Author |
Message |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2012 21:08:18
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
IP:
|
Cauta prospectul pe net, daca nu reusesti sa faci proportiile, zi-ne si ti le facem noi, numia sa stim ce ai, pastile sau altceva.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2012 21:24:19
|
mormelvio
Junior member
IP:
|
am solutie si nu gasesc nicaieri prospectul....
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2012 21:37:08
|
narcis
Aquamaster
IP:
|
Un sfat de la Rebella intr-un alt topic: De aici poti descarca prospectul medicamentului in engleza : http://www.sera.de/en/products/freshwater-aquarium...fish/sera-baktopur-direct.html (dai click pe iconita fisierului PDF), poti citi mai multe la sectiunea boli,cauta topicul "sera baktopur, bai de scurta durata". Totusi poate intra cineva mai cu experienta si te indruma, eu personal sunt reticent la dimensiunile acvariului spital..., poate alegi tratamente de scurta durata.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2012 21:45:43
|
mormelvio
Junior member
IP:
|
am gasit asta: " Tratament: prima zi, 30 de picaturi la 20 litri de apa, a treia zi se repeta."
In bazin sunt acum 12 pesti din care vreo 4 pui de vreo 4cm si restul au maxim 7cm, volumul net al acvariului spital cred ca e pe la 22l
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 00:28:31
|
bobesku
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e7e8f8e5982b3298c8addedf6811d500.jpg)
IP:
|
mormelvio wrote:Salutare tuturor. Am ajuns acasa si am inceput sa alerg pestii prin bazin. Descopar cu stupoare ca deja is mult mai multi "zdrentuiti" de cat erau azi dimineata (vreo15), dar vad ca predomina cei din Haplochromis Heard Roch Kribeusis care toti 10 care-i am par a fi bolnavi. Am reusit in mare parte sa-i scot. Problema e ca am un bazin mic de 25l in care sa-i pun si cred ca e mic pentru numarul pestilor bolnavi. Cat timpp ii tin acolo si ce sa le dau???Pe masura ce mai observ pesti bolnavi sa-i scot si pe aceea in acelasi bazin mic in care le pun tratamentul??
Ca sa raspund la intrebarile puse:
Nu am facut nici o schimbare in ultimele 2 saptamani. In urma cu 2 saptamani am schimbat mancarea...adica de la ceva amestec dat de un nene de la petshop am trecut la NLS+Spirulina forte. Mancare primesc de vreo 2 -3 ori pe zi dar atat de putina le dau incat sunt pesti care nici nu apuca nimic sa manance.
Parametrii apei sunt cei pe care i-am anuntat mai sus, masurati aseara. Schimb de apa fac de 2 ori pe saptamana cam 20%.
No2 si No3 sunt zero. Acum am refacut testul la amoniac si in continuare nu este un zero curat...aici in combinatie cu Ph-ul de aproape 9 cred eu ca sunt problemele. Schimburile dese de apa le-am incercat tocmai pentru a incerca sa scad amoniacul la zero...dar nu reusesc.
Pesti am undeva la vreo 80 din care jumatate sunt pui de pana in 5cm restul nu sunt toti ajunsi la marimea maxima dar variaza pana pe la 10cm. Volumul de apa este undeva pe la 500l.
Ce sa mai fac?
Deci... nici nu stiu cum sa incep...  Ai 80 adica OPTZECI de pesti ( nu conteaza ca-s pui) intr-un acvariu de 500 de litri... Si doar ca ar fi ciclide africane de Malawi dar mai tii si alte specii Victoriene!
Tu crezi ca sfarturile si tot ce scrie pe internet si in cartile de specialitate legate de suprapopulare si compatibilitate sunt la misto?! Am senzatia ca ti se dau sfaturi de luni de zile si tu faci ca tine.
Nu-i nimic! O sa te bucuri de pesti tot la misto.
O sa incerc sa trec peste emotiile negative, si o sa mai zic inca odata ce e de zis, dupa care daca nu redresezi situatia, poti sa faci ce vrei.
In primul rand - degeaba sunt pui, nu se tin atatia pesti in acel spatiu, poate daca erai profesionist crescator si aveai acvariul "farmacie", adica fara substrat, cu o filtrare exagerata si schimburi de apa dese si mari, dar nu asa.
In al doilea rand, 2 schimburi de apa de 20% saptamanale?! Este fix pix! La asa incarcatura, mai ales ca vorbim de speciile astea energice care produc toxine serios, se recomanda un schimb de 50% saptamanal. Asta ca inceput, apoi se testeaza frumusel Nitratii, si cand depasesc 20 se schimba apa.
Si o sa incerc sa mai explic ceva, poate mai citesc si altii: 2 schimburi de 25% (remarci ca zic 25%, nu 20%) NU FAC cat UNUL de 50% in interval de o saptamana. Niciodata! Sa o luam ca la scoala: pai daca faci schimb Luni 25% asta inseamna ca ai scos fabulosul procent de 25% din cat rahat produc pestii, si apoi mai faci unul sa zicem Joi, numai ca din intamplare, pana Joi pestii aia se rahatesc si emana toxine suficient cat sa fii aproape la loc cu toxinele, asa ca sa zicem cu putina sansa Joi au crescut la doar 90% toxinele si mai scoti 25% si ramai cam cu 70-75%. Deci ce ai facut?! Pai te-ai chinuit sa faci 2 schimburi, dar toxinele sunt aproape la fel ca si cum ai fi schimbat direct un 30%. Ok, e o idee buna sa se faca si un schimb intermediar de 20-25% daca e chef si timp, dar necesarul care trebuie acoperit este un singur "efort" de a schimba 50% odata pe saptamana, sau daca vrei sa fii profi iei testul de NO3 si cum sare de 20, zdrang schimbi 50%.
In al treilea rand - sa presupunem ca testele tale sunt la picatura, daca nu atunci valorile alea sunt absolut la misto, si cred ca mai bine angajam o ghicitoare, sansele sunt mai mari sa fie adevarate. Bun, deci sa presupunem ca sunt la picatura. Pai NO2 zero si NO3 zero stii ce inseamna? NU E CICLAT! Deci, felicitari! Ai un bazin mare plin ochi cu pesti, mai multi decat se recomanda oriunde, dar cireasa de pe tort e ca nici nu e ciclat...
In al patrulea rand - pestii bolnavi afectati cred ca sunt din lacul Victoria si chiar daca unii ii tin cu malawienii, eu as zice pas. Am o banuiala ca daca te vei uita mai mult la activitatea din bazin, ai sa remarci ca si-o iau pe coaja de la ceilalti. De aici stres, rani, plus calitatea apei... proasta! Rezulat - boli si infectii bacteriene.
In ultimul rand - degeaba tratezi separat daca nu tratezi cauza. Apa aia trebuie sa fie cristal dpdv biologic pentru pesti. Ciclidele africane malawiene sunt unii dintre cei mai simpli pesti de ingrijit, mult mai rezistenti decat altii insa trebuie tinuti in bazine mari, hrana adecvata, schimburi de apa mari si fara colegi de camera care sa si-o ia pe coaja, ca e pacat.
Imi pare rau ca am folosit tonul asta, dar daca nici in al 12-lea ceas nu faci ce trebuie, nu o sa te bucuri de acvaristica. Vei deveni clientul fidel al petshopurilor care vand medicamente si alte minuni, eventual pesti noi, lucruri de care in mod normal nu ai nevoie vreodata. Acvaristica ar trebui sa fie o desfatare, cand ai 5-10 minute sa te bucuri de bazin si de armonia din el, sa te bucuri cand hranesti pestii si sa faci cateva lucruri ca sa intretii asta, schimbul de apa saptamanal fiind clar unul dintre ele.
Ok, deci ti-am zis la modul general de ce esti in situatia asta. Revenind la intrebarile tale curente: in bazinul ala de 25 de litri nu cred ca are rost sa-i chinui. Mai bine mai astepti si iei o cuva, ceva care sa aibe macar 100 de litri.
