nicu.laita@gmail.com wrote:@realmode
Inteleg ca motivul principal pt schimbarea substratului este suspiciunea ca are silicati multi si astfel apar diatomele. Eu am aceeasi problema, diatomele. Acestea sunt peste tot, s-au prins si in substrat si este vizibil ca pietrisul este murdar.
Ieri dupa amiaza mi-a venit comanda cu testul de SIO2 si un pachet de Silicatex.
Am testat mai intai apa de la robinet, pe care o folosesc la schimbul saptamanal. Rezultat >6 ppm (nivelul maximal recomandat de test pt acvariu este 0.8 ppm.
Am testat apoi apa din acvariu. Ultimul schimb l-am facut duminica trecuta, deci apa neschimbata de 5 zile. Rezultat mult mai bun decat la apa de la robinet, 3 ppm.
Am dedus ca filtrarea lucreaza. De 3 sapt. nu am mai spalat filtrul, doar decolmatat saptamanal la schimbul de apa. Azi maine o sa adaug si Silicatex in filtru si o sa testez din nou peste 4-5 zile. In ultimele zile a fost vizibil faptul ca depunerile de diatome s-au redus considerabil.
Nu stiu daca tu ai testat apa pe care o pui in bazin si nici cum ai ajuns la concluzia ca principala sursa de silicati este substratul actual. S-ar putea ca dupa reset sa ajungi in aceeasi situatie. In cazul meu cred ca de vina este apa pe care o bag in bazin si ciclarea insuficienta.
Nu am luat test de SiO2, am incercat direct cu silicatEX, s-a redus putin nivelul de alge diatome.
Aditia de silicatEX ajuta temporar, dupa 3-4 saptamani ai sa vezi ca trebuie sa inlocuiesti saculetul. Este un compromis.
Eu altfel vad lucrurile, sunt de parere si sustin ca
trebuie tratata problema nu simptomul.
Hai sa gandim "out of the box" putin:
Nisip=Siliciu iar Pietris=cristale de siliciu.
De aici putem deduce usor ca exista silicati si in pietris. Cum exista si in apa de la robinet, probabil prin procesul de decantare/epurare fizica. Aici nu stapanesc bine teoria si nici nu stiu exact daca se mai foloseste aceasta metoda, e o banuiala care nu o luam in calcul.
Cert este ca, avem siliciu in apa care o introducem in bazin si cu siguranta daca avem substrat din pietris mai avem o mica aditie.
Vreau sa incerc sa schimb substratul in primul rand iar in al 2-lea rand sa obtin o dizolvare cat mai mare a CO2-ului in apa din bazin. Pe astea pun acum accent, nu spun ca este WIn 100% dar trebuie sa o incerc, sunt convingerile mele
E singura alga care imi da batai de cap si m-as bucura sa nu am parte de alte tipuri.
Ce am sa fac efectiv:
1. imbunatatesc mediile de filtrare din JBL e901 cu Seachem Matrix, aprox 5l. 4 intra in filtrul extern iar 1l vreau sa bag in filtrul intern in partea inferioara.
2. renunt la subtratul actual de pietris. Pentru cel nou am 2 variante, ori DENNERLE deponit mix pro+JBL MANADO sau ADA Amazonia.
3. imbunatates dizolvarea co2-ului, probabil confectionez un reactor. Gurile rele spun ca maxi flipperul de la dennerle nu este bun la bazinele > 100l. Aici putem sa aprofundam subiectul, nu am folosit si nu am discutat cu nimeni pe tema aceasta, mi se pare foarte interesanta.