Iti recomand sa citesti jurnalele colegilor care au acvarii plantate (inteleg ca plantat vrei) pentru a vedea ce echipamente au. Majoritatea incep jurnalul prin a transmite date despre echipamente (L, l, h acvariu, iluminat compus din x, y neoane de zW, filtru de care + medii filtrare, sistem de CO2 - de care, fertilizare - ce producator, etc).
Eu, acum, daca mi-as propune sa imi fac un acvariu de 200 l, plantat, as alege un acvariu cu L=90, l=50 si h=45. Cu cat latimea (adancimea) este mai mare, cu atat iti va permite aranjamente mai frumoase.
Iluminatul ar fi min. 4 x 39W - lungimea acvariului am ales-o in functie de lungimea neoanelor de 39W.
Filtru extern, cu cat mai mare cu atat mai bine, in care as pune materiale de filtrare biologica (ex. : Seachem - Matrix, Eheim - Substrat Pro, JBL - Micromec, Sera - Siporax, etc) in toate sertarele, iar sertarul de sus as lasa un rand de bureti (in partea de sus a sertarului - in zona pe unde intra apa in filtru) + material biologic (asa am acum la acvariul de 90x40x45).
Sistem de CO2 cu butelie... dc ar fi si controler, ar fi ideal
Substrat fertil + inert. Am avut la un acvariu substrat fertil + inert, iar acum am doar inert. Substrat fertil tulbura apa mai mult cand scoti / muti plantele, iar eu umblu des

. Mai eficient este substrat fertil + inert.
Ca fertilizare as merge pe produse de calitate (ex. Dennerle, Vimi, Easy Life, JBL... este ce am folosit, iar asta este ordinea preferintelor mele). Mereu am fost nevoit sa suplimentez Fe-ul si PO4-ul.
Testele de apa mi-au fost de mare ajutor (cumpara teste dedicate pentru un parametru, nu din cele "n" in unu. Acestea din urma sunt foarte inexacte). Fara ele, cred ca nu as fi reusit aduc acvariile la o forma care sa imi placa.
Gandeste-te bine inainte sa faci o investitie. O spun din propria experienta: o achizitie de
carpeala iti va aduce: 1. acvariul nu va merge cum vrei; 2. ulterior tot spre ceva de calitate te vei indrepta si iti va parea rau de banii aruncati pe ceva slab calitativ.
L.E. - hai ca m-am apucat la o ora de scris, si am terminat dupa masa

... vad ca esti indecis... nu mai modific ce am scris, ca poate ajuta.