumesc.
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2013 21:28:47
|
Lucian
Administrator
IP:
|
realmode wrote:Imi place  si sunt foarte multumit de investitie.
Sa-l stapanesti sanatos. Intradevar este o investitie buna si necesara. Dupa o luna cand se termina colonizarea filtrului poti sa incepi sa speli filtrul intern mai des.
Ce material filtrant ai pus pana la urma in cansitra?
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2013 11:24:33
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
Lucian wrote:
realmode wrote:Imi place  si sunt foarte multumit de investitie.
Sa-l stapanesti sanatos. Intradevar este o investitie buna si necesara. Dupa o luna cand se termina colonizarea filtrului poti sa incepi sa speli filtrul intern mai des.
Ce material filtrant ai pus pana la urma in cansitra?
Momentan a ramas micromec-ul si ceramica de la JBL. Am decis sa inlocuiesc doar ceramica, probabil cu EHEIM.
Mi-am facut rost de cosulete pentru filtrul intern (cele in care era Cirax si Siporax de la juwel) vreau sa schimb buretii din fintrul intern.
Nu stiu ce sa pun in cosulete si in care parte... stiu doar ca in partea de sus viteza apei este mai mare decat in partea de jos. Pentru filtrarea mecanica prefer sa raman cu 2 bureti... ecilalti 2 sa ii inlocuiesc cu cosuletii impluti cu ceva... nu stiu inca cu ce. Recomandari?
|
|
 |
Severus
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2013 13:07:23
|
Severus
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b02f0c434ba1da7396aca257d0eb1e2f.jpg)
IP:
|
realmode wrote:Mi-am facut rost de cosulete pentru filtrul intern
De unde ai facut rost de cosulete pentru filtru intern ?
|
Festina lente ! |
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2013 12:32:43
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
Severus wrote:
realmode wrote:Mi-am facut rost de cosulete pentru filtrul intern
De unde ai facut rost de cosulete pentru filtru intern ?
Cumpara CIRAX de la juwel de exemplu, se pot deschide frumos si le umpli cu ce doresti tu. Nu ai alta solutie eleganta.
Mai poti bricola dintr-o plasa medicala, care se pun pe cap sa tina bandajele, o legi frumos si o faci ciorap, cat de lunga doresti tu.
This message was edited 1 time. Last update was at 30/06/2013 12:33:58
|
|
 |
Severus
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2013 12:39:23
|
Severus
Senior member
IP:
|
Multumesc pentru lamuriri realmode.
Inseamna ca filtrul intern o sa ramana doar pentru filtrare mecanica si o sa pun sorbul de la filtrul extern sa traga apa din filtrul intern (pun sorbul in locul incalzitorului).
Sa speram ca o sa functioneze
|
Festina lente ! |
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2013 13:35:58
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
Severus wrote:Multumesc pentru lamuriri realmode.
Inseamna ca filtrul intern o sa ramana doar pentru filtrare mecanica si o sa pun sorbul de la filtrul extern sa traga apa din filtrul intern (pun sorbul in locul incalzitorului).
Sa speram ca o sa functioneze
O idee buna.
Totusi as ridica 2 intrebari la ideea ta:
- patrunde destula apa in filtru cat sa nu afecteze volumul sorbului? Depinde si de puterea/debiitul filtrului extern.
- in filtrul intern se aduna destula mizerie de la o saptamana la alta, cel putin la mine asa e. Eu absorb la fiecare schimb mizeria din filtrul intern. Este sanatos sa patrunda acel "mal" in filtrul extern?
P.S. Filtrul tau intern este functional sau a ramas doar corpul filtrului ?
This message was edited 1 time. Last update was at 30/06/2013 13:58:54
|
|
 |
Severus
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2013 15:36:29
|
Severus
Senior member
IP:
|
Filtrul meu intern este functional (am inlocuit cutia cu citrix si buretele cu carbune activ cu niste bureti simpli, dar mai fini).
Oricum, intrebarile pe care le-ai pus sunt bine-venite si trebuie sa ma gandesc si la aceste aspecte.
1. Filtrul extern este un JBL e1501, deci are nevoie sa traga un volum mare de apa. (Totusi, compartimentul in care se aflta incalzitorul si unde vreau sa pun sorbul are gauri pe fund si pe lateral pe unde apa intra liber, fara sa treaca prin bureti).
2. Si la mine se aduna multa mizerie in filtrul intern, in primul compartiment (il curat o data pe saptamana si iese "mal" din bureti DAR nu am nici un pic de mizerie pe fundul filtrului).
Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia asupra acestor aspecte. S-ar putea sa mearga modificarile pe care vreau sa le fac, dar nu strica sa fiu mai atent.
|
Festina lente ! |
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 09:25:40
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
Severus wrote:Filtrul meu intern este functional (am inlocuit cutia cu citrix si buretele cu carbune activ cu niste bureti simpli, dar mai fini).
Oricum, intrebarile pe care le-ai pus sunt bine-venite si trebuie sa ma gandesc si la aceste aspecte.
1. Filtrul extern este un JBL e1501, deci are nevoie sa traga un volum mare de apa. (Totusi, compartimentul in care se aflta incalzitorul si unde vreau sa pun sorbul are gauri pe fund si pe lateral pe unde apa intra liber, fara sa treaca prin bureti).
2. Si la mine se aduna multa mizerie in filtrul intern, in primul compartiment (il curat o data pe saptamana si iese "mal" din bureti DAR nu am nici un pic de mizerie pe fundul filtrului).
Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia asupra acestor aspecte. S-ar putea sa mearga modificarile pe care vreau sa le fac, dar nu strica sa fiu mai atent.
Astept un feedback, chiar sunt curios cum decurg lucrurile.
In alta ordine de idei, tu cum ai asezat spray-bar`ul? Sau folosesti stutul in loc de spray-bar?
|
|
 |
Severus
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 09:51:12
|
Severus
Senior member
IP:
|
Folosesc stutul. Am folosit si spay-barul, dar nu mi-a placut cum distribuia jetul de apa.
O sa tin minte sa scriu pe forum  , dar nu ma grabesc sa fac vreo modificare (pentru moment nu am timpul necesar).
|
Festina lente ! |
|
 |
alexdell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2013 10:03:57
|
alexdell
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/63dfdeb1ff9ff09ecc3f05d2d7221ffa.jpg)
IP:
|
Felicitari pt filtru. Nu uita , daca nu vrei sa ai probleme pe viitor cu acest filtru (aici ma refer la garnitura de cauciuc), incearca sa pui pe sorbul de aspiratie un burete unde se va oprii toata mizeria, iar in felul acesta nu va mai fi nevoie sa desfaci canistra atat de des. Eu de exemplu o desfac o data la 6 luni sau un an.
|
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2013 12:48:44
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
alexdell wrote:Felicitari pt filtru. Nu uita , daca nu vrei sa ai probleme pe viitor cu acest filtru (aici ma refer la garnitura de cauciuc), incearca sa pui pe sorbul de aspiratie un burete unde se va oprii toata mizeria, iar in felul acesta nu va mai fi nevoie sa desfaci canistra atat de des. Eu de exemplu o desfac o data la 6 luni sau un an.
Inca nu am gasit burete pentru sorb. Nu stiu exact cum se foloseste acel burete, se trage peste sorbul existent sau se scoate acel sorb si se trage peste teava din pvc?
Ce ma intereseaza cel mai mult este felul in care fac intretinerea (curatarea) canistrei. Am vazut cateva tutoriale pe youtube, dar fiindca nu am facut niciodata asa poate ar trebui sa am in vedere cateva lucruri.
Multumesc.
|
|
 |
alexdell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2013 15:52:24
|
alexdell
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/63dfdeb1ff9ff09ecc3f05d2d7221ffa.jpg)
IP:
|
Cu buretele este foarte usor, iei un burete din acela cum ai in canistra, cu pori mai mari (pt a nu se colmata asa usor) si il tai astfel sa incapa in interiorul sorbului dar suficient de mare cat sa nu poata trece prin teava de aspiratie.
Cu spalatul nu trebuie decat sa desfaci filtrul si sa cureti buretii din interior (in caz ca mai ai asa ceva) in putina apa din acvariu pt a nu decicla filtrul. In rest nu ai treaba cu el, daca pui acel burete pe aspiratie , il cureti saptamanal la schimbul de apa si nu o sa ai treaba cu mizerie in canistra.
Succes
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2013 16:13:17
|
Lucian
Administrator
IP:
|
Nu este bine sa se introduca burete in sorb. Cel mult (dar nerecomandat) este sa se foloseasca un burete foarte rarefiat (se vede prin el) ca un manson peste gratarul de aspiratie pentru a opri aspiratia unor mizerii mai mari. Se gasesc prin magazine dar acum nu-mi aduc aminte de cine sunt facute si pentru ce (parca pentru niste filtre interne si se puneau pe aspiratia pompei  ) Nu este recomandat sa se stranguleze/colmateze aspiratia => motorul si rptorul pompei sunt supuse la eforturi foarte mari. Daca deschizi canistra cu grjila si o inchizi la fel, daca speli de fiecare data garnitura cu apa si sapun si o ungi cu putina glicerina (glicerina simpla, nu boraxata, de la farmacie) nu ai probleme cu canistrele. Tratamentul cu glicerina (in niciun caz cu silicon sau alte uleiuri) se poate aplica la orice este din cauciuc
|
|
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2013 18:19:59
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
Lucian wrote:Nu este bine sa se introduca burete in sorb. Cel mult (dar nerecomandat) este sa se foloseasca un burete foarte rarefiat (se vede prin el) ca un manson peste gratarul de aspiratie pentru a opri aspiratia unor mizerii mai mari. Se gasesc prin magazine dar acum nu-mi aduc aminte de cine sunt facute si pentru ce (parca pentru niste filtre interne si se puneau pe aspiratia pompei  ) Nu este recomandat sa se stranguleze/colmateze aspiratia => motorul si rptorul pompei sunt supuse la eforturi foarte mari. Daca deschizi canistra cu grjila si o inchizi la fel, daca speli de fiecare data garnitura cu apa si sapun si o ungi cu putina glicerina (glicerina simpla, nu boraxata, de la farmacie) nu ai probleme cu canistrele. Tratamentul cu glicerina (in niciun caz cu silicon sau alte uleiuri) se poate aplica la orice este din cauciuc 
Lucian. merci.
|
|
 |
|