[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Laurentiu
Forum Index » Profile for Laurentiu » Messages posted by Laurentiu
Foarte frumos...in realitate e si mai fain setup-ul asta ;
Incearca ce iti scriu eu mai jos :

Goleste 50 % din bazin si pune 10 ml de apa oxigenata la 10 litri de apa din ce ti-a ramas in acvariu.
Amesteca bine si lasa jumatate de ora filtrul oprit.Dupa asta,umpli bazinul si a doua zi sau a 3-a zi faci inca un schimb de 50 %.

Revii si ne spui ce ai rezolvat dupa...daca scapi,ne dai o bere la toti ( glumeam )
Te ajut cu un pic de manado daca vrei pe maine...am si ceva quartos de culoare natur daca vrei.
Maine am programat la scape-ul meu o rearanjare cu Bogdan Borta.Daca ai timp,posti sa treci pe la mine.Ne auzim ;)

happy hippo wrote:Pietrisul ramane, pana il mai imbunez pe sotior. A zis ca divorteaza daca instalez acvariul.

Asta pana-l prinde si pe el "flama" acvaristicii !

Arata foarte bine acvariul...l-am vazut acum 2-3 zile si in realitate ;)
Cred ca tot tie ti-am scris si in alta rubric
Inafara de substrat care ar fi bine de verificat,esti in parametrii normali,asa e inceputul in acvaristica.
Cu timpul experienta o sa-si spuna cuvantul...ai sa vezi.Chiar daca la momentul asta la care scriu acest post rank-ul meu pe acest forum este de junior,crede-ma ca stiu ce vorbesc.

Daca imi permiti cateva remarci :

- iti recomand sa faci ceva cu acel biofilm de toata frumusetea...poti sa iti cumperi un skimmer care se conecteaza la filtrul extern ( majoritatea avem asa ceva ) sau eu ti-as recomanda ceva independent,gen Eheim Micro Skimmer.

- plantele ce le ai acum in acvariu nu necesita aditie de co2 insa nu le-ar prinde rau macar un pic de easy carbo...ar suplimenta cumva necesarul de co2 pt plante

- ai doua cioate dragute...eu le-as pune in valoare cu roci potrivite care sa le bracheze.Pietrele aruncate in apa ici colo cate una nu dau nimic de effect.Mai citeste,uita-te pe net dupa modele de acvarii nature si dupa ce gasesti un model demn de urmat,incearca sa-l reproduce.Vezi ca la sectiunea jurnele pt acvarii plantate gasesti cateva care sunt foarte bune...au explicatii foarte pe larg si te ajuta mult.

Succes
Uitandu-te la aceste poze juri ca acvaristica e o joaca de copil !
Detartrant este Solutia ideala de incercat...sau ma rog,orice similar.
Tu deja ai startat acvariul asa ca nu e graba mare...daca o sa ai ocazia sa faci un test si vez ca sunt calcaroase,sa stii macar de la ce ai duritate crescuta in acvariu.
393 wrote:Oh fail. Firar sa fie atunci de vanzatori - mi-au garantat ca este perfecta pentru acvariu de apa dulce iar pe ea scria exact asta (imi pare rau dar am aruncat sacii in care a fost depozitata - ceva firma din HU a produs-o a venit spalata, curatata, cu muchiile rotunjite si ambalata perfect).... in fine la urmatorul reset voi tine cont de asta.
Desi culmea a trecut perfect la testul cu otetul... sau este vorba de timp?

Este posibil atunci sa nu fie marmura...e posibil sa fie pietris evidecor sau pietris quartos.
Testul cu otet nu e relevant...fa un test cu detartrant,daca sfaraie atunci eu zic sa-l schimbi.
Gasesti substrate acvaristice care nu costa foarte mult si au si proprietati bune pt cresterea plantelor...daca vrei substrat inert atunci gasesti in Baumax nisip de filtru pe diferite granulatii si culori ( alb sau natur ma refer ) si costa 20 si ceva de lei un sac de 25 de litri.Granulatia ideala 1-2 mm.

success !
Bine ai venit !
Marmura nu este folosita in acvarii plantate...creste duritatea apei.O poti folosi pt acvarii cu ciclide.
Eu as scgimba substratul cu orice altceva...desi e deja tarziu
qwerty wrote:Eu iti recomand sa le umpli cu material bio, macar unul. Ai destul debit incat sigur va trebui sa reduci din el. Asta o faci din clapeta din mijloc.

Chiar ambele pline cu material bioologic.Ai nevoie de filtrare biologica nu de filtrare mecanica.
Ce material sa folosesti...in tot al 3-lea topic se discuta asta.Mergi pe calea batatorita de altii care folosesc si pot sa recomande !
Eu iti recomand Matrix si BioRio.
stefanp wrote:Cu toate ca amandoua sunt piatra ponce, am gasit un link pe un forum unguresc (l-am pus pe undeva si aici), in care un tip a analizat aceste doua materiale (printre altele) la microscop, judecand suprafata disponibila pentru bacterii, dimensiunea canalelor din interior (si daca acestea sunt bune pentru a fi colonizate) samd, spunand ca Ada Bio Rio e mai bun fata de Matrix (bio rio a iesit pe primul loc din toata lista de materiale testate, matrixul fiind pe doi parca).
Deci, sunt doua pietre ponce, dar una e mai buna decat alta, in functie de locul de unde sunt culese (au avut conditii diferite de formare ar fi o explicatie logica).

Da,stiu de studiile respective.Este si un tip din Cluj care a studiat la micrisocop si pozat o parte din materialele filtrante biolocgice
In Romania,Dragos ( kirucd ) la un moment dat a inceput un test pe toate materialele filtrante,nu stiu exact cum s-a concluzionat sau daca s-a finalizat studiul.

stefanp wrote:Asta incercam sa spun si eu mai sus.
Si cea vanduta la sacul de 6 euro, e tot o piatra ponce, de acord. Dar e culeasa din alta parte, o fi la fel de buna?
Se poate ca da, dar la fel de bine se poate ca nu. Pe de alta parte, ADA bio rio si Seachem Matrix au fost testate, exista niste studii, adica stii ce cumperi.
Nah si acum fiecare acvarist decide singur pentru acvariul sau, daca isi asuma riscul asta in fata unei economii la bani, sau nu.

Exact,sa nu se inteleaga cumva ca ar fi cineva impotriva sau ca promoveaza comertul cu piatra ponce...fiecare face cum crede.
Pe forum te informezi,gasesti informatii corecte de cele mai multe ori si iti faci o parere.Spre deosebire de Facebook unde pe grupurile de acvaristica sunt multi neaveniti care dau sfaturi,aici stiu ca sunt acvaristi consacrati pe care va puteti baza !
Dragilor,
Hai sa lamurim treaba cu piatra ponce vs matrix :

Piatra ponce este o roca vulcanica foarte poroasa. Din acest motiv, ?i datorit? culorii sale albe sau cenu?ii-deschis, mai este denumit? ?i spum? de mare.
Ia na?tere prin r?cirea rapid? a lavei ie?ite la suprafa??, care con?ine un procent de ap? mai mare decât la formarea obsidianului, la care se adaug? ?i gaze ca CO2.

Structura ei gen burete si porozitatea o face unul din cele mai bune materiale filtrante biologic.De ce e asa?...pt ca fata de alte materiale filtrante piatra ponce se colonizeaza si pe interior rezultand o mai mica posibilitate de deciclare in cazul penelor de curent fata de materialele filtrannte cu colonizare exclusiv la suprafata.
Ada Bio Rio si Matrix sunt acelasi tip de roca vulcanica,difera locul de unde au fost colectate si ambalarea lor desigur.

Cei de la Seachem in cazul Matrix-ului ambalat la cutie il au sortat pe marime si densitate.Ce nu e conform este bagat in cutii mari si de vinde vrac pt pond.
Astfel,un litru de matrix ambalat la cutie are in jur de 400 de grame si unul de matrix vrac din cutia mare are 750-800 grame.Nici o diferenta la una fata de alta legat de faptul ca se macina.Macinarea este un astept cat se poate de normal,este intalnit la orice material filtrant biologic,inclusiv la spartura de lava sau sera siporax care este mult mai tare.

Piatra ponce se foloseste si in gradinarit,se pune la baza plantelor ornamentale in scop decorativ si pt a forma o bariera termica.
Vine ambalata la sac de 20 de litri care costa undeva pe la 6 euro/sac si nu are scop acvaristic,nimeni nu garanteaza ca nu este si vreo bucatica de soda sau alte materiale de genul prin ea,de aceea trebuie spalata foarte bine.Este decizia fiecaruia de a o folosi sau nu ! Nu vreau sa ma inteleaga cineva gresit ca fac reclama sau antireclama.
Personal folosesc materiele filtrante de renume : Eheim substrat pro,micromec insa am si un sertar cu piatra ponce si inca 12 litri pe balcon care asteapta un alt filtru mai mare pt un bazin mai mare.Dupa cum spune si Stefan,in cazul in care trebuie sa umpli butoaie mari cu material filtrant,nu-ti prea permite buzunarul sa cumperi matrix sau ada bio rio !

Sper ca ceea ce am scris va este util.
Plantele care le ai in bazin sunt prea mari pt vol acvariului tau !
Plante cu frunza mai mica l-ar pune mai tare in valoare...eu as merge doar pe plante de talie mica si medie cu frunze mici.
Fu foarte fain si goblenul...mai ordonat,mai la locul lui.Si "jungla"e frumoasa insa,are farmecul ei ;)
Sunt sigur ca o sa te mai dai la aranjamente frumoase si ordonate si pe viitor ...ca doar nu o sa treci la saramura si cu asta mare
Da,poti da cate un reset de fiecare data cand te impotmolesti insa atentie,de fiecare data o reiei de la zero oarecum.Lumina putina etc etc

Dupa parerea mea,in acvaristica cel mai important element este "filtrarea"O filtrare biologica buna te scapa de multe probleme.
Iti dau un pont : ai un acvariu maricel,ia un filtru extern pe masura lui,umple-l cu material filtrant biologic si cu apa din acvariu dupa care adaugi o fiola de ProdBioDigest.
La fiecare 3 saptamani mai adaugi cate una.Particulele fine gen praf vor disparea !

Si,inafara de filtrare care trebuie sa fie dimensionata pe masura incarcarii biologice,in acvarii plantate este nevoie ca triunghiul lumina,fertilizare,aditie de co2 sa fie in echilibru.
Daca una din aceste trei component este dezechilibrata,apar problemele.Pt cei fara experienta sunt disponibile testele de apa care iti aduc la cunostinta anumite valori ale parametrilor apei.Dupa o perioada nu vei mai folosi teste,experienta iti va spune care e dezechilibrul...sau poti folosi forumul unde poti citi cum au rezolvat altii problema respectiva.
Frumos jurnal...m-am abonat !
Salut George si bine ne-am re-intalnit !
Multumesc de atentionari...cunosc acvaristica,este materia mea favorita
M-a interesat,ma intereseaza si citesc /ma informez si la randul meu impartasesc informatia si cu altii de nivel mai scazut.
Pentru mine acum nu sunt importanti pestii...daca voiam sa cresc pesti ma faceam ciclidar sau discusar si admiram pesti.
Setup-urile in trecut se derulau pe perioade lungi de timp,acum dureaza cel mult 3 luni,ajungi cu el la maturitatea si-l desfaci trecand la altul si altul.

Pestii vor fi alesi pt fiecare setup diferit...aici as fi mers pe un card de aprox 6 altumi din poza de mai jos insa repet,strict pe durata acestei setari si cu puiuti.
Pt ca nu cred ca gasesc ce vreau eu in perioada asta o sa ma orientez spre alta categorie de pestici de card,sau o sa las cardul de neoni si calistus care-I am deja.

multumesc inca o data !

stefanp wrote:Bine ai venit pe forum Laurentiu!

Asteptam jurnalul

Bine v-am gasit !
Jurnalul e aici : http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/31938.page

Forum Index » Profile for Laurentiu » Messages posted by Laurentiu
Go to: