Mersi Bayek dar deja l-am inlocuit cu piesa vintage de la setul Crystal Line (Dennerle) si l-am pus in apa cu otet. Il voi tine 2 zile in apa cu otet si inca o saptamana in apa simpla.
Difuzorul Crystal Line, desi a stat in ADA Clear Super si apoi in apa vreo luna, tot e verzuliu de la alge. Dar nu scoate bule la fel de fine.
Mi-am prospus sa folosesc doar apa Bucovina care dupa testele mele e cea mai potrivita ca sa nu mai am probleme cu calcarul si duritatea apei.
Am doar vreo 12l de apa in acvariu si inlocuiesc cam 3 litri saptamanal (in prima luna mai des).
Hybrid wrote:Stii ca teoretic trebie sa lasi difuzorul in apa vreo 24h daca nu a mai fost folosit, tocmai pentru ce zici tu acolo (sper sa nu mananc cacao dar asa retin), nu?
A fost folosit pana acum vreo 1-1.5 luni dar nu i-am aplicat tratamentul asta inainte sa-l folosesc prima data. L-am folosit cam 1 luna.
Ma documentez, nu stiam de asta.
Imi poate spune cineva de ce nu mai iese gazul prin difuzor dupa ce a mers cateva minute. Ar putea fi electrovalva?
Am sistem Dennerle cu butelie de unica folosinta care include incepand de la butelie regulator presiune fara indicator, electrovalva, valva unic sens si difuzor. Toate sunt de la Dennerle. Butelia proaspat desfacuta.
Azi am pornit acvariul.
Il desfac mai pe seara sa vad unde se blocheaza gazul dar pana ii dau de cap ma gandeam ca poate ati patit acelasi lucru cu Dennerle.
Si eu m-am gandit mult la un astfel de acvariu si am urmarit youtube uri.
Substrat Nu vad sensul dirt tank daca iti poti cumpara substrat fertil normal, ceea ce am si facut.
Unii zic ca trebuie un nisip grosier, altii nisip fin. Nu e ceva clar in legatura cu asta. Eu am mers pe Shrimp Gravel de la Dennerle mai fin decat nisipul lor quartz (sunt fan Dennerle). Si imi place.
Plante Unii zic minim 75% din suprafata sa fie plantata. Am gasit in ghidul online Dennerle ceva asemanator.
"You should plant 70 – 80 % of the bottom surface, and in the beginning about half of the plants should consist of fast-growing species (especially stem plants) – this way algae hardly have a chance from the beginning."
https://dennerle.com/en/guides/beginner-guide-part-1/
Eu nu stau sa masor cu exactitate procent total si per tip planta dar in pricipal plante cu bulina verde trebuie sa ai, cat mai putin hardscape (ocupa spatiu) iar ptr epifite iei in considerare si faptul ca pot avea nevoie de fertilizare lichida. Probabil e de evitat. Eu nu m-am putut abtine si am comandat muschi si anubias pangolino (teren de joaca ptr creveti si aspect).
Filtrare Toti folosesc un filtru banal sau macar o pompa pentru a ajuta schimbul de gaze la suprafata apei.
Marti primesc plantele. Am butelie nou nouta si cel putin la inceput o sa dozez CO2 ptr ca sunt plante mici, in vitro. Treptat reduc, daca se poate, scot cu totul CO2 ul. Sa le vad mari si pe toata suprafata.
Filtrul pe care-l folosesc e cel de colt, mic de la Dennerle cu extensia externa (suficient ptr un low tech de 20l zic) si materialul marunt de la aceeasi firma.
Daca imi mai amintesc ceva important din youtube urile urmarite revin. Incepand de marti si cu impresii la cald despre low tech ul meu.
Hybrid wrote:Daca tot vorbim de incepatori si CO2, eu tocmai mi-am comandat https://www.nevertebrate.ro/set-co2-dennerle-carbo-power-flex-400-special-edition-34936 care include electrovalva, si mi-am luat o butelie de unica folosinta (sunt de 500 si 1200g). Asta considerand ca reincarcarea cu CO2 poate fi cu cantec.
Alternativ, se poate lua si un adaptor carbo soda si se pot folosi butelii Sodastream reincarcabile, sau se poate folosi cu butelii normale.
