| Message |
|
|
|
Unul din masculii mei de gurami a construit cuib. Nu stiu ce sa fac, pentru ca este in acvariul principal (ca sa ii zic asa) si mai am si alti pesti pe acolo (alti 4 gurami: doi masculi si doua femele, o platy, 5 corydoras si doi ancistrusi). Orice sfat ar fi binevenit, pentru ca mi-as dori niste puiuti, mai ales ca sunt si pestii pe care ii iubesc cel mai mult.
|
 |
|
|
Am fost nu tocmai precisa si e numai vina mea. Am patru echinodorus, destul de stufoase si planta cealalta, care are si ea vreo 6 sau 7 tulpini. Daca ar fi dupa mine, as fi pus mai multe, dar mi s-a parut ca exagerez, ca sa nu mai zic si ca sunt si scumpe, mama-mama. As vrea sa am loc si de o bucata de lemn, mai ales ca citit ca e bun pentru corydoras. Dar ai dreptate, acuma chiar ca stiu ce sa fac cu al mare. In fond, trebuia sa invat de undeva  , ar fi prea frumos de ne-ar iesi toate din prima. Multumesc oricum de sfaturi.
|
 |
|
|
|
Apa de aici nu e absolut deloc dura. De fapt, e - lteralmente! - apa de ploaie, filtrata bineinteles, si fara nici un fel de clor or alte subsante adaugate. Cat despre acvariu... hm! stiu ca am cam multi pesti, sa nu ma certati prea tare. Sunt cinci gurami, doi xipho, doi ancistrusi si cinci corydoras. Acvariula are 54 de l, temperatura e de 24-25C, am un filtru Shark ADV 400 (eu zic ca face treaba tare buna, desi mi-a hacuit vreo sase puiuti....), solul e piatra maruntita, iar plante nu am decat echinodorus si inca una, care aduce cu asparagusul nitelus (poate gasesc etichetele care le insoteau si atunci am si denumirea). Oricum, saptamana viitoare cumparam un acvariu de 128 l si atunci in asta o sa ramana doar xipho-si si mai am niste puiuti de platy intr-un alt acvariu....
|
 |
|
|
Am o mai veche problema cu plantele. Se umplu constant de alge (din cele de culoare inchisa si destul de mari ca lungime). Am spalat plantele (cu apa), le-am curatat de frunzele bolnave, am tinut lumina inchisa mai multe ore pe zi decat de obicei, tot degeaba, reapar. Nu stiu ce sa le mai fac sa arate mai bine si, sincera sa fiu, nici sa le schimb mereu nu e o solutie, nu de alta dar costa al naibii de mult si cred ca imi afecteaza si echilibrul din acvariu. Ma bate gand de otto, daca sunt intr-adevar atat de eficienti, dar trebuie sa mai astept ca sa ii pot comanda. Ca sa nu mai zic ca este practic imposibil sa mai adaug pesti in acvariul meu, la ora catuala.  Am deja doi ancistrusi, ajuta?
|
 |
|
|
Ptiu, uitai de "nascatoare". Am una micuta, care se ataseaza la acvariu, din plasa foarte fina... Multumesc ca m-ai adus aminte. Apropo de cartofi si aprozare (a se citi supermarket, ca pe acilea nu prea exita picior de piata): pi la noi cartofii sunt la ponga de hartie cu fata de plastic, iar castravetii ii cumperi la bucata, inveliti in plastic. Pana si ceapa are alta invelitoare 'oata. Da-i buna ideea, o sa incerc sa vad daca gasesc ceva asemanator, problema tocmai asta e, ca nu-s saraci deloc saracii, d-aia .... 
|
 |
|
|
Multumesc de idei, tare mai prind bine. O sa fac o vizita pe la pet-shop, poate dau de plantutele cu pricina. Daca nu, mai vin eu prin tara, daca mai e valabila oferta, fac eu asa fel sa duc tufa pana in Feroe :o. Cat despre rafie, interesanta idee, dar nu gasesc pe-acilea, din pacate  .
|
 |
|
|
|
Multmesc, m-am lamurit. Am o planta destl de maricica in acvariul cu pricina... Nu stiu de ce dar am trait cu impresia ca botia e o specie pasnica. Oricum, sa imi fie invatatura de minte. Avem in plan oricum un acvariu mai mare (de 128l) cat de curand si aunci asta sa ramana numai pentru pui. Ideea cu ciorapul e grozava, dar sper sa ajung sa ii prind pana ii papa xipho-si.... Oricum trebuie mutati.
|
 |
|
|
Mai acum 5 saptamani ne-am trezit cu 16 puiuti de la o platy. I-am mutat bine mersi, dupa o saptamana, intr-un acvariu mai mititel, unde mai am si doi Botia macracanthus. De la un timp, tot dispar, din treisprezece cati supravietuisera, am ramas cu sase. Am dat vina pe pompa de filtare la inceput, am reglat-o la minim (asta dupa ce am avut surpriza ca in acvariul cel mare sa descopar un puiut turtit in interiorul filtrului). Acvariul are 18 l, apa de aici nu este dura si este foarte curata (nu tu clor sau alte cele), temperatura este de 23-24C. Nu stiu ce gresesc, ma poate ajuta cineva cu vreun sfat? 
|
 |
|
|
Am si eu un pestiuc ca cel din poza de sus-sus. Da ii cu alb in loc de galben. Imi pare rau ca-s asa departe, ca la pet shop-ul de aici au o gramada din soiul asta si mari si mici. Poate pe la toamna cand ma bate gand de Romania (daca imi iese sa vin). Si apropo, pe ai mei ii vad destul de des, ca au un "coup de foudre" cu filtrul...... 
|
 |
|
|
Pe al meu sot il bate gand de construit acvariu. Si cum el cu romana mai va, ma puse pa mine sa mai intreb cate ceva. La un acvariu 90x30x40, daca avem geamuri de 6mm pentru pereti si 10mm pentru fund (citii treaba ce-i scris pe site referitor la sticla, dar la grosimea de geam pentru fund sunt dimensiuni standard, asa ca am incercat sa interpolez eu nitelus - daca il faceam din otel ma pricipeam eu mai bine...  ), mai trebe' si altceva in afara de silicon pentru acvarii? 
|
 |
|
|
|
Multumesc frumos, inseamna ca cei pe care ii am sunt maturi.
|
 |
|
|
As putea sa intreb si eu ceva prostesc? Cat de mari cresc gurami pitici? Dar cei perlati? Am citit articolul de pe site dar acolo, din cate ma pricep eu, pare a fi vorba de alti gurami.... 
|
 |
|
|
|
Din cate se pare, s-ar putea sa fi fost alarma falsa cu cea d a doua pestoaica. Pare a fi bine, sotul meu are ganduri sa o mute la loc in vechiul acvariu. Pot sa mai intreb ceva? Avem un acvariu 60x30x30 si sunt 13 pesti in el: 5 corydoras, o platy, doi xipho, 5 gurami (cu cea izolata). Sunt prea multi? Par a fi ok toti, daca nu iau in considerare alergatura ocazionala intre masculi de gurami .... Am avut initial doar doi corydoras, dar au sfarsit prin a se inmulti. Ca sa nu mai zic ca am si SAISPREZECE puiuti de platy, intr-un alt acvariu, cu care nu stiu ce o sa fac cand vor creste (au doar vreo 2 saptamani).
|
 |
|
|
In acvariul mare am 25 de grade, iar in cel de carantina, doar 21, din pacate, pentru ca este foarte mic si nu am incalzitor. Dar o sa incerc sa ii cresc temeratura, asa cum ai spus, treptat.
Am fost si la unicul pet shop de aici, din orasul in care stau, dar s-au uitat patrat la denumiri.Probabil ca le zice altfel decat in Romania. O sa incerc si pe Internet. Oricum, multumesc din suflet pentru sfaturi, m-au mai incurajat un pic. 
|
 |
|
|
|
Sotul meu a fost cel care a scos pestele din acvariu. Iar elspune ca, intr-adevar, solzii se departasera de corp.
|
 |
|
|
Una dintre femelele gourami a inceput sa se umfle in zona abdominala cam acum 4 zile. Am crezut, la inceput ca va depune icre, poate si datorita faptului ca era destul de vioaie, manca, iar unul dintre masculi era mai mult decat preocupat in a-i vana pe ceilalti si a construi cuib. Din pacate, ieri am pierdut pestoaica. A devenit din ce in ce mai umflata, a stat o zi foarte aproape de suprafata, ca, in final, sa o gasesc, abia mai respirand, pe fundul acvariului. Acum, se pare ca si cea de-a doua femela a inceput sa sufere de aceleasi simptome. Am izolat-o de ceilalti, dar nu stiu ce sa fac. Am cautat cat am putut pe internet, dar nu gasesc nimic referitor la problema mea. Mentionez ca acvariul nostru are 54 l, temperatura este de 24-26 grade, mai am trei masculi si o femela de gourami, o pereche de xifo, o platy apple si cinci sanitari. Am schimbat si din plante cam acum o saptamana si cateva zile, din motive de alge. Mi-ar prinde bine un pic de ajutor, daca stie cineva ce se intampla - sunt pestii mei preferati si ma doare sufletul sa ii pierd. 
|
 |
|
|
|
|