In primul rand, vreau sa ii salut pe cei care fac posibil ca visele noastre sa devina cat mai aproape de realitate(fondatorii acestui forum minunat) si in al doilea rand pe toti colegii acvaristi. Dragilor(nu sunt ruda cu Florin Piersic

), azi incep primul meu proiect mai amplu in acest domeniu si sper ca datorita ajutorului vostru voi putea sa il duc la bun sfarsit. Am procurat de la un coleg acvarist din zona, aproape pe gratis(multumesc si domnului Otto cu aceasta ocazie, din nou) un acvariu de 200 de litri, home made, care are urmatoarele dimensiuni:
L=100; l=40; h=50
Experienta mea in acvaristica e modesta. Am inceput in septembrie 2010 cu un acvariu de 25 de litri, dupa care am trecut la unul de 100 de litri, aproximativ 1 luna mai tarziu. Acvariile copilariei nu le mai mentionez, oricum nu as putea sa dau detalii despre acele acvarii pentru ca nu imi mai amintesc exact ce aveam. Ei bine acvariul actual de 100 de litri gazduieste 14 neoni, aproximativ 10 guppy(puii i-am separat intr-un acvariu de 15 litri), 6 corydoras albino, 1 pleco si doi ramirezi, ultimii doi sunt pe lista de donatii. Am avut si o pereche de kribensis, care a scos si o serie de puisori, dar i-am donat din lipsa de spatiu unui coleg care le poate oferi mai mult.
Pe scurt, am crescut si inmultit doar pesti de incepator, vivipari, la care chiar am ajuns sa tin.
Sa revenim la subiectul acestui topic. Cum ziceam inca nu stiu ce doresc sa tin in el. As opta tot pentru vivipari, deoarece imi sunt simpatici si vad ca le-a mers bine la mine, dar in acelasi timp as dori si o schimbare. Cred ca multi dintre voi cunoasteti sentimentul. Va rog sa nu intelegeti gresit, momentan nu astept sfaturi cu privire la ce pesti sa tin, o sa ajungem si acolo. Vreau sa vorbim in schimb de echipamente. Prefer sa incep incet-incet (baby steps) si sa iasa ceva frumos.
Primul accesoriu la care m-am gandit serios este lumina. Aici deja am o intrebare pentru cunoscatori. Eu m-am gandit la asa ceva: Lampa Hagen T5 HO dubla
Dimensiunile acvariului meu le stiti, le-am scris mai sus. Ei bine modelul acesta de lampa are urmatoarele dimensiuni disponibile: 61 cm 91 cm 122 cm (lungime)
Citat din descrierea produsului:
Lampa din aluminiu gri si negru, cu 2 tuburi fluorescente T5 compusa din balast electronic T5 HO, reflector intern din aluminiu incorporat, extensii laterale pentru acvarii de lungimi diferite si sistem de montare pe bazin. Modele disponibile pentru montare pe acvarii cu lungimi intre 58-101cm.
Extensiile laterale pentru modelul de lampa de 91 de cm, sunt destul de extensibile incat sa ajunga la marginile acvariului meu?
Cam atat momentan. Astept sfaturi din partea voastra. Daca stiti si alte produse asemanatoare, dar de calitate mai buna si sa fara o diferenta mare de pret, m-as bucura sa le stiu si eu.
Multumesc,
Marius
PS: O sa am/am doar plante easy in acvariu. Anubias, Sagittaria subulata, Egeria densa, Cardamine lyrata(stiu ca e medie, dar va spun sincer, mi-a crescut enorm in acvariul de 100 de litri doar cu un tub de 18 w sera plant color)