[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
"aberatiile" lui razvan  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

se discuta pe forum despre incalzitorul de substrat gen "fir"

sugestie "posibila" de realizare in regim DIY.
utilizarea unui "cablu siliconic" adica, cu invelis siliconic, cuplat la un traf de 12 - 24 v.
SAU
in masura in care se poate face rost de tub varnis, siliconic, introducerea prin el a unui fir "de rezistenta"
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

razvan wrote:sugestie "posibila" de realizare in regim DIY.
utilizarea unui "cablu siliconic" adica, cu invelis siliconic, cuplat la un traf de 12 - 24 v.


Ia mai documenteaza-te un pic razvane despre modul in care functioneaza sistemul si care-i principiul transportului nutrientilor in substrat si evacuarea produsilor de descompunere in afara sa si mai vorbim p`orma... Ca asa de incalzit substratu` e simplu...mai bine punem acvariu pe o soba de teracota, e si mai stramosesc si sigur mai ieftin

Tot e bine...macar acum ai inteles unde este sectiunea destinata ideilor de tipul si ce ne-a mai trecut prin cap azi
Alfel daca vrei o parere sincera si eu cred ca este unul dintre cele mai "improvizabile" produse de pe piata...care totusi implica un cost apropos de controlere de care inca nu ai pomenit nimic si care mi se par totusi necesare intr-un acvariu cu temperatura variabila.
Pentru un electronist serios ma gandesc insa ca nu e o problema.

Tocmai asta mi se pare insa adevaratul scop al sectiunii Atelier (DIY) & Hardware...ca sa apara cineva acum dupa ce a citit propunerea ta si dupa ce se documenteaza temeinic vis-a-vis de principiul de functionare al produsului existent pe piata sa scoata unul similar la juma de pret...invingand astfel bestiile capitaliste carora trebuie sa le aducem un tribut brand-ului, cum ar zice unii, sau un pios omagiu anilor de cercetare, dupa parerea altora.

As fi cel mai fericit daca pornindu-se de la ideea ta, insfarsit ar venii cineva cu maini dibace, ar scoate produsul, l-ar supune dezbaterii pro/contra in cadrul acestei sectiuni, cu poze cu tot tacamul...
Restul e chestie de obtiune si de buzunar. Alegi un brand care sa aibe o traditie de zeci de ani in domeniu sau optezi pentru ceva facut de o firma no name, dar la juma` de pret.

Sunt convins totusi ca daca la acest produs sa zicem "Substrate Heating Cables", "cutezatorul" ar obtine si un certificat prin care i s-ar atesta calitatea spre a nu fi supus rigorilor ulterioare ale OPC ar putea beneficia de o sustinere promotionala chiar din partea forumului...in fond eu unul as privi-o ca pe o "mandrie" de tip local si nu cred ca cineva s-ar opune promovarii unui produs de calitate.

De la idee pana la punerea sa in practica insa sunt niste pasi obligatorii de parcurs, enuntati de mine mai sus si desi mi-as dorii sa se intample asa, mi-e teama ca o sa ne lamentam in continuare in discutii sterile care nici macar nu o sa depaseasca clasica intrebare daca chiar mai este nevoie si de acest cablu in plus in acvariu...ce calitate, ce maini dibace, ce atestare...cand intrebarea aproape de pe buzele tuturor va fi da dddaaa ce?

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

am oferit doar o eventuala solutie tehnica. de utilitatea ei sunt sceptic, atita timp cit stramosescul incalzitor termostatat isi face treaba, iar fundul acvariului e izolat cu ceva scartaitoare.

am "lansat ideea" deoarece am vazut intr-un pet shop o asemenea minune tehnica, de firma, fara nici cea mai mica tentativa de controler, direct la priza, si mai ales, intr-un "acvariu" cu iguane, care mai si muscasera din el ..

ca alternativa la alternativa mea, as mai putea aminti de paturile electrice de la vecinii nostri de peste prut, au si termostat ;)
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

razvan wrote:am oferit doar o eventuala solutie tehnica. de utilitatea ei sunt sceptic, atita timp cit stramosescul incalzitor termostatat isi face treaba, iar fundul acvariului e izolat cu ceva scartaitoare.

am "lansat ideea" deoarece am vazut intr-un pet shop o asemenea minune tehnica, de firma, fara nici cea mai mica tentativa de controler, direct la priza, si mai ales, intr-un "acvariu" cu iguane, care mai si muscasera din el ..

ca alternativa la alternativa mea, as mai putea aminti de paturile electrice de la vecinii nostri de peste prut, au si termostat ;)


"am oferit doar o eventuala solutie tehnica."


http://www.thekrib.com/Plants/Tech/Resler-Cables/
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

razvan wrote:am oferit doar o eventuala solutie tehnica. de utilitatea ei sunt sceptic, atita timp cit stramosescul incalzitor termostatat isi face treaba, iar fundul acvariului e izolat cu ceva scartaitoare.


Cand iti spun sa mai te documentezi...si p`orma sa te "produci pe post"
Pai poti sa izolezi tu si cu mama lu` scartaietoarea acvariul ca asta nu o sa-ti faca substratul mai cald decat apa...ca d`aia se cumpara in fond cablurile alea.
Apoi vezi si tu ca exista o relatie intre cum si cat trebuie sa incalzesti un substrat si care sa fie corelatia intre temperatura sa si cea a apei din acvariu (cunosti macar diferenta necesara in grade celsius dintre cele doua?)...ca altfel ce am facut daca astea doua nu sunt in legatura

Buuun acum sa trecem la partea a doua ...da exista intr-adevar si cabluri numai cu transformator...care insa se bazeaza pe un principiu aproximativ...cam cum faceam noi pe vremea lu` Ceashca cu incalzitoarele cand nu aveam termostate...se calculeaza aproximativ cati watti ai nevoie pentru un anumit litraj...repet APROXIMATIV...ceea ce nu iti rezolva problema la un acvariu (dupa cum iti scriam si mai sus) in care apa are o temperatura variabila.
Vezi cazul unui acvariu cu schimb de apa la picatura...de exemplu, sau chiar si la cele la care faci schimb de 20% intrerupand astfel procesul dorit.
Uite de exemplu aia de la Dupla au un calcul aproximativ care evident nu corespunde cu cel de la Dennerle desi e cam pe acolo...da asta e darul aproximatiei ...si asa vor fi si rezultatele aproximative, vizibile daca stii sa folosesti cablurile (utilizarea unor cicluri 12/24 in care se deschid/inchid cablurile la un anumit interval orar cu priza cu timer)...dar aproximative:

Duplaflex 200: 60 watt - 19.58 ft (for aquariums up to 55gal).
Duplaflex 300: 100 watt - 22.96 ft (for aquariums up to 80 gal).
Duplaflex 500: 150 watt - 32.98 ft (for aquariums up to 132 gal).
Duplaflex 750: 200 watt - 42.65 ft (for aquariums up to 200gal).
Duplaflex 1000: 250 watt - 55.77 feet (for aquariums up to 265 gal).

Folosind numai acest sistem nedublat de controler sau si mai bine de minicomputerul lor o sa ajungi un pic cam ca tzantzarul care se casatorise cu girafa si pe care-l omorau drumurile: "pan la cap sa pup, pana la fund etc, etc :18: " Caci probabil ar trebuii sa stai toata ziua buna ziua cu termometrul cand in apa cand in substrat ca sa corelezi temperatura si in functie de asta sa inchizi sau sa deschizi heating cables-urile.

razvan wrote:ca alternativa la alternativa mea, as mai putea aminti de paturile electrice de la vecinii nostri de peste prut, au si termostat .


Din acelas motiv nici paturile fratelui sovietic nu sunt bune dddaaa nimic, caci degeaba pui sa zicem temperatura la patura ce iti incalzeste substratul la 25 de grade daca tu in apa ai 27 de exemplu`. In fond vorbim de doua medii cu conductivitate termica diferita.
Te-ai prins acuma care-i skema si ce speculeaza baietii aia cand cer atatia bani pe un controler?
Asta-i practic rolul controlerului care iti masoara temperatura atat in apa cat si in substrat si in functie de asta determina ce si cum incalzeste...
Stiai depilda ca exista si computerele pentru cabluri care se pot lega si la cooling units-uri, da` ce sa mai vorbesc eu d`astea, cand nivelul discutiei e pe principiul "da mai puneti o haina pe voi tovarasi" smilie ...

razvan wrote:am "lansat ideea" deoarece am vazut intr-un pet shop o asemenea minune tehnica, de firma, fara nici cea mai mica tentativa de controler, direct la priza, si mai ales, intr-un "acvariu" cu iguane, care mai si muscasera din el .


Ma vad si aici nevoit sa te contrazic...vezi ca nu toate tipurile de cabluri chiar asemanatoare ca forma si folosibile la iguane sunt bune si pentru acvariu`...chiar daca iguana aia statea cu cablu`n gat smilie

Nu stiu de ce am eu asa un feeling ca la asta se referea chitron cand ii reprosa amicului tau ca a busit subiectul...din acelas motiv pentru care era cat p`aci sa-l busesti si tu aici, propunand ce-i drept, "doar ca alternativa"... o rezistenta`nfipta`n silicon :-) .
Cu ocazia asta cred ca am lamurit insa pe toata lumea "ce ie cablurile si cum trebe iele intrebuintate" pe aia pe care ii interesa subiectul cu adevarat si nu discutiile colaterale si cred ca e mai bine asa findca nu a ramas doar un subiect "misterios".

Revin insa la tema propus de tine...eu nu zic ca nu se poate face si de catre un mester local...da` pana sa le scoata pe piata la calitatea alora de afara si cu pret mai mic, autorizate, certificate, bla, bla, bla nush` cum dracu` se face ca fie nu apare mesteru` fie pretul este este comparabil, fie afacerea nu e rentabila deci in final doar discutii si nimic concret.

Tot e bine insa ca ai declansat subiectul, asa s-a lamurit si lumea ce si cum cu cablurile a si inteles ca la aceasta sectiune este locul gandurilor nastrujnice
As fi preferat insa ca abia dupa ce puteai tu singur sa oferi aceste amanunte tehnice dar si cele legate de "biologic" sa prezinti alternativa DIY castigatoare, opozabila produselor cu brand...poate pe viitor o sa ti cont de aceasta sugestie.

Firesc te astept cu raspunsul la intrebarea care-i diferenta optima dintre substrat si apa si mai ales ce poate ca aceasta temperatura sa modifice in functie de gradele setate pe controller...sa zicem ca eu nu o cunosc si ma luminezi si pe mine, caci firesc macar tu, atata timp cat prezinti metode alternative trebuie ca o stii si daca nu... google sa traiasca ca la asta stim cu totii

Asa in teorie e usor sa scrii:

With a little patience it's not difficult to find timer settings that will maintain a correct temperature and provide adequate flow through your substrate. You should choose settings that maximize the number of on/off cycles in a 24 hour period; for example, if you wish your cables to be on 50 percent of the time, 12 cycles of one hour on/one hour off are better than a single 12 hour on/12 hour off cycle. Remember that with a mechanical timer you are the controller; you should monitor your tank's temperature often being particularly alert when the seasons change and your house temperature fluctuates. ...apropos de linkul indicat de dexter.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

cu tot respectul...
nu ma intereseaza ce vrea omul sa faca, poate sa si-l bage si "dincolo"..
e treaba lui cum si ce face .. subliniez
a fost DOAR o EVENTUALA alternativa, o EVENTUALA solutie tehnica, i-am spus omului ce AR PUTEA avea la indemana, daca i-ar da prin minte sa recurga la solutia home made.

chiar nu ma intereseaza dezvoltarea subiectului.
in cazul in care detii date care i-ar putea fi de folos, furnizeaza-i-le lui.
dupa cum spuneam si mai sus, CHIAR nu-i vad rostul, unei asemenea instalatii.

dupa cum se pare am redescoperit roata, luind in considerare linkul dat de dexter, asa ca degeaba incerci sa ma convingi ca albul e alb, stita timp cit si eu vad ca tot alb este .
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

Sandu wrote:
Tot e bine...macar acum ai inteles unde este sectiunea destinata ideilor de tipul si ce ne-a mai trecut prin cap azi


in conformitate cu politica forumului, la sectiunea diy este libera aberarea (cum am spus i titlu) "pe o tema data"
in celelalte sectiuni cirpacelile, ca varianta la produsele profi sunt interzise...
sau intre timp sunt permise, datorita unei eventuale noi politici a forumului ??

mea culpa ca nu am dat din start linkul catre topicul lui lazar ginel ... ca sa nu mai fie loc de banuieli neconforme cu realitatea.
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Daca se vorbeste si despre utilitatea incalzitorului de substrat i-mi permit sa-mi dau si eu cu parerea; incalzitorul de substrat este o scarpinare dupa ureche pentru ca plantele pe care le avem noi in acvariu (majoritatea) vin din natura iar in natura nu se incalzeste apa de la substrat, in consecinta plantele se dezvolta foarte bine cu in simplu incalzitor cu termostat montat in 15 secunde.
Daca poate sa-mi dea cineva un argument puternic in favoarea incalzitorului de substrat sa se simta liber sa o faca, pana atunci pentru mine ramane o scarpinare dupa ureche.
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

@Mitica
Mitica wrote:Acvaristica de la noi evolueaza fix cu aceiasi viteza cu care evolueaza nivelul de trai.

E adevarat ca nu gasesti orice, dar asta se leaga iarsi de nivelul nostru de trai

Doua afirmatii pertinente
Ce ma deranjaza e culmea tupeului cu care oamenii nu sunt in stare sa spuna ...ba fratilor, suntem cu totii carpa`n fund si nu avem bani.
E mult mai usor sa zicem ca aia vand produse scumpe si inutile si sa ne gandim ca ce am face noi cu inventivitatea tipic romaneasca...inventivitate pe care nu o vad pusa in practica ever...de cand ma tin eu de bolu` din holu` lu` mamaitza si care nu a produs practic pana acum nimic in domeniul acvaristicii.
Va zic eu, chiar NIMIC
Ani de zile irositi de pomana smilie ...niste nulitati.
Nu a aparut un peshte pe lumea asta sau o buruiana, de facut macar salata in acvariu pe care sa scrie numele `frunui Barth local.
Echinodorus gheorghiensis sau vasilianu s sau cum Doamne iarta-ma. Umili pigmei, da` cu coada pe sus precum capra...si de ce? Ca sa se simta bine un nea` Jenica ca e fru`n acvaristu` lu peshte smilie in oboru nostru stramosesc...desi altfel, avem un peste, endemism, de a carui denumire latineasca are legatura cu Romania si chiar si de ala ne batem joc. smilie smilie smilie ...caci se gaseste mai ales in formol

Acum @razvan.
Razvane tata am fost colegi, cunosti si problemele cotidiene legate de administrare dar si pe cele legate teoretic (pentru unii) de ceea ce ar trebui sa fie legate de pura pasiune.
Nu am sa las subiectul cabluri sa cada in desuet (sunt obisnuit cu CO2-ul am patit la fel)...stii tu ca pe vremuri cand sustineai aceleasi lucruri legate de etica unui forum, oricare ar fi el.
Am explicat cu ce se manaca si am sa iti inchid topicul sugestiv intitulat chiar de tine "aberatii" findca ...nu cred ca mai este relevant pentru subiectul "Substrate Heating Cables", mai mult de atat as accepta de la tine doar strict intrebari pe domeniu... dar din pacate lipsit de interes pentru tine...
Iar ai catalogat "din burta" fara sa ai habar de ce spui.
Atunci de ce lansezi un subiect important pentru ceea ce inseamna cresterea plantelor daca ulterior declari:
chiar nu ma intereseaza dezvoltarea subiectului


Inteleg ca acum lansezi si verdicte legate de subiect chiar daca
nu-i vad rostul, unei asemenea instalatii.
...pai cine esti tu ma razvane ne explici daca are rost sau nu o astfel de instalatie unanim recunoscuta printre crescatorii de plante de afara. Ai facut un studiu in domeniu din care rezulta ca aia vand de ani de zile gogosi ?
Intreb si eu ca Moromete...pppaaa ce te bazezi???
Pe Riccia si Java ...pai ma razvane alea nu stau pe substrat incalzit
Da ma rog,... nu am primit eu raspuns la alte intrebari puse mai sus, de ce as primii la asta?

Hai sa discutam un pic si pasajul asta:
razvan wrote: cu tot respectul...
nu ma intereseaza ce vrea omul sa faca, poate sa si-l bage si "dincolo"..
e treaba lui cum si ce face .. subliniez


Am remarcat respectul Stii unde o sa si-l bage?...iti spun eu, fix in substrat :-) Banuiesc ca d`aia a platit omu` un ban.

razvan wrote:in cazul in care detii date care i-ar putea fi de folos, furnizeaza-i-le lui.

Parca ma imbie necuratu` sa redeschid topicul doar pentru lazarginel, macar pentru a citii "din tasta lui" ca de cand a intentionat sa-si achizitioneze sistemul am vorbit aproape zilnic...chiar si azi.
I-am spus tot ce stiam cu avantajele si dezavantajele sistemului achizitionat cum as fi spus orisicui indiferent de cine ar fi stat in spatele nick-ului .
Tu ce ai facut? ...ai recunoscut implicit ca e un subiect pe care nu il stapanesti de vreme ce nici macar nu cunosti lucruri elementare despre cum functioneaza el, te-ai pronuntat apoi in postura de cunoscator lansand (citez din tine) "aberatii", ai spus p`orma ca defapt nu te intereseaza, ai nesocotit jdemiile de cumparatori de astfel de sisteme spunand ca sunt inutile...ca sa vii in loc cu ce? Cu o lita`n silicon
Ma razvane e pacat, e pacat sa strici impresia unor oameni...poate ca unii chiar doreau sa isi cumpere si o sa ia de bune cele spuse de tine Ce o sa inteleaga cineva care chiar era interesat de subiect?
Unde e dorinta afirmata legata de experiment si pe ce se fundamenteaza ...pe crezul tau ca e inutil sistemul.
Chiar nu iti dai seama ca ne rad si curcile sustinand astfel de "aberatii"?
De ce ?
Chiar nu poti sa te abtii...sa te bagi in subiecte care tu singur recunosti ca te depasesc?
Chiar nu poti sa ai decenta?
De ce trebuie sa inflamezi atmosfera continuu?
Asta-i vanitate ieftina si nu duce la nici un progres

@RaresLuc
RaresLuc wrote:Daca se vorbeste si despre utilitatea incalzitorului de substrat i-mi permit sa-mi dau si eu cu parerea; incalzitorul de substrat este o scarpinare dupa ureche pentru ca plantele pe care le avem noi in acvariu (majoritatea) vin din natura iar in natura nu se incalzeste apa de la substrat, in consecinta plantele se dezvolta foarte bine cu in simplu incalzitor cu termostat montat in 15 secunde.


Pai cine a sustinut asa ceva ca apa s-ar incalzii de la substrat...partizanii acestor instalatii doar sustin ca substratul in natura are temperaturi mai ridicate decat apa...macar asa ca deobicei e mai inchis la culoare si are alta conductivitate termica

Later edit: o parere sincera a lui lazarginel vad ca a postat aici...asa ca nici macar nu mai are sens sa mai redeschid topicul. Cred ca se intelege de la sine care-i situatia si cum e cu scornelile legate de faptul ca as avea ceva cu careva, conspiratii cu ieseni, bla, bla ?!? Vad ca omul` asta, din Iasi pana una alta nu are nici o plangere si a primit si orice informatie solicitata vis-a-vis de subiect

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com