Salutare! Am deschis acest topic deoarece am nevoie de parerea unor acvaristi mai experimentati in ceea ce priveste acvariile cu ciclide. Am cumparat cam acum o luna 5 pui de hemichromis lifalili. Momentan ii tin intr-un acvariu mai mic, urmand sa-i pun intr-un acvariu mai mare odata ce mai cresc. As vrea sa stiu ce tip de pietre/roci ar fi mai bine sa pun in acvariul in care ma pregatesc sa-i pun in viitor. Am lemne de acvariu, deci as avea cu ce sa le ofer locuri unde sa se ascunda sau chiar sa depuna (intr-un viitor indepartat). As vrea sa stiu ce parere aveti: sa tin numai lemne, numai roci (si ce tip de roca), sau sa fac o combinatie si sa pun si lemne si roci. Multumesc.
Mersi pentru raspunsuri si pentru filme. Mi-a placut ideea de biotop african - Congo. Voi incerca sa creez cu ce am momentan un mediu cat mai similar celui din congo. Deja am gasit cateva articole si diseara urmeaza sa le parcurg. Thanks!
Pana sa ma apuc de proiect, m-am gandit sa pun niste filme cu ei (un fel de botez sau ceva - e primul lor film). Pacat e ca erau relativi timizi cand veneam cu camera la ei... cand vii cu mancare e altceva, nimeni nu sta ascuns. Ii multumesc inca o data userului borsec pentru pui.
Aici calitatea e mai slaba (nu umblasem la o setare). Dar am pastrat filmul pentru ca mi-a palcut cum se ascunde instant puiul.
Aici e ceva mai multa activitate
by koala: Am editat linkurile de youtube, ca sa vedem filmuletele.
This message was edited 1 time. Last update was at 14/03/2013 19:20:28
Sunt inca mici intr-adevar. Ii hranesc cu artemia si cu larve rosii maruntite (ambele congelate).
Lemnul este luat dintr-un targ -in Belgia - (genul de targuri in care se vinde orice ca sa scapi de ele, iar pe asta l-am luat la 2-3 euro parca - in magazine asa ceva costa mult mai mult). Oricum, l-am scos ca nu e la fel de util ca cele 2 portelanuri pe care le-am pus in acvariu (le ofera mai multe locuri unde sa se ascunda). Apropo de ascuns, unul dintre ei si-a gasit refugiu sub ghiveciul de portelan, o groapa in nisip (nu cred ca si l-a sapat el, cred ca e doar o consecinta a faptului ca am pus ghiveciul in nisip). E prima mea specie de ciclide africane si n-am mai fost de mult atat de incantat de comportamentul unui peste inca de mic.
Voi mai reveni cu poze/ filme cand vor creste.
Offtopic: Koala, imi poti spune te rog cum pot pune filmele direct pe forum, fara sa se mai vada doar link-ul?
Andpop wrote:... Offtopic: Koala, imi poti spune te rog cum pot pune filmele direct pe forum, fara sa se mai vada doar link-ul?
Sigur ca da!
- Linkul direct al primului film este urmatorul: http://www.youtube.com/watch?v=NdnX-KueA3M (pe asta il iei din bara de adrese a browserului de net).
- Cateodata, browserul de internet adauga si alte secvente de final, la linkul respectiv... tu trebuie sa alegi doar pana acolo unde se termina grupul de cifre&litere de dupa semnul "=". In cazul de fata, grupul de litere&cifre este NdnX-KueA3M.
- In momentul in care scrii un topic, o sa observi ca ai buton de "Youtube"... acesta nu face altceva decat sa adauge 2 grupuri de paranteze drepte, intre care se afla acel link.
- Practic, tu trebuie sa apesi butonul de "Youtube" - iti apare scris: [youtube] - Apoi copiezi in continuare linkul de mai sus: http://www.youtube.com/watch?v=NdnX-KueA3M - Ultimul pas este sa apesi inca o data butonul de "Youtube" - o sa vezi ca iti apare, dupa link, secventa: [/youtube]
@ Andpop
Am reusit sa fotografiez si eu unul din puii de Hemichromis lifalili pe care ii am. Are cam 3 cm si este unul din cele trei exemplare mai mari de care ti-am scris. Celelalte doua exemplare sunt mai mici (cca 2,5 cm) si au culori mai pale.
PS Tin puii de lifalili intr-un acvariu in care am si creveti de toate dimensiunile si nu am nici un fel de probleme cu ei. Sper s-o tina tot asa.
Speri degeaba, nea Severus ... avem niste "rapitori", pusi intr-un acvariu in care misuna ceva mic si "miscator"... ei bine, eu "nu le dau" crevetilor o luna de zile .
Da, foarte frumos exemplar, imi place ca e deja rosu. Ai mei sunt inca palizi (am 2 mai mici care inca mai au 1 cm si un pic). In legatura cu crevetii, sunt surprins. Puii mei se ciondanesc intre ei si nu stiu cum ar reactiona fata de un crevete. Ce mancare le dai la pui?
@ koala
Trag si eu nadejde ca spanu’ de barba. Sunt si eu intr-un moment de buna’dispozitie cand sper la lucruri bune.
Oricum, puii de lifalili zboara in 2-3 zile in acvariul mai mare si atunci o sa fiu mai ingrijorat pentru ei decat pentru creveti (care raman in acvariul de 60 L ).
Am crescut H. bimaculatus si stiu de ce sunt in stare.
Am primit puii astia care mi se par deosebiti (din punct de vedere al culorii) si nu stiu ce sa fac cu ei.
Sper ca in cele din urma sa ajunga la cineva care iubeste pestii din familia Hemichromis pentru ca la mine nu-si au loc pe termen lung.
Au fost crescuti de mici numai cu hrana uscata, dar foarte variata.
Eu le dau mancare de 2-3 ori pe zi (foarte putina) dar tot uscata: TetraMin, TetraWafer Mix, JBL GranoColor etc. dar nu le dau aceasi mancare de doua ori intr-o zi.
In ideea de a nu deschide alt topic tot cu privire la hemichromis lifalili, voi continua aici (eventual daca un moderator doreste sa schimbe titlul topiculuii, nu am nimic impotriva).
Puii au mai crescut un pic. Ma gandesc sa-i introduc intr-un acvariu mai mare, de 60l. In acel acvariu am momentan 6 corydoras paleatus si as vrea sa-i pun pe pui cu corydorasii. As vrea sa stiu ce parere aveti in legatura cu asta. Eu cred ca nu ar fi o problema. S-ar putea ca odata ce cresc, rapitorii sa se ia un pic de corydorasi, dar momentan, ar fi posibila o convietuire intre cele 2 specii?
salutare tuturor
deci uite imi vad nepoteiiiiiiii ))))
sa va traiasca si sa va bucurati de ei
in caz ca nu stiati ce aveti voi acolo sunt frati dar ai lui severus arata mult mai bine fara suparare.
asa ca idee eu tin o pereche in acvariu de 180 l (perechea fiind parinti celor din topic).
ape limpezi tuturor
@ borsec, iti multumesc pentru puii de H. lifalili. Nu numai ca sunt frumosi (daca ziceti voi ) dar au si un temperament extraordinar.
Deja si-au impartit teritorul, dar mai au loc lupte la “granite”. Este uimitor sa vezi piticii astia de 3-4 cm cum se infoaie si se lupta gura la gura.
Spre uimirea mea, inca imi lasa crevetii in pace (preventiv, am scos femelele gestante si mi-am luat "la revedere" de la restul ).
@ borsec – Sa iti traiasca noua generatie si sa te bucuri de ei !
Andpop wrote: ... ar fi posibila o convietuire intre cele 2 specii? [nota: adica hemichromis lifalili si corydoras paleatus]
Pana ieri am tinut puii de H. lifalili cu niste pui de Corydoras panda (cca 2,5 – 3 cm) intr-un acvariu de 60 L si nu am avut nici un fel de incidente.
Totusi, nu este o combinatie pe care sa o recomand pe termen lung.
A mai trecut ceva timp, iar puii de Hemichromis lifalili au mai crescut un pic. Doi au trecut bine de 3 cm, in timp ce ceilalti 3 sunt putin sub aceasta dimensiune.
Deja sunt atat de mari incat pot sa-i fotografiez fara macro. Cu toate ca sunt neasteptat de cuminti pentru specia lor, va trebui sa ma gandesc din timp sa gasesc o casa noua pentru 2-3 exemplare pe masura ce vor creste.