[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: vm70
Forum Index » Profile for vm70 » Messages posted by vm70
Message
Cumva asociaez biopellets cu dezastrul din vara trecuta, desi bineinteles nu acuz metoda, ci poate modul meu de folosire.
Mi-e teama de un bacterial bloom, posibil in teorie datorita vastei cantitati de carbon din pelete, ce poate specula oricand un exces de nutrienti. La mine s-a manifestat prin apa uleioasa, miros specific, insotit de NO3 si PO4 0 curat - total anormal pt bazinul meu.
Toate cele 3 bazine sunt alimentate si "se varsa" in sump-ul de sub bazinul principal, unde se afla intregul sistem de filtrare.
Debitul de apa al celor 2 bazine laterale este destul de scazut, in ideea de a pastra local nutrientii necesari coralilor/macroalgelor, circulatia apei in bazine fiind asigurata de cate o pumpa Tunze 6055 /Jebao WP25.
Salut,

Dupa o duminica de sacrificiu prin "pescarie", uitandu-ma la rezultat si constatand ca toate sunt bune, am inhatat tableta, si iata-ma pregatit sa incep jurnalul.

Deci:

Bazinul a fost startat la inceputul lui 2010, ca un acvariu(120x60x60) + sump in stand. Dupa aproape 3 ani de schimbari si experimente, apogeul a fost atins in primavara lui 2013, cand arata cam asa:
image

In vara lui 2013 am trecut printr-un crash inexplicabil, in urma caruia mare parte din acropore au ajuns in 2 zile sa decoreze vitrinele de prin casa.
Dupa ce am trecut (cu sprijinul moral al sotiei si ajutor logistic de la George(Reef)., care mi-a gazduit pe o perioada coralii ramasi salvandu-i de la o moarte sigura) peste dezamagire si tentatia de a inchide tot, am hotarat sa merg mai departe.

Astazi, dupa 7 luni, in care i-am acordat mai mult sau mai putin timp, sistemul arata asa:

-bazinul principal si sump-ul pastrate identic. Am renuntat la biopellets si am trecut pe Zeovit + antiphos + ATS
-am adaugat 2 bazine satelit , cu intentia de a trasforma unul in laguna(LPS + macroalge), iar al doilea in ape adanci - soft/NPS(Tubastrea, gorgonieni ne-fotosintetici, etc).
Cel cu LPS este aproate complet, celalalt inca nepopulat

Iata si pozele:

Ansamblu:
image

Bazin stanga:
image

Bazin centru - ansamblu:
image

Detaliu bazin centru:
image

Detaliu bazin centru:
image

Bazin dreapta - vedere din fatza:
image

Bazin dreapta - vedere din lateral:
image


Si un bonus
image

Vali
Intr-adevar, opinia unanima a celor care-l folosesc se pare ca este favorabila.
Ma tenteaza si pe mine, insa, dincolo de pretul initial si mentenanta, mai este si aspectul: difuzorul este destul de masiv, aproximativ dublu ca diametru fata de un difuzor mediu de CO2. Perdeaua de bule este intermitenta, insa incomparabil mai deasa fata de CO2 sau orice alt difuzor de aer. As putea sa-l compar cu o pastila puternic efervescenta, doar ca bulele sunt mult mai fine.
In Asia de SE se vinde in magazine cu aproximativ 130 EUR. Pachetul contine controller-ul, difuzorul, cabluri, etc.
Am inteles ca difuzorul trebuie inlocuit la aproximativ 6 luni, insa nu am reusit sa aflu cat costa.
Cel care vindea (ADA dealer printre altele) il recomanda ca persoana de contact pentru Europa de Est pe Viktor Lantos din Ungaria.

Aici e o discutie buna:
http://www.ukaps.org/forum/threads/twinstar-what-is-it.28335/

Vali
Hai ca m-am mobilizat si eu la poze:
8 zile, lumina 16h/zi

image
Mihai, am 2 intrebari:

1. Vad ca algele au crescut pana la fanta de insertie a screen-ului. Nu afecteaza flow-ul apei?
2. In masa algelor sunt niste urme circulare. Ce e cu ele?

Vali
@Kiru In legatura cu nitratii, am scris ca nu ma ajuta precizia deosebita pentru ca eu nu stiu cum sa folosesc diferenta intre o valoare de 10 si 12 de exemplu. Singurul lucru la care ma pot gandi este o monitorizare continua. Urmarind astfel evolutia parametrului, se poate anticipa tendinta si efectua din timp corectiile necesare.

Monitorizarea alcalinitatii as folosi-o exact in sensul indicat de tine, sunt complet de acord cu pericolele asociate aditiilor automate, mai ales in ce priveste alcalinitatea.
Daca par obsedat cu aceste monitorizari, intr-adevar sunt Intrucat lipsesc destul de des, ma bazez de multe ori pe masuratori efectuate de membri ai familiei, de care insa nu pot abuza - imi permit sa-i stresez cel mult o data pe saptamana, plus ca nu am 100% incredere in rezultate . Imi inchipui ca multi alti acvaristi se afla in aceeasi situatie.

Folosesc si eu checker-ul Hanna de care sunt foarte multumit, in special datorita consistentei masuratorilor.

Vali

Iata alta provocare: avem un spectrometru UV/Vis. Dublu fascicol, cu doua surse de radiatie continua, de la 200 la 800 nm, retea de difractie holografica, rezolutie sub 1 nm, software computer, etc. Nu e nou, of course, dar merge brici pentru ce avem noi nevoie. Ne lipseste: spatiu (e cat o juma de masa, ce zic, cat o masa daca ii punem si computer), reactivi, sticlarie, cine sa prepare etaloanele, timp, etc. Daca gasiti sa le compensam pe astea, il pun la bataie. Ba fac eu si solutiile na! Si ganditi-va ca nu mai suntem limitati decat de imaginatie la ce vrem sa masuram ...


Presupun ca precizia masurarii cu un asemenea dispozitiv este foarte inalta, comparabil cu checker-ele Hanna.
Benu, ce parametri crezi ca ar fi util de masurat cu o asemenea precizie? Ca/Mg/Nitrate in opinia mea nu se justifica, in masura in care testele de gen Salifert au o precizie suficienta pentru a identifica eventualele dezechilibre.

Poate Strontiu sau Iod?(ambele f dificil de masurat cu Salifert).

Apoi, cu scuzele de rigoare pentru un usor off-topic, cum evaluezi (dpv stiintific/chimic) fezabilitatea unui monitor continuu pentru astfel de parametri, gen:
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1073780 (acesta este pentru alcalinitate)

Vali
Multumesc tuturor!
Acum ca am rezolvat cu prezentarea personala, imi iau elan sa trec si la prezentarea sistemului ;)
Ma numesc Vali, sunt din Bucuresti, si ca varsta sarit bine de 40
Am prins microbul acvaristicii inca din scoala primara. De-a lungul anilor am incercat pe cat mi-a permis timpul sa tin aproape un colt de natura sub forma unui mic acvariu. Uneori a fost un bazin mai sofisticat, alteori doar un simplu bol.

In urma cu vreo 5 ani am inceput sa ma joc cu marinele, in prezent fiind la al 4-lea sistem, ce include multiple bazine conectate cu o capacitate totala de aprox 600l . In paralel, mai mult din nostalgia tineretii, ma incapatanez sa continui si cu un plantat de aproximativ 150l.

Desi am cont aici de mai multa vreme, de curand am descoperit cateva topic-uri extrem de interesante la sectiunea marine, de unde cred ca sunt multe de invatat.
Ma bucur sa regasesc aici acvaristi cu care am avut placerea sa schimb in trecut mesaje pe un alt forum din Romania(nanoreef, acolo am user-ul acvali), pe cativa reusind chiar sa-i cunosc personal.
Bine v-am gasit, si multumesc pentru ospitalitate

Am in plan sa ajung si la prezentarea sistemului, insa mi-e teama ca nu este nimic spectaculos...

Uite ce se intampla in cazul meu:

1. valoarea de 0.1 PO4(Hanna) , combinata cu iluminarea relativ puternica(LED DIY) conduce la mine la o dezvoltare foarte puternica a Cyanobacteriei pe nisip, pietre si chiar geamul din spate.
Fara PO4x4 sau echivalent(am mai folosit anterior si PhosGuard) , valoarea PO4 ajunge in 1-2 saptamani la 0.3(si nu am avut curaj sa testez daca se opreste de la sine aici

2. Zeovit-ul este folosit intr-adevar prin metoda Korallen-zucht(Zeoliti originali, folositi in reactorul Fish-street(se vede in spate, btw este copie fidela a celui original, la o fractiune din pret, recomand cu toata caldura).
Schimb 1 punga la 4-5 saptamani, agitat cel putin o data zilnic, flow 3-400 L/h. Confirm efectul deosebit asumpra amoniacului/nitratilor, am inceput sa folosesc in vara dupa un crash serios al bazinului in urma caruia se umpluse de "blana verde". Au disparut total in 2-3 saptamani de la adaugare Zeovit.
Folosesc de asemenea ZeoBak/Start pe cat posibil dupa recomandarile lor si in functie de efectul asupra bazinului. Insa, desi KZ sustine ca nu e necesar un PO4 remover, se pare ca multi utilizatori(pe zeovit.com) se plang de PO4/cyano). Iar KZ continua sa inventeze noi soiuri de bacterii(vezi BioMate, CyanoClean). Hmmm, oare de ce? Convingerea mea personala este ca in multe sisteme exista multiple cai(diferite de rocile Zeo) de a elimina NO3 mult mai repede decat PO4 - deep sand, live rock, alte animale(la mine xenia invaziva), astfel dezechilibrand metoda Zeo. Eu nu exclud nici reactorul de calciu, prin fluxul foarte redus de apa.

De altfel, incercarea mea cu ATS-ul, pe langa satisfactia bricolajului se doreste o metoda alternativa pentru PO4 remover - nu stiu daca este realist, din ce-am citit se pare ca nu, insa ramane sa ma conving. Deocamdata, pe plasa mea creste ceva foarte similar cu cyano, deci presupun ca poate consuma PO4 fara NO3, ceea ce nu se poate realiza prin adaos bacterian. N-ar fi rau sa intre in competitie directa cu cele din display, desi , dupa cum am scris, se dezvolta destul de incet.

Numai bine,
Vali
Salut,

Intrucat din cate tin minte acesta este primul meu mesaj pe acvariu.ro, cred ca este firesc sa incep cu o scurta prezentare:
Ma numesc Vali, sunt din Bucuresti, acvarist marin de aprox 5 ani. Acvariul curent are aproximativ 600l, recif SPS + LPS + Macroalge, ~10 pesti mici(cu 1-2 exceptii

Chiar daca nu am inca un topic de prezentare a reef-ului curent, gasesc ca acest topic despre ATS este deosebit de interesant. Sperand sa beneficiez de cat mai multe sfaturi utile, imi permit sa va
impartasesc experienta mea de aproximativ 3 luni cu un ATS DIY productie personala, cu inspiratie cam din aceleasi site-uri mentionate in post-urile precedente.

In proiectarea ATS am considerat cateva criterii:
1. Spatiu ocupat cat mai mic(este plasat in partea din fatza a sump-ului din background)
2. Usurinta in demontare-curatare(vezi poze, curatarea dureaza < 5 min, in lipsa mea poate fi facuta fara riscuri si de alti membri ai familiei)
3. extensibilitate usoara, fara consum semnificativ de spatiu suplimentar(se poate inlocui f usor teava orizontala cu una mai lunga, ea nefiind lipita la capete )
4. reglare/mentenanta redusa(sistemul cu teava gaurita si plasa la distanta elimina riscul infundarii fantei si reglarea anevoioasa a flow-ului perdelei de apa.

Este un ATS de tip waterfall, cu 2 foi plastic canvas("inasprite" cu o panza de bomfaier, insa se pare ca nu suficient) care se alimenteaza dintr-o pompa Eheim, iluminat cu LED-uri rosii 660nm(http://www.rapidled.com/philips-rebel-es-660nm-deep-red-led/).
Cele 2 panouri led de o parte si de alta a canvas-ului sunt alimentate de un singur driver Meanwell de 350ma(sunt conectate in paralel, fiecare primind 175mA). Am ales solutia asta dupa ce am constatat ca la 350mA algele se ardeau(probabil datorita distantei f mici, impusa de spatiul redus din sump).

In privinta eficientei, nu ma pot pronunta deocamdata, Il folosesc doar ca o filtrare suplimentara (proiect pilot), filtrarea principala fiind bazata pe ZeoVit + Carbon + PO4x4 + Skimmer. In ciuda perdelei consistente de apa si a luminii puternice, evolutia algelor este mult mai lenta decat normalul de pe site-urile de profil; NO3 ~ 2-3, PO4 ~0.1

Daca solutia se dovedeste stabila si functionala(productie constanta, accelerata de alge) probabil o voi extinde pe orizontala.

Trebuie sa mentionez ca am ales solutia cu pompa dupa o incercare nereusita cu un teu pe returul din bazin. Probabil datorita presiunii(diferenta de nivel de aprox 1m, presiunea apei era mult prea mare, generand spraying si zgomot excesiv. Probabil ca se putea rezolva cu fitting-uri /robineti aditionali, insa spatiul necesar si complexitatea ar fi depasit limita acceptabila in cazul meu. Plus ca nu am gasit un proiect care sa satisfaca cerinta #2 de mai sus(usurinta in curatare-demontare)

Atasez si cateva poze:

Ansamblu
image

Montare panouri LED
image

Gauri alimentare cu apa:
image

Vedere panou din spate
image

Montare-demontare
image

Detaliu LED:
image

Cu lampile aprinse
image



image
 
Forum Index » Profile for vm70 » Messages posted by vm70
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com