[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: niqn10
Forum Index » Profile for niqn10 » Messages posted by niqn10
Message
permite-mi sa pun la indoiala aspectul practic, si anume folosirea unei galeti (de 10 litri, ca de obicei atata au) pentru ciclarea unui filtru cu un debit de 1400 de litri pe ora...

posibil sa fie practic in cazul unor filtre mai mici.

Salutare, revin si eu pe topicul asta, cu o intrebare: Vreau sa cumpar un acvariu facut pe comanda, cu dimensiunile: 135x50x60 (Lxlxh), fund dublu si intarituri longitudinale si transversale, din sticla de 12. Toate bune si frumoase, citesc pe forum, ma interesez pe ici, pe colo, hai sa vad si niste preturi. Aici vine buba... pe un site cunoscut e vreo 2500 de lei, cu sticla Float cantuita.
La alti baieti, destul de cunoscuti si ei, nu stiu daca am voie sa le dau numele, e vreo 7-800 de lei, in schimb, sticla nu e cantuita, ci "slefuita".

Silicon Dow Corning in ambele situatii, timp de executie cam 3-4 saptamani.

Am nimerit eu doar extremele? Cat ar fi un pret corect pentru un acvariu de dimensiunile astea?
Am fost la tara, bineinteles ca am uitat sa le fac poza. Insa nu mai pluteau deja (au o luna de cand stau in butoi cu dala peste ele). Apa era maro, le-am scos, am varsat apa, le-am dat cu jetul de apa si le-am pus apa curata din nou in butoi. Aparent coloreaza apa intr-o veselie, va trebui sa repet procesul de cateva ori ca nu le bag asa in acvariu

Vor sta acolo pana dupa Paste, ca nu cred ca ajung mai devreme inapoi la tara..
Uita-te neaparat la ciclarea acvariului (ciclul azotului) in primul rind - poti porni filtrul (ca sa se cicleze) fara sa pui apa in acvariu (sau cu putina apa care ai pus-o pt. plante).


Scuza-ma, dar cum ciclezi filtrul fara apa? Cred ca vrei sa spui fara pesti...
eu am pus o dala de beton peste toate intr-un butoi. weekendul asta ma duc pe la tara, o sa le verific sa vad in ce stare sunt, sa le mai curat un pic, le schimb apa, pun apa curata, si le bag la loc in butoi, unde vor mai sta pana termin cu constructia acvariului / suportului, presimt inca vreo luna.
si sper ca nu schimbi TOATA apa, si sper ca nu pui apa direct de la chiuveta...
Salut, mie nu imi e clar de diferenta intre doctor asta si o lampa UV... a apucat cineva sa faca o comparatie intre eficacitatea lor? Mi se pare ca doctor Chihiros e mult mai simplu de instalat / dezinstalat, etc... dar nu sunt convins de eficacitatea lui in lupta cu algele.
Ce-i drept, ca bani nu suna rau... daca si-ar face treaba
Salut, in primul rand, e ceva lumina acolo... 168W la 150 de litri e destul de mult. Ce plante vrei sa cresti? (inafara de gazon)

Eu m-as orienta pe prima varianta propusa de tine, insa as schimba ordinea, as pune asa:

1.JBL Solar Tropic T5 Ultra 590mm-28w (4000K)
JBL Solar Natur T5 Ultra 590mm-28W (9000K)
JBL Solar Tropic T5 Ultra 590mm-28w (4000K)
JBL Solar Natur T5 Ultra 590mm-28W (9000K)
JBL Solar Tropic T5 Ultra 590mm-28w (4000K)
JBL Solar Natur T5 Ultra 590mm-28W (9000K) **


** In felul asta, ai obtine o medie de 6500 K

Asta daca vrei sa pastrezi atat de multa lumina...

In orice caz, nu le schimba pe toate in acelasi timp. Schimba maxim cate 2 neoane pe luna, sa nu fie diferenta de lumina prea mare, sa nu te umpli de alge. Posibil chiar sa fie nevoie sa scurtezi si perioada de iluminare.
eu cred ca trebuie uscata bine inainte sa te apuci de alte operatiuni.

Am facut si eu rost de niste buturugi pe care vreau sa le curat si sa le las intr-un butoi vreo 2-3 saptamani si sa uit de ele, dupa care sa ma apuc mai serios de curatat, fiert, etc.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image


Sunt mari, stiu, am pus bidonul de 5 litri pe langa ele sa se vada cat sunt de mari. Sper sa imi incapa in acvariu, am luat mai multe, imi aleg 2-3 din ele si pe restul vad eu ce fac cu ele

Ce parere aveti despre dansele?
Salut... stiu ca probabil nu o mai ai, totusi intreb O mai ai?
e chiar 399

apropo, stie cineva care e diferenta intre 304B si 703B?
Ca si litri / ora sunt tot la 2000, din ce vad pe net, ambele au UV de 9W, desi la noi pare sa nu aiba, din ce am vazut pe unboxinguri, pare sa aiba UV.

E mai mare ca si volum de material filtrant, sau ce?
salut, pe principiul "bigger is better", as merge pe varianta a doua.

Insa, ca sa ai un raspuns mai putin "la ghici", ar trebui sa dai niste detalii si despre ce ai in acvariul ala, inafara de apa
plus ca nu ai zis nimic de schimburile de apa..
@Liv - pai si un tub LED cam la cat timp il schimbi? Intreb pt ca iarasi revenim la $$, una e sa schimb 4-6 neoane T5 la un an si alta e sa schimb 10-12 neoane LED la... 3 ani sa zicem. Practic diferenta de pret mie nu imi este clar daca este justificata.

In alta ordine de idei, ca tot sunt in faza de research, a folosit cineva asa ceva? https://www.olx.ro/oferta/lampa-led-full-spectrum-acvarii-plantate-intre-120-140-cm-225-leduri-IDbONxB.html#dcc86c3ac8

Intreb deoarece mi se pare prea bine ca sa fie adevarat, atat pretul, cat si consumul (38W), si nu imi e foarte clar daca plantele pot creste cu asa lumina, si nici algele cum se descurca...
ma gandesc ca poti sa-l umpli cu apa si sa vezi daca curge pe undeva... nu?
Liv wrote:

Am fost in Dedeman Baneasa zilele trecute, am un obicei prost sa trec pe la becuri si lampi si am vazut ca au adus neoane LED in stoc, nu mai zic ca l-am scos din cutie sa belesc bine ochii la el sa vad cu ce se maninca, iar ma pun pe teste si inca un proiect diy .

Spor si Ape limpezi


Salutare, am trecut si eu pe la hornbach si m-am uitat la neoanele LED, am facut un calcul totusi, un neon ca asta: https://www.nevertebrate.ro/tub-neon-t5-osram-lumilux-865-tub-ho-80w-446 produce 5700 de lumeni, cu un consum de 80W.

Un neon LED in schimb, spre exemplu: https://www.emag.ro/tub-led-150-cm-24w-dispersor-clar-lumina-alb-rece-de-la-fsl-tub-24w-fsl-ar-clar/pd/D2BV47BBM/ consuma 24 de W, insa produce doar aprox 2000 de lumeni (cele din horbnach erau chiar pe 1700 de lumeni)

Practic, neonul normal produce 71 de lumeni / W , iar neonul LED cam 80 de lumeni / W (in mod ideal, daca ne luam dupa descriere).

Avantaje pe care le vad eu? sincer cam putine. Mai degraba as merge pe neon normal, la acvariul pe care-l planuiesc eu as avea nevoie de 4 neoane de 80W, consum total 320 W, flux luminos 23.000 lumeni. Daca ar fi sa vreau acelasi flux de la neoanele cu LED, mi-ar trebui 10-12. Intr-adevar, consum mai mic ca si W, dar unde bag atatea in capac? si de ce sa cumpar 10, cu 10 suporturi, etc...
Salutare,

Numele meu este Nicu, asta e primul meu topic, conform cu regulamentul.

Ca si experienta in acvaristica, am avut un singur acvariu mai "serios" sa zicem, de 126 de litri, la care am renuntat acum vreo 3 ani, dupa ce m-am bucurat de el vreo alti 3.

In timpul cat am avut acvariul (l-am luat SH, deja populat cu pesti si plante), am trecut de la eternii guppy, xifo, molly, la betta, carasi, terminand cu ciclide africane. Cu totii si-au facut loc in acvariul meu in medie cam 6 luni, timp in care am facut upgrade-uri de la filtrare, la lumina, CO2, etc.

Motivul pentru care am renuntat la acvariu a fost faptul ca nu ma mai puteam ocupa de el, si apa incepuse sa miroasa, astfel incat am fost fortat de imprejurimi (a se citi nevasta) sa renunt la el.

De ceva timp insa, "skillurile" mele mi-au adus o noua aprobare pentru un acvariu, cu conditia sa nu miroasa in casa

Asta inseamna ca, inarmat cu rabdare, am inceput sa citesc pe diverse site-uri, forumuri, etc, cum sa evit sa ajung in situatia in care am mai fost, asa ca de data asta, nu vreau sa mai iau un acvariu "cu de toate" pe care sa-l tot modific, ci sa-l fac de la 0 asa cum vreau.

Stiu ca m-am intins cu acest prim post, insa mai am putin, si anume sa detaliez planurile mele (cel putin in etapa asta), incepand de jos in sus:

- Suport pentru acvariu pe care-l voi face eu, din lemn, cu blat de bucatarie deasupra, si imbracat in PAL.
- Acvariul inca nu m-am decis, insa cel mai probabil va avea o lungime intre 150-170, o latime de 40-50, si o inaltime de 50-60 si grosime de 10, fund dublu si intarituri (nu-l voi face eu, pt ca nu ma pricep, ci il voi comanda pe net), aici inca iau in considerare mai multi factori, cel mai important din ei fiind faptul ca stau la un etaj intermediar la bloc cu 10 etaje.
- Neaparat vreau plante vii in acvariu, deci am nevoie si de o iluminare corespunzatoare, la o prima socoteala as avea nevoie cam de 4-5 neoane de 80 de w fiecare.
- Plante care inseamna si substrat, si CO2, si bineinteles o lampa UV (aici sunt destul de chitit pe SunSun de 36W, pare foarte ok)
- Filtrul vreau sa-l fac eu, va fi compus dintr-un prefiltru cu burete grosier, un filtru de neam prost la bidon de muraturi de 20 de litri, pe care il voi umple cu diverse materiale filtrante, siporax, roca vulcanica, bureti, etc, o pompa de minim 2000 de litri pe ora (declarati) si care sa consume maxim 40-50W (inca sunt in dubii daca sa folosesc o pompa dedicata sau o pompa de recilculare pentru centrale termince, am vazut ca pe treapta 1 consuma destul de putin si au debit mare, iar la final UV-ul de care vorbeam mai devreme.
- Legat de CO2, nu m-am decis inca daca sa folosesc un difuzor in acvariu sau sa il leg direct pe returul filtrului.
- Substratul va fi compus din pamant de flori (dap, am vazut si eu la altii) urmat de pietris de 1-2 mm
- Un incalzitor de 3-4-500 W, depinde ce capacitate va avea acvariul in final
- probabil ca voi avea nevoie si de o pompa de recilculare in acvariu, insa depinde si ce debit voi avea de la filtrul extern
- Ca si plante, as vrea sa incep cu ceva relativ easy, niste moss, niste gazon, niste valisneria, anubias, etc.
- Ca si vietati, as vrea melci, creveti, niste neoni, tetra, kuhlii, corydoras, eventual si o pereche de scalari, dar stiu ca vor fi agresivi, asa ca nu m-am hotarat inca la ce sa renunt din toata "ciorba" asta
- Stiu, multi prefera alte tipuri de pesti, mai mari, etc, insa avand experienta pe care am avut-o, si anume ca pestii mai mari ori mananca plantele, ori pestii mai mici + crevetii + melcii + ca vor face destul de multa mizerie... prefer sa raman la pesti mici, de banc, pasnici, si care sa polueze putin - sunt deschis la sugestii aici. Nu as vrea vivipari pentru ca se vor inmulti necontrolat.

Si... cam atat pentru moment, sper ca nu mi-a scapat nimic.

Zi faina tuturor!

 
Forum Index » Profile for niqn10 » Messages posted by niqn10
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com