[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: TonY ^.^
Forum Index » Profile for TonY ^.^ » Messages posted by TonY ^.^
Am o problema cu HC-ul plantat prima data, cel in-vitro.
Este o diferenta considerabila intre el si HC-ul care mi-a venit ultima data. Cel in-vitro este mic, necajit, si toate frunzele incep sa moara sau sunt moarte deja. Ramane doar tulpina sa zic asa.
Pozele vor spune totul

https://ibb.co/jc2HLQ
https://ibb.co/fUmzZk
https://ibb.co/f6T2n5

L.E : Poate sa fie lipsa de co2 gazos ? Momentan nu am o instalatie de co2 dupa cum am spus. Mai dureaza o saptamana si un pic...
Am marit si programul de iluminare in felul urmator : 2h 15W -> 8hr 48w -> 2hr 15W
Multumesc Silviu pentru idei! Cu siguranta le voi lua in considerare.
Partea aceea neplantata probabil o voi completa cu HC , luni cand ajunge, sau as putea sa pun 3 ghemotoace dintralea verzi ( imi cer scuze nu mai stiu cum se numesc, se gasesc la petshop-uri in bolurile cu betta), ideea e ca trebuiesc ingropate un pic in substrat.
Cu piatra, ar mai fi o varianta, sa o acopar cu moss. Nu stiu exact daca s-ar vedea frumos...nu va mai avea acelasi contrast acvariul.
Sau pur si simplu sa dau cu ea de asfalt si sa o sparg in 2-3 bucati si sa le aranjez altfel
scorpionul wrote:plantele in vitro trebuiesc plantate imediat dupa deschidere. Daca nu faci asta ele se strica foarte repede

Eu inteleg ce spui, insa ele erau "stricate" dinainte sa le deschid!
Am vorbit cu cei de la nevertebrate, au inteles ca plantele nu au supravietuit si imi vor trimite 2 pot-uri de hc cuba.
Am facut o greseala, nu mi-am dat seama ca in-ul si out-ul filtrului vor sta in calea capacului si trebuie sa ma gandesc la o solutie.
Ori tai din capac, ori le pozitionez in spatale acvariului pe gaurile alea speciale de cabluri.
Cam asa arata acvariul de dimineata. Am fertilizat cu S7 , V30 si 0,7ml de Carbo Booster.

Ce spuneti despre acvariu? Accept si critici

image

image

image

image

Un singur pot am reusit sa folosesc , celelalte doua sunt varza !!!
Cam asta a iesit.
.
Credeti ca mai pot face ceva cu al treilea pot de HC ?
Are o culoare de verde inchis si este foarte moale
Iar in loc de 3 pietre de 1kg am primit una mare de vreo 3 kg
Salut!
Si eu am probleme cu duritatea si folosesc testele de la JBL cu reactivi . Costa undeva la 30 de lei, gasesti si pentru KH si pentru GH si se folosesc foarte usor.
Iar acea pelicula alba este posibil sa fie biofilm. Incearca sa indrepti out-ul de la filtru catre suprafata apei incat sa se formeze mici "valuri" ( se vede in poza ca este scufundat in apa )sau daca ai rabdare curata-l cu servetele mai mari (prosop de bucatarie).

Dupa ~2 ore de curatat la acvariu am reusit sa il fac sa arate ca nou! Astazi am mai donat si 2 ancistrusi si un hoplo, pe care nu mai puteam sa ii tin in 50L .
Nicio sansa sa gasesc plante la petshop-uri ( majoritatea erau moarte iar cele care aratau cat de cat ok erau acoperite de bba) asa ca am facut o comanda pe nevertebrate:
Echinodorus Dschungelstar No. 2 Small Bear - 1 bucata
Hemianthus callitrichoides Cuba In-Vitro - 3 bucati
Micranthemum umbrosum - 3 bucati
Piatra Aquadeco Grey Mountain 1kg - 3 bucati
Pogostemon Erectus - 1 bucata

Au ajuns, insa eu sunt la munca si abia deseara o sa le vad cum arata si ma voi gandi cum sa le pun (daca aveti idei nu ezitati)
Am luat si 3 pietre grey mountain, la fel nu stiu ce forme au si cat de mari sunt dar le gasesc un loc! Stiu ca sunt putine plante insa voi mai cumpara pe parcurs!

In seara asta vreau sa umplu acvariu si sa plantez... Am doua intrebari:
1. Dupa ce le plantez, e nevoie sa las lumina aprinsa cateva ore ? Sau le las peste noapte fara lumina ?
2. Fertilizarea o incep imediat dupa ce le plantez, sau maine dimineata inainte sa aprind lumina ?

L.E : Oare sa spal si solul fertil? Sau doar cel inert? Nu mai stiu pe unde citisem ca se spala si cel fertil...

