[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: vm70
Forum Index » Profile for vm70 » Messages posted by vm70
Message
+1 solutia cu Tomentosus... insa functioneaza atata timp cat exista Tomentosus in bazin La mine curatase tot, apoi dupa 1 luna l-am mutat intr-un alt acvariu. Rezultatul: in cateva saptamani au crescut la loc. Explicatia mea: odata ce incep sa imprastie larve, acestea ajung in toate ungherele, de unde vor tot "incolti" pentru multa vreme.
Ai mare grija cu aiptasiile. Eu as scoate piatra infestata din bazin cu orice pret. Odata infiltrate, populatia explodeaza in cateva saptamani si nimic nu le va mai putea eradica.
Au nevoie de minim 24h. Altfel se aduna la sita de sus si o colmateaza, scazand serios debitul(verificat!)
Referitor la pompa: este in garantie? daca da, exista vreo speranta de inlocuire? cum se procedeaza cu FishStreet?
Sistemul e cel din semnatura, vreo 600L brut. Am folosit toata punga, plus vreo 500g pelete normale ramase din trecut. Flow cel putin 400L/h.
Dragos a fost extrem de prompt, l-a livrat din iunie, merge brici !
Tot atunci am adaugat si peletele. Nu pot spune ca au facut o diferenta foarte mare, insa ce-i drept si eu hranesc la greu.
In nici un caz nu echivaleaza cu o doza de PhosGuard sau PO4x4, nici dupa 2 luni...

Am mai observat si un praf rosiatic gen gfo in skimmer(am iesirea reactorului chiar la gura skimmer-ului), se pare ca sufera si o usoara eroziune.
Temperatura este cea obisnuita?
Ca si mancare uscata de calitate pentru chirurgi mici ti recomand:
- ocean nutrition fulgi pentru pesti marini(orice fel, bine maruntita); de ex:http://www.oceannutrition.eu/products.aspx?Product=formula-two-flakes
- hikari seaweed extreme(nu stiu daca se gaseste pe la noi):http://www.hikari.info/tropical/t_32.html

Un borcan de Ocean nutrition costa in jur de 35-40 lei, insa la un asa pestisor te tine cel putin 3 ani
Am citit undeva ca sunt straturi concentrice alternative de carbon si fier. Fierul fixeaza fosfatul, astfel incat bacteria are la indemana si carbonul si fierul, fiind astfel mai eficienta

Ce am constatat clar este aparitia unui praf fin rosiatic pe fundul skimmer-ului(am iesirea reactorului cuplata in skimmer), probabil "pilitura" de pelete.
Cel putin in cazul meu, nu au produs o schimbare dramatica. Ce-i drept ca hranesc 7-8 cuburi pe zi + fulgi Ocean Nutrition + hrana corali Reefpearls 5-200.
Am 1.5kg intr-un reactor cu recirculare si debit 3-400l/h. Dupa 1 luna NO3 ~ 1, PO4 ~0.4. Concluzia mea e ca nu echilibreaza nutrientii. Insa probabil ca se merita cumparate in loc de cele vechi, diferenta de pret nefiind mare.
E un acvariu perfect echilibrat, daca si-a pastrat stabilitatea perfecta timp de 3 saptamani fara reglaje.
La ce incarcatura biologica are + sensibilitatea SPS-ilor, asta denota mare arta!
ciprian wrote:Eu am pompe de 12 volti. Ma gandeam ca la 12 volti merge.


In cazula asta ar trebui sa fie ok.
um02122 wrote:Tot uitandu-ma dupa filme cu gorgonian Menella sp., am dat de acest acvariu AquaNano40.



Prima reactie: wow. ce acvariu frumos.
Adoua reactie: wow, cati pesti in 55 de litri. Where is the tang police when you need them
A treia reactie: ww, totusi cat de frumos este acvariul.
etc etc.

