[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Reactor Purigen - pentru limpezirea apei  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
florin_etz
Junior member
[Avatar]

IP:

M-am gandit sa pun cateva poze cu filtrul meu cu nisip, in pat fluidizant si acvariul pe care il deserveste.
Din experienta proprie pot sa spun ca pentru un asemenea filtru este nevoie de un debit destul de mare, pentru a mentine in suspensie, toata cantitatea de nisip din filtru.
Initial nisipul avea o granulatie mai mare si pompa nu prea reusea sa mentina nisipul in suspensie.
Ulterior am pus nisip cu o granulatie mai mica (cernut prin strecuratoare de ceai) - pompa mentine in suspensie aproape 50 % din cantitatea de nisip din filtru.
Concluzia mea este ca am nevoie de nisip cu granulatie mai mica (am nevoie de o strecuratoare mai fina)
Pompa care deserveste acest filtru este de la JBL - Pro Flow 1000 (debit= 1000 litri / h) care aspira apa din acvariu printr-un filtru de substrat (vezi cele 2 tevi albe din PPR care se pot vedea in poza) dupa care o impinge in filtrul cu pat fluidizant (rosu) apoi in reactorul CO2 (albastru), iar pe furtunul verde se intoarce liber in acvariu.
Acum astept sa se colonizeze nisipul cu bacterii.
Din pacate nu pot sa va dau detalii despre calitatea apei din bazin, deoarece nu am teste.
[Thumb - DSC00074.JPG]

[Thumb - DSC00082.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 17/04/2013 23:03:53

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

In primul rand ai o pierdere f.f. mare de debit din cauza instalatiei. Incearca sa micsorezi diametrul tevii din filtrul cu pat fluidizant => creste viteza lichidului. Turbulenta si curentii din zona patului fluidizat este data si de forma fundului filtrului care trebuie sa ajute la schimbarea directiei de curgere si formarea unor curenti turbionari care sa ridice nisipul si sa-l mentina in suspensie si miscare continua - Bitanu a sugerat parca introducerea unei mingi de plastic...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
florin_etz
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru observatie, o sa incerc si varianta asta.
Micsorand sectiunea va creste viteza cu care trece apa prin teava respectiva, lucru care conduce la crearea unui curent ascendent mai mare.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

viteza apei este data si de distanta dintre capatul tevii si fundul filtrului. Poti sa jonglezi un pic din aceasta distanta: cu cat este mai mica sectiunea de trecere cu atat viteza apei va creste (dar scade si debitul). Pentru teste poti sa faci teava telescopica, din bucati ca in desenul de mai jos. Poti sa reglezi usor distanta libera din capatul tevii
[Thumb - teava.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 17/04/2013 23:58:23

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
florin_etz
Junior member
[Avatar]

IP:

Teava este din PPR de 20 mm si este destul de aproape de fundul filtrului, 4 - 5 mm.
O sa incerc cu teava mai subtire.
Multumesc pentru interesul acordat.
Revin cu rezultate...
johnny
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu folosesc purigen de la inceputul anului mai exact din ianuarie,o singura data lam regenerat Dar cred ca mai mergea ,Daca se merita in acvariu raspunsul este da se merita. Folosesc o cutie de 500 ml in ciorap bagat in fx5 .
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: