Message |
|
Iata de la ce am plecat..
Asa arata beta numit Olive
Asta e masculul Popey care e bolnav acum
Cel din tabara lui Prigoana
Asa se servea masa la comun acum cateva zile...
Si asta e ultima poza din seara asta... cand se joaca tenis la fileu
|
 |
|
Dragi colegi... intrebarea ce am pus-o a fost daca procedez bine cu medicatia.
Separarea am fost nevoit sa o fac pentru ca cel bolnav era fugarit tot timpul.
Si a fost urgenta, am folosit ce am avut prin casa.
|
 |
|
Le-a trecut perioada de liniste... acum au trecut la ciufuliri si a trebuit sa-i despart!
I-am destresat cu o plasa de tantari pe o rama de lemn. Pentru inceput, ca nu se mai putea!
|
 |
|
BGD46... arata bestial acvariul tau cu betani!
Fiind o situatie de criza, am facut o rama de lemn pe care am pus plasa de tantari si gata! I-am separat. Masculul bolnavior a inceput sa se miste si chiar sa manance. Pare pe drumul bun. Oricum continui cu tratamentul. Sper sa procedez corect. Cate zile sa le mai dau metronidazol?
|
 |
|
S-a modificat schimbarea.
Adica pestele beta care l-am definit ca mascul ( si pana acu o saptamana fugerea pe beta ce am crezut ca e femela ) nu mai are pofta de mancare, sta apatic si are excrementele albe. Fara alte puncte albe... bumbac la gura... Ma gandesc ca ar putea avea paraziti intestinali, mai ales ca parca are si burtica putin marita. Femela... creste in dimensiuni si aripioare...deci e tot mascul. S-a schimbat raportul de forte si urmarirea incepe in sens invers. Dar norocul meu e ca nu se ranesc, cel urmarit se intoarce cu coada si apoi fuge.
Am inceput tratament cu o pastila de metronidazol pisata-diluata in acvariu... 28 grade temperatura ridicata...pana acum, o sa ridic la 30. Tratamentul seara dupa stingere. Dimineata schimb apa cam 4 L din 23. Evident apa lasata la decantat-declorinat. Pusa si ea incalzita ca sa nu existe diferente majore de temperatura.
Filtrul merge non stop. Acvariul functioneaza de 10 zile, apa s-a limpezit ( dupa ce evident din a treia zi s-a inverzit nitel).
Cele trei fire de plante nu zic nimic... nici inspre crestere, nici spre descompunere. Oricum pentru plante va urma un capac cu iluminare led.
Pe micutul cory l-am scos din acvariu pentru ca am vazut ca temperatura lui optima maxima e de 25 si nu vreau sa-l fierb.
Deci dragi colegi mai intelepti si cu experienta, intrebarea mea e : PROCEDEZ BINE?
Multam.
Sorin
|
 |
|
banda cu led are 240 lumeni / metru.
Ajunge aceasta intensitate luminoasa pentru 22 l apa net? Suprafata 970 cm2 si adancimea 22 cm
|
 |
|
daca al nostru coleg daniel12 spune ca are 15200 lumeni inseamna ca trebuie sa mai verific o data intensitatea data de banda cu led. Este intr-o cutie pusa pe o rola si e posibil sa mai fie vre-un zero acoperit de eticheta ( adica sa aiba de fapt 2000 lm) . Verific pentru ca nu vreau sa dau indicatii si / sau date gresite.
Foarte bun linkul tau Dragos. chiar de exceptie as spune.
Dar am dreptate sa spun ca ar trebui sa discutam de lumeni intr-un acvariu, pentru ca intensitatea si consumul e diferit intre sursele de iluminare, si pe doamnele plante nu le intereseaza cati wati consumam noi ci cata lumina au ele.
Nu am vazut pe cutie nicio informatie despre cati "k" au, dar sunt in 2 variante... lumina rece si lumina calda.
Evident ca o sa incerc cu cele cu lumina calda.
Marea majoritate recomanda folosirea tuburilor T8... daca luam un tub de 45 cm de 15w, gasim ca poate avea intre 850 si 1250 lumeni.
deci mai bine folosesti banda led. Asta e punctul meu de vedere.
Ca sa nu mai spun ca poti sa il introduci si sub linia apei.
Ape limpezi si pesti sanatosi tuturor.
Sorin
|
 |
|
Rectific datele despre banda cu led.
60 leduri...220 v ... Clasa protectie ip 66...consum 4,8 w....200 lumeni. Datele sunt pt un metru.
Cred ca ar trebui sa discutam in cantitatea de lumina emisa de corpul de iluminat. Deci cati lumeni bagati voi in acvarii?
|
 |
|
ezra wrote:dragilor, i-am facut bettanului meu adult, misto, rosu-grena, un acvariu cu cub cu latura de 30cm. in viziunea mea arata super, acvariu-veioza, plantat la greu, lemne contorsionate natural etc.
duminica am introdus si 4 corry micuti (2cm), pe care individul ii fugareste  . pina acum nu i-a prins, dar daca voi ma sfatuiti, voi incerca sa-i scot.
Eu sunt un caz fericit inseamna... in acvariul meu 30L cei doi beta masculi mananca bot in bot cu un corydoras. Bine... cam toti trei sunt pui.
Sorin
|
 |
|
O combinatie superba!
Mai ales daca sunt si mai putini teritoriali e si mai bine!
Multi mpesti sanatosi!
Sorin
|
 |
|
Multumesc de indicatii. Citesc de o luna... Teoria e una si practica e alta.
Cand o sa am poze ce o sa merite aratate ... O sa le postez. Si sa nu imi fie rusine cu ele.
Multi pesti sanatosi!
|
 |
|
Ideea de a fixa banda pe rama e ok. Ma gandeam sa folosesc cornier de lemn. Ar arata super rama. Acvariul e slab plantat cu ceva gen bradis.. 3plante mature . Dimensiuni 45*23*30. Alti crescatori mi-au sugerat sa las acvariul cu lumina naturala.
Ce zici?
|
 |
|
Din nou buna tuturor
Au aparut in ultima vreme benzi cu led-uri.
Am luat pentru iluminarea zonei de blat de lucru la mobila din bucatarie banda alimentata direct la 220v, 60 led / m, consum 8w / m.
este pentru exterior ca grad de protectie, sectiune dreptunghiulara, pret 30 lei / m. Se alimenteaza printr-o mufa la un mini prelungitor cu steker. Dezavantaj ca nu se pot separa decat in benzi de 1 m lungime.
Ma gandeam sa-mi confectionez pentru acvariul meu ( care e neacoperit si neiluminat ) o rama dreptunghiulara de latime 2 cm, care sa intre inspre acvariu 1,5 cm si pe care cu banda biadeziva sa lipesc banda cu leduri. Evident ledurile orientate spre fundul apei.
In acest caz iluminarea va fi de baza in zona geamurilor acvariului.
Voi ati incercat aceasta varianta?
Astept sugestii si reclamatii.
Sorin
|
 |
|
Superb exemplar...
|
 |
|
Buna tuturor
Sunt Sorin, deja over 40, dar minte de copil.
Incep cam tarziu sa ma preocup de acvaristica... sau mai bine spus de a avea cateva caldari de apa ( 2-3 ) intr-o cutie de sticla... ca nu pot spune ca am acvariu. Inca.
Dupa ce incerc sa fentez la maxim primii pasi obligatorii in amenajarea unui acvariu, ... adica bag pestii inainte sa se cicleze acvariul, ma pun pe smuls parul din cap.
O sa va stresez cu intrebari stupide.
Dar merita efortul vostru sa aveti un nou coleg in breasla, nu?
Ape limpezi la fete si baieti!
|
 |
|
Buna tuturor
Imi plac pestii sa-i privesc in acvariu dar, pana acum din lipsa de spatiu m-am abtinut.
dar cum toate au in inceput... achizitie bol 4 l, o punga pietris din magazin, 3 betta - 2 masculi si o femela ( cu toate ca i-am luat de fapt invers ) si un cory.
Fara incalzire, temperatura 22 -23, apa lasata la declorinat in bidoane ce se schimba 1/2 zilnic. Pesti fericiti. Peste o saptamana singura fetita sta apatica si nu mai mananca. Ma gandesc sa-mi iau acvariu ceva mai mare. Merg la piata, acvariu 45x23x30... cam 25 l apa net, pietris 2 kg, 3 plante " bradis" care inca nu le-am plantat ca stau cu plumbul la fund si inca nu sunt radacinile foarte dezvoltate.
Pompa aer china 300 l/h, incalzitor setat la 22 care imi tine temperatura la 25...pentru betta e ok...zic eu.
Nu am introdus substante de ciclare.
Mut si pestii si toata lumea fericita.
In schimb cei 2 baieti fugaresc femela ...care sta apatica la suprafata si nu mai mananca. O bag din nou la bol...unde, dupa inca vreo 3 zile fara sa manance se stinge in palma mea.... durere maxima!
Apa in acvariu devine putin verzuie, pe pereti se simte o usoara mazga.
La pesti le dau seara o bucata de blodworms congelata pe care o savureaza de obicei cu placere. Ma mananca in... unde nu pot sa scriu si le dau ficat de pui crud bucatele mici taiate. A fost bataie pe ei sa le manance...
Apoi vad unul din cei 2 masculi ca regurgiteaza ce a mancat. Ma gandesc ca a mancat ca haplea si i s-a aplecat.
Nu a vrut apoi sa mai manance nimic, sta apatic si el si nu mai vrea sa se fugareasca cu prietenul din acvariu.
Sunt sigur ca inca nu s-a ciclat acvariul, dar un sfat de la cei care au trecut prin faza asta e binevenit. Daca am facut lucruri grestite aduceti-va aminte ca scriu la coltul incepatorului...
Sa pun substante de ciclare rapida?
Stiu ca sunteti satui de incepatori dar si voi ati fost la aceiasi situatie si poate ati avut parte de sfaturi bune
Multumesc anticipat.
|
 |
|