Cum acvariile NPS folosesc tone de mancare, e clar ca filtrarea cu canistre la marine poate fi o optiune.
Speciile de corali tinute in acest acvariu sunt specii care au nevoie de ingrijire la nivel de expert (Diodogargia, Menella, Spider Sponge, Goniopora). Si totusi, cum poate cineva experimentat sa toarne atatia pesti in 55L ?!?!

Voi ce parere aveti? Geniu nebun sau norocul incepatorului?


Parerea mea proprie si personala: Daca acvariul are mai mult de 2 luni in configuratia prezentata, omul este clar un expert.
ciprian wrote:O optiune la care ma gandesc si eu serios e un UPS de calculator la care sa conectezi pompa/pompele de curenti doar.
Ar trebui sa fie suficient si probabil va functiona undeva la 6-8 ore,.


UPS-ul de calculator de obicei nu furnizeaza tensiune sinusoidala pura, ceea ce-l face incompatibil cu pompele de 220V. Fa un test sa vezi ce zgomot face pompa pe un asemenea UPS...
um02122 wrote:Experienta personala cu pepperminti ma face sa nu-i mai recomand nimanui.

Cand am inceput acest cub piatra era plina de Aiptasia, am introdus trei peppermint si au curatat acvariul. Asta era pe vremea cand terminam ciclarea si nu aveam altceva in acvariu. Cu timpul, crevetii au devenit tot mai timizi si acum nu ii mai vad deloc la lumina. Si nu se mai ating de Aiptasia. Cred ca solutia cu peppermint functioneaza la un acvariu unde nu hranesti, la un acvariu matur gasesc suficienta mancare pentru a ignora Aiptasia.

Am fost si eu aproape de a-mi lua un Filefish, dar mi-a fost frica sa nu distruga mai multi corali decat Aiptasia.

Singurul downside cu Berghia e ca sunt delicati, hranindu-se exclusiv cu Aiptasia. Ca atare, e dificil sa mentii o populatie pe termen lung fara eforturi deosebite. Iar sansele de a-i recaptura dupa ce ti-au terminat aiptasia sunt minime.


+1 filefish
Am avut vreo 5, toti devoratori de aiptasii, fara a supara vreun SPS/LPS/Soft. Poate dura insa vreo luna pana prind gustul anemonelor, timp in care mananca cu placere congelaturi, de preferinta misys.

* Mancarea congelata e cea de aici: http://www.atlogistics.ro/advanced_search_result.p...hu2uedc07qfdl4mlrhogb2&x=0&y=0

- am cumparat cate 5 blistere cu: mysis, krill, scoici si crevete,
- eu am vorbit cu baietii de la pepika.ro si ei s-au ocupat de comanda mea... a venit in stare buna (congelata).


Nu stiam de atlogistics. Eu am cumparat de la Hornbach in trecut, insa cubuletele miroseau groaznic la deschidere, am aruncat multe dintre ele. Chiar daca la cumparare erau congelate, mai mult ca sigur statusera "la cald" o perioada.
Ma intreb cum s-ar putea identifica vizual blisterele re-congelate, inainte de cumparare. Am observat ca la unele dintre ele continutul apare "decantat" in cubicul, avand o pojghita de gheata pe una dintre laturi.
koala wrote:Update general:
- am cumparat 20 de blistere de mancare congelata (Gamma TCM): scoici, creveti, krill si mysis.

Unde se gasesc?

koala wrote:
* Sambata viitoare plec in Grecia, pentru cele 2 saptamani de rasfat si leneveala ... tre' sa concep o smecherie, cu butoiul ala mare de apa.
- rata de evaporare este ~ 7-8 litri/zilnic.
- vasul meu (rezerva tampon) are 50 litri... deci, imi asigura o autonomie de o saptamana.
- ma gandesc sa trag butoiul langa bazin, sa-l umplu pana la nivelul maxim din vasul tampon si sa le conectez intre ele cu un furtun.
- pe ideea vaselor comunicante, sa obtin un volum mai mare de apa.

Nu e cam riscant sa schimbi sistemul in pragul plecarii?Ai timp de macar 1-2 runde de test?

koala wrote:
Alternativa este sa las niste bidoane pline cu apa si sa-l pun pe tata sa completeze din ele... plm, ma mai gandesc.

Eu asa procedez de fiecare data



Incep sa fiu dezamagit de Atlas Scientific, cu cat citesc mai mult despre controllerele de pH, cu atat realizez ca mai toate iti dau si output in mV (adica exact ce vad ele pe electrod) - dar AS nu ofera valoarea asta, direct pH-ul calculat. Problema ? Nu gasesc usor etalon pH 10, si n-am nici o posibilitate sa-i spun sa se calibreze la pH 9 - asteapta doar pH 10. Deci destul de rudimentar ca functionalitate. Daca mi-ar fi dat output si in mV -> atunci puteam face eu calibrarea si dreapta de regresie a electrodului intre oricate puncte voiam ... si sa am si un feedback despre "SLOPE" (care e un indicator foarte bun al calitatii electrodului). Asa, ma uit doar la niste valori.

Oare e posibil sa te prinzi (resetez ce offset o avea in interior si ce slope) cam cati mV simte pe electrod, interpretand valoarea pH pe care o afiseaza ?


Parerea mea e ca nu se merita sa folosesti stamp-urile Atlas Scientific daca te intereseaza doar valoarea analogica.
Mai degraba cumperi o solutie pH 10, de ex:
http://www.hannainst.ro/Plic-solu%C5%A3ie/Solu%C5%A3ie-tampon-de-mare-precizie-10010-pH-0002-pH10-plicuri-x-20-ml--cID1047--pID692.html
http://www.hannainst.ro/Flacon-solu%C5%A3ie--cID1046.html

Le comanzi telefonic si daca le au pe stoc a doua zi ti le trimit prin curier.

Sunt nevoit sa cer clarificari ... conditia de mai sus este adevarata cand incerci sa pui acei doi senzori simultan in acelasi acvariu totusi, nu ? Ma intreb, daca totusi ai 2 senzori in acvarii diferite, nu exista bucla de masa intre acvariu 1-> senzor1 -> board <- senzor2 <- acvariu2 - pentru ca acvariile respective nu comunica intre ele altfel incat sa inchida bucla - nu ?
In cazul asta un PWR ISO la tot board-ul ar impiedica eventuale scurgeri in acvariu 1 catre impamantare, sau din acvariul 2 catre impamantare.

Corect!

Oricum nu voi plati 4 x PWR ISO (care costa cam 120 euros) si daca nu merge cu unul singur - o sa construiesc eu ceva pe un protoboard.

Am gasit o schema interesanta aici http://softsolder.com/2010/01/13/arduino-serial-optical-isolator/ - care izoleaza optic 2 dispozitive seriale si foloseste 4 optocuploare, cate unul pentru RX1 TX1 RX2 TX2. Ce lipseste este un DC to DC converter care sa-mi dea tensiunea in partea cealalta catre pH Circuit dar asta cred ca se poate face cu acel integrat de pe PWR ISO. Omul spune ca din cauza tranzitiei si curentului prin ledurile optocuplorului ... viteza pe seriala nu poate depasi 19.200 bps, dar e ok, nu ma streseaza, oricum nu seriala incetineste masuratorile.


Pentru Dc to Dc converter, poti folosi si circuitul pe care l-am recomandat intr-un post anterior:
http://ro.farnell.com/murata-power-solutions/nmf05...ter-dc-dc-sil-1w-5v/dp/1021474

Iar despre clona de care ziceai (pare de fapt un osciloscop digital)

Arata ca un analizor logic
Uite un exemplu de camera 3D:
http://www.fujifilm.com/products/3d/camera/finepix_real3dw3/
 
Forum Index » Profile for vm70 » Messages posted by vm70
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com