naitsirc wrote:1. Evaporarea scade temperatura... pentru asta ai nevoie de ventilator
2. spirala cu apa mai rece de la retea
3. Chiller
4. Aer conditionat Mai sunt si alte metode incercate si descrise pe forum... cauta si vezi la fiecare avantaje si dezavantaje
sa racesti incaperea cu aer conditionat ca sa scazi temperatura apei din acvariu la 18 grade este de nerecomandat
chiller-ele presupun ca sunt prea costisitoare pentru colegul nostru, ca si pentru cei mai multi dintre noi (costa cam 2000RON)
spirala cu apa de la retea - care retea? poate in Moldova apa de la retea nu depaseste 20 de grade vara dar, pentru cei din Bucuresti nu se renteaza (vara depaseste si 25 grade) - doar cei cu fantani in paza freatica
ramane doar metoda cu ventilatoare de PC
Ref. la furtunul pentru aspirarea mizeriei si a apei, sa folosesti tot timpul unul cu palnie de absorbtie (cu sita de protectie), pentru ca altfel, risti sa prins o aripioara de caras si de poate rupe din ea
codryna wrote:... multumesc pt bonus! (cateva plante - acum ma chinui sa aflu pe net ce sunt)
O sa revin cu poze zilele astea!
Velisneria: care trebuie plantata cu radacina cam 3/4 in substrat, adica sa ramana putin din radacina in afara (cred ca o sa gasesti pe internet niste poze concludente despre cum trebuie pozitionata corect la sadire).
Elodeea densa (planta stem) care,fie se poate lasa sa pluteasca, fie se poate infige in substrat.
Ambele sunt plante nepretentioase si cu crestere rapida.
Multumesc si eu administratorilor site-ului si se poate inchide,.
s-au donat toti pestisorii, spre ca cei care au primit sa fie multumiti, astept un eventual mesaj de confirmare din partea celor 2 iubitori care au primit pestisorii, dupa care poate fi inchis
PS: am incercat sa-i evit pe cei care au vrut sa-i ia doar ca sa-i revanda pentru ca, se pare, exista si astfel de persoane strecurate in comunitatea noastra
stefanp wrote:Cand eram mic aveam si eu acvarii fara filtru....
Acum insa, genul asta de acvaristica n-ar mai trebui sa fie promovat. Mai ales pe un forum de genul asta.
nu promovez, in nici un caz, acvaristica fara filtre mecanice, dar nici sa sustinem, fortat, ideea ca fara ele nu s-ar putea, ca si cand acvaristica a inceput doar de cand eheim si altii au inceput sa vanda filtre pentru acvarii
kirucd wrote:Si foloseai sau nu o piatra cu pompa de aer, cu sau fara burete? Pentru ca daca foloseai o piatra cu burete, aia este
filtrare.
Acum 15-20 de ani si eu aveam genul asta de acvariu, si cumparam pesti odata la 2-3 luni
da, atata mai aveam o pompa de aer, dar nu am cumparat nici un alt peste, l-am primit cu cca. 100 de guppy (mai murea cate unul la 3-4 luni, nesemnificativ) si, aproape 1 an, n-am avut nici o problema, doar cand am plecat la mare si am lasat pe cineva care nu s-a priceput sa le dea mancare
nu inseamna ca nu-i bun un filtru, din contra, spre comparatie, acuma (dupa 27 de ani, cand folosesc filtrul, chiar 2 filtre) am o apa cristal (fara nici o solutie sau tratament chimic/biologic), geamurile si orice alte suprafete nu se mai murdaresc asa de repede cu verzeala (cand n-aveam filtru, pe geamurile ce nu erau curatate saptamanal, se vedeau liniile pe unde au trecut melcii), cu toate ca acuma nu mai am rabdare sa aspir toate impuritatile de pe jos, pot sa zic ca neglijez partea asta cu aspiratul, doar ca spal mai des filtrele (alternativ), iar apa este cristal
kirucd wrote:Sint curios cat o sa mearga fara niciun fel de filtrare ...
poti fi sigur ca o sa mearga, eu am avut un acvariu acum 27 de ani (cca. 90L) si nu aveam filtru (era foarte bine plantat)
ce-mi mai amintesc este ca se punea foarte repede verzeala pe geamuri, aproape la fiecare schimb saptamanal de apa sau la 2 schimburi curatam geamurile si aspiram foarte bine depunerile de pe jos
donez cativa (adica pe toti care-i am si pe care reusesc sa-i prind) guppy, xipho platty, 2 SAE si 3 gurami (albastru: 2m + 1f)
sunt atat adulti (de peste 1 an) cat si puiet
pestii sunt sanatosi, se reproduc, sunt fara probleme (asa cred eu)
motivul pentru care vreau sa scap de ei este ca vreau sa raman numai cu carasii si sanitarii
cucu-bau wrote:...
spre exemplul, un acvariu de 150*50*50 din sticla de 10 mm, nou, mi-l aduce la echivalentul in lei a 37.000 forinti (aprox 550 lei)...
daca este vorba numai de acvariu, la dimensiunile acestea, ai cca. 3 mp de geam - 300 RON, + 50 RON la geamgiu (ca sa-l taie bine), te mai costa slefuitul (optional) - poti sa-l faci si singur (dar nu iese ca la atelier) + 50 RON 2 tuburi de silicon, plus alte maruntisuri (rola hartie, manusi etc.), cam tot acolo ajungi
cucu-bau wrote:
- INCALZIREA
la acvariul cu dimensiunile de mai sus, de cati watti trebuie sa fie sistemul de incalzire a substratului, de 50w sau de 75 w ...
sigur iti trebuie instalatie de putere mai mare, dar este si functie de cum sunt iernile la voi (la Satu Mare) si de locul unde va fi plasat bazinul, daca-i pe un hol cu mult curent de aer - trebuie putere mai mare pentru incalzire, daca-i cu/fara capac, la fel influenteaza pierderea de caldura, daca-l pui intr-o camera in care pastrezi o temperatura de cca. 25 grade, te poti descurca si cu un incalzitor de putere mai mica
dar, avand in vedere ca vine vara, mai important este sa te gandesti la o instatatie de evacuare a caldurii, care, de regula, se confectioneaza din ventilatoare de PC
cucu-bau wrote:
- ILUMINATUL
ma gandesc sa pun 4 tuburi t5 de 1200 mm, ar insemna 4*54w= 216 w lumina. e suficient oare?
studiaza si instalatiile pe led-uri
cucu-bau wrote:
alta intrebare.... la acvariile de apa dulce, e obligatoriul sistemul de osmoza inversa?....ce rol are acesta, pe scurt in 3 cuvinte?
o asemenea instalatie cred ca este utila si la bazinele cu apa dulce, pentru ca, daca vei folosi o instalatie de vnetilare pentru evacuarea caldurii, o sa ai o evaporare intensa, fapt ce va conduce la o crestere a concentratiei de reziduuri in apa, fiind foarte util un aport de apa pura, fara saruri minerale.
ovidiucol wrote:... nu o deranjeaza galagia pe care oricum nu o face deloc acvariul de langa pat .. si pe langa asta mai am 2 acvarii la mine in camera
nici motorasul de la filtru?
eu mai am tot soiul de ventilatoare, inclusiv in capac, plus instalatia de vara pentru racire ...
te-ai gandit bine cand ai pus acvariul langa pat?
desi nu face obiectul acestui forum, esti casatorit? sau ai in plan, sau stai cu prietena ... ? adica, vreau sa zic ca acvariul va fi o sursa de galagie, iar daca mai sta cineva cu tine in camera, poate ca mai vrea sa se si odihneasca , ca daca da, nu-i prea usor sa-l muti de acolo
tizzle wrote:...Ce denumire are si cum se inmulteste?
M'ar interesa procesu de inmultire si pentru anubias(cred) din prim plan
ce planta este nu stiu, dar, despre inmultire, daca vad eu bine, pare sa aiba varfuri de radacina pe tulpina, din loc in loc,
daca ceea ce vad eu sunt varfuri de radacina, atunci cred ca poti sa o inmultesti prin taierea de sub astfel de varfuri de radacina si s-o plantezi
s-ar parea sa fie o planta cu crstere rapida, gen Ceratopteris cornuta
djz wrote:Ok, totusi daca ar fi sa pun niste pestisori mici, chiar de exista riscul sa fie mancati, care ar fi cat de cat compatibili cu ei?
Si mai e inca ceva.. unul din pesti mai inoata cu burta in sus si de multe ori ma sperie.. ) .. dar cand ma apropii de acvariu se intoarce si inoata foarte vioi, nu tot timpul se intoarce cu burta in sus dar nu stiu daca e normal sau nu sa faca asa?! e singurul care face asa.. inainte am mai avut unul care inota doar pe o parte, dar se vedea ca e putin umflat..si a murit.. ceva tratamente, solutii ce as putea folosi in acest caz?
Multumesc de raspunsuri.
La bazinul tau, trebuia sa te limitez doar la 2 carasi.
Conform recomandarilor site-urilor de specialitate, goldfish este compatibil doar cu koi. Dar daca vrei sa "diverifici" cu pestisori mici, poti incerca cory si guppy, cu riscul ca ultimii sa mai ajunga, din cand in cand, pe post de hrana.
Cand te hotarasti sa pui guppy, un mic secret este acela ca sa nu-i eliberezi prea repede in acvariu, ci sa-i tii cat mai mult in punga de la pet-shop, in acvariu, pentru ca mai vechii locatari (goldfish) sa se obisnuiasca mai bine cu ei, alt fel, daca le dai drumul pra repede, sunt sanse foarte mari ca sa-i considere, din prima, pe post de hrana.
vladxxl wrote:m-ar ajuta si in sfarsit am inteles....insa acel geam nu este supus condensului (intrebare din experienta proprie(am picuri mereu pe sticla...))?
off topic : ce fel de plante ai in acvariu de nu le mananca carasei si xipho (merge si dupa genuri nu neaparat denumire ca oricum nu tin minte... , de ex:frunze mari..) si ai sol fertilizant/fertilizezi/aico2? (vreau sa incep un nou setup...)
Schema o desenez maine si ti-o trimit pe privat, ca acuma e cam tarziu.
Despre condens, la mine, desi distanta intre acel geam si suprafata apei este mica, intre 5 mm si 2 cm (cand mai scade nivelul datorita evaporarii), nu prea se formeaza. Stropi de apa da, mai ales in zona de agitatie a apei de la filtru sau de la pompa de aer sau cand mai agita pestii apa. La un moment dat, se mai face si cate o pata verde de muschi dar o sterg. Condensul nu prea cred ca are conditiile de formare, pentru ca acel geam este totusi mai cald decat temperatura apei din bazin, din cate stiu, condensul se face daca apurii intalnesc un obstacol cu o temperatura mult mai scazuta. Pe acel geam au mai navigat si melcii, unii chiar au depus icre. Cu toate acestea, nu se ajunge la situatia ca sa se murdareasca in asa hal incat sa nu mai treaca lumina, eu il mai curat, cam la o luna, nu mai devreme. De ce ma tin, cu regularitate, de schimburile de apa, adica la mine este tot timpul schimbata spatamanal, 30-40% din apa saptamanal, nu o las sa se balteasca, o verific si la miros, cum ar fi vara, cand se impute mai repede, si fac schimburi mai dese, sa zic, tot dupa miros, fiind totusi acvarist din copilarie, chiar daca cu intrerupere, dar imi dau seama bine dupa miros cand este o apa acida, calcaroasa, plina de amoniac, etc., de fapt nici nu-mi trebuie nici un test.
Ref. la plante, sunt velisneria, elodeea densa, mai nou am si un fir de anubias ... De ciugulit din ele nu este nici o problema, totul este sa nu le distruga, ceea ce nu se intampla la mine.
Nu folosesc nici un fertilizant, nici aditie de CO2.
vladxxl wrote:bogdane am inteles si sunt ok , si am cam aceeasi combinatie e pesti ca si tine sper sa conversam ;)
dar eu pana acuma tot nu inteleg un lucru: cum pui becul in capac nu face condens sa faca becu poc (capacul are vreo deschizatura pe unde sa intre aerul?
Cred ca am zis, am un geam intre becuri si luciul apei, care este asezat cat de cat etans, nu prea are cum sa patrunda aburi, ca dovada, este in functiune de mai bine de 1 an si nu s-a ars nici un bec (sunt Philips).
Din punct de vedere estetic nu este prea OK, dar ca functionalitate nu am probleme, sa mai mentionez ca am si niste mici ventilaloare care evacueaza caldura din compartimentul becurilor, probabil si de aici a rezultat prelungirea duratei de viata a becurilor.
Daca vrei detalii, ca sa te inspiri, ti le dau oricand.
vladxxl wrote:nu ma poate ajuta nimenea?
va rog spuneti-mi daca becurile economice sunt rele pt plante ( pt ele mi-e mai greu...)
si ce ar trebui achizitionat pe langa neoane pt a le pune in functiune?
pentru cele nepretentioase nu sunt rele, spre exemplificare, poti sa-ti clatesti ochii la aceste filmulete, cu acvariul meu, cu becuri economice (2 cu lumina calda, 1 cu lumina rece, putere 54W, capac de sticla si reflector din folie de aluminiu: