[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Confectionare capac. Ce material sa aleg?  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
adi2004
Junior member

IP:

Vreau as imi fac un capac de dimensiuni mici (20/46). Ce material sa folosesc?

vechiul capac l-am facut din lemn de traforaj dar s-a udat si acum e vai de capul lui.

PAL- nu cred ca merita pentru ca e prea gros pentru dimensiunile mele si poate la fel de bine sa se ude si asta si sa putrezeasca.

Parchet - e cam greu de prelucrat. Daca merg pe varianta asta, ce as putea sa folosesc ca sa imbin placile de parchet? Si rezista parchetul la umezeala?

Sticla - exista pericolul sa se sparga

Lambriuri de plastic- asta cred ca e cea mai buna varianta. ce folosesc pentru inadire?

Plexiglas - ude gasesc si ce folosesc pentru inadire?
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am facut din parchet dar montat pe un schelet din lemn.La dimensiunile tale nu merita e multa munca.Plexiglas nu stiu decat la BricoStore dar vindeau 4 mp la fro 3 milioane , totusi ar fi cel mai indicat.
Mergea foarte bine si din lemn de traforaj dar trebuia lacuit.Daca ai fi cumparat o cutie de lac si dadeai vreo 3 straturi nu mai aveai probleme cu el.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Eu am facut din panel, un material care se poate vopsi, baitzui sau lacui dupa pofta inimii, indiferent de dimensiunile capacului. Cel vechi, construit mai neglijent, m-a tinut ani buni. Pe cel nou il am de asta vara si e facut cu mai mult dichis, cred ca o sa ma tina "a lifetime".
Am vorbit despre el pe forumul vechi --> LINK
Cu prima ocazie o sa pun si pozele care insoteau topicul de acolo.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

Poti folosi Komatex. Suprafata mata, densitate mica, bun izolator termic si fonic, rezistenta mare la agentii naturali si corozivi; Flamabilitate redusa;

Este un material folosit in industria publicitara, un fel de plastic (spuma) foarte usor de prelucrat. Il poti taia cu un cutter fara prea mari probleme. De asemenea se poate lipi cu un glue-gun, foarte bine, cu conditia sa smirgluiesti intai partile care vor fi in contact cu adezivul. Daca il incalzesti poti sa il curbezi foarte usor si poti sa obtii un capac super si ca design. Imaginatia e limita :-P .
Nu e cel mai ieftin material, dar este foarte prelucrabil, si rezistent la umezeala.

Geplast in Bucuresti :
Bucuresti
Aleea Capidava 24-38,
tel.: 021.240.66.99, 240.98.96, 241.58.74, 241.58.75
fax: 021.241.08.91
www.geplast.ro
Problema e ca nu prea au mereu bucati mici.
Daca ai vre-o cunostinta care lucreaza in publicitate (firme luminoase, etc.) poate faci rost asa.

Ceva preturi :
Alb
Grosime 1mm -- 3.6 Euro/mp
Grosime 2mm -- 6.1 Euro/mp
Grosime 3mm -- 8.2 Euro/mp
Grosime 4mm -- 10.8 Euro/mp
Grosime 5mm -- 12.9 Euro/mp
Grosime 6mm -- 14.5 Euro/mp
Grosime 8mm -- 17.8 Euro/mp
Grosime 10mm -- 21.6 Euro/mp
Grosime 13mm -- 27.0 Euro/mp

Colorat
Grosime 3mm -- 9.5 Euro/mp
Grosime 6mm -- 19.3 Euro/mp
preturile nu contin TVA

culori: gri 191; rosu 491; verde 591; galben 791, 750; albastru 850, 891; negru 991;
noua gama pastel: apricot 446; aqua 856; lavender 886; lemon 756; mint 556; flamingo 456

Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii"
[Email] [WWW]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

Si plexiglass-ul e o solutie, dar mai greu de prelucrat si imbinat.
Plexiglas gasesti la Spiroplastic
BUCURESTI
Tel.: 021 241 09 49, 240 28 32,
Fax: 021 241 54 29
e-mail: office-b@spiroplastic.ro
Astia au in general si bucati mai mici
La Geplast gasesti un adeziv foarte bun, Koratac ii zice ~5Euro un tub mare 200g.
Preturi pentru plexiglass (placi acrilice extrudate):

Transparent : grosime 1.5mm 8.21 Euro/mp
grosime 1.8mm 9.85 Euro/mp
grosime 2mm 10.95 Euro/mp
grosime 3mm 16.42 Euro/mp
grosime 4mm 21.89 Euro/mp
grosime 5mm 27.37 Euro/mp
grosime 6mm 32.84 Euro/mp
grosime 8mm 43.79 Euro/mp
grosime 10mm 54.74 Euro/mp
grosime 15mm 82.11 Euro/mp
grosime 20mm 109.48 Euro/mp

Alb mat: grosime 1.5mm 8.57 Euro/mp
grosime 1.8mm 10.28 Euro/mp
grosime 2mm 11.42 Euro/mp
grosime 3mm 17.14 Euro/mp
grosime 4mm 22.85 Euro/mp
grosime 5mm 28.56 Euro/mp

Colorat grosime 3mm 17.85 Euro/mp
grosime 4mm 23.80 Euro/mp
preturile nu contin TVA
debitarea placilor este gratuita.

nu ma injurati ca am scris atatea preturi, ca mi-am rupt degetele ... poate este cineva interesat

Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii"
[Email] [WWW]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Lasa mai ca-i bine , pacat ca-s preturile prea mari , trebuia sa mai scazi si tu putin sau macar sa pui in lei grei.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
BARBOR
Member
[Avatar]

IP:

Sau PVC,tocmai azi mi-am facut unul si a iesit super
[Email]
akademik_79
Senior member
[Avatar]

IP:

Lambriu PVC 230 x 35 cm gasesti in Obor, la 170.000 placa. Se poate imbina. Numai mana sa ai, pentru acvarii mici mi se pare cel mai recomandat. Lipesti cu solutie adeziva pentru tevi de inalta presiune din PVC, gasesti tot la Obor in depozitele de materiale de constructii, 120.000 tubul.

Engels and Marx are responding the FAQ's...
[Email] [Yahoo!] [MSN]
viviparu'
Senior member

IP:

Eu iti pot recomanda lambriu din lemn sau panel. Din asta am facut eu capacele si rezista bine merci de vreo doi ani si ceva. Bine slefuit, dat cu lac de vreo trei ori, vopsit in ce culoare vrei, e brici

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]
ashavodaz
Member
[Avatar]

IP:

un alt material destul de bun e PFL-ul. este foarte ieftin (vro 300.000 lei placa care are peste 2 metrii cu peste 2 metrii ). singura chestie e ca daca vrei sa reziste mult timp, trebuie ca sa pui pe partea interioarea ( cea cu fatza la acvariu...) niste autocolant ca sa protejeze cat de cat de apa. in rest nu prea ai treaba cu el.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

ashavodaz wrote:un alt material destul de bun e PFL-ul. este foarte ieftin (vro 300.000 lei placa care are peste 2 metrii cu peste 2 metrii ). singura chestie e ca daca vrei sa reziste mult timp, trebuie ca sa pui pe partea interioarea ( cea cu fatza la acvariu...) niste autocolant ca sa protejeze cat de cat de apa. in rest nu prea ai treaba cu el.

PFL=Placi Fibro Lemnoase... adica rumegus sau aschii de lemn in masa de clei => reactioneaza foarte repede la umezeala => o protectie foarte buna...
PAL-ul are cam aceiasi compozitie insa protectia o asigura placarea suprafetelor si probleme apar doar cu marginile...
Se poate utiliza dar asa cum am mai spus cu o protectie buna a suprafetelor: impregnare cu ulei de in fiert + lacuire sau vopsire sau autocolant dar o bucata sa acopere si marginile
akademik_79
Senior member
[Avatar]

IP:

Bai fratilor, sa mor daca va inteleg. Omul spune ca vrea un capac de conserva, de 20*40cm iar voi ii recomandati sa faca un capac din PAL, panel, PFL, etc. Pai se merita munca asta, sa imbini lemnul cu coltare, sa dai trei randuri de lac,... cand e mult mai usor sa lipesti doua plastice intre ele cu adeziv? Degeaba isi face capac, daca la acvariul ala nu baga si o instalatie Dupla de CO2 cu pH controller

[Email] [Yahoo!] [MSN]
Iskebible
Member
[Avatar]

IP:

Ei, ei akademik! Discutia a degenerat doar de la un capac pt borcanul de conserve la un capac de acvariu. Eu de exemplu as face capacul la un asfel de acvariu din sticla cu iluminare prin spoturi. Lumina nu iti trebe foarte multa pentru dimensiunile alea si poti sa incropesti un acvariu dragut, e adevarat fara pesti. Sau doi gupi masculi.

eu si mintea mea cea de pe urma!
"Me little site"
[Yahoo!] [MSN] [ICQ]
akademik_79
Senior member
[Avatar]

IP:

Scuze, m-am aruncat si eu pentru ca dam sfaturi fara sa tinem cont de nivelul la care se afla unii acvaristi. Sunt curios, daca ar alege sa faca un capac de lemn si ar cere ajutor pentru ca nu stie cum se imbina, cati de aici care i-au recomandat materialul asta ar sari sa-l ajute.

Treaba omului. Mi-am spus parerea. Cine-mi da-n cap, sa o faca intre orele 18-20, numai martea si joia :-)

[Email] [Yahoo!] [MSN]
Iskebible
Member
[Avatar]

IP:

Nu-ti da nimeni in cap nene akademik. Este bine venita readucerea discutiei la subiectul initial. Eu la fel mi-am spus parerea si sincer sa fiu chiar o sa o si pun in aplicare caci am si eu o conserva de genul 40x20x30. Acum nu avem niste date capacul asta pentru ce este caci io am un capac la cutia de conserve si e o bucata de sticla simpla si cu un bec economic deasupra (si @adi2004 sa sti ca de spart nu s-a spart si nu se prevede asa ceva prea curand datorita dimensiunilor mici), dar la mine e ca sa nu sara pesti afara si sa mai scada din pierderile prin evaporare.

"Me little site"
[Yahoo!] [MSN] [ICQ]
akademik_79
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai Iske, daca incerci sa eviti evaporarea prin geamul asta pus deasupra, odata cu fenomenul de condens are loc si depunea de calcar pe geam. Ceea ce duce in final la un procent mult mai mic al transparentei capacului. Nu te-ai lovit de problema asta?

Eu am incercat mereu sa las sa se evepore apa, pentru a evita astfel si condensul pe capac si ruginirea partilor metalice din instalatia de iluminat.

Whatever...u choose.

[Email] [Yahoo!] [MSN]
Iskebible
Member
[Avatar]

IP:

Corect se depune calcar, dar nu ai decat sa il ridici si sa il speli la jet la cada cu dusu si o laveta d'aia dura si gata. Gandeste-te ca la asta e un pic mai mare decat o foaie A4 daca ar fi mai mare ar fi mai complicat. Vezi si aici mai e o chestie respectiv eu nu am nimic metalic in apropierea "borcanului" ca totul e pe plastic si deasupra capacului de sticla. Cum stim ca tu ai "cada" (si o "vana" este un acvariu mediu-mare nu imens, undeva la 200-400 litri) nu se punea problema la fel ca la muraturi (adica vreo 30 de litri)! (nici macar ca si intretinere caci e mai simplu la ala mare.)

"Me little site"
[Yahoo!] [MSN] [ICQ]
grig
Membru de baza
[Avatar]

IP:

calcarul nu trece in codens...(apa evapovara e practic distilata...)
daca se depune calcar pe geamul respectiv...zic eu ca trebuie sa fie de la bulbucii de aer ce se sparg la suprafata apei.
sustin asta pentru ca la chimie ...ce-a mai simpla metoda de a determina salinitatea unei ape era sa pui o cantitate cunoscuta de apa in medu deschis...si dupa ce se evapora ,cantaresti ce ti-a ramas depus
...cristalizat.

oricum...optimismul e lipsa de informare!
acvariul meu!
Iskebible
Member
[Avatar]

IP:

Corect si acest fapt totusi veai avea calcar depus pe capacul din geam. In mod normal nu ajunge pe el numai apa din evaporare mai ales daca ai pesti saritori.

"Me little site"
[Yahoo!] [MSN] [ICQ]
adi2004
Junior member

IP:

pai poate ca sa faci un capac pentru un acvariu de dimensiuni mici nu e mare lucru, dar e foarte bine ca ati dat atatea idei ca mai sunt si altii care citesc forumul asta si se inspira din el.

si nu mai imi faceti acvariul borcan de conserve stiu ca e mic, dar cu el am inceput si acum ma tot gandesc sa-mi fac un acvariu mai mare doar ca am ceva probleme de spatiu.

si poate ca la acvariul ala mai maricel o sa merg pe pal, pfl sau pe alte varinate de care ati spus aici.

varitanta cu geamul nu prea mi se pare asa estetica plus ca daca pun un bec economic sau un neon ar trebui sa-i fac si abajur, deci pana la urma mai bine fac direct capac. poate ca e putin mai complicat dar sper sa arate mai bine si capat si experienta pentru cand o sa trec la un acvariu mai serios.

deocamdata cred ca o sa merg pe varianta lambriurilor de plastic, asta pentru ca deja le am ramase resturi de prin alte parti... singrua problema e ca nu sunt sigur cu ce sa le lipesc. ele sunt din plastic si sunt goale pe dinauntru. as putea sa folosesc scotch dar arata cam urat...

eventual pot sa il reconstruiesc din traforaj si sa il dau cu lac cum ati zis voi...

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: