| Message |
|
|
|
exceptional postul #21 scris de Alex .... cred ca toti ne-am dori un astfel de sfat (recomandare, critica, apreciere ... etc) la setupurile in lucru, din partea cuiva care are experienta si a vazut ceva acvarii de concurs si cunoaste bine regulile de punctaj
|
 |
|
|
|
exact cum a spus BBogdan (citandu-l pe Claudiu) ....
iar in acest caz, recomandarea practica ar fi:
- pastreaza filtrul intern pt. filtrare mecanica
- adauga un filtru extern pentru filtrare biologica, umplut DOAR cu materialele enumerate mai sus, iar VOLUMUL acestor materiale sa fie cca 10% din volumul acvariului (chiar daca debitul filtrului este relativ mic),
este o investitie, poate cea mai importanta la un acvariu .....
|
 |
|
|
de culoare gri deschis, care sa imite muntii ....
daca nu gasesc prin natura, iar sansele in acest sens sunt minime, mai ales acum, cand vine iarna,
voi apela la Seiryu Stone din magazine sau alti acvaristi
in plus, vreau sa fac o carare serpuitoare, aici mai trebuie sa studiez problema .... iar cu timpu stau foarte rau,
pana atunci, evolutie in prima saptamana:

|
 |
|
|
|
da, oarecum e normal sa fie asa, am folosit plantele ramase din setupul anterior .....
urmeaza sa adaug doar bolovani, dar multi bolovani, vreo 40-50 kg, dar dupa ce am sa fac rost .... asta prin ianuarie-februarie 2015,
deci acum e doar ceva de tranzitie ............
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
da, pompa impinge prin substrat, dar nare cum sa spele filtrul de substrat la debit de 600l/h la asa suprafata,
iar apa are doar tenta albicioasa, deloc rosiatica
ziua 5:
am pus putinele plante care mi-au ramas (au sta 6 zile in borcan, riscam sa le pierd), cu un aranjament de tranzitie ...
incep de maine cu:
- lumina putina (2 din 3 tuburi de 24W, 6 ore)
- fertilizare la 1/4 din doza recomandata
- CO2 1 bula la 2 secunde
apa este inca vizibil albicioasa, peste cateva zile ajung si fiolele de biodigest

|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Alex, rezultatul tau e grozav in primul rand ca acvariul tau se afla in cele putine admise la acest stil (olandez) ....
si eu sunt consternat de mica participare la aceasta sectiune, poate ca e primul an .... sunt unele acvarii frumoase, dar nu in stilul olandez ...
Oricum, ia-o asa: esti locul 4 in lume la stilul olandez .... un stil care pare banal la prima vedere, dar sunt o multime de criterii care trebuiesc indeplinite
Felicitari !
|
 |
|
|
|
da, un rezultat exceptional ....
|
 |
|
|
la ultimii 3 saci de Volcanit (dintr-un total de 6), am pus nisipul in sita si am dat un jet de apa peste el ... dupa ce l-am clatit "in cateva ape" in lighean;
plasa de tantari am pus-o pentru ca fantele de la filtrul de substrat erau destul de mari, in jur de 1 mm latime, si m-am gandit ca risc sa colmatez filtrul cu nisip,
dupa ce am pus plasa, a mai trecut foarte putin nisip foarte fin prin ea (sub 0,5mm) ...
nu stiu sa ma pronunt in privinta compozitiei cromatice a Volcanitului, ce am observat totusi:
partea neagra este mai marunta si are densitatea mai mare, depunandu-se mai la baza, pe cand partea caramizie e de dimensiuni mai mari si ramane la partea superioara
oricum, o poza pentru cine nu a mai spalat Volcanit, in lighean sunt 5 kg de Volcanit in plin proces de clatire, se vede cum arata apa, precum si o parte fina (neagra) de nisip:
am pus in total 6 saci x 5 kg = 30 kg Volcanit
ziua 4:
apa este inca foarte tulbure, nu mai e rosiatica, e doar albicioasa, suspectez o deciclare, desi filtrul a mers fara oprire de 4 luni ....
normal n-ar trebui sa se decicleze, daca totusi s-a deciclat, nu vad decat 2 cauze:
- cand am introdus Volcanitul proaspat spalat, acesta sa contina mult clor de la apa cu care l-am spalat
- praful foarte fin care a intrat in filtru si s-a depus pe toate suprafetele, sa fi "sufocat" bacteriile
|
 |
|
|
ziua 3:
am pus plasa pentru insecte peste filtrul de substrat, apoi primul sac de 5kg de Volcanit:
dupa al doilea sac de 5kg:
dupa al treilea sac de 5kg:
Apa este destul de tulbure, chiar daca am spalat cat am putut de bine Volcanitul, iar filtrul extern a mers non-stop.
Restul de 3 saci de Volcanit raman pentru a 2-a zi. Sunt prea ostenit de atata spalat nisip.
|
 |
|
|
ziua 10, nu prea sunt modificari, blyxa a pierdut din frunze dar a cos o frunzulita noua:

|
 |
|
|
pentru ca urmeaza Volcanit pe post de substrat + filtru de substrat, prin impingere,
am achizitionat:
- pompa Eheim compact 600 - 108 lei
- filtru substrat Resun - 30 lei
- plasa insecte (tantari) - 5 lei 50x100cm Dedeman
a durat ceva pana am facut racorul pompa-filtru, asa ca a mai trecut 1 zi
ziua 2:
|
 |
|
|
Vazand atatea acvarii frumoase, m-am gandit sa fac o incercare de scape, incepand cu primele luni ale anului 2015 ...
Nu am inca cele necesare in ceea ce priveste partea de plante si hardscape (bolovani) ....
Asa ca voi incepe in mare parte cu plante de sacrificiu care mi-au ramas de la setupul anterior
pana atunci, a venit vremea sa dau un reset major: am scos tot substratul
ziua 1:

|
 |
|
|
|
scape - nature style - incercare ...
voi posta la jurnale acvarii plantate
|
 |
|
|
Vand plante acvariu:
- gazon HC cuba pot 5x5cmp 10lei
- rotala rotundifolia 1 leu/fir
- staurogyne repens 1 leu/fir
Transport posta romana 10 lei
PM sau 0744-599663

|
 |
|
|
bineinteles ca am sa va tin la curent cu evolutia, sper sa postez saptamanal,
folia am sa o dau jos dupa ce voi face orificii in ea, ideea e sa fac o trecere treptata de la umidiate crescuta la una normala, de camera,
deocamdata inspectez zilnic, ridicand folia pentru cateva minute ...
as fi vrut sa folosesc in loc de nisip simplu, ceva dedicat: Akadama .... poate la urmatoarea incercare, si cu un bol mai "stilish" ...
totul depinde de rezultatele cu aceasta incercare
mizez pe HC cuba si hedyotis salzmannii .... ca o sa mearga
oricum, sursele de inspiratie a fost:
PS: lumina: lampa de birou, bec Pl 4W (6500K)
|
 |
|
|
o incercare de wabi kusa:
- bol 12x12cm
- nisip 0,5-2,0mm
- plante:
- HC cuba
- stautogyne repens
- hedyotis salzmannii
- blyxa japonica
- rotala rotundifolia
la inceput bolul este acoperit cu o folie transparenta, intentionez sa-l pastrez asa cca 3-4 saptamani,
apoi, treptat voi perfora aceasta folie, apoi o voi indeparta definitiv, scopul fiind de a adapta acele plante la "viata terestra"
poze, ziua a 3-a:

|
 |
|
|
jurnalul se incheie aici, setupul se desface incet-incet, urmeaza un reset cu schimbarea in totalitate a substratului
ultimele poze:

|
 |
|
|
Vand plante acvariu:
- gazon HC cuba pot 5x5cmp 10lei
- rotala rotundifolia 1 leu/fir
- staurogyne repens 1 leu/fir
Transport posta romana 10 lei
PM sau 0744-599663

|