| Message |
|
|
|
un pret?
|
 |
|
|
Maine as vrea sa cumpar sticla, pentru ca dupa aia raman fara masina o perioada de 2-3 saptamani. Asadar am nevoie de cineva dispus sa faca o opera de caritate  sa ma ajute sa lipesc un acvariu de aproximativ 65x40x40. N-am mai lipit nici un acvariu pana acum... Nu sunt inca sigur in privinta dimensiunilor, dar vor fi modificari de maxim 5cm (adica nu ajung la 200L).
Si am nevoie si de ajutor pentru a comanda dimensiunile corecte ale sticlei. La inaltimea de mai sus sa merg cu sticla de 8? Sau 6 si fac intaritoare? As vrea sa ies mai ietin dar fara riscul de a crapa subit.
Va multumesc anticipat,
Alex
|
 |
|
|
|
Despre ideile mele de mai sus nu zice nimeni nimic? Despre pesti, ii gasesc in Bucuresti? Despre mobila, ce ziceti, rezista?
Zilele astea cred ca primesc o parte din bani si ma duc sa-mi cumpar uneltele, apoi in cateva zile vor veni si restul de bani si voi cumpara sticla si restul.
|
 |
|
|
Imi facusem si eu o lista cu caracidae si cyprinidae  Am vazut ca au "cerinte" asemanatoare si m-am gandit ca le-as putea combina, nu? Neoni cu Rasbora ar merge? Daca as lua 12 neoni, 12 rasbora si niste ancistrusi, cum suna? Ar merge si conchonius, cam cati ar intra langa 10-12 neoni si cativa ancistrusi in bazin? Ceva mancaciosi de alge nu se gasesc in RO inca? Amano shrimps sau Siamese Algae Eaters? Am citit pe forum dar sunt raspunsuri vechi si ma gandeam ca poate intre timp au aparut pe undeva, sau poate exista cineva care ar putea aduce?
Mi-ar place si Puntius Titteya (Cherry Barb) alaturi de neoni. Mai dati si voi combinatii cu caracidae si cyprinidae, astea imi plac ca sunt micuti si deocamdata nu vreau discusi, oscari sau altele, urmatorul acvariu care sper sa fie la casa mea in cativa ani o sa fie unul pe la 4-500l si va avea probabil africani. Pana atunci trebuie sa ma obisnuiesc cu acvaristica
Despre mobila mai are cineva sfaturi? Vazuta de sus mobila e asa acum |__| adica 2 pereti laterali si unul in fata din pal de 18, eu vreau sa mai pun in spate un perete si la mijloc un perete, adica asa:
____
|_|_| < atentie, vazut de sus! peste astea e o placa de pal de 18 mm (capacul)
in lungime, cum ziceam, are un pic peste un metru, deci ar veni intaritura de la mijloc pe la 50 de cm. Nu am cum sa fac altfel, ca sa fac alt suport intr-o garsoniera in care deja am pat, fotolii si masa plus un coltar, plus sifonier, e cam mult si se micsoreaza enorm spatiul. As mai putea pune o placa de pal si deasupra dar va trebui sa fac inaltimea acvariului pe la 45 de cm, ca locul din mobila are cam 58 cm inaltime, scad 2 cm blatul aditional de pal, 10 cm capacul si sunt chiar la limita, va trebui sa fac cumva capacul mai putin inalt, ma descurc eu cumva.
Multumesc mult pentru raspunsuri, am promisiuni din mai multe parti si pana la 1 Martie se pare ca vor aparea toti banii, asa ca nu mai e mult, dar e mai bine ca eu de obicei sunt cam grabit, si daca aveam banii acum sigur faceam ceva greseli, asa am timp sa ma gandesc si sa ma informez bine sa nu fac vreo prostie.
Mai astept oferte pentru lipit acvariul, am vorbit cu un membru de pe forum dar nu a lipit decat 2 acvarii mari pana acum si parca as sta mai linistit daca as sti ca acvariul e lipit de un acvarist cu mai multe acvarii lipite la activ. Nu zic ca nu am incredere in el, sa nu inteleaga asta, pentru ca poate chiar e priceput, dar asa sunt eu mai grijului, imi fac o mie de ganduri.
|
 |
|
|
Pai variantele astea sunt stiute ca sa zic asa. Vivipari as vrea ca sunt frumusei, dar ma gandesc ca nu mai sunt chiar incepator, si vreau sa investesc si ceva banuti, si atunci o sa aiba un mediu bun in care se vor inmulti ca viviparii, si o sa tot apar la bursa cu donatii. Discus nu ma bag deocamdata sa cresc si din cauza pretului cam mare. Ma gandeam la ceva mai sofisticat, dar totusi nu discusi sau scalari (sa tin 2 pesti in tot bazinul  )
As vrea ceva vioi, imi plac neonii dar parca daca as lua neoni as mai vrea ceva pe langa ei. Alte variante?
|
 |
|
|
E alegerea ta dupa cum am spus. Si da, stie el cu ce lipeste, dar el nu lipeste pentru el, asa ca pe el il doare cam in basca  Era parerea mea, eu nu as lua din piata. Si mie dupa calcule imi da sticla la tine cam 500.000 cu 140.000 un tub de silicon ieseai la 600.000 si de restul luai o lada de bere pe care o beai cu omul care te ajuta sa il lipesti  Castigai si experienta, si daca te grabeai oricum nu dura decat o zi sa il lipesti si apoi cateva zile la uscat.
Acum ca tot am raspuns, sa mai scriu ceva despre acvariul pe care vreau sa il fac. Nu stiu ce pesti sa pun, ar putea cineva sa imi faca o lista cu mai multe variante? Adica ceva de genul "1. 5xSpecia1 + 10xSpecia2 sau 2...." intelegeti voi  Ca sa stau sa citesc acum despre toate speciile care imi fac cu ochiul si apoi sa caut compatibilitati ar dura ceva vreme si nu cred ca mi-ar iesi din prima  Daca nu ma ajuta nimeni o sa o fac si pe asta.
|
 |
|
|
|
Si cat a fost metrul patrat? De 10mm ai luat? De ce zici doar acceptabila? Au taiat stramb? Taie la mana sau la masina?
De la Delta a luat cineva de curand? Sau de la Swiss? As vrea niste preturi si niste conditii, as suna, dar am inteles ca una e la telefon si alta e acolo, parca tot in topicul asta a scris cineva ca a sunat la Delta si i-au zis ca nu se poate si s-a dus acolo si s-a rezolvat fara probleme, parca n-as bate drumul doar ca sa ma informez.
|
 |
|
|
Pacat ca ai intrat pe forum sa pui intrebari si pana la urma tot cu capul inainte te-ai aruncat... Nu stiu daca o fi scump sau ieftin acvariul dar decat cumparat din piata (de unde nu stii nici cum e lipit, ce silicon e folosit, si nici nu ai nici o certitudine ca sticla e buna, nu mai zic de float) mai bine il lipeai tu singur, sau si mai bine cereai ajutor pe forum, eu am gasit deja un membru dispus sa ma ajute la lipeala, am mai rezolvat o treaba.
Pentru restul chestiilor mai astept sfaturi, vad ca nu prea se inghesuie lumea, sunteti timizi? 
|
 |
|
|
|
Daca tot cauti sfatul "batranilor", parca imi aduc aminte ca spuneau ca un filtru trebuie sa filtreze de 2-3 ori pe ora toata apa din bazin. 200x3=600. Deci 1200 mi se pare un pic prea mult. E util daca te gandesti ca il vei folosi si mai tarziu la un acvariu de 400 de litri.
Poate isi vor da mai multi cu parerea pentru ca nu am gasit decat cateva pareri despre capacitatea de filtrare recomandata in functie de volumul acvariului.
|
 |
|
|
|
Daca cautai "canistra" sigur gaseai. Pentru 200l (si eu vreau sa-mi fac un acvariu de 200l) cred ca cel mai bun e EX700. Se discuta pe forum si s-a ajuns la concluzia ca sunt asemanatoare ca si constructie cu Eheim, mai ieftine decat Fluval, silentioase, dar inca nu stiu cat de durabile sunt.
Un EX700 e pe la 2.5 milioane si filtreaza 700l/ora (recomandat pe cutie pana la acvarii de 250 de litri). Un Fluval 304 e peste 3 milioane (daca nu ma insel, e 3.5 milioane un 204).
|
 |
|
|
|
Ceva noutati? A cumparat cineva de curand sticla de 10mm in Bucuresti? Zicea cineva pe un topic mai demult ca Delta Glass nu vrea decat persoane juridice si ca la un acvariu de 300 de litri au spus ca e prea mica cantitatea de sticla.
Asadar, de unde si cu cat pot cumpara sticla float din Bucuresti?
|
 |
|
|
|
Da si tu dimensiunile acvariului. De cand e (cand a fost lipit).
Mersi
|
 |
|
|
Pai dupa cum vezi si tu ai postat in aceeasi zi cu mine, deci inca nu e nimic facut, banutii s-ar putea sa intarzie un pic asa ca am mai mult timp sa ma documentez, sa caut ajutor.
Vad ca la topicul meu nu se inghesuie nimeni sa raspunda  Poate din cauza ca a fost weekend si au fost plecati in Finlanda la intalnirea duminicala :p
|
 |
|
|
|
Vad ca nu exista buton de edit. O mica problema. Nu am unde sa pun filtrul decat la acelasi nivel cu acvariul sau jos la nivelul solului. Pe site la Tetra la EX700 zice minim 60cm intre fundul filtrului si suprafata apei (cum la mine nivelul va fi pe la 40-45 cm fata de fund nu prea merge pus la acelasi nivel, iar daca il pun jos sunt cam 80 de cm pana la baza plus 40 de cm nivelul apei, da cam 120cm, sub 1.5 metri deci ar fi mai bine de pus jos, nu?
|
 |
|
|
Am vazut ca fundul e cel mai solicitat, chiar de cateva ori mai solicitat decat lateralele lungi, iar fata de alea scurte, depaseste uneori si de 10 ori presiunea. De asta parca cel mai mult ma gandesc sa dublez fundul. Mai astept pareri.
EX700 are 700 de litri pe ora. 170x4=680  deci in limitele spuse de tine, desi de 4 ori pe ora mie mi se pare mult. Mai astept si aici pareri. Pe site la Tetra zice ca ar merge pana la 250 de litri.
De balast nu ai zis nimic, banuiesc ca ai pus balast normal nu electronic. Neoanele le-ai cumparat de la tine din oras?
Astept pareri si despre suport. E format deocamdata doar din 3 pereti (laterale si fata) din pal de 18 mm, capacul tot de 18 mm. O sa dau capacul jos si o sa mai bag o placa in spate si o placa paralela cu lateralele pe mijloc. Credeti ca e destul? Rezista?
|
 |
|
|
Ai pus intaritoare? Fund dublu? Sau e simplu? Fundul banuiesc ca e normal adica lateralele vin deasupra, nu e incastrat intre laterale, nu?
Nu-mi trebuie pompa ca o sa pun filtrul extern sa valureasca apa la suprafata  filtrul cred ca va fi primul lucru pe care il voi cumpara, daca nu cumva iau luni sticla (ca abia marti vine filtrul la cora, sa nu mai spuneti la nimeni, cred ca ma duc la 8 sa stau la usa pana deschide  )
Suport sper sa tina mobila, o sa mai pun eu 2 placi inauntru, sub planseul pe care pun acvariul, in zona de mijloc sa nu flambeze. apoi sus pun polistiren, extrudat sau expandat, de care gasesc.
Unde ai gasit neoanele??? La ce pret au fost separat, banuiesc ca Aquarelle au fost mai scumpe. Ai pus balast normal? Ce balast si cu cat? Crezi ca ajung 90W? E cam la limita de 0,5W/litru!
Silicon as vrea Den Braven ca zice lumea ca se construieste mai usor acvariul, desi as inclina catre Bison din cauza rezistentei mai mari (tot din ce zice lumea pe aici pe forum).
Nu am asa multi bani pentru Fluval si din cate am citit si Tetratec-urile sunt foarte bune. Un EX700 cred ca e suficient pentru cei 170 de litri.
S-ar putea sa pot face rost de cateva placi de plexiglas mai ieftin pentru capac.
Cat despre manopera, poate gasesc si eu un veteran cu ceva timp liber sa ma ajute si pe mine, sa dorm linistit (si poate ies si eu ieftin, am primit o oferta de peste 1.5 milioane pentru manopera, si e enorm de mult). Mai ales ca stau cu chirie, si ar fi ceva sa crape bazinul 
|
 |
|
|
Am o "gaura" in mobila de 102 lungime, 42-43 latime si cam 58 inaltime. M-am gandit la un bazin cum am zis in titlu 100L/40l/45 sau 50H. Prima problema pe care o am sunt neoanele, am fost in Brico si am gasit 830 dar nu la 90 de cm si 30W (parca 30 au astea la 90) ci numai de 60 si de 120 si unele mai mari de 120. Parca nu prea imi vine sa fac acvariul de 70 lungime doar ca sa se potriveasca cu neoanele  Ma gandesc ca neoanel de la Hagen poate gasesc la 90 de cm, dar sunt pe la 3-4 sute de mii si nu cred ca imi permit, cel putin nu acum. Hai sa incep cu finantele, am aproape 7 milioane in care trebuie sa intre tot, de la sticla pana la capac, pesti si plante.
Ma gandeam la sticla de 10, silicon Den Braven si ma mai gandeam la o mana de ajutor din Bucuresti. Mai bine zis, ma gandeam sa ajut eu pe cineva
(E primul acvariu dupa 8 ani de pauza, pe atunci eram copil, clasa a 8-a si a fost o incercare esuata total, acum dupa ce am citit pe forum mi se face din ce in ce mai mila de pestisorii mei, care bineinteles ca erau cam 20 intr-un acvariu de 20 si ceva de litri, schimbam apa total la fiecare saptamana, ce sa mai zic, mai bine nu mai povestesc, o mie de greseli.)
Am calculat asa:
- Sticla (cam 1.8mp) pe la 1 milion
- Silicon Den Braven 2 tuburi nu stiu cat costa si de unde pot cumpara?
- Filtru extern Tetratec EX700 cam 2.3 milioane (nu mai stia exact omul de la Cora, a zis ca marti aduce si e intre 2.3-2.5 milioane)
- Incalzitor Hagen Tronic 250W cam 800.000
Mai raman 4 milioane din care trebuie sa mai iau neoane (avand in vedere ca are pe la 170 de litri trebuie minim 3 neoane de 30W, recomandat banuiesc ca ar fi 4, dar nu stiu daca au loc in 40 de cm cat e latimea?), mai trebuie balast (poate fac eu electronic, ca sunt stundent la electronica), apoi silicon, apoi cat o sa dau si pe manopera daca ma ajuta cineva la lipirea sticlei. Apoi o sa vina cumparat substratul. Plantutele, pestii si mancarea la sfarsit daca mai raman bani, sper sa mai ramana pentru ca au fost un cadou, eu stau cam prost cu finantele in perioada asta si daca nu il termin acum cu totul mi-e ca stau si ma uit la el gol, si parca nu e asa relaxant o galeata de 170 de litri de apa
Am mai avut si acum un an o tentativa, chiar vorbisem cu cativa oameni de pe forumul vechi care se oferisera sa ma ajute pana si cu pestisori si plante, dar a picat afacerea din cauza lipsei banilor, intre timp vad ca forumul vechi a disparut impreuna cu toti cunoscutii mei. Dintre toti nu-mi aduc aminte decat de Ytron, care vad ca nu mai e pe aici.
Astept sfaturi, multumesc mult ca ati avut rabdare sa mai cititi un topic de genul asta.
|
 |
|
|
|
|