| Message |
|
|
Anubis, sa stii ca ideea cu revista nu e rea deloc. Eu una, apreciez mult mai mult ce e scris, probabil pentru ca provin dintr-o generatie care mai are o biblioteca acasa, pe de o parte, iar pe de alta, Internetul costa AL NAIBII de mult Mihai, pe-aci, prin insule. Asa ca nu e chiar gratis sa citesti pe site, mai ales cand ai dial-up. Se mai intampla si prin stainataturi :sic: !!! Asta nu inseamna ca site-ul nu ar fi de nota 13 (a la Danemarca si Feroe), pentru ca pe mine m-a ajutat enorm ce am citit si ce sfaturi am primit. Pentru ca cei cu experienta au destul nerv si tarie sa raspunda la mari aberatii (nu zic ca eu nu am intrebat prostii..  ) si sa incerce sa mai lumineze niscaiva capete super incapatanate. Iar pentru asta, jos palaria! 
|
 |
|
|
Multumesc frumos, o sa am grija. Cat despre apa, eu zic ca e de buna calitatae. Aici se utilizeaza litralmente apa de ploaie. Nu are calcar, nu se adauga chimicale, ce mai, e ca apa de izvor, de sus, de la munte. 
|
 |
|
|
|
Am cumparat de curand un acvariu, achizitie care a inclus si trei scalari. NU ma prea pricep la scalari (am avut pana acum numai gurami, corydoras si platy). Am observat ca aripioara superioara a celui mai mare este despicata in doua (pe lungime) si ca unul dintre ceilalti doi au un soi de perforatii tot la nivelul aripioarelor. Nu stiu prea multe despre cum au fost ingrijiti, la mine stau intr-un acvariu de 250l, impreuna cu 5 gurami pitici, doi albastri si doi pelati, doi bocatia si trei ancistrusi, plante am vreo 6, mai cumpar (stiu ca e bine sa fie plantat corespunzator). Probleme nu prea sunt, din cand in cand ii mai "ciupe" perlatul, in rest se alearga intre ei.
E vreo problema aripioarele. Par vioi, mananca serios si nu dau semne de boala. Poate sa ma ajute cineva cu vreun sfat?
|
 |
|
|
Multumesc frumos, m-am lamurit. Problema noastra a fost nu fapul ca aveam melci, ci faptul ca invadasera pur si simplu acvariul.... Acuma am bocatia, asa ca nu mai imi pasa de ei prea tare :sic: Dar, oricum, am mai invatat ceva pe ziua de azi! 
|
 |
|
|
|
Si-acuma ma bag si eu ca Pacala in discutie.... Ce-i rau in fiertul pietrisului? Noi asa am reusit sa scapam de melcii care ne invadasera, ca sa nu mai zic ca citii de treaba asta si pe site-urile strainesti, nu numai pe la noi... Poate ca nu ma pricep eu corespunzator, dar imi explica si mie cineva daca e gresit (si de ce) sa faci treaba asta.
|
 |
|
|
Acvariul are 250 l (am reusit sa imi iau unul mai mare, in cel de 54 l era mare inghesuiala si nu merita....). Cat despre plante, am doua Cabomba sii patru echinodorus. Am sa mai cumpar niste plante zilele astea, problema este ca acvariul e destul de inalt (50 cm) si ramane spatiu destul deasupra plantelor. Am si trei scalari acolo, i-au fugarit pe bietii gurami la inceput, acuma vad ca i-au lasat in pace.
Stiam de agresivitatea masculilor de gurami, dar am citit ca, daca au pereche, e ok. Insa, daca e asa precum spui, nu ii mai iau, chit ca tanjeam de mult. 
|
 |
|
|
Am cinci gurami pitici. As vrea sa mai cumpar o pereche de gurami perlati si m-ar interesa sa stiu daca se impaca. De ce intreb, pentru ca am avut unul galben, maricel, care mi-a fugarit pe ceilalti, de a trebuit sa il mut in alt acvariu.
O alta intrebare ar fi daca e ok sa tin bocatia si ancistrus impreuna.
|
 |
|
|
|
Multumesc frumos. :-)
|
 |
|
|
|
Multumesc tare mult. Articolele sunt grozave. Pe mine, cel putin, m-au ajutat foarte mult. :-)
|
 |
|
|
Chiar daca, am un acvariu mai "borcan", cum le zic baietii, in care am doi bocatia si am tinut un timp si niste puiuti de platy (din lipsa de alt spatiu). Se murdarea geamul ceva de groaza, cu tot filtrul meu. A mers foarte bine, curata tot. Dupa parerea mea merita! 
|
 |
|
|
Daca accepti o parere si de la un incepator in domeniu, eu am un curatator cu magnet (doi magneti, cel care se pune in interiorul acvariului are un soi de scraper, un material foare aspru) si face o curatenie grozava. 
|
 |
|
|
|
Mie mi s-a intamplat la General Info, Articole despre pesti, postat de iskebible.
|
 |
|
|
Am incercat si dupa ce m-am "logat". Acelasi mesaj. 
|
 |
|
|
CHIAR NU VREA NIMENI SA MA AJUTE???? 
|
 |
|
|
|
Am incercat sa citesc ceva despre betta splenders, la General info, dar, dupa ce am apelat link-ul respectiv, am primit un mesaj pe care il copiez aici: "Nu esti autorizat sa vizualizezi aceasta sectiune. Este necesara autentificare. " Fa eu ceva gresit sau link-ul respectiv nu este pentru toata lumea?
|
 |
|
|
Nu, stiu ca asta a fost probabil la primul peste pe care l-am pierdut (am intrebat atunci pe forum). De data asta, sotul meu a gasit-o moarta, in acvariu si doar cu semne de sangerare interna in zona abdomenului. Fara a fi umflata, fara solzi departati de corp si fara alte semne.
Problema mea principala, ca sa fiu sincera, e legata de ceilalti doi gurami. Nu stiu cum sa procedez cu ei. 
|
 |
|
|
|
Am pus si eu o intrebare ceva mai devreme, este posibil sa nu fi fost vazuta. Va rog din suflet, eu chiar am nevoie de ceva ajutor, nu am pestii ed multa vreme si incerc din rasputeri sa fac in asa fel ca sa ii pot ingriji corespunzator.
Am sa copiez topic-ul respectiv mai jos:
Din pacate, iar am probleme cu gurami. Mai acum vreo 3-4 saptamani am pierdut una dintre femelele de gurami. Am gasit-o umflata, abia mai respirand, pe fundul acvariului. Dupa care am separat una dintre celelalte femele de gurami pentru vreo saptamana, dar a fost alrma falsa. Acum, insa, sotul meu a gasit-o pe cea de a treia cu evidente urme (spune el) de sangerare interna. Nu stiu daca este o pura intamplare sau este vreo boala care se manifesta asa...
Cea de a doua problema este legata de faptul ca am un mascul care a facut cuib in acvariul principal. I-am mutat pe el si femela intr-un alt acvariu, dar , dupa ce a stat bosumflat intr-un colt, acuma pare mai ocupat de algele verzi de pe pietre decat sa construiasca alt cuib. Probabil ca exagerez eu, dar cat trebuie sa ii tin izolati, daca el nu da semne ca ar vrea sa faca cuib din nou?
|
 |
|
|
Nu mi s-a parut ca ar fi totusi icre in cuib, asa ca am mutata perechea intr-un alt acvariu. Insa nu prea il vad facand altceva decat stand cam socat intr-un colt.... Sper ca nu am gresit cu nimic. Cat ar trebui sa astept ca sa vad daca mai vrea sa construiasca alt cuib? Mi-e tare mila de el, saracul, el s-a chinuit atata si eu i-am distrus munca 
|
 |
|
|
|
Stau prost, asa ca o sa ma chiorasc mai bine. Multumesc frumos de sfat.
|
 |
|
|
|
OK, as avea unde sa ii mut, dar ce fac cu cuibul? Nu reusesc sa imi dau seama daca sunt sau nu icre in el. Sau e doar spuma, desi inclin sa cred ca nu, pentru ca masculul il pazeste serios. Cum as putea sa fac? Ii mut doar pe ei?
|
 |
|
|