Salutare!
Recent m-am hotarat sa imi amenajez un acvariu si as vrea sa cer cateva sfaturi pentru ca nu am mai fost de mult in contact cu domeniul, iar bazinul pe care as vrea sa il fac nu este atat de mic incat sa imi permit sa invat totul din greseli.
Asa ca:
Ce imi doresc sa fac cu el: vreau in primul rand un
acvariu plantat, dar ma voi rezuma (cel putin la inceput) la plante care nu necesita aditie de CO2, incalzire in substrat sau alte instalatii sofisticate. Pestii vor fi la inceput de talie mica si putin pretentiosi. Daca voi reusi sa creez conditiile necesare la un moment dat intentionez sa il populez cu scalari sau chiar discusi.
Dimensiunile bazinului ar fi urmatoarele:
110x55x55cm cu sticla de 10mm, fund dublu si intaritoare pe laturile mari. La aceste dimensiuni am ajuns in urma unor constrangeri, lungimea este batuta in cuie, celelalte doua ar mai putea varia un pic.
1. Poate fi realizat bazinul in aceste conditii si sa prezinte siguranta? (fara a necesita alte intaritoare, in special transversal, pe care as vrea sa il evit pe cat posibil)
2. Este suficient de inalt/mare pentru a il popula cu discus?
Iluminarea as dori sa o fac cu tuburi fluorescente. Am studiat si
topicul excelent despre iluminarea cu LED-uri deschis de
Lucian dar cred ca imi depaseste bugetul si cunostintele de electronica.
3. Sunt suficiente 4 sau 5 tuburi T8 de 30W (90cm) pentru un acvariu plantat?
4. Ce tuburi/combinatie ati recomanda dintre:
Hagen Sun Glo
Hagen Aqua Glo
JBL Solar Tropic
JBL Solar Natur
...sau daca am dat chix rau cu lista asta, sunt deschis la alte sugestii
5. Cu ce recomandati sa le aprind? (Balast Electronic / Droser)
Acum in urma cu vreo 10 ani cand am mai avut acvariu, am schimbat la un moment dat droserele cu balast electronic si nu imi amintesc de vreun neajuns.
6. Unde gasesc balast electronic pentru tub de 30W? (Am gasit pentru multe alte valori dar nici unul pentru 30W; am mai gasit cu plaja variabila dar plaja mi s-a parut foarte mare: 18W - 58W si pretul la fel)
Capacul si suportul intentionez sa le construiesc singur.
7. Pot monta balastul electronic in capac daca fac un compartiment separat la care nu ajunge apa? (Ma gandesc sa pun eventual si cateva ventilatoare in capac)
Suportul as vrea sa il fac de 80cm inaltime, cu baza de sprijin de aceeasi dimensiune ca si bazinul.
8. Este prea inalt? (tinand cont si de cutremurul de ieri...)
Filtrarea ma gandeam sa fie asigurata de o canistra
Eheim 2075 sau o canistra home made.
9. E suficienta sau supradimensionata pentru un bazin de dimensiunile astea cu discus?
Calitatea apei in zona Lacul Tei. (stau langa Parcul Circului). Asta ar fi o intrebare pentru cineva care locuieste in zona si a facut teste relevante pentru utilizarea ei in acvariu. Stiu ca in unele zone ale orasului apa era de nefolosit pt multe acvarii - parca avea duritate foarte mare, daca retin bine.
10. Poate fi folosita apa de la robinet in acvariu plantat?
Cam astea ar fi intrebarile mele deocamdata! In speranta ca nu v-am plictisit, va multumesc anticipat pentru raspunsuri!