Author |
Message |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2010 16:29:07
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Oana
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b837305e43f7e535a1506fc263eee3ed.jpg)
IP:
|
Buna ziua tuturor,
Sunt noua in ceea ce priveste aceasta specie, mai veche in domeniul acvaristicii, candva am fost foarte activa pe forum si am avut ceva specii de pesti, nu foarte speciale dar macar sunt in stadiul in care nu fac ciorba de pesti si nu cumpar nimic fara sa ma documentez inainte.
Dar sa las "vrajeala" si sa trec la subiect. Am acum ciclide africane la care vreau sa renunt pentru ca sunt prea sfioase pt mine, in general admir bolovanii din acvariu, pt ca pestoii sunt speriosi si se ascund care unde nimeresc cand apare cineva in camera. Asa ca as dori sa schimb pestii si evident decorul si m-am hotarat la un card de neoni si probabil atat pt ca nu am gasit un alt peste care sa imi placa si sa se potriveasca cu neonii. As fi vrut tetrazone dar prefer sa am neoni intregi si nu ciopartiti.
Concluzie: intr-un acvariu de 180l net, cam cati neoni as putea sa bag? Probabil ca o sa iau si niste sanitari deci va rog tineti cont si de un nr de 4 din acestia (2 sugatori si doi care sa manance ce ramane de la neoni). Daca iau specii diferite de neoni, cati trebuie sa fie din fiecare specie?
Ca si plante, as vrea sa am si ceva gen iarba, pt ca imi place foarte mult si din cate am inteles imi trebuie si niste plante mai mari pt ca cineva a scris pe aici ca neonii prefera plantele dese si inalte. Deci daca stiti denumiri, la care recunosc nu sunt foarte buna, va rog sa mi le spuneti. Vechiul decor facut pt ciclide in spatele acvariului (adica stanci din polistiren si ciment) va ramane la locul lui, desi e plin de alge, nu stiu cum il curat.....deci daca aveti idei sunt nerabdatoare sa le ascult.
mentionez ca am filtru extern, JBL cred, nu stiu exact capacitatea dar stiu ca l-am luat sa se potriveasca pt marimea acvariului. probabil ca vor mai urma intrebari legate de materialele filtrante, substrat si neoane care in mod sigur vor trebui schimbate ca sa se potriveasca unui acvariu plantat.
Daca am zis vreo gogomanie nu dati prea tare cu pietre, orice greseala e reparabila...
|
|
 |
djphazer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2010 18:56:34
|
djphazer
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ab6be46e1d6b21d59a3c3a0b9d0f6ef.jpg)
IP:
|
Pai in principiu daca incepi transformarea intai ar trebui sa te dotezi cu substrat fertil pentru plante (exemplu aquabasis de la JBL ieftin si bun), un pietris necalcaros 2-3 mm, iar la capitolul lumina as zice niste tuburi 865 si eventual si 830 (Osram sau Philips). In ceea ce priveste pestii, eu unul in 180L am 13 rhodostomusi si 4 neoni (initial 10 dar au facut cunostinta cu turul filtrului) si toti imi spun ca am acvariul gol  . Dupa parerea mea poti sa fortezi putin si cu 40-50 de neoni sau combinatie de mai multe specii de tetre (neoni, neoni rosii, rhodostomus, cardinali etc). Plantele nu trebuie alese neaparat in functie de pesti. Crede-ma nu fac nazuri  , dar daca nu te simti confirtabila cu plante pretentioase (ce implica fertilizare ca la carte, co2 etc), poti incerca plante ca Vallisneria, Elodea, Egeria, Rotala, Cabomba, Cryptocoryne, Anubias, Hygrophyla si moss-uri.
L.E. La capitolul sanitari "sugatori" ia Ancistrusi. Fereste-te de Plecostomusi ca au prostul obicei sa ramana singuri in acvariu
This message was edited 1 time. Last update was at 24/11/2010 19:01:06
|
. |
|
 |
dino66
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2010 18:59:44
|
dino66
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a084f26f690dbc23a52e67027693f2b2.jpg)
IP:
|
In legatura cu numarul de neoni, faci un calcul care sa respecte regula de 1cm peste (cand este la maturitate) la 1litru de apa. La marimea acvariului tau cred ca vre`o 35 de neoni (plus "sanitari") or sa se rasfete prin acvariu. Planta de fundal care creste inalta si repede = Valisneria.
Neoane iti recomand Osram 865.
Algele presupun ca le poti da jos cu o perie, oricum apa o vei schimba macar partial..
Sper ca te`am ajutat macar umpic .. Succes
This message was edited 1 time. Last update was at 24/11/2010 19:00:30
|
"..." |
|
 |
djphazer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2010 19:03:09
|
djphazer
Senior member
IP:
|
dino66 wrote: oricum apa o vei schimba macar partial..
Eu zic ca o va schimba total. Avand in vedere faptul ca bazinul gazduieste (sau a gazduit) ciclide africane, substrat fertil nu exista, iar pietrisul nu cred ca este adecvat unui bazin plantat cu neoni.
Deci in concluzie, un nou inceput, o noua ciclare !
|
. |
|
 |
dino66
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2010 19:30:13
|
dino66
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a084f26f690dbc23a52e67027693f2b2.jpg)
IP:
|
poate ar putea tine filtrul in functiune intr`un alt recipient, cu 30-40 l de apa din acvariu... mai reduce din perioada de ciclare.
|
"..." |
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2010 22:28:38
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
Oh, dar ma ajutati, enorm chiar si ma bucur ca imi raspundeti si in mod sigur o sa aplic tot ce mi-ati spus. Da schimb pietrisul, arunc pietrele mari care erau calcaroase si erau special luate pt ciclide si da intentionez sa schimb neoanele. De apa nu eram sigur daca sa o schimb pe toata sau nu, dar daca ziceti ca asa trebuie nu-i nici o problema, cum dau ciclidele incep rearanjarea si nu ma grabesc sa bag instant pestii. O sa las plantele in apa noua cam 2 saptamani si sper sa fie ok.
problema mea e cu plantele, candva pe vremuri am avut plante si ba cresteau in disperare de ma scoteau din minti ca acvariul arata dezordonat, ba se umpleau de alge si aratau ca naiba. Asa ca as vrea niste plante nepretentioase dar sa arate si bine, ca acvariul e maricel si daca nu le aranjez frumos o sa arate ca naiba. In mod clar la inceput nu o sa ma descurc cu fertilizant, CO2 si alte alea, nu sunt atat de tehnica si mi-e greu sa inteleg legaturile chimice.....
Oricum pentru inceput cred ca am informatiile importante. Probabil o sa imi mai vina intrebari in minte asa ca nu o sa ma sfiesc sa intreb. Pesti ok stiti de unde as putea lua? sa nu iau pesti bolnavi....daca nu gasesc pe forum planuiesc sa ma duc la hornbach sau la magazinul domnului Oprescu. Speciile enumerate sunt de neoni, diverse varietati de culoare sau sunt specii de characidae?
Later edit: m-am uitat la neoanele pe care le am acum si am unul pe spate care e venit cu capacul si este marca Narva este daylight si are 30W si pe fata am un philips aquarelle tot de 30W. Nu sunt bune pentru acvariu plantat? Pietrisul trebuie sa aiba o culoare anume? Tot pe aici am citit ca neonii prefera substratul mai inchis, asa este?
This message was edited 1 time. Last update was at 24/11/2010 22:46:13
|
|
 |
djphazer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2010 23:34:42
|
djphazer
Senior member
IP:
|
Cel daylight e perfect iar la aquarelle parerile sunt impartite. Are prostul obicei sa te umple de alge, desi scoate in evidenta culorile pestilor. Eu as spune sa pastrezi tubul daylight pe care il ai (daca are vechime sub 6 luni) si sa mai adaugi un 865 si un 830 tot de 30w Plantele pe care le-am enumerat eu putin mai sus sunt si nepretentioase, si sunt si aratoase (mai putin egeria si elodea ... parere personala). O fertilizare simpla ar fi ferropol 24 de la JBL. O picatura la 50 de litri de apa pe zi, si ai scapat. Pietrisul poate fi orice culoare (naturala evident) dar cel deschis la culoare are un mare dezavantaj si anume cu timpul se cam inverzeste.
|
. |
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/11/2010 10:47:23
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
Dupa ce am pus intrebarea am gasit un post fix despre neoane. E adevarat ca nu am priceput aproape nimic din explicatiile tehnice dar am retinut ca am nevoie de un 830, eventual 2 pt ca cel de la narva e de cand am cumparat acvariul adica de mai bine de 1 an jumate. Dar sa inteleg ca trebuie sa schimb neonul la 6 luni? De ce?
Acum am pietris alb si da, l-am schimbat deja o data pt ca se inverzise si arata ca dracu. Iar pietrele cred ca s-au umplut de alge in mai putin de 1 saptamana, chiar ma gandeam ca o sa am o problema cand o sa pun plante daca se fac atat de repede algele. Oricum e clar ca o sa schimb aproape tot.
Alta intrebare: eu puneam in filtru extern un strat de carbune activ care am inteles ca era contra algelor. Parca scria pe cutie ca daca am plante sa nu pun asa ceva, deci o sa il scot. Pot pune ceva in filtru special pt plante? Exista vre-un fertilizator de genul asta?
Ah si inca o maxima problema: cred ca filtrul trage chestii mici, si probabil asa o pot pati si neonii...ca am gasit o data un pui in el, desi era viu, dar nu stiu cum a reusit sa ajunga acolo....cum fac sa nu am problema asta? daca ii pun sita, nu va mai trage mizeria....
|
|
 |
vereb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/11/2010 11:36:38
|
vereb
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/92dfa194391a59dc65b88b704599dbd6.jpg)
IP:
|
@coana_andreea
te rugam de acuma inainte sa te exprimi mai putin cu gen ((2 sugatori ,arata ca dracu etc)
deci: trebuie sa iei acvariul de la a-z (ciclezi din nou,plantezi,substrat fertil,lumina etc)
recomand substrat jbl aqua base si peste jbl manado ori pietris inchisa granulatie 2-4 mm (le place neoniilor mai inchis si se face contrast)
plante: daca ai ales aceasta specie arial amazonian : echinodorusi,anubias,sunt usor de intretinut, poti si valisneria,moss
fertilizanti: feropol,feropol 24,co2, poti merge cu bomba,ori gama easy life (asteptam si alte pareri)
lumina: @djphazer a dat citeva idei
filtru este ok
pesti  aracheirodon axelrodi,hemigramus rhodostomus (15 buc pe specie e ok), cory panda
temperatura 26-28 ok
|
fostul user ozy |
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/12/2010 22:44:44
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
ok, conform sfaturilor, am luat JBL aquabasis si pietris granulatie 2-4 mm. Am pus exact cum ati spus prima data fertilizantul, peste el pietrisul si pe urma apa. Urmarea: un acvariu care arata ca un rau dupa ploaie, adica ca un nor de noroi care miroase a balta. Am bagat in functiune filtrul si am pus si niste aquasafe de la tetra.
Pana maine se limpezeste apa? Ar trebui sa intru in panica?
|
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/12/2010 23:47:24
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
am oprit filtrul....mi se pare ca ridica si mai rau nori rosii de noroi....sper ca nu am gresit.....
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/12/2010 23:59:03
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
coana_andreea wrote:am oprit filtrul....mi se pare ca ridica si mai rau nori rosii de noroi....sper ca nu am gresit.....
Filtrul trebuie sa mearga non-stop. Nu se opreste niciodata, pentru ca altfel bazinul se va decicla. Pina miine sunt toate sansele ca apa sa se limpezeasca.
|
|
 |
alexacv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/12/2010 23:59:51
|
alexacv
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c6943e764b46c1c95fa6dd19904a055d.jpg)
IP:
|
Daca ai turnat apa direct in acvariu fara a turna pe ceva (farfurie pentru a imprastia curentu) cu siguranta ai deranjat substratuul iar aquabasisul a iesit la suprafata. De acolo si noroiul.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2010 00:06:03
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
Si inca ceva - in loc de Aquasafe foloseste mai bine Aqua San de la Aquatic Nature sau Aquatan de la Sera.
|
|
 |
djphazer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2010 00:39:47
|
djphazer
Senior member
IP:
|
Sau chiar si mai bine, nu adauga in apa absolut nimic. Avand in vedere ca e un setup nou, va trebui sa il lasi ceva vreme la ciclat pana sa te gandesti la pesti, iar in momentul cand ciclarea se va incheia, va disparea si mama clorului. Eu de cand ma stiu sunt contra substantelor de acest fel. Pe vremea cand copilaream eu, chiar si pompele de aer erau un lux. Nu stiu daca mai tine minte cineva pietrele de aer cu pompita manuala  si de astfel de solutii nu auzise absolut nimeni, si totusi se practica acvaristica. Pe viitor, la schimburile de apa, poti folosi apa "statuta" 2-3 zile. Eu unul intotdeauna am facut schimburile cu apa direct de la robinet, dar nu inseamna ca recomand aceasta metoda, mai ales in lipsa testelor efectuate apei de la retea. In ceea ce priveste norul de "noroi" in apa, probabil ca ai ravasit putin substratul cand ai umplut cu apa. De asemenea, ai grija ca returul filtrului sa nu fie indreptat spre sol.
|
. |
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2010 00:42:26
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
djphazer wrote:Nu stiu daca mai tine minte cineva pietrele de aer cu pompita manuala
Da' de camera de camion n-ai auzit?  Servea aceluiasi scop: oxigenarea apei cu ajutorul unei pietre de aer.
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
djphazer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2010 00:48:42
|
djphazer
Senior member
IP:
|
@alber stau in apartament cu 2 camere. In cel mai rau caz as fi folosit una de bicicleta in cazul in care as fi avut loc pt ea  . P.S. hai c'o dam in off-topic
|
. |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2010 01:00:00
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
djphazer wrote:Sau chiar si mai bine, nu adauga in apa absolut nimic. Avand in vedere ca e un setup nou, va trebui sa il lasi ceva vreme la ciclat pana sa te gandesti la pesti.
Hai sa ne-ntelegem - eu i-am dat 2 alternative mai performante in locul apei aleia de ploaie pe care zicea ca a bagat-o deja in bazin. Nu o data am citit pe aici ca dupa ce oamenii au folosit Aquasafe apa a capatat o nuanta laptoasa si se dadeau de ceasu' mortii. Daca ea se grabeste cu ciclarea si nu are rabdare cum ar trebui, sunt alternative viabile de care oricine poate beneficia, ca d-aia s-au inventat. Daca vrea ciclare ca la carte, atunci e alta poveste si Aquasafe-ul ala nu-si are nici un rost. Ca nici alte substante turnate in bazin "ca sa fie".
Cit despre pesti, s-a gindit deja - scrie mare si frumos chiar in titlu.
Oricum, noi vorbim acum ca sa-i poluam topicul...haideti mai bine sa o lasam pe Andreea sa isi vada linistita de acvariu si cind are ceva de intrebat, o va face.
|
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2010 10:12:02
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
Multumesc de raspunsuri, sa incerc si eu lamuriri la "acuzatii"
1. cand am turnat aquabasis in acvariu si era putina apa in el, probabil ca asta e motivul pt care s-a tulburat. Imediat am pus pietrisul si nu mai ziceai ca e apa in acvariu. Apa am pus-o direct de la robinet si nu a curs direct pe pietris ci s-a scurs de pe pietrele din fundal....chiar si asa, apa s-a noroit de la primii 10l bagati, am gresit ca am bagat in continuare, trebuia probabil sa ma opresc si sa astept sa se limpezeasca.
2. aquasafe am bagat pt ca asa am crezut ca e mai bine, nu vreau sa bag maine pestii, doar m-am gandit ca solutiile astea s-au inventat ca sa faca bine nu rau...acvariul va sta la ciclat cu plante in el, filtrul mergand non stop si lumina aprinsa 8 ore pe zi. Am zis asta in acelasi post putin mai sus, nu ma grabesc deloc sa bag pestii, inteleg ca pt hobby-ul asta iti trebuie ceva rabdare.....
problema mea e ca apa e in continuare la fel. Ma gandesc sa o scot si sa bag alta.....
|
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2010 12:14:40
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
am rezolvat-o, am scos toata apa si am pus alta. Curata ca lacrima. Pestii o sa vina cadou de craciun la craciun  Plantele nu cred ca le-am aranjat eu prea bine dar o sa pun niste poze si poate imi dati ceva sfaturi si in privinta asta....
|
|
 |
|