Eu recomand o lampa la pret mediu, cu dimmer si plante usoare (cu bulina verde). Ce are el nevoie (90cm) costa 600-800 lei.
Nu recomand o lampa ieftina care in general are PAR ul mic, e ineficienta (raport lumeni/watti) si trebuie tinuta la maxim de luminozitate (viata scurta).
Nu as incepe cu ADA Amazonia. E (cel mai) bun dar nu si ptr incepatori, avand prea multi nutrienti. Substrat+nisip sau sol Tropica/Oase/Dennerle. Costa de la 300 lei in sus partea asta. Depinde cat timp sper sa-l pastrezi. Solul rezista cam 1 an si ceva. Substratul+nisipul multi ani. Solul ajuta plantele sa formeze radacini usor si nu polueaza apa atunci cand extragi o planta cu radacini formate, ceea ce il face mai bun ptr un incepator, desi are o durata mai scurta de viata.
Un filtru extern potrivit (Eheim, Oase) costa cam 500-600 lei. Ptr un incepator e util sa invete sa foloseasca un filtru extern.
Eu as merge pe sol Tropica + filtru Eheim Classic 350 + o lampa Chihiros AII 901. Ca minim.
In timp as adauga sistemul CO2 (+ o electrovala Dennerle).
La cate intrebari am si la cat de vast e subiectul, nici nu stiu de unde sa incep..
As avea nevoie de ajutorul vostru, daca sunteti amabili, in reconfigurarea unui acvariu..
De ce reconfigurare?
Acvariul l-am primit acum vreo 3-4 luni de la un prieten; voia sa scape de el. Are cativa pesti, 2 guppy, 2 tetra multicolori, 1 gurami mare, 2 crap koi mari(nu-s sigur la astia, atasez poze).
Ca si decor, nicio planta.. un nisip rosu urat (pe care-l si suspectez ca la 2 zile dupa ce schimb apa se coloreaza), un castel.... si 2-3 plante din plastic.
Filtru intern AquaEl Fan 100-150l, un termometru si un incalzitor.
Lumina deloc.. a avut o banda led care s-a ars.
Dimensiunile acvariului sunt:
-inaltime: 60cm;
-latime: 30cm;
-lungime: 90cm.
Cum mi-as dori sa transform acvariu?
Vreau sa-l fac viu.. vreau sa pun plante(nu multe, in principiu gazon).
Ca si specii de pesti, as vrea sa mai adaug neoni, vreo 10, pe langa ce am acum, daca-mi permite capacitatea acvariului.
O sa va las o poza si cu un model de acvariu care-mi place, sa va faceti o idee incotro vreau sa ma indrept.
Deasemenea, va rog sa-mi spuneti ce accesorii ar trebui sa mai cumpar, filtru.. e bun cel intern sau nu? Sa mai adaug inca unu impreuna cu el?
Lumina.. un capitol pe care nu-l stiu deloc..o recomandare si aici, mai de buget daca se poate..
Se poate sa-mi spuneti tipul de substrat ce-ar trebui sa-l folosesc? Eventual un link de unde sa-l comand.. la fel si cu plantele..
Multumesc anticipat!
Nu cred ca se poate ce vrei. In poza e un high-tech.
Iti trebuie un filtru extern maricel, lampa buna si CO2. Cu tot cu plante, sol, roci, solutii sari usor de 2000 lei.
Mai bine incepi cu ceva mai simplu. Plante easy, pesti mai putini.
Am plasat comanda dar nu o vad in cont ca sa share uiesc ce am cumparat.
Sunt 3 poturi de eleocharis si vreo 8 poturi cu ludwigii, s repens, miriophyllum, nesea gold (sper si alternanthera mini ptr care am solicitat modificare comanda).
Deci vreo 9 plante in cubul de 25cm.
Eu am socotit la 7cm x 7cm per pot vreo 12. Scad roca, geamul si raman vreo 10. Ma incadrez.
Mersi de sugestii. Am dat skip la pasul asta. Trec la plante.
O sa merg pe un fel de dry start pana am toate plantele in acvariu. Macar un dry start partial o sa fac.
Nu gasesc toate plantele intr-un singur loc asa ca incep cu plante medii usoare ptr background de aici si eleocharis.
https://aquatia.ro/collections/in-vitro Incerc sa ma lamuresc cat spatiu ocupa un pot.