Sper sa nu te dezamagesc prea tare, dar si eu sunt de cealalta parte a baricadei.
Tocmai pentru ca acvariul tau a atras atentia in mod placut, m-am gandit sa iti scriu cateva randuri, pe care sper sa le apreciezi la justa lor valoare avand in vedere ca suntem un grup de pasionati in aquascape/cresterea plantelor, as putea sa spun ca primii dintre cei pasionati in ale plantelor care am deschis un forum in Romania si care am scolit dupa priceperea noastra cativa oameni care ne-au facut mandri prin rezultatele otinute de ei la diverse concursuri internationale.
Ca de fiecare data cand am simtit ca omul are potential l-am sfatuit, incercand sa-i
slefuim diamantul spre a-l expune in toata splendoarea fatetelor sale.
Incep prin a-ti spune ca ai depus o munca pe care toti o apreciaza.
Nu am sa ti-o laud si eu...este o pierdere de timp, au facut-o si altii dar laudele in sine nu ti-au adus nimic constructiv in afara unei automultumiri.
Vreau sa ma intelegi bine si sa accepti ca odata ce ai intrat pe acest forum joci, cum se spune...in
alta liga 
.
Ma gandesc insa ca asta si cautai, altminteri nu vad de ce te-ai fi inscris si aici si nu ai fi ramas acolo unde zici ca ti-ai expus acvariul initial.
Parea mea este ca esti foarte aproape de o performanta superioara celei prezente.
Impart recomandarile mele in doua categorii:
-de fertilizare
-de aquascape
Prima vad ca deja a fost amintita si de colegul meu, Porcu.
Ai spus ca folosesti DIY macro si micro.
In ultimii ani o serie intreaga de iubitori de plante au mers pentru a pune in valoare anumite plante pe fertilizare dedicata, unor anumite specii de plante stiut fiind faptul ca fiecare prefera un anumit cuantum de nutrienti. Pana aici nimic rau. Culoarea unei plante, oricat de derizoriu ar parea, este insa un obiect de disputa in arbitrajul contemporan. Se vrea sa se dea ce este mai bun din planta.
Tocmai de aici fertilizantilor ce se produceau cu 10 ani in urma si care mergeau pe formule ce includeau sau nu N,P,K in formula de fabricatie li s-au opus cei care merg pe un tip de fertilizare ce iti ofera libertatea de a administra valori dorite in macro.
Nu este un secret daca spunem ca doua firme precum
Seachem sau
Easy Life au jucat pe aceasta carte castigatoare si la momentul actual sunt printre cei mai renumiti producatori de macro si care adreseaza cumparatorilor produse usor de dozat dupa pofta inimii si cerinta plantelor din acvariu.
De principiu s-a strambat din nas spunandu-se ca produsele de macro se puteau obtine si pe cale DIY la preturi infime comparand cu produsul final al unei uneia dintre cele doua firme date ca exemplu.
Partial toti am fost de parere ca fertilizarea macro se poate face si pe sistem DIY daca exista priceperea, substanta, cunoasterea samd.
Macronutrientii au la baza substante cu stabilitate care atat timp cat sunt dozati cum trebuie nu trebuie sa dea rateuri.
Deci cu astia am terminat...
Problema este la ceilalti, adica la fertilizarea DIY MICRO!
Acum ca nu ai descoperit tu inca formula ideala a fertilizantilor micro imi este lesne de inteles

dar eu iti spun ca pentru o investie minima oameni care au mers pe fertilizare PPS de ani de zile si care au cunostinte infinit mai mari ca ilustrii nostri Dexteri locali

au decis unanim ca e mai bine sa foloseasca fertilizanti micro rezultati in urma activitatii prestate intr-un laborator respectabil.
As putea sa iti invoc cateva nume cu rezonanta in materie de PPS care au facut recomandari in acest sens asta spre a nu crede cumva ca fac uzanta de
sarmul meu intelectual 
si ca vreau eu musai sa te conving de ceva, dar sincer imi pare rau pentru ca plantele, sunt aproape de un potential maxim si-n plus dupa cum pomeneste o zicala nu tocamai academica, atunci cant te joci in
fundu gol pe langa ...
nu stii cand ti-o trage 
. Asadar eu zic ca e pacat de munculita ta, doar pentru o mica investitie intr-un fertilizant serios.
In acest sens,
politica acestui forum a fost spre a indemna userii la folosirea doar acolo unde se justifica a altor produse decat a unor firme consacrate. Ori aici eu cred ca nu este un domeniu unde merita sa te expui decat daca nu ai alte planuri de extindere a liniei tale de produse din productia proprie DIY

care o sa se dovedeasca in ani evident superioara celor produse in laboratoare...sa zicem Seachem Laboratories ca sa dau un exemplu. Evident glumesc.
Asadar am sa-ti citez din
Tom Barr, - zic eu destul de cunoscut in materie de Estimative Index (EI) ca sa nu zic parintele, preluat ulterior de un forum universal recunoscut drept top in materie: Aquatic Plant Central care recomanda 3 produse micro cu proprietati similare.
... for micro - trace elements: Plantex CSM+B, Seachem Flourish, and Tropica AquaCare are equivalent to each other.
Eu am lucrat cu Dupla si ADA...amandoua top. Merge si JBL pentru ca e ieftin...
Cam asta este legat de fertilizare.
Acum odata stabilita problema fertilizarii cred ca as putea sa iti spun ca si din punct de vedere peisaj am sa-ti fac pe scurt niste propuneri.
Daca in cazul fertilizarii lucrurile stau simplu si se bazeaza pe cunoasterea proprietatile chimice a anumitor elemente din natura in ce priveste aquascapingul este adevarat ca lucrurile sunt usor mai complicate.
Pentru ca aquascapingul tine de arta...ori arta stim cu totii ca poate sau nu poate fi pe gustul anumitor persoane.
Eu nu iti spun ca sa tii cont. Poate esti din categoria
nu e frumos ce le place altora e frumos ce-mi place mie...Nu esti nici primul nici ultimul probabil...dar datoria mea, daca ai intrat pe acest forum este sa-ti spun la dispozitie experienta pe care o am participand la cateva arbitraje legat de modul in care se analizeaza astfel de acvarii.
Asadar ce as schimba:
1.Cred ca ai cam multe specii de plante. Jocul de culori care initial iti atrage atentia in timp devine prea strident.
Deci as mai taia din specii. Ai mult prea multe.
Iti garnatez ca se poate face ceva de concurs si cu contrast cu fo` 9 specii.
Este un
trend general si o remarca infinit repetata la toate concursurile arbitrate pe afara spre a nu se exagera cu numarul speciilor.
2. Insula ta de liniste dupa parea mea este prea simetrica.
Plasata in mijlocul imaginii avand asadar un punct focal defectuos. E chiar in mijlocul gramezii
Din aceasta dilema cu un pic de noroc s-ar putea sa iesi adaugand poate cateva radacini care sa iasa de undeva din mijlocul insulei la distante si forme diferite. Poate...
In final sper sa apreciezi la justa valoare sfaturile mele astfel incat sa nu te consideri deranjat.
Dar am zis ca e mai bine sa stii cum stau lucrurile decat sa iti scriu un sec
bravo ai un acvariu peste medie.
Sa nu ne facem iluzii ca sa n-avem deziluzii.
Treaba este ca fara sa fie un acvariu inovativ prin tipul de aquascape si care sa rupa gura targului printr-o idee inedita, cu ceva imbunatatiri, poti sa ai asteptari mai mari de la el. Chiar si intr-un concurs.
Bafta si in masura in care timpul mi-o va permite am sa-ti urmaresc evolutia pe acest forum.
Numai bine.