Chillerul ar trebui sa stea afara din casa. Ii construiesti un cotet la perete gen garden shed cu usile ventilate ca sa nu stea expus la elemente si tragi furtunurile prin perete.
Eu tot sunt de parere ca daca faceai un mic efort la achizitionarea pestilor (adica sa vii sa-i iei de aici) si iti selectai doar exemplare juvenile din fiecare specie, nu aveai probleme cu ei.
Am reusit sa prind un veteran pistol shrimp (tiger pistol shrimp - Alpheus bellulus) din acvariul de carantina si l-am adaugat in acest acvariu (unde am de asemenea si un veteran micut watchman goby Stonogobiops xanthorhinica din Fluval Edge 23. Sper sa se gaseasca si mai ales, sa fie dragoste la prima vedere.
Nu mi-a venit sa cred cand am vazut GHA pe suprafata a doua din pietre. Turbo mexican mi-a curatat deja jumatate din ea peste noapte. Voi mai adauga cativa, deocamdata se pare ca nu vor muri de foame.
Nassarius continua sa creasca in numar.
Apoi skimmerul Deltec MC500 - foarte inspirata alegere. Eu nu inteleg cum poate acest skimmer sa extraga substante atat de urat mirositoare. Nu mi s-a mai intamplat cu niciun skimmer inainte. Iar skimmatul produs e un borhot gros maro inchis. Arata ca o diaree si miroase mai rau ca una. Din fericire, asta se intampla doar cand il golesc, la 2-3 zile. I-am gasit punctul dulce prin modificarea nivelului apei din sump, pot probabil sa-l las si mai mult de trei zile fara sa dea pe afara.
O modificare (relativa) a fost sa-i schimb cupa cu cea de la MCE600, identica in dimensiuni, dar cu un cot de overflow in cazul in care se umple.
ionut_dt wrote:
Apai sa dea naiba in el de teflon, ca face poze numai de la 2,5 mb in sus si nu le pot urca pe site. Pozele cu pietrele mai rasfirate sunt mari
Descarca aplicatia Autodesk Pixlr, iti permite sa scazi rezolutia pozelor plus mici corectii direct din telefon.
Ca atare, am adaugat deja cinci melci cerith caraibieni (Cerithium litertatum), un melc turbo mexican (Turbo fluctuosa) si mai multi limpets mici (astia nu stiu sa aiba nume romanesc).
Humbert wrote:vreun motiv anume pt care tintesti Ca la 420 si Mg la 1300? sau e doar din cauza ca sunt cam la mijlocul intervalelor recomandate?
eu stau la maxim cu ambele, adica 450 si 1350
Pe principiul ca orice coral, inclusiv SPS poate creste ok cu acesti parametri atat timp cat sunt stabili.
Si ca o concentratie mai mare de calciu iti creste depunerile pe suprafetele mai calde din acvariu (adica fix pe pompe), scazand intervalul la care trebuie curatate.
De doua zile am pelicula pe geam, probabil de la dozarea cu Nopox.
Azi dimineata am testat iar:
Valorile actuale si cele tinta:
SG=1026.4 g/L tinta 1025-1026 g/L
Temp=27 °C tinta 26-28 °C
NO3=50 mg/L (ppm) tinta 1 ppm
PO4=1.0 ppm tinta 0.1 ppm
pH=8.0 tinta 8-8.3
Alk=10 dKH tinta 9-10 dKH
Ca=420 mg/L (ppm) tinta 420 ppm
Mg=1350 ppm tinta 1300 ppm
Intrucat nu am mari consumatori, iar nivelul electrolitilor a ajuns unde il vreau, ma bate gandul sa opresc dozarea de Ca/Mg/Alk si sa continui doar pe cea de Nopox pentru a controla putin nutrientii.
Deocamdata voi incepe sa dozez:
1. Nopox 5mL pentru a scadea NO3 si PO4
2. Foundation A (Ca+) 6mL
3. Foundation B (kH / Alk) 18 mL
4. Foundation C (Mg) 2mL
5. Trace Colors (minor + trace elements) 0.6 mL
6. Reef Energy A 1 mL (crescut la 4mL cand mai adaug corali)
7. Reef Energy B 1 mL (4ml).