S-ar putea sa-i gasesti morti acolo fie din lipsa de oxigen fie de la propriile toxine. Sper ca nu le-ai dat si mancare, ca atunci e chiar game over pentru ei! Nici nu se pune problema sa tii atatia pesti in borcanelul ala de 25 de litri. Daramite sa-i "tratezi" acolo. Problema ta principala este ca nu ai ciclat acvariul, e total dezechilibrat pentru ca ai atat de multi pesti si schimburile alea de apa, care ma fac sa rad sau sa plang... Nici nu stiu exact, sa rad sau sa plang?
Sincer, iti doresc sa te redresezi si sa faci ceea ce trebuie. Pana la urma e acvariul tau, iar mie de exemplu imi este foarte simplu sa ma bucur de al meu si sa-mi vad de treaba, ceea ce o sa si fac.
Acvaristica placuta.
This message was edited 2 times. Last update was at 06/03/2012 00:34:42
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 16:04:55
|
mormelvio
Junior member
IP:
|
Buna dimineata, eu cred ca m-am trezit brusc dupa dusul rece primit. De astfel de raspunsuri avem nevoie ca sa invatam ceva din acvaristica asta care nu e usoara deloc mai ales pentru cei care nu au vazut in viata lor un acvariu pana la cel de care se ocupa acum.
Ceea ce nu am aflat din raspunsul tau este care ar fi numarul optim de pesti pentru acvariul meu de 500l, am inteles doar ca sunt multi...ok...cat nu e mult??? Mai donez din ei si rezolv problma...dar cati sa donez?. In rest am priceput si vin cu cateva detalii. Testele de apa folosite sunt toate la picatura. No2 este tot timpul zero, No3 variaza intre zero si 25 ca la maxim 25 fac schimbul de apa si iar scade catre zero. La filtrare am crezut ca stau bine gandindu-ma ca am bagat o groaza de bani ca sa cumpar intr-un interval de o luna 2 filtre externe respectiv Fluval FX5 si Eheim 2080, plus ca am lasat si filtru intern ce-l aveam la inceput.
Cat ii trebuie unui astfel de acvariu ca sa se cicleze??? Mai mult de 5 saptamani?? Zici ca nu e ciclat...putin probabil zic eu dar posibil sa nu fie chiar 100%...bun dar si atunci ar trebui sa fie miscari la NO2 si NH3/NH4 sa fie zero...deci
Mancare am comandat tocmai din Anglia si zic eu ca am comandat ce-i mai bun (NLS +Spirulina). Deci trebuie remarcat faptul ca ma straduiesc si efortul financiar facut in ultimele 3 luni a fost consistent ca acest acvariu sa fie un mediu bun pentru acesti pesti. Cel putin ma straduiesc...si sa stii ca tot ce am invatat am invatat de la voi asa ca nici vorba sa ma supar
Asa ca avand in vedere situatia prezenta ce m se mai poate face pentru a evita un dezastru?
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 16:31:31
|
narcis
Aquamaster
IP:
|
Poti incepe prin a calcula babeste: i)Cat de mare se face pestele acesta?r) 24 cm i) cati litrii de apa sunt necesari la un peste de 24 cm? r) cam vreo 50 ......si tot asa(i=intrebare, r=raspuns). Dupa cum ti-a zis colegul mai sus, acvariul tau nu este ciclat, nu exista acvariu ciclat 70%, ori este ori nu este. Ca sa ai o filtrare biologica buna,filtrele biologice ar trebui sa aibe cam 5-10% din volumul acvariului.
Ar trebui(nu ma pricep sa-ti zic ce si cum sa pastrezi) sa renunti la amestecul de "rase", colegul Bobescu a fost foarte explicit (asa ar trebui sa fie un raspuns,clar, concret, chiar daca nu ne convine), pestii tai Nu sunt compatibili.
Daca tot nu este ciclat, parerea mea este ca poti face tratamentul si in acavriul mare, doar ca va dura mai mult refacerea bacteriilor si implicit ciclarea acvariului.
In concluzie, mai citeste o data ce a scris domnul mai sus si te vei lamuri(doneaza, vinde, fa cadou, da-i la petshop sau mai fa un acvariu mare sa incapa toti)
|
|
 |
dragos
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 17:57:18
|
dragos
Member
IP:
|
Fratilor cum ati tras voi concluzia ca bazinul nu este ciclat? Daca nu sunt nitriti si nici amoniu sau amoniac iar nitratii sunt sub 25 mg/l de ce dumnezeu credeti voi ca bazinul nu este ciclat?
Ca sa ai o filtrare biologica buna,filtrele biologice ar trebui sa aibe cam 5-10% din volumul acvariului.
Si ale lui cit au? Daca un 2080 si un FX5 nu ajung pt 500 litri atunci ma intreb ce fintina arteziana crezi ca i-ar trebui atasata la bazin? In afara de volumul materialului filtrant conteaza mult mai mult calitatea acestuia. Un 2080 umplut cu cilindri de ceramica nu face nici cit un e700 plin cu siporax ,sachem matrix,bluerings, substrat pro sau alte materiale cu porozitate mare dpdv al filtrarii bio.
Ca este aglomeratie mare in bazin raportat si la schimburile de apa mic sunt de acord cu voi.Daca nici speciile pe care le ai in bazin nu se inteleg atunci e de inteles de ce apar probleme.
Optiunile pe care le vad eu in cazul acesta sunt urmatoarele:
1.Renunti sa mai tii specii necompatibile
2.Daca vrei sa ramii cu multi pesti schimbi si mai multa apa .Daca nu e bine sa te limitezi la ami putini. Oricum ai face daca no3 se pastreaza in limite acceptabile pina la urmatorul schimb de apa inseamna ca nu ai prea multi pesti. Daca schimbi 40-50% din apa la 4-5 zile, umpli 2080 si fx5-ul cu siporax sau alt material cu porozitate mare si nu lasi mizeria sa intre in ele (burete pe tevile de tur) iar filtrarea mecanica o asiguri cu filtre interne puternice nu vad de ce nu ai putea sa tii chiar si citi ai acum dar sa fie din specii compatibile (da' totusi sun cam multi 80  ) in conditii bune pt pesti.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 18:45:52
|
mormelvio
Junior member
IP:
|
Noutatile ar fi urmatoarele:
Toti pestii scosi in bazinul mic si tratati cu serabaktopur sunt pe duca...adica o parte au murit o parte nu mai au mult dupa cum se comporta.
In bazinul mare mai sunt pesti afectati...nu pot sa-mi dau seama cati, dar sunt.
Avand in vedere ultimele decese cred ca o sa raman cu aproximativ 70 de pesti. Incerc sa ma scap de cei care nu sunt compatibili...prin urmare raman undeva cu vreo 60. Sper ca ma apropii de numarul ok pentru volumul meu de apa ca sa nu mai discutam de suprapopulare.
Intrebarea este ce fac mai departe, pun tratamentul in apa din acvariu mare?? Ca la ritmul la care au inceput sa se imbolnaveasca cred ca am un pui de epidemie in bazin. Fin rot-ul este atat de agresiv??? Se imprastie atat de repede si la alti pesti??? Sau e posibil sa fie altceva si poate nu am identificat corect boala?? Am pus poza mai sus, va rog sa va dati cu parerea ce poate fi mai exact dupa cunostintele si experienta voastra??
Este posibil ca aceste probleme sa fi inceput si din cauza Ph-lui mare de aproximativ 9??? Ajuta la ceva daca pun o solutie de PH MINUS??
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 20:40:21
|
narcis
Aquamaster
IP:
|
Pai dragul meu Dragos, o sa incerc eu sa-ti raspund de unde concluzia aia cum ca nu este ciclat. NH3/nh4>0,2; no2=0, no3=0. Daca nu ai inteles, o sa fiu mai explicit data viitoare. In legatura cu filtrarea, nu stiu ce volum au cele 2 filtre, eu i-am indicat doamnei(aflai ca este o doamna daca citeai tot postul) cam cum stau procentele si concluziile le trage dansa.
Din experienta mea scurta cu aceasta boala, finrot nu a fost agresiv la mine, dar trebuie tratat corespunzator. Insa, parerea mea, veti face tratament degeaba pestilor daca nu veti elimina cauzele. In cazul dumneavoastra cred ca ar fi bine sa faceti schimburi de apa corespunzatoare, mai dese, sa stati cu testele zilnic si cum ceva nu e ok, schimb de apa. Ce ph are apa de schimb?
Problema cu boala este din cauza calitatii proaste a apei,intoxicatie, stres, schimburi insuficiente de apa.
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 20:50:18
|
mormelvio
Junior member
IP:
|
Ph-ul la robinet este de 8,5 de asta ma gandeam sa incerc sa-l scad cu un PH Minus.
Deci tocmai m-am apucat de schimbari. Adica sa elimin pestii ceilalti si sa pastrez doar Malawi.
Tocmai ce am facut un schimb de 50% de apa.
Vreau sa ma apuc de tratament. Desi stiu ca va decicla acvariul (care oricum nu e ciclat  ) in farmacie am gasit JBL Ektol fluid pt finrot. Mi-am cumparat si Denitrol ca sa ajut ciclarea dupa efectuarea tratamentului. Ce ziceti?? Incep cu o jumate din doza de JBL Ektol fluid???
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 21:20:06
|
narcis
Aquamaster
IP:
|
Fa dozajul exact cum scrie in prospect intr-o limba pe care o intelegi, de preferat(traducerile in romana au mari lacune). Nu incepe cu jumatati de masura, ca sa aiba efect tratamentul trebuie facut exact ca la carte. Dupa tratament, bagi carbune pentru 24h sa scoti restul de chimicale, schimb de apa 50% si abia apoi incepi ciclarea sau un eventual alt tratament daca va fi cazul cu alt medicament.
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2012 23:48:41
|
bobesku
Senior member
IP:
|
Sarut mana, da-mi voie sa te felicit pentru atitudinea cu care ai raspuns la remarcile mele agresive. Am fost prea incisiv, si imi cer scuze pentru asta. Tot ce am vrut a fost sa iti dau un mesaj de actiune! Si ma bucur ca ai inceput deja.
Tin sa precizez ca am fost foarte ocupat azi si abia acum am reusit sa rasfoiesc forumul, deci nu doar am aruncat remarci negative dar sunt dispus sa continui cu sfaturile.
Sa trecem la treaba
Deci, este foarte bine ca ai inceput cu schimburile de apa. Eu nu as umbla in nici un caz la PH. Nu baga substante in plus in apa. Este o lupta pierduta cand este atat de ridicat la robinet si nu asta conteaza, chiar daca amoniacul este mai toxic. Conteaza sa reduci amoniacul. Ai facut primul pas, cu schimbul de apa. Abia ai redus la jumatate toxinele, nu baga inca Ektol. Maine as mai face un schimb de 50%. Si daca sunt mai multi pesti in situatie critica, cel putin 6-7, sau e foarte avansata boala la cei care o au, atunci treci la tratamentul cu Ektol. Sa stii ca la ce filtrare ai nu ar trebui sa decicleze, insa iti recomand ca la final sa clatesti toate ceramicele si buretii in apa curata din acvariu, bine de tot. Si apoi faci schimburi de 50% de 2 ori pe saptamana macar 2 saptamani, timp in care monitorizezi cu teste si ajustezi si cu Denitrol, doar daca e cazul, si doar dupa ce schimbi apa.
Inca ceva, incearca sa NU ii hranesti deloc in primele 2 zile de tratament, daca vei face, si apoi da-le f putin, odata pe zi cat sa apuce fiecare 3-4 bobite. Apoi cand va trece boala da-le in primul rand dimineata mancare si daca mai strecori o masa si seara, ideal sa mai aibe vreo 3-4 ore pana se stinge lumina, e perfect. Macarea aleasa este de exceptie, o folosesc si eu.
Te felicit pentru faptul ca ai investit in hobby-ul asta. Atat pentru filtrare cat si pentru testele la picatura, mancare si documentarile facute. Mai ai un pic de practica si vei fi o africanista completa.  Tocmai de aceea am fost atat de vehement, pentru ca e pacat.
Multa sanatate pestanilor si bafta.
This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2012 23:50:06
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2012 12:19:02
|
mormelvio
Junior member
IP:
|
Multumesc. Mi-ai dat curaj, cu ambele mesaje sa stii si amandoua ma ajuta la fel de mult. Nu suntem copii sa ne suparam atunci cand suntem trimisi la colt. Trebuie sa invatam daca vrem sa facem ceva la modul profesionist, iar eu ma straduiesc. Sper sa citeasca si altii aceste posturi si sa invete din gresilele mele si din sfaturile voastre.
Revenind la problema mea, din pacate tu ai raspuns aseara prea tarziu pt ca eu am apucat sa pun Ektol in bazin. Am pus toata sticla care este pt 400l deci teoretic ar trebui sa le ajunga. Azi dimineatat toti erau vioi cu exceptia a vreo 2 care stateau mai retrasi. Nu le mai dau nimic de mancare 2 zile. Acum o alata intrebare este la cate zile de la administrarea Ektolului fac primul schimb de apa?? In prospect scrie ca se administreaza o noua doza numai la nevoie dupa 5 zile si abia atunci dupa readministrare se face un schimb de 50% de apa. Sa speram ca nu e nevoie de inca o doza de ektol, prin urmare cand sa fac primul schimb de apa?
Inca odata multumiri pentru faptul ca va petreceti timpul incercand sa-i "luminati" pe altii mai nestiutori.
This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2012 12:25:15
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2012 12:28:04
|
bobesku
Senior member
IP:
|
Acum daca ai inceput, respecta tratamentul, adica stai 5 zile. Nu ii hrani deloc in primele 3 zile.
Apoi f putin, odata pe zi. Daca amoniacul sare de 0.5 va trebui sa schimbi 40-50% si sa redozezi pentru cantitatea schimbata.
Rabdare si calm.
PS ATENTIE MARE!! Traducerea in romana la multe produse Jbl, inclusiv Ektol, e proasta! Nu redozezi inainte de schimbul de apa! Ci dupa. Citeste prospectul in engleza. La fel si daca sare amoniacul. Scoti 40-50% apa, pui la loc si dozezi pt cantitatea schimbata pe finalul umplerii.
This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2012 12:32:39
|
|
 |
mormelvio
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2012 13:06:47
|
mormelvio
Junior member
IP:
|
Ok. perfect. Va tin la curent cu evolutia.
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2012 13:51:10
|
bobesku
Senior member
IP:
|
Bun. Inca o precizare, legata de hranirea minima. Pestii pot sta si 8-10 zile fara hrana, daca sunt in forma. Deci, nu te gandi ca saracutii ce-or sa faca fara hrana.
Si de-aia se recomanda fara hranire, ca sa nu fii nevoita sa schimbi apa, care inseamna o redozare inutila etc.
Ca un fapt, eu anul trecut am fost plecat in concediu si au stat 5 zile fara mancare, apoi am revenit am schimbat apa 50% si le-am dat 2 mese si iar 5 zile fara. Nici o problema! Absolut nici o problema!
Deci nu-ti face griji si tine-i 3 zile, poate chiar 4, daca nu sunt prea slabiti fara mancare. In fapt le face bine asta, apa se pastreaza in parametrii si tratamentul isi face efectul corect.
Bafta!
This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2012 13:51:40
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2012 14:31:44
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Hmm, acum mi-a sarit in ochi continuarea acestui topic... colegii ti-au spus deja, asa ca vin si eu cu aceleasi recomandari:
- schimburile de apa trebuie facute saptamanal,
- cantitatea de apa pe care o schimbi trebuie sa fie de minim 40-50% din volumul bazinului,
- lasa pestii aia nemancati atata vreme cat ii "doftoricesti", ca nu patesc nimic... eu plec in concediu cate 2 saptamani, iar pestii nu sunt hraniti in tot acest interval.
- la 500 de litri volum de apa, eu as tine undeva pe la 30-40 exemplare (cichlidae africane).
Nu te descuraja si ai sa vezi ca se rezolva toate problemele!
Succes!
This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2012 14:32:47
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
dragos
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2012 21:45:37
|
dragos
Member
IP:
|
Narcis,tare as vrea sa am un bazin neciclat fara nici un compus al azotului in el  da' la ale mele cind nu sunt ciclate ma dispera compusii NH care apar la maxim 2-3 zile dupa setarea bazinului.
Daca citesti cu atentie toate posturile vei vedea ca no3 este intre 0 si 25 mg/l in bazinul colegei noastre de forum....deci bazinul este ciclat, presupunind ca spui ca e posibil sa ai un bazin neciclat cu 80 de pesti in el fara amoniu sau amoniac (da' nu-i posibil iti zic eu...poate doar in carti  ). Cele 2 filtre externe pe care le are sunt unele dintre cele mai bune si mai mari filtre existente.Daca macar 2080-ul (volum brut 25 l si volum cosuri 12,5 l + 2 l prefiltrul) este umplut doar cu siporax , micromec sau alte materiale filtrante concepute si pt posibilitatea dezvoltarii in ele a bacteriilor anaerobe are sanse sa se elimine si nitratii datorita acestor bacteriilor daca nu hraneste pestii excesiv si daca apa nu este foarte oxigenata . Peste 2 ani am tinut un bazin de 240 litri cu 8-12 discusi maturi + alte oratanii (hraniti din abundenta) cu no3=0 cu ajutorul filtrari prin volum mare de material filtrant (9 litri siporax + vreo 4-5 litri de bureti).In acel bazin nu puteam sa detectez nitratul cu testere obisnuite nici daca nu schimbam apa 2-3 saptamini si iti garantez ca bazinulera cit se poate de ciclat. Sunt anumite materiale filtrante special concepute sa aiba si canale foarte mici unde O2 patrunde foarte greu si prin urmare acolo se pot dezvolta bacteriile anaerobe care obtin o2 descompunind no3. Mai ales daca pe linga filtrarea printr-o cantitate mare de material filtrant de calitate mai ai in bazin si ceva plante sau alge, nu foarte mult o2 dizolvat in apa si eventual un ph sub 6(la ciclide africane insa nu prea este cazul) poti sa scapi uneori si de nitrat.
Sunt sigur ca va intreba cineva ce treaba are ph-ul cu no3 .Singurul raspuns pe care il pot da este ca dupa ce nu am mai schimbat apa cu apa de osmoza cu saruri si ph-ul a urcat peste 7-7,5 in bazinul de 240 litri nu am mai reusit sa am no3 mai mic de 5-10 mg/l. Acum cca 3-4 luni iarasi am scazut ph-ul la 5,2-5,5 si iarasi am obtinut dupa un timp no3 spre 0. Deci ori la ph foarte mic testele no3 folosite (am de la tetra si de la nutrafin picaturi + inca de la citeva firme prostii de alea 5 in 1 sau 6 in 1 si cu toate am obtinut acelasi rezultat) nu mai indica corect ori ph-ul chiar are legatura in vreo-un fel cu dezvoltarea bacteriilor anaerobe sau cu asimilarea azotului de catre plante/alge. Am cautat explicatii mult timp dar tot nu am putut sa aflu sigur care este legatura ph-ului scazut cu descompunerea mai accelerata a nitratului.
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/03/2012 14:05:36
|
narcis
Aquamaster
IP:
|
Multumesc de explicatie Dragos, insa raman cu un mare semn de intrebare si anume: daca nh este mai mare de 0 si intradevar dupa cum spui tu acele filtre elimina nitriti, nitrati instantaneu, adica face acest proces, nu ar trebui sa fie si nh=0, dat fiind volumul mare al canistrelor?
In rest, super explicatia ta, poate ne lamureste doamna ce material filtrant are in cele 2 canistre.
|
|
 |
|