[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
iluminarea acvariului  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
vladxxl
Member

IP:

buna sunt incepator si vreau sa-mi fac un nou acvariu la care imi trebuie iluminare , acvariul are aprox 75l si vreau sa-l plantez

ce iluminare(neoane/becuri economice) imi recomandati (mai eftine..) , apropo lungimea de 56,5 cm si inaltime de 40 cm

sa nu uit la neoane mai apar ceva numere 840 ,825,etc. ce reprezinta am mai auzit de ceva spectru adica coloritul?

edit : mentionez ca as vrea sa ma in cadrez in cel mai mic cost...

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2012 13:07:47

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

in mare gasesti aici cam toate raspunsurile. Daca mai ai intrebari dupa ce te documentezi vom incerca sa iti raspundem

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2163.page

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19333.page

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19334.page

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
vladxxl
Member

IP:

mda am vazut topicurile si inainte de a posta si ultimul nu merge

intrebarile mele raman aceleasi , adica de acolo nu mi-am dat seama de nimic decat ca neoanele alea dau diferite culori... si lungimile
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

vladxxl wrote:mda am vazut topicurile si inainte de a posta si ultimul nu merge

intra din nou pe ultimul. Eu l-am verificat acum si merge

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

vladxxl wrote:buna sunt incepator si vreau sa-mi fac un nou acvariu la care imi trebuie iluminare , acvariul are aprox 75l si vreau sa-l plantez
ce iluminare(neoane/becuri economice) imi recomandati (mai eftine..) , ....mentionez ca as vrea sa ma in cadrez in cel mai mic cost...

daca astea-s cerintele, adica buget de criza, poti merge cu incredere pe becuri economice: 1-2 cu lumina calda si 1-2 cu lumina rece, de preferinta mai de firma, adica un Philips

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
vladxxl
Member

IP:

am inteles numai ca mai trebe sa ma lamures :
1 la bec economic trebe sal infiletez si sal conectez la o sura de curent nu?
2 la neon ce imi trebuie ca sa-l pun in functiune?
ca si lumina becul economic e ok pt plante(nu difera mult de neon nu)?

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2012 17:41:11

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Difera mult, droser trebuie, pune mana si mai si citeste, altfel nu vei intelege nimic.
[ICQ]
vladxxl
Member

IP:

nu ma refer imi trebe capetele care daca nu gresesc se numesc dulii si imi trebuie balast electronic?(asta ce mai e?)

si nu am prea gasit am dat paginile pana la 7 la hardware

edit: va rog nu mai spuneti fraza: intereseazate ca sa mai vorbit, ca mam tot interesat si mai mult de cateva fragmente cam nimic

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2012 18:03:25

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Balastrul se foloseste pentru a aprinde acel(E) neoan, nu iti mai trebuie starter. Acele capete se numesc socluri nu dulii, le gasesti pe net sau in magazine de profil
[ICQ]
vladxxl
Member

IP:

bine si starterul ce e? (is praf la capitolul asta...)
am gasit poza asta :

http://www.google.ro/imgres?q=starter+neoane&um=1&hl=ro&sa=X&biw=1024&bih=642&tbm=isch&tbnid=Bn1RCckyeDfncM:&imgrefurl=http://www.virtualelectric.ro/links/folder_upload.php&docid=KHXbBYsMC51y4M&imgurl=http://www.virtualelectric.ro/links/img/startertub.png&w=281&h=231&ei=-r5cT7yRLoyN4gTMg5jGDw&zoom=1&iact=hc&vpx=414&vpy=309&dur=5316&hovh=184&hovw=224&tx=146&ty=61&sig=117638698710387267849&page=1&tbnh=142&tbnw=176&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:7,s:0

ce e droser-ul?

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2012 18:07:09

vladxxl
Member

IP:

nu ma poate ajuta nimenea?

va rog spuneti-mi daca becurile economice sunt rele pt plante ( pt ele mi-e mai greu...)

si ce ar trebui achizitionat pe langa neoane pt a le pune in functiune?
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Parerea mea este ca pui niste intrabri care n-au treaba cu acvaristica.

Ce e un droser sau un starter gasesti pe net foarte usor.

Referitor la becurile economice pot sa-ti spun ca nu prea sunt proiectate pentru acvarii. Nu e rau daca le folosesti dar problema cea mai mare este ca nu se specifica clar ce indice de reproducere al culorii au si temperatura.

"Daylight" sau "Daylight cool" poate sa insemne o plaja de la 6.000K la 4.000K temperatura de culoare si variaza in functie de producator.

Daca nu se foloseste notatia Osram care am inteles ca o urmeaza si Philips atunci e greu sa-ti dai seama daca sunt potrivite sau nu.

In notatia Osram, 840 indica un element fluorescent cu indicele de reproducere al culorii 8 si temperatura de culoare de 4.000K

Indicele de reproducere al culorii de 9 e mai bun si mai scump.

Te-ar interesa sa ai un bec de 6.500k si e bine sa ai si un 4.000K.
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

vladxxl wrote:nu ma poate ajuta nimenea?
va rog spuneti-mi daca becurile economice sunt rele pt plante ( pt ele mi-e mai greu...)
si ce ar trebui achizitionat pe langa neoane pt a le pune in functiune?

pentru cele nepretentioase nu sunt rele, spre exemplificare, poti sa-ti clatesti ochii la aceste filmulete, cu acvariul meu, cu becuri economice (2 cu lumina calda, 1 cu lumina rece, putere 54W, capac de sticla si reflector din folie de aluminiu:

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2012 22:41:08

[Yahoo!]
vladxxl
Member

IP:

bogdane am inteles si sunt ok , si am cam aceeasi combinatie e pesti ca si tine sper sa conversam ;)

dar eu pana acuma tot nu inteleg un lucru: cum pui becul in capac nu face condens sa faca becu poc (capacul are vreo deschizatura pe unde sa intre aerul?
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

vladxxl wrote:bogdane am inteles si sunt ok , si am cam aceeasi combinatie e pesti ca si tine sper sa conversam ;)
dar eu pana acuma tot nu inteleg un lucru: cum pui becul in capac nu face condens sa faca becu poc (capacul are vreo deschizatura pe unde sa intre aerul?

Cred ca am zis, am un geam intre becuri si luciul apei, care este asezat cat de cat etans, nu prea are cum sa patrunda aburi, ca dovada, este in functiune de mai bine de 1 an si nu s-a ars nici un bec (sunt Philips).
Din punct de vedere estetic nu este prea OK, dar ca functionalitate nu am probleme, sa mai mentionez ca am si niste mici ventilaloare care evacueaza caldura din compartimentul becurilor, probabil si de aici a rezultat prelungirea duratei de viata a becurilor.
Daca vrei detalii, ca sa te inspiri, ti le dau oricand.

[Yahoo!]
vladxxl
Member

IP:

m-ar ajuta si in sfarsit am inteles....insa acel geam nu este supus condensului (intrebare din experienta proprie(am picuri mereu pe sticla...))?

off topic : ce fel de plante ai in acvariu de nu le mananca carasei si xipho (merge si dupa genuri nu neaparat denumire ca oricum nu tin minte... , de ex:frunze mari..) si ai sol fertilizant/fertilizezi/aico2? (vreau sa incep un nou setup...)

deci gata tocmai am vazut al 3-lea video , am un acvariu de cam aceleasi dimensiuni si am asa : 2carasei,1xipho masc. ( femela),2gumari,2ramirezi blue,2scalari mititei si cory si multi ancistrus (cam asta-i ciorba mea "de burta" )

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2012 23:09:32

Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

vladxxl wrote:m-ar ajuta si in sfarsit am inteles....insa acel geam nu este supus condensului (intrebare din experienta proprie(am picuri mereu pe sticla...))?
off topic : ce fel de plante ai in acvariu de nu le mananca carasei si xipho (merge si dupa genuri nu neaparat denumire ca oricum nu tin minte... , de ex:frunze mari..) si ai sol fertilizant/fertilizezi/aico2? (vreau sa incep un nou setup...)

Schema o desenez maine si ti-o trimit pe privat, ca acuma e cam tarziu.
Despre condens, la mine, desi distanta intre acel geam si suprafata apei este mica, intre 5 mm si 2 cm (cand mai scade nivelul datorita evaporarii), nu prea se formeaza. Stropi de apa da, mai ales in zona de agitatie a apei de la filtru sau de la pompa de aer sau cand mai agita pestii apa. La un moment dat, se mai face si cate o pata verde de muschi dar o sterg. Condensul nu prea cred ca are conditiile de formare, pentru ca acel geam este totusi mai cald decat temperatura apei din bazin, din cate stiu, condensul se face daca apurii intalnesc un obstacol cu o temperatura mult mai scazuta. Pe acel geam au mai navigat si melcii, unii chiar au depus icre. Cu toate acestea, nu se ajunge la situatia ca sa se murdareasca in asa hal incat sa nu mai treaca lumina, eu il mai curat, cam la o luna, nu mai devreme. De ce ma tin, cu regularitate, de schimburile de apa, adica la mine este tot timpul schimbata spatamanal, 30-40% din apa saptamanal, nu o las sa se balteasca, o verific si la miros, cum ar fi vara, cand se impute mai repede, si fac schimburi mai dese, sa zic, tot dupa miros, fiind totusi acvarist din copilarie, chiar daca cu intrerupere, dar imi dau seama bine dupa miros cand este o apa acida, calcaroasa, plina de amoniac, etc., de fapt nici nu-mi trebuie nici un test.
Ref. la plante, sunt velisneria, elodeea densa, mai nou am si un fir de anubias ... De ciugulit din ele nu este nici o problema, totul este sa nu le distruga, ceea ce nu se intampla la mine.
Nu folosesc nici un fertilizant, nici aditie de CO2.

[Yahoo!]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu nu am capac la nano-ul meu de 60L. Poti sa-l pui inclinat astfel picaturile o vor lua la vale. Daca il cureti des apa nu va sta mult timp pe geam.

Geamul te ajuta sa nu-ti iasa orataniile din ograda. Daca nu exista riscul asta poti sa nu-l pui. Xipho e un peste raboinic si capabil sa sara din acvariu. Despre restul nu stiu. Guppy nu mi-au sarit
vladxxl
Member

IP:

mda cand m-am enervat pe mizeria din acvariu am scos pietrisul , deci am pus pesti in ceva si xipho cand sal bag so gandit sa faca maraton pe covor.....(nebunul..dupa o fost si nervos ca so umplut de scame...) si ideea cu geam inclinat imi surade "nene" ;)

bogdane nici macar sol nu folosesti , ca la mine is in stare casasi sami si scoata din radacini plantele , sa nu mai zic de ceilalti care practic le devoreaza pe intregime (deci baza rupta +frunze papate = plante moarte de tot , abea am incepu de azi cu ceva fertilizare ca au nisip normal si bomba n-a mers fara valva....care nu am de unde sa o iau din oras deci vedem eu cum facem )

m-am hotarat la becuri economice mai calde (gen 2 calde+ 1 rece) si inca imi fac rand de ganduri cu capacu ca ma omoara gandurile cu plante ...

cat despre schema nu-ti face probleme ca nu ma asteptam in seara asta... (inteleg si eu cum e)
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Vezi "ca cald" inseamna si galben cu verzui. Ala nu-i bun. Lumina calda trebuie sa-ti bata cu o usoara tenta roz.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: