Salut,
Cum spune si titlul, doresc sa cumpar un acvariu de 40 L si sa-l amenajez personal. Am mai avut acvariu cand eram mic (12 ani), dar atunci eram fara experienta si creier si am facut zarzavat in acvariul ala
Am citit topicurile sticky si din ce cunostinte aveam si eu si ce am mai invatat de la voi, mi-am facut o idee.
In principiu mi-am propus sa iau un acvariu de 40 chel (fara filtru si alte prostii), doar cu capacul inclus (ca sa nu stau dupa aia sa-l confectionez eu). As dori sa-l echipez eu corespunzator, de aceea am nevoie de sfaturile voastre.
- In primul rand as vrea sa iau un filtru cat mai silentios. Din ce am citit eu, cele exterioare sunt mai bune decat cele interioare, dar nu stiu cat de silentioase sunt. La fel si cu pompa de aer. Voi ce recomandati?
- Nu ma pricep deloc sa amenajez fundul bazinului. De unde iau substrat pentru plante? (daca exista gata de cumparat sau poate trebuie sa-l fac eu). Stiu ca se pune in panta, mai putin in fata, mai gros spre spate, dar eu cand eram mic il faceam in panta catre un colt, spre filtru. Voi cum ziceti? Peste substratul de plante ce se pune? Cand eram mic era un fel de pietris colorat special pt acvarii.
- Apa: e ok daca iau apa imbuteliata la 11 L? 7 Izvoare se numeste. Nu ca as fi snob sau ceva de genul, dar chiar nu am incredere deloc in apa de la robinet.
- Decorul: se mai foloseste posterul pe spatele acvariului? Stiu ca nu e indicat sa pui scoici. Sotia mea are un miliard de scoici/melci. Pot folosi 1-2 melci? Afecteaza in mod grav calitatea apei? Am multe pietre din mare (slefuite, nu au colturi sa se raneasca pestii). Sunt bune? Anul acesta am adunat de la mare cioburi de sticla slefuite de mare, fara colturi periculoase. Le pot folosi in acvariu? Ideea era sa fac contur in jurul plantelor din aceste cioburi de la fund pana suprafata si sa pun lumina sub ele pt un efect (momentan efectul e doar in capul meu. nu stiu care ar fi rezultatul final). Stiu ca se pot pune lemne. Cum? Ce? De unde? Doresc sa-l amenajez cat mai natural si frumos posibil.
- Plantele: Ce plante imi sugerati? Nu ma pricep deloc. Doresc sa am vegetatie cat mai bogata (nu din punct de vedere al numarului de specii, ci al numarului de plante). Sa nu fie chiar pretentioase, cum am citit prin alte topicuri. Cum ar trebui sa le pun bazin? Unele langa altele, comasate sau cu spatiu intre ele, sa zicem de o palma sau chiar mai mult. Ideea e sa se plimbe pestii lejeri printre ele, dar sa aiba si o senzatie de protectie, sa se poata ascunde.
- In final, Pestii: Doresc sa incep cu ceva foarte foarte lejer, anume carasei aurii. Putini la numar, 4-5, din diverse subspecii. Stiu ca sunt unii negrii cu ochii bulbucati, altii cu capison, altii pur si simplu sunt carasei si gata

Ii pot combina? Ideea initiala era sa am si cativa guppy, dar am vazut ca nu sunt compatibili, asa ca nu o sa pun si asa ceva. Eu am avut carasi cand eram mic si i-am crescut de cand erau puieti si am prins drag de ei. Ce sanitari imi recomandati? Problema pe care o aveam era ca imi dispareau sanitarii albi in burta carasilor. Ce numar de sanitari imi recomadati?
Oricum, de pesti mai vorbim dupa ce amenajez acvariul. Am vazut ca nu pui apa si gata (as fi vrut sa stiu asta cand eram mic

).
Stiu ca sunt intrebari ca la gradinita, dar nu vreau sa gresesc cu ceva. De aceea astept de la voi indrumari, cu critici si idei. Multumesc mult.