| Message |
|
|
Daca construiesc filtrul pana atunci, va fi populat. (sti tu cu ce...  )
Apropos...
pt filtrare m-am gandit la varianta cu preaplin
ce credetyi, gaura de 20 mm e suficienta?
|
 |
|
|
|
e geam float? daca nu, maxim 80 de litri. Parerea mea...
|
 |
|
|
GATA!!!!!! AICI SUNT CEVA POZE
astept comentarii
|
 |
|
|
mistretzu wrote:
... un strat de 3-4 cm de zapada artificiala, ...
 nu cunosc despre ce e vorba
Il poti inclina intr-o parte sprijinit pe o latura lunga
nu-l pot clinti, si daca incerc sa-l culc, mi-e frica ca cedeaza colturile.
cred ca voi folosi manusi.
Oricum, unde-l pun, acolo va ramane pe veci.......
|
 |
|
|
naspa,
are peste 100 kg, si cu colegii mei nu cred ca vom reusi sa-l ridicam de pe pal. Ma gandeam ca-l transport cu tot cu pal, la locul final. Am uitat sa-l slefuiesc pe fund si taie al draqu de tare ....
Well, voi incerca.
|
 |
|
|
|
OK, meris de info cu siliconul.
L-am facut, am folosit denBraven, si alcool de 85 de garde.
urmeaza si niste poze.
Chestia e urmatoarea:
L-am montat pe o bucata de pal de dimensiunea fundului.
locul lui final va fi pe o consola de beton, unde in prezent sunt 2 acvarii de 300 l. Acestea vin mutate.
Insa, nu stiu exact daca e necesar ca intre acvariu si pal sa mai pun covor de acela din polistiren subtire (pt parchet). Sub pal, va veni oricum un strat de 3 cm de polistiren.
Ce ziceti mai e necesara folia de polistiren intre pal si acvariu dac sub pal pun politiren de 3 cm?
|
 |
|
|
|
In final m-am hotarat.
am cumparat sticla: L=200 cm, l=48, h=50 cm.
am luat si intaritoare din sticla de 10 mm (ma mir ca a reusit sa o taie).
sper sa reusesc sa lipesc magaoaia.
am comandat si o gaura, astfel incat nivelul apei va fi de 46 cm.
va tin la curent cu ce va iesi.
ceva sfaturi in legatura cu siliconul? este bun Aquasilicone de la denBraven? am auzit pareri pro si contra.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
masculii sunt galbeni, iar femelele albastre deschis.
|
 |
|
|
|
volum suficient de mare, preferabil singuri parintii in acvariu, duritate intre 12-25 grade, 26 grade Celsius, ascunzisuri.
Sa nu uiti sa hranesti bine parintii cu hrana vie, pentru o productivitate cat mai mare.
Femela incubeaza icrele in gura.
Cand observi acest lucru, este bine sa o lasi singura in acvariu, pt a nu fi stresata de mascul. Daca se streseaza prea tare, au fost semnalate cazuri in care inghite icrele.
Dupa mai multe zile (cam 10-20 zile) vei observa prin acvariu, mai ascunsi la inceput, un roi de pui lombardoi, care se tin dupa fusta mamei. Daca mama crede ca devii prea indiscret incepe sa ii culeaga in gura. Nu te speria nu ii va manca.
Dupa vreo saptamana (maxim) de grija parentala, mama se plictiseste de ei, si se retrage, ignorandu-i. E momentul sa o scoti si sa o dai inapoi la mascul. dupa vreo luna, poate istoria se repeta.
Puii e bine sa ii lasi sa creasca in acvariul in care s-au nascut.
La inceput gasesc singuri mancare (alge, infuzori) dar poti sa le dai deja artemia, micro, chiar hrana din comertz, suficient de fina.
Cand apar pt prima data in acvariu, sunt destul de mari, seamana ca forma cu parintii si sunt mancaciosi.
P.S. Descierea am facut-o din observatii si experientza proprie cu P. elongatus. La lombardoi este identic. Poate diferi perioada de incubare si apetitul pestilor. In rest, totul e la fel.
|
 |
|
|
|
in Timisoara stam prost cu sticla. Adica e foarte scumpa. Geam de 10 mm, (sticla clasica) este 810.000 lei mp, plus 15% pierderi.
|
 |
|
|
|
Doresc sa confectionez un acvariu gigant, dar sticla cea mai groasa ce se gaseste in timisoara este geam normal de 10 mm. Cat de lung poate fi maxim un acvariu, folosind aceasta sticla. Sau mai bine spus ce volum maxim poate avea un acvariu cu asemenea sticla?
|
 |
|
|
|
stie cineva cum se poate executa o instalatie buna de racit apa.
Am nevoie de o apa cu temperatura cuprinsa intre 15-18 grade. In prezent in acvariu am 24 grade, absolut nociv pt pestii mei (sturioni)
Se gaseste de cumparat asa ceva?
|
 |
|
|
stie cineva vreun santz pe langa Timisoara care sa aiba tubii. Am mare nevoie de vreun kg de tubi vii.
De cand cu dragarea Begai (Begii sau Begheiului  ) nu mai se gaseste asa ceva.
Eventual vinde cineva?
|
 |
|
|
|
Sandule multa dreptate ai dar uneori din exces de zel (nu mi-o lua in nume de rau) mai itzi scapa cate ceva pe ici pe colo.
Nu am intrat in discutii inutile despre varsta la care scoicile devin mature sexual, intru-cat ashavodaz nu ar avea de unde sa stie varsta animalului pe care vrea sa-l introduca in acvariu. De fapt varsta unei unionide nu se poate determina cu exactitate decat dupa ce o desfacem si numaram inelele circulare DIN INTERIORUL COCHILIEI.
asa ca poti baga in acvariu o scoicutza mica mititica de tot, si ea sa aiba vreo 40 de ani, deci trecuta si incercata rau de viatza.
Si intradevar nu cunosc scoica "acvarista" si nu-i cunosc ciclul de viatza. Nu are rost sa dau cu gugalul pe net, si apoi sa va povestesc ca nu sunt Domnul copy/paste. Si eu vorbesc intotdeauna din experientza.
Ca sa-i raspund lui Ashavodaz:
- da unionidele, adica scoicile din balta si din rauri, cu exceptia Dreissenei si altor cateva prea mici ca sa le bagi in seama, au nevoie de pesti pt. a se reproduce. De fapt chiar cu asta ma ocup in prezent, vreau sa inmultesc artificial pe Anodonta woodiana. Pana acum am observat ca nu are preferinte prea mari in ceea ce priveste gazda, dar nu totzi pestii au suportat parazitarea. MULTI AU MURIT asfixiatzi.
- de ce pot suferi pestii? pai unele larve de scoica se fixeaza de branhiile pestilor. altele ajung chiar in esofag. Pestii cu pretentii mari de O2 se asfixiaza.
Da un search pe net cuvantul cheie GLOCHIDIUM si vei vedea ce fioroasa este.
|
 |
|
|
|
OF OF,
Uite cum e treaba:
Pozele sunt foarte foarte nereusite, dar cred ca e o unionida, adica o scoica eliberatoare de glochidii, ce sunt larvele lor. Aceste larve trebuie sa paraziteze un peshte timp de 5-50 zile in functie de specie. Parazitarea este pe tegument, inotatoare, sau mai grav pe branhii. Din nou in functie de specie.
Pe linkul dat de Sandu apare o scoica tot unionida. O fi ea buna de acvariu, dar judecatzi si voi ce efect poate avea cand se reproduce.
Era sa uit, multe unionide se autofecundeaza. Totusi, unele unionide au si pretentzii, adica nu pot parazita decat un anumit peste.
Daca poza ar fi mai de aproape, mai in detaliu, as stii mai multe despre scoica respectiva.
Raspuns la alte intrebari: da, multe scoici sunt comestibile. Unionidele daca se gatesc corespunzator sunt delicioase.
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote: ... mi-a dat cindva vreo 2 link-uri despre cum se face decoru' asta din polistiren si ciment
si eu vreau linku' :o
|
 |
|
|
Fara nici o problema pot fi tinute afara.
Eu am avut una mare (30 cm lungime si vreo 2 kg) pe care o tineam incepand cu 15 Aprilie si pana prin octombrie afara.
Spun aveam, deoarece toamna trecuta, intr-o zi mai rece nu am gasit-o si s-a ascuns. Degeaba am cautat-o ca nu am mai gasit-o pana acum o luna, carbonizata sub gramada de cenusa unde am ars ceva crengi de la copaci, frunze, etc.
Asa ca atentie, toamna sa o recuperati la timp, sa nu apuce sa se ascunda.
Oricum, inainte sa ajunga la mine, isi petrecea iarna tot afara. Se ascundea unde intra in letargie. Atentie, aceasta specie nu hiberneaza, contrar multor pareri. De aceea e bine sa nu raman totusi afara. Rezista la 4 grade celsius, circa o saptamana, dupa care
Se hraneste doar in apa, dar apuca prada si pe uscat. Cred ca nu o poate inghiti fara apa, de aceea cand prindea un melc sau insecta mai mare, fugea cu ea in apa.
|
 |
|
|
|
Asta nu mai stiu, eu merg odata la 2-3 saptamani in piatza la Arad, dar daca te referi la faptul ca ar fi neoni colorati, nu cred.
|
 |
|
|
|
Sunt curios...
a inmultit cineva neon rosu (C. axelrodi)?
In Arad se lauda cineva ca se ocupa cu treaba asta de ceva vreme, si nu prea stiu ce sa zic. Acolo apa are peste 16 grade de duritate, si deci ar costa cam mult. Interesant e ca acest domn ii vinde destul de ieftin (15-20 K).
|
 |
|
|