Author |
Message |
dragos
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/03/2012 20:00:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#41
|
dragos
Member
Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline
|
narcis wrote:daca nh este mai mare de 0 si intradevar dupa cum spui tu acele filtre elimina nitriti, nitrati instantaneu, adica face acest proces, nu ar trebui sa fie si nh=0, dat fiind volumul mare al canistrelor?
Asa este daca ne luam dupa ce scrie in carti.In mod normal in cea mai mare parte a timpului compusii nh si no2 ar trebui sa nu existe in cantitati detectabile cu testere obisnuite.Singurele posibilitati care ar putea sa explice prezenta nh este ca a facut testul imediat dupa o hranire, sau ca nu a interpretat corect ori a alterat rezultatul sau asa cum ai spus si tu ca bazinul nu este ciclat cum trebuie. In schimb in bazinele deciclate ,cu pesti in ele si pornite de ceva timp (peste 1-2 saptamini) apare inevitabil nitritul in cantitati mari impreuna cu compusii nh .Eu niciodata nu am vazut intr-un bazin pe care il ciclezi cu pesti nh fara no2 decit in primele citeva zile (sa zicem o saptamina) de la pornirea sa.Din acest motiv pun aparitia amoniacului sau a amoniului pe seama momentului in care a fost facut testul sau pe seama citirii incorecte sau alterarii intr-un fel sau altul a rezultatului (nespalarea epruvetei sau spalarea cu o apa care contine nh, atingerea apei de piele sau interpretarea culori dupa un timp prea lung,....). Pentru a face corect un test al compusilor nh acesta trebuie facut la cca1-2 ore dupa hranire si daca apare nh inca unul la 4-6 ore dupa hranire apoi daca si dupa 4-6 ore mai sunt prezenti in afara ca mai trebuie sa suplimentam filtrarea mai facem inca unul la 8-10 ore dupa hranire.....Asta pentru a vedea in cit timp bacteriile din filtru reusesc sa descompuna resturile din bazin. Daca dupa 2 ore de la hranire iti apare putin amoniu/amoniac nu inseamna neaparat ca acvariul tau este deciclat ci doar ca bacteriile nu au apucat inca sa descompuna compusii azotului.Abia daca si dupa 4-5 ore apare amoniac trebuie cu adevarat sa luam masuri . Cu cit ai mai mult material filtrant si mai putine reziduuri biologice (rahati de pesti ,hrana alterata, plante moarte,...) cu atita mai repede este reciclat amoniul din apa pina la un moment in care acesta devine nedetectabil in orice moment ar fi facut testul. Bineinteles asta probabil nu este posibil intr-un bazin cu 80 de pesti decit cu filtrare foarte buna... Sincer ma mira si ca poate sa nu aiba nitrati cu 80 de pesti in bazin mai ales daca hraneste pestii normal si daca a citit corect rezultatul testului .Astept si eu sa ne spuna ce are in filtre si daca nu are materiale filtrante de calitate atunci chiar nu as avea o explicatie pt rezultatele testelor. Dar eu banuiesc ca are deoarece asta este singura interpretare logica a rezultatelor prezentate de colega noastra.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/03/2012 22:49:54
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#42
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Scuze ca va raspund cu intarziere dar azi mi-am dedicat in intregime ziua baietelului meu, ca doar e ziua mamei...asa ca am o scuza buna si sper sa nu va suparati ca v-am lasat sa asteptati.
Lasand gluma la o parte va spun ca in Fluval am bagat 5l de siporax iar in Eheim am bagat kitul original cu mediile de filtrare. Nu ma puneti sa va spun ce contine ca nu ma pricep dar va pot da linkul de unde l-am cumparat online (daca se permite si nu se considera reclama).
In alta ordine de idei va spun ca pestii par a fi ok, nu a murit nici unul din bazinul mare si nici nu da careva semne ca nu-i place viata...
Cand trecem pe langa acvariu par a fi disperati, probabil le e foame pt ca sunt in a 2 a zi de post negru...si mai au inca ceva de asteptat pentru ca nu le voi da nimic inca cateva zile. Nu stiu insa cum sa urmaresc evolutia bolii ca sa-mi dau seama daca sa le dau inca o doza de ektol sau nu in a 5 zi de tratament asa cum scrie in prospect. Se regenereaza cozile atat de repede sau unde sa ma uit??
Tot pentru a le oferi o calitate maxima am hotarat sa renunt la cele cateva plante care mai erau in acvariu asa ca am si procedat la eliminarea tuturor plantelor din acvariu.
Oricum, mi-a mai venit inima la loc si am trecut de sperietura maxima...asa ca sper ca totul va fi bine, iar dupa ziua de azi vad viata in roz...doar sunt o mamica fericita!!
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2012 00:59:43
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#43
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2529
Location: pitesti
IP:
Offline
|
La multi ani! O sa va dati sigur seama, in 5 zile se vad rezultate, daca apar, coditele se regenereaza relativ repede.
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2012 01:48:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#44
|
bobesku
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e7e8f8e5982b3298c8addedf6811d500.jpg)
Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 954
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
La Multi Ani! Si multa sanatate intregii tale familii. Si cum deja cunoastem membrii familiei, cei mai mici, aia cu aripioare, sa trecem la subiect
Deci, pentru colegul @Dragos, ca o retrospectiva, eu trasesem concluzia ca nu e ciclat pentru ca la momentul respectiv valorile date de colega noastra erau NH4 0.2, NO2 0 si NO3 0. Acum, am vazut ca de fapt Nitratii sunt intre 0 si 25 mg/L (sau ppm) si mai ales vazand ce filtre are dar si cantitatea de material filtrant, consider ca acvariul a depasit faza incipienta de ciclare.
@Mormelvio Bun, acum, sa revenim in actualitate. Mi-a atras atentia amoniacul tau si chiar sunt curios de ce e asa de mare. Sunt curios cat si de cate ori pe zi hraneai pestii, intrucat banuiesc ca le dadeai mai mult decat trebuie si de aici problemele cu amoniacul. Pana raspunzi insa, am sa vin si cu o precizare despre cum ar trebui hraniti acesti pesti africani atat de simpatici. Atentie, ce voi spune acum nu sunt doar parerile mele, ci doar informatie pe care am cernut-o citind o gramada de recomandari, atat aici cat si pe alte forumuri, si din alte tari sau chiar vorbind cu diversi crescatori/detinatori de ciclide africane.
In primul rand cate mese pe zi. Pe masura ce pestii imbatranesc atat cantitatea dar si mesele zilnice scad. Cand sun micuti se recomanda o hranire de 2-3 ori pe zi, de preferat 3. Odata ce au trecut de 4 luni pot fi hraniti de 2 ori pe zi. La depasirea varstei de un an, fie se reduce cantitatea si e administrata in 2 transe zilnice, fie se da doar odata, de preferat dimineata (nu e musai la rasarit  ), dar dimineata aportul hranei e binevenit ca pestele sa aiba energie pentru intreaga zi.
In al doilea rand, cantitatea, care unii spun ca este o arta greu de stapanit.  Sunt mai multe variante. Se poate estima ochiometric hrana (un adult ar avea nevoie de 5-6 bobite de NLS la o masa spre exemplu) si apoi administrata presarat sa apuce cat mai multi. Apoi, mai e varianta in care se spune ca mancarea nu trebuie sa atinga fundul, si daca totusi o face sa dispara in cateva secunde, 3-4-5 secunde, nu sa zaca acolo zeci de secunde sau minute! Apoi, durata totala, care se masoara din momentul in care mancarea a intrat in contactul cu apa si pana a disparut, care nu ar trebui sa depaseasca 20-30 de secunde la o singura masa administrata zilnic. Daca se dau 2 mese zilnice, atunci 10-15 secunde la o astfel de masa. Daca sunt pui, sa zicem 3 mese pe zi a cate 15 secunde fiecare maxim.
Apoi, mai sunt pareri ca pestii ar trebui sa tina post o zi pe saptamana.
Cum fac eu: in primul rand fac un cioc-cioc si ii chem la masa. Asta am invatat-o de la Pomi si este o idee buna, ca poate e vreun pestan in spate si pierde startul. Asa au toti sanse egale si intra toti in delir pregatindu-se sa atace mancarea. Apoi, incerc sa combin conceptele hranirii de mai sus, adica estimez si cantitatea (asta vine de la sine dupa o vreme) si impart in 3-4 mini-transe la o masa (adica arunc de 3-4 ori) ca sa dispersez mancarea sa apuce toti. Apoi, observ ca mancarea abia atinge fundul si daca o face, dispare in maxim 5 secunde, si timpul total este undeva sub 10-15 secunde. Deci e ok. De postit saptamanal, nu ii pun. O fac cam odata, hai de doua ori pe luna.
Ca o concluzie, tot ce depaseste fie secundele totale, fie cantitatea de mancare care se transforma in mancare pe fundul bazinului zacand secunde intregi, eu cred ca este gresit. Si data viitoare ar trebui sa ajustam. Cateodata, un peste hranit mai putin decat ideal este mai sanatos decat unul cu burta umflata. Eu am un singur defect la hranire, inca o fac de doua ori pe zi, ca nu ma lasa inima si sunt prea cersetori, insa le-am redus portia astfel incat si ei sa aibe senzatia ca sunt hraniti de doua ori, si eu sa am senzatia ca respect cele enuntate mai sus.
Inca ceva, daca e vreun peste care nu apuca sa manance mare lucru sau deloc, nu trebuie sa intram in panica. Exista si o data viitoare. Doar pentru ca un pestiuc nu apuca ceva la o masa, nu trebuie sa ne faca sa mai aruncam cu hrana. Un peste, fie el cel mai mic, daca e infometat, pana la urma va tasni sus si isi va lua si el o portie. Pe de alta parte, daca se observa zile la rand un astfel de peste, care devine apatic si nu apuca mancarea, atunci e o problema de sanatate si trebuie actionat prin evaluare/diagnosticare si tratament.
Am terminat cu hranirea, si sper sa iti faci si tu o parere si sa iti perfectionezi cat mai bine arta de a-i hrani.
Legat si de vindecare. Si eu spun ca in 5 zile ar trebui sa se vada imbunatatiri, cum ar fi: boala a stagnat, coditele sunt in refacere, se observa cum cresc la loc, tesut nou, transparent sau chiar pigmentat. Eu am avut un mascul de Iodotrofeus care fusese batut de un rival, si l-am scos in izolare cu schimburi de apa zilnice 90% (imi permiteam volumul de apa era de 20 de litri), putina mancare si lipsa de stres, si si-a revenit in 3-4 zile complet. Acum, alea erau rani din lupta, probabil ca la o astfel de infectie, vindecarea completa o sa apara ceva mai tarziu, dar semne de vindecare ar trebui sa apara.
Foarte bine ca ai scos plantele!  Si nu zic asta pentru ca as fi impotriva lor, sau ca sunt vreun impatimit de biotopuri, dar in general plantele in acvariile cu ciclide se degradeaza si in cele din urma se duc pe apa sambetei, insa, inainte de a face asta, contribuie prin descompunere si ele la marirea toxinelor, deci un factor in plus care poate strica stabilitatea.
Sunt curios, pana la urma, ai schimbat si ai ramas cu nisip ca si substrat, sau ai pietris? Intreb, pentru ca la pietris se pot strange mizerii in el, greu de aspirat care duc la scaderea calitatii apei.
Sa ne auzim cu bine.
This message was edited 4 times. Last update was at 09/03/2012 02:09:46
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2012 11:23:04
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#45
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Multumesc tuturor pentru urari, si cum azi se spune ca este ziua barbatilor va urez si eu o primavara frumoasa si plina de impliniri tuturor!!
Incerc sa raspund pe rand la problemele ridicate.
Ciclarea acvariului. Concluzia finala pare a fi ca este ciclat...lucru care de altfel il banuiam si eu deoarece acvariul a pornit in octombrie 2011 dar in primul weekend din februarie a suferit schimbari de substrat ( am inlocuit nisipul de rau (care avea o granulatie destul de mare) cu spartura de coral fina de sub 1mm , am adaugat filtrele externe, am pastrat filtrarea initiala in paralel pana in prezent, am scos mare parte din plante la acel moment (am pastrat doar cateva pt ca imi placeau dar acum am renuntat si la acelea) si am adaugat multe pietre cumparate special pentru africani tocmai din Budapesta. Tot atunci am eliminat pestii care erau din alte specii, am ramas doar cu africanii si am facut greseala sa mai cumpar...ca nu m-am putut abtine cand am fost la Budapesta intr-un magazin specializat numai pe africani si tanganika.  Toate aceste modificari le-am facut cu pestii in acvariu plin cam pe jumatate cu apa!!! Desi la magazin am intrebat ce specii sunt compatibile cu ce am eu (m-am dus cu un filmulet al acvariului dupa mine ca sa recunoasca exact speciile) si am cerut in mod expres sa-mi indice doar pe cei compatibili atunci cand imi aleg, se pare ca din dorinta de a face profit, mi-au indicat 2 feluri care nu sunt foarte ok si cu care s-a dovedit ca am probleme. Asta e...din greseli invatam...
Hranirea. Pai hranirea o faceam cand odata (seara) cand de doua ori pe zi (dimineata si seara)...dar cantitatea era foarte mica, adica nu ajungea pe fundul bazinului...si poate ramaneau si nemancati in bataia generala ce se producea....tocmai de asta nu inteleg de ce amoniacul este crescut. La fel procedez si eu inainte sa-i hranesc, bat in geam si incepe nebunia.... Si apropo de asta, am ajuns la concluzia ca avand in vedere cat consuma pestii mei zilnic si cantitatea care am cumparat-o eu de mancare (NLS ambele cutii au 2,2Kg, va trebui sa mai vand din ea ca eu nu cred ca o voi consuma pana expira...desi expira la sfarsitul anului viitor).
Substratul -acum am spartura de coral fina de sub 1mm....si sa stii ca am bagat nite bani frumosi si in pompe de valuri si care sa miste mizeria spre sorbul de la filtre...prin urmare zic eu ca rezultatul final este destul de bun deoarece nu prea vad mizerie pe substrat decat printre pietre sau in locurile care sunt mai ferite de curenti. Oare sa fie asta o problema?? Nu am facut inca nici o incercare de a absoarbe mizeria de pe substrat...
Avand in vedere medicatia, daca fac acum teste ele vor fi concludente??? Ca ma gandeam sa verific acum amoniacul, ca doar de cateva zile nu au primit hrana deloc.... Ultima oara l-am masurat dupa schimbul de 50% de apa dar inainte de a pune medicamentul, si atunci era tot un pic peste zero, cam un 0,2 apreciez eu...ca apa avea o culoare cu tenta verzuie, nu era un galben curat asa cum ar trebui cand amoniacul ar fi pe zero, dar nici acea nuanta de verde cum imi arata testul la 0,5...deci eram unde intre aceste 2 valori...ca de altfel la fiecare test facut din februarie incoace...
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2012 11:51:36
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#46
|
bobesku
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e7e8f8e5982b3298c8addedf6811d500.jpg)
Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 954
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Buna ziua. Pai e clar, acvariul este ciclat. Insa, odata cu schimbarea substratului ai facut un mic dezechilibru. De hranit ii hranesti ok. Probabil ca in 1-2 luni se va stabiliza ciclul azotului in asa fel incat sa nu mai fie amoniac vizibil la teste.
M-ai facut sa imi fac si eu niste teste. NH4 0, NO2 0 si NO3 15-20 (azi e ziua in care schimb apa deci e ok, nu mai e cazul sa zic cat schimb dar o sa-ti zic, ca sa ti se intipareasca mintal  respectiv 50-60%).
Un lucru mi-a atras atentia, si simt nevoia sa dezvolt. Incearca cand scoti apa (la schimb) sa aspiri substratul de mizeriile care stau pe el, si baga si intre pietre sa iei depunerile. Practic, ai nevoie de un furtun sa scoti apa, iar in capatul care va intra in acvariu sa fie o teava lunga de 30-40cm, in felul asta te plimbi pe deasupra nisipului si iei mizeriile. EU de exemplu stiu deja locurile dintre pietre unde se aduna rahateii si incep cu alea, apoi aspir intreg nisipul. Nu e o nenorocire daca mai tragi si putin nisip. Eu strang in final un sfert de galeata si apoi il spal in 3-4 ape sa nu mai fie rahatei si il pun la loc.
In rest, esti pe drumul cel bun. Uite-te atent in ultima zi de tratament si daca toti pestii dau semne bune de vindecare, eu cred ca poti sa nu mai dozezi, insa nu uita, fa 2 schimburi de 50% in primele 2 saptamani. Ii va ajuta enorm.
Apoi poti sa stai doar cu un schimb de 50% saptamanal.
Despre cantitatea de mancare pe care o ai. E posibil sa fie mai multa decat poti consuma. Preferabil sa mai vinzi/dai la cineva interesat. Cred ca 2 borcane de 300 de grame te tin cam 4-5 luni, daca nu si mai mult avand in vedere ca mai combini si cu Tropical. Ideea e sa ai totusi mancare proaspata. Poti incerca sa iei eventual borcane de 600 de gr.
Mult succes si ne mai auzim.
This message was edited 1 time. Last update was at 09/03/2012 11:52:52
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
dragos
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2012 22:43:30
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#47
|
dragos
Member
Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline
|
Totusi dupa ce ii vindeci elimina cauza imbolnaviri. Urmareste-i si vezi daca nu cumva exista specii care sunt ciuca batailor si daca sunt scapa ori de acestea ori de speciile agresive , tu alegi.Deasemenea mai pot fi si alte cauze care fac pestii sa se imbolnaveasca cum ar fi introducerea de pesti sau plante noi purtatoare de boli, chimicale in apa de la retea (foarte posibil in aceasta perioada a anului), vreo-un peste mort pe sub pietre sau altceva ce se descompune pe sub vreo-un bolovan (daca ai permanent, nu numai dupa mese nh detectabil cu testere obisnuite este posibil...) ....., tu poti cel mai bine sa iti dai seama de acestea avind bazinul in fata .Daca nu elimini cauzele imbolnaviri foarte curind va fi nevoie sa o iei de la capat cu tratamentele. Niciodata pestii dintr-un bazin nu se imbolnavesc in masa din cauza ca sunt fericiti ci din cauza ca este ceva care nu le convine in mediul respectiv sau din cauza ca ai introdus un peste nou purtator al unei boli la care ceilalti nu au rezistenta. Colegul bobesku ti-a spus la un moment dat care ar fi speciile care ''nu se prea pupa''.Eu nu nu am mai avut de acum cca 15 ani ciclide africane asa ca nu as putea sa iti dau un sfat in privinta asta dar cu siguranta vor fi altii in masura sa te ajute sa alegi speciile compatibile.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/03/2012 16:43:29
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#48
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Revin cu noi informatii.
Nu mi se pare ca ar evolua in spre bine pestii mei. In continuare vad aripioare zdrelite. Din pacate, desi am vrut sa continui cu tratamentul in ziua 5, nu am mai gasit Ektol nicaieri...deci nu am avut cu ce sa mai continui...
Am efectuat un schimb de 50-60% din apa. Pestii nu par a fi bolnavi, adica au pofta de mancare, se plimba , doar ca mie nu mi se par refacute aripioarele....poate se refac incet si eu nu observ....
In ceea ce priveste cauzele..nici aici nu ma descurc sa le identific. Adica pesti morti prin bazin nu am avut niciodata, filtrarea apei e ok, schimbul saptamanal de apa este facut intotdeauna, batai intre pesti nu am vazut (doar ceva alergari nevinovate), pesti noi nu am mai introdus de la sfarsitul lui ianuarie cand am cumparat en-gross de la Budapesta...deci chiar nu stiu care este cauza. Probabil ca acelasi amoniac care este peste zero cu putin este cel care imi creaza aceste probleme...sper..
Diseara o sa refac analizele apei si va transmit rezultatele.
This message was edited 1 time. Last update was at 14/03/2012 16:52:57
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/03/2012 19:19:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#49
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Am ajuns acasa si am facut analizele la apa.
NO2-zero
No3-10
NH3/NH4 -0,5
Deci amoniacul a crescut in mod clar la 0,5 acum apa e verde (in general era pe la 0,2 apreciam eu, deoarece apa era galbena dar parca vedeam eu o mica tenta verzuie). Sa fie de la tratamentul facut si posibila deciclare?? Trebuie sa mentionez ca niciodata nu am avut un amoniac atat de mare de cand am inceput sa fac testele de apa de prin 10 ianuarie incoace, tot timpul se situa pe la 0,2.
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/03/2012 20:36:17
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#50
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2529
Location: pitesti
IP:
Offline
|
Buna. De curiozitate, cati pesti mai ai acum? Nu este normal sa fie nh3/nh4 la acest nivel, schimburile de apa cred ca te vor ajuta. Atata timp cat nu ai eliminat cauzele aparitiei bolii, degeaba faci tratament. La asa volum de filtrare cred ca nu ar trebui sa ai aceasta crestere.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/03/2012 20:42:29
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#51
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Numarul de pesti a fost redus cu aproximativ 25, deci undeva pe la 60-65 cred ca am. Cu toate acestea amoniacul a crescut...
In ultimele 3 luni de cand urmaresc parametrii apei nu am avut nivelul amoniacului mai mare de 0,2 niciodata. Acum dupa tratament a crescut brusc. Trebuie sa existe o explicatie! Eu cred ca are legatura cu ciclul azotului ...si deciclarea acvariului in urma tratamentului...alta explicatie nu am.
Azi fac iar un schimb de 50% din apa (ultimul schimb l-am facut duminica seara) si masor apoi amoniacul...is curioasa ce iese...
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/03/2012 22:25:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#52
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Am facut azi un schimb de 50% din apa si am masurat dupa aceea iar parametrii la NH3/NH4 si au iesit tot spre 0,5...poate cu indulgenta sa fie un 0,4.
|
|
 |
tudosie eugen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 12:07:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#53
|
tudosie eugen
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4fc28b7093b135c21c7183ac07e928a6.png)
Joined: 20/02/2009 22:49:17
Messages: 182
Location: Bucuresti, Eroii Revolutiei
IP:
Offline
|
Daca imi este permisa o sugestie, cred ca ar fi bine daca la schimbul de apa (si sifonarea temeinica aferenta) sa verifici daca este multa mizerie aspirata si daca consideri ca NU ai adunat in mare parte fecalele sa lasi apa scoasa la decantat mizerii si sa pui inapoi partea curata si sa mai aspiri; SAU poti cumpara un aspirator electric cu filtru incorporat cu care poti face curat TEMEINIC si APOI sa schimbi apa inistitta, fara alte aspirari de substrat.
In alta ordine de idei, filtrele se mai colmateaza - e bine sa cureti filtrele interne (pentru filtrarea mecanica) la fiecare schimb pentru ca mizeria adunata se descompune mai repede in flux de apa. Iar daca pe intrarea filtrelor externe nu ai prefiltre e bine din cand in cand sa cureti si filtrele externe - asta mai rar in cazul in care debitul de apa filtrata este ok.
Oricum, amoniacul si nitritii in apa nu sunt ok, parerile mele de mai sus incearca sa amelioreze trecerea catre un acvariu ciclat si echilibrat dpdv al bacteriilor benefice.
"Am facut azi un schimb de 50% din apa si am masurat dupa aceea iar parametrii" ... deci DUPA schimb era asa mare .... uratel ... ajuta-te de ceva substante pentru ciclare, tratamentul a dat un pic peste cap situatia.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 12:11:49
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#54
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Multumesc pentru raspuns. Am ceva solutie acasa care ajuta la formarea coloniilor de bacterii. Ma duc chiar acum sa o pun in apa. Sa speram ca ajuta.
Buretele intern in spal la fiecare schimb de apa ...binenteles cu apa din acavariu.
La filtrele externe nu am umblat de cand le-am instalat....zic eu ca e mica perioada....pt ca unul a fost pus in ianuarie parca pe la sfarsit si celalalt la vreo 2 saptamani dupa aceea.
Dar totusi aceste valori ale amoniacului au crescut de la tratament?? Ca alta modificare nu a avut loc in acvariu iar numarul de pesti a scazut...deci...sunt in ceata totala...
|
|
 |
tudosie eugen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 12:41:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#55
|
tudosie eugen
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4fc28b7093b135c21c7183ac07e928a6.png)
Joined: 20/02/2009 22:49:17
Messages: 182
Location: Bucuresti, Eroii Revolutiei
IP:
Offline
|
Verifica un pic debitul filtrelor externe .... si poate o MICUTA curatare (sa nu zapacesti bacteriile, doar sa clatesti buretele de la intrare si sa arunci apa aia mizerabila din filtru) ar fi buna. Bacteriile le poti pune in filtru, sub materialele filtrante.
A, mi-am adus aminte .... in filtrul cu siporax ai doar siporax ? nici un buretel pentru retinerea mizeriei mari ? ... cred ca e ceva mizerie adunata acolo.
2 luni e o perioada ok sa cureti filtrele, parerea mea. Oricum, colegii acvaristi foarte experimentati vad ca ajuta "la greu" si isi vor spune si ei parerea. Oricum, cat mai multe materiale filtrante sunt bune si curatenie. Schimba apa cat poti de des, amoniacul e mare. Si cred ca e bine sa faci testul INAINTE de schimbul apei, astfel iti dai seama cat de eficient a fost schimbul anterior si cat de "groasa" e problema.
Mhm ... cred ca nu strica nici un test inainte si unul dupa ... sa vezi .... aaaaaaaaa pauza ca mi-am dat seama de ceva ... apa de schimb (cea curata) ce valori are apropo de problema noastra cu amoniac si nitriti ?
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2012 12:44:07
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 12:50:42
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#56
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Cum sa verific debitul filtrelor externe?? Habar nu am...scuze...  stiu doar ca la fluval este o singura putere iar la eheim e pus pe maxim...
La Fluval am bureti exact cum se vede in imagine si am bagat 5l de siporax.
Testul la NH3/NH4 am facut si inainte si dupa schimbul de 50% din apa si diferentele sunt minore...adica 0,5 inainte si un 0,4 dupa schimbul de apa.
Acum am fost acasa si am bagat 50ml de Denitrol. Sper sa ajute. Numai nu reusesc sa gasesc un prospect din care sa inteleg cum procedez cu dozele de denitro in zilele urmatoare. Mai caut..sau daca stiti va rog sa-mi ziceti.
Multumesc.
This message was edited 2 times. Last update was at 15/03/2012 12:52:13
|
|
 |
naitsirc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 13:51:29
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#57
|
naitsirc
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7d0a9bd083154d3d7f429550f7e8fd57.jpg)
Joined: 10/11/2011 10:20:13
Messages: 651
Location: Oradea
IP:
Offline
|
Pai hai sa o luam pe calea logica.
Facts:
- Ai tratat timp de cateva zile pestii in acvariul comunitar cu solutia Sera Baktopur, da?
- Solutia Baktopur este un antibacterial.
- Microorganismele care transforma NH4 in NO2, acei nitrosomonars sunt de fapt bacterii.
Rezultat: S-a micsorat semnificativ colonia de bacterii prin tratamentul cu Baktopur si s-a deciclat acvariul. De fapt se recomanda ca tratamentul cu Baktopur sa se faca in alte acvarii decat cel comunitar, sau daca se face in acvariul comunitar sa se scoata filtrele din acvariu pentru a nu se decicla. Evident ca scoaterea lor presupune punerea lor in alte acvarii ca sa nu moara bacteriile din ele.
Dar hai sa mergem si pe alta cale:
Facts:
- Ai tratat timp de cateva zile pestii in acvariul comunitar cu solutia Sera Baktopur, da?
- Solutia Baktopur contine ca si element activ Nifurpirinol
- Formula chimica a Nifurpirinolului este C12H10N2O4 - adica contine azot
- Nifurpirinolul este rapid asimilat de pesti si poate creste concentratiile de amoniac din fecalele eliminate de pesti.
- Nifurpirinolul este stabil in apa, dar este foarte sensibil la lumina. Lumina il poate dezintegra in apa ducand la aparitia a tot felul de mutatii chimice. De aceea se recomanda ca tratamentul sa se faca in acvarii intunecate/acoperite.
Deci, daca ai schimbat 50% din apa si amoniacul a scazut doar cu 20%, inseamna ca nu ai aspirat bine de pe substrat, sau din locurile unde circulatia apei e mai mica si sunt depozite de materiale in descompunere, asta combinat cu o colonie de nitrosomonars subdimensionata la nivelul productiei de amoniac din acvariu (datorita "genocidului" cu baktopur asupra ei) si colaborat cu un tratament facut in conditii de lumina - conditii care puteau sa creasca concentratiile de NH4 sau NH3 sau alti ioni amoniacali de diverse tipuri.
|
Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven |
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 13:57:52
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#58
|
mormelvio
Junior member
Joined: 25/12/2011 13:10:15
Messages: 90
Location: Carei
IP:
Offline
|
Wow...un raspuns perfect. Deci macar am o explicatie logica de ce au crescut concentratiile de NH3/NH4, lucruri pe care le banuiam (adica ca e un pic deciclat) si acum tu mi le-ai confirmat. Multumesc.
Tratamentul l-am facut cu Ektol de la JBL.
Bun. Acum ca sa reusesc sa revin la zero cu aceste concentratii ce sfaturi ai?
Sa aspir in continuare substratul asta am inteles, sa sting lumina (mai este cazul ca am terminat tratamentul cu Ektol?), sa fac schimburi de apa, si Denitrolul sper sa-mi inmulteasca coloniile de bacterii..
Iar apropo de pesti...daca in continuare observ codite zdrentuite...ce sa mai fac?? E drept ca parca la unii vad si codite refacute...adica au crescut in acele zone si par a incepe sa se refaca..dar in acelasi timp parca alti pesti abia acum ii observ ca au coditele un pic ciuruite...
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2012 13:58:43
|
|
 |
naitsirc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 14:17:44
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#59
|
naitsirc
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7d0a9bd083154d3d7f429550f7e8fd57.jpg)
Joined: 10/11/2011 10:20:13
Messages: 651
Location: Oradea
IP:
Offline
|
Eu am crezut ca ai folosit baktopur. Ektol are ca si substante active Clorura de Benzalconiu si Albastru de metil.
Atat benzenurile cat si clorurile distrug nitrosomonas.
Ce trebuie sa faci, e sa aspiri substratul cat mai bine la fiecare schimb de apa, si sa faci schimburi dese de apa pana reintri in limitele normale. Nu stiu denitrolul ce fel de culturi de bacterii contine, dar sa speram ca se vor reface cat mai curand. Important e sa stii cauzele care te-au dus aici ca sa stii pe viitor cum sa le eviti.
L.E. Se pare ca Denitrol are 8 tipuri de bacterii, si printre ele se afla si nitrosomonas... asa ca e bun. Problema e ca dupa deschidere trebuie pastrat intr-un interval de temperatura de +4 - +15 ~ cel din frigider. Ai spus ca aceasta solutie o aveai prin casa... daca ai tinut-o la o temperatura potrivita e ok, dar daca stii ca a stat si pe la 20 grade sau mai mult, atunci mai bine iti cumperi una noua, sigilata.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2012 14:26:23
|
Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven |
|
 |
tudosie eugen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2012 15:38:16
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#60
|
tudosie eugen
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4fc28b7093b135c21c7183ac07e928a6.png)
Joined: 20/02/2009 22:49:17
Messages: 182
Location: Bucuresti, Eroii Revolutiei
IP:
Offline
|
Msi sunt si alte solutii ajutatoare ... bactozim, filterstart ... poate cineva sa spuna care este mai buna ? Ideea e sa folosesti.
|
|
 |
|
|
|