[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Automatizarea unui acvariu  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
diutza
Junior member

Joined: 02/02/2006 14:00:31
Messages: 10
IP:
Offline

Salut!

Sunt in an terminal la Facultate de Inginerie, specializare Automatizari si Informatica Industriala si trebuie sa imi fac un proiect de diploma si m-am gandit sa imbin utilul cu placutul si sa imi automatizez acvariul.

Concret, m-am gandit la urmatorii pasi:
- crearea unui hranitor automat programabil
- crearea circuitului pentru simularea rasaritului si apusului
- dozator de CO2
- notificator de scadere a nivelului apei


Am vazut un link pe forum la un circuit pentru simularea rasaritului si apusului dar era in italiana si nu am gasit acolo nimic util, are cineva alta idee?

Are cineva idei sa ma ajute?
[Yahoo!]
diutza
Junior member

Joined: 02/02/2006 14:00:31
Messages: 10
IP:
Offline

Ah si am uitat sa zic ca profesorul meu coordonator sugereaza sa fac un sistem prin care sa imi dau seama de masa de pesti din acvariu! Adica, dupa ce tot acvariul e automatizat, rezultatele de ph, si similare ar trebui sa fie mereu constante si daca nu este asa, concluzia ar trebui sa fie ca fie s-a nascut fie a murit un peste. Stiti cumva daca s-au mai facut asemenea studii?
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

diutza wrote:Adica, dupa ce tot acvariul e automatizat, rezultatele de ph, si similare ar trebui sa fie mereu constante si daca nu este asa, concluzia ar trebui sa fie ca fie s-a nascut fie a murit un peste.

Concluzia asta e gresita . Acvariu e un sistem prea complex, parametri se modifica fara sa moara pesti.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Nu cred ca ai inteles tu bine despre ce ti-a explicat el sau eu despre ce e vorba...acvariul nu este un sistem inchis, exista schimburi de energie, de materie care modifica parametrii independent de moartea unui peste.
In general aici pe pamant ne jucam cu sisteme intre care au loc schimburi de materie si energie, sisteme deschise...deci de unde parametrii constanti?!?
Spre exemplu ai facut un schimb de apa...automat ai modificat temperatura, pH, DGh, KH etc...si toate astea fara sa iti moara nici un peste si doar asa dintr-un simplu schimb de apa...

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Dan_McTudor
Member
[Avatar]

Joined: 02/11/2005 09:55:44
Messages: 264
Location: Finlanda/Helsinki
IP:
Offline

diutza wrote:
Are cineva idei sa ma ajute?

Uite aici : http://www.aquadyne.com/Product.htm Daca reusesti, poate le "dai lovitura" astora de la Aquadyne, produsele lor costand o caruta de bani.
[Yahoo!]
ioi
Junior member

Joined: 29/01/2006 12:34:40
Messages: 18
Location: Buc - Vitan
IP:
Offline

diutza wrote:Ah si am uitat sa zic ca profesorul meu coordonator sugereaza sa fac un sistem prin care sa imi dau seama de masa de pesti din acvariu! Adica, dupa ce tot acvariul e automatizat, rezultatele de ph, si similare ar trebui sa fie mereu constante si daca nu este asa, concluzia ar trebui sa fie ca fie s-a nascut fie a murit un peste. Stiti cumva daca s-au mai facut asemenea studii?


Proful tau s-a referit la "masa de pesti" in sensul de greutate (masa unui obiect) sau de populatie (nr de pesti)?

Ma gandesc ca ideea profului tau o fi fost in genul: "daca 100 litri cu 10 pesti inseamna masa totala de 101kg, atunci 105kg la aceeasi 100 litri inseamna pesti in plus". Zic si eu...Si asa, e posibil ca masa sa se modifice din cauza ca au crescut plantele/pestii.
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Proful lui n-are habar de acvaristica

image
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

diutza wrote:
Are cineva idei sa ma ajute?

..adica sa faca cineva lucrarea ta de diploma?... Ma tem ca n-ai nimerit tocmai bine...

Scuze, dar nu m-am putut abtine. :sic:
fr0ggy
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/09/2004 15:30:00
Messages: 590
Location: brasov
IP:
Offline

dolly, dupa postul tau incep sa ma simt post ca pentru un proiect in loc sa tocesc la biblioteca infecta a facultatii am preferat sa stau acasa la caldura, sa chem un prieten mai documentat si sa ne holbam cu ochii in monitor pe gugal dupa informatii ajutatoare ) in final EU mi-am facut proiectul, dar nu as fi reusit nici pe departe asa de repede si bine ca in versiunea cu 2 creere imbibate de alcool. la urma urmei suntem oameni

diutza arunca o privire pe aici. unii au reusit sa faca ceva. poate te ajuta.

image
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

fr0ggy wrote:dolly, dupa postul tau incep sa ma simt post ca pentru un proiect in loc sa tocesc la biblioteca infecta a facultatii am preferat sa stau acasa la caldura, sa chem un prieten mai documentat si sa ne holbam cu ochii in monitor pe gugal dupa informatii ajutatoare ) in final EU mi-am facut proiectul, dar nu as fi reusit nici pe departe asa de repede si bine ca in versiunea cu 2 creere imbibate de alcool. la urma urmei suntem oameni

Da' vad ca nu mai stiti de gluma... whatever... pe vremea mea a fost altfel - cartile si cursurile erau baza. Probabil ca eu sunt mai de moda veche.

@diutza - bafta!
diutza
Junior member

Joined: 02/02/2006 14:00:31
Messages: 10
IP:
Offline

Mersi foarte mult de ajutor. Da, intr-adevar, profesorul meu nu are habar de acvaristica, dar e cercetator, deci vede lucrurile din alt punct de vedere.

Intre timp m-am dus la magazin, mi-am cumparat un Tetra test 5 in 1 care mi-a dat urmatoarele rezultate:
NO3- 250
NO2- 0
GH 10
KH 0
PH 6.4
Conform indicatiilor de pe cutie, e dezastru in acvariul meu, desi nu prea inteleg de ce: pestii par fericiti, alge nu prea am decat pe marginea unor frunze, apa e curata, plantele cresc, toturi care e baiul??? Zicea acolo ca pentru a scadea nivelul de NO3- sa schimb o parte din apa. Zis si facut. Am repetat testul si... nimic. Aceleasi rezultate.

In fine, imi veni mie gandul sa schimb un pic lucrarea de licenta in urmatorul lucru: un automat care in functie de rezultatele testului de mai sus, sa execute lucruri (gen introduce substante sau avertizeaza in legatura cu ceva sau te felicita ca ai conditii ideale). Acest lucru presupune interpretarea testului de mai sus (arata ca niste betisoare ce se coloreaza cand le bagi in apa) cu un traductor de culoare. Profesorul meu a zis ca e urat si taranesc, mai bine sa folosesc tranzitoare ionosenzitive. Ok, vin acasa, dau un google si ... surpriza! Nu gasesc aceste tranzistoare.

Proful meu zicea ca-s ceva tranzitoare gen ala de masurat ph, dar in functie de substanta de test utilizata poti masura ce vrei tu. Am citit si thredul http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1244&postdays=0&postorder=asc&highlight=automat&start=30, foarte interesant, mersi de link, unde am vazut niste preturi de am picat pe spate (adica dc un cititor de ph costa vreo 30-40 eu, iar mie imi trebuie vreo 5, dau faliment).

In concluzie nu prea stiu ce vreau sa zic, decat ca regret ca mi-am ales acest subiect ca lucrare de licenta, si va multumesc foarte mult pentru ajutor. Poate imi mai vin idei.
[Yahoo!]
diutza
Junior member

Joined: 02/02/2006 14:00:31
Messages: 10
IP:
Offline

Mda... acuma am citit si eu linkul:

http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=286&pos=2

care este de fapt exact ce vroiam eu sa fac la inceput!

Mersi mult si scuze de deranj!
[Yahoo!]
diutza
Junior member

Joined: 02/02/2006 14:00:31
Messages: 10
IP:
Offline

Dupa ce scriu ceva, de ce nu pot sa ii dau edit??
Ca uite, mi-am mai adus aminte ceva, sa nu imi scrie-ti aici sfaturi in legatura ca ce sa fac sa fie apa la valori normale ca o sa deschid un topic nou acolo unde ii este locul, sa nu vb aici off topic. :-P
[Yahoo!]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

ce vrei tu sa faci este laudabil si de real folos pentru un acvariu, INSA exista MAREA PROBLEMA a senzorilor, care nu prea se gasesc, sau daca se gasesc sunt scumpi, si mai sunt si "consumabili".
daca vrei sa realizezi totusi ceva, ti-as recomanda un automat care sa :
-regleze temperatura
-porneasca-opreasca lumina
-activeze un dispozitiv de hranire
-sa mentina un nivel de apa constant, intr-un recipient tampon, intr-un sistem de schimbare a apei la picatura...

gindesc eu ca 4 functii sunt de ajuns pentru dom' profesor.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

E ceva in neregula cu testerul folosit de tine. Daca esti in Bucuresti KH nu poate fi 0, iar NO3= 250 ar insemna sa ai pestii morti de mult (eventual descompusi in acvariu si de acolo NO3= 250...). Lasand gluma la o parte, un dispozitiv electronic de masurare ar trebui sa fie mai precis decat unul semicantitativ colorimetric. Si atunci cum il etalonezi si il verifici ca fiabilitate si precizie daca "martorul" ai vazut ce rezultate ciudate iti da?

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
diutza
Junior member

Joined: 02/02/2006 14:00:31
Messages: 10
IP:
Offline

Ceea ce a spus razvan a fost proiectul meu la sesiunea de comunicari stiintifice acum 2 ani, exact ce a spus el. A fost insa doar partea teoretica, caci partea practica, dupa un scurt calcul matematic, mi-a iesit ca ma costa aproape la fel de mult sa fac eu cat este de gasit in comert. Pe langa faptul ca nu am primit suport de la nici un profesor pentru aceasta realizare.

Ma duc acuma sa schim iar o parte din apa, sa vad poate se modifica ceva la NO3-. Nu sunt din Bucuresti, din Arad. Si valoarea masurata la NO3- nu prea am cum sa o interpretez gresit, caci la 250 e muuult diferita culoarea fata de restul!
[Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com