Dat fiind faptul ca mi s-a parut cam exagerat 43 dGH am refacut testul .
Am luat apa direct de la hidrofor !
Rezultatul este de 25 dGH... Cred ca prima data am facut ceva gresit, ori am pus mai multa apa fara sa imi dau seama, ori am numarat gresit !
Oricum tot dura este, dar ma gandesc sa combin jumate-jumate cu cea de 6 dGH !
Liv wrote:Cred ca ar trebui sa faci un topic separat la "Apa" despre cum sa scazi valoarea aia. Posibil sa mai fie cineva care a patit asa ceva.

Eu credeam ca la Constanta e apa dura cu dGH 18. Turba in nici un caz nu poti folosi - scade doar cu 1-3 dGH din ce am citit.

Sincer nu vreau sa ma mai complic, o sa folosesc sursa asta de apa de dGH 6 si dKH 5-6... Numai eu stiu cat am frecat la capacul acvariului sa il fac la loc negru din alb
Am verificat si apa de izvor pe care o am, are 6 dGH... Deci sigur nu este reactivul de vina...
Liv wrote:Brrrrr. Aia nu e apa, e calcar dizolvat in apa.

Incearca sa verifici apa de la o cunostiinta din Bucuresti si verifica la Apanova ce valoare dau in zona in care sta cunostiinta ta.

E apa din fintina? Daca valoarea e adevarata nu prea cred ca sint solutii sa scada asa ceva in afara de osmoza inversa.

Da, stau la casa si am hidrofor. Este de 40m adancime daca nu ma insel !
JBL GH Test (la picatura).

In 5ml de apa am pus 43 de picaturi de reactiv pana s-a facut din rosu in verde !
Am amestecat la fiecare picatura !

"One drop of reagent solution used corresponds to 1° total hardness (German Scale)"
Perfect, deci asta am rezolvat-o, astept pe cineva sa imi spuna despre KH/GH. Ma intereseaza atat din punct de vedere al pestilor cat si al plantelor !

TonY ^.^ wrote:

Asa cum am spus, astazi au ajuns testele de KH si GH si au iesit in felul urmator :
GH - 43 dGH
KH - 17 dKH

Citez : "Metode de a reduce gH
Adaugarea muschiului de turba in filtru.
Folosirea produselor din comert pentru a ‘inmuia’ apa (aceasta extermina ionii de calciu si magneziu and si ii inlocuieste cu ioni de sodiu. Multi cred ca nu este acceptabila aceasta metoda deoarece majoritatea pestilor care prefera apa moale nu prefera sodiu.
Amestecarea apei cu una cu osmoza inversa.

Dupa cum vedeti este mai dificil sa schimbam gH fara sa schimbam si kH decat invers."

Exista vre-un produs din comert care sa scada GH de la 43 la 10-15 ? Fara a dauna plantelor/pestilor !!!!!
Silviu Man wrote:
Sigur ca e suficient dar mai mult nu strica. Ma gindeam ca, daca vei avea prefiltru, poti sa mai adaugi medii filtrante si doar un burete subtire la iesirea din filtru.
Eu as pune cele doua medii in niste saculeti ca sa iti fie usor la curatare si sa nu se amestece. Sau poate sunt deja, nu mi-e clar din poza.

Ai dreptate, voi scoate buretele ala albastru, voi completa cu eheim substrate pro, si le voi pune in niste saculeti sa nu se amestece si voi lasa doar buretele ala alb de deasupra. Eventual il tai pe jumatate (grosime) !

Ideea e ca nu am saculetii aia de care zici . Alta varianta ?
Silviu Man wrote:Salut!
Este remarcabil faptul ca nu te grabesti si vrei sa faci treaba ca la carte. Felicitari pentru asta!
Am doua sugestii :

1. Legat de filyrare, eu as mai face un mic efort financiar si as adauga un prefiltru (eventual Eheim intern) si as inlocui cit mai mult din bureti cu material pentru filtrare biologica.
Astfel vei pleca dintr-un inceput bine echipat pentru orice vei dori sa faci in acvariu.

2. Ai grija cu Urticularia. Nu se prinde bine in substrat. Eu am una intr-o Wabi kusa si pot sa vad in sectiune cum evolueaza in substrat. Fata de HC, care se infinge destul de bine in profunzimea substratului, radacina Urticularia ramine compacta si la suprafata. Asadar, daca vei dori sa ai ceva "scotocitori" pe substrat sau un flux mai vioi de apa, cred ca ar trebui sa ai in vedere aceste aspecte legate de Urticularia.

Succes!

Multumesc Silviu !

Legat de filtrare, un prefiltru o sa cumpar insa 3L de material filtrant biologic pentru ~40L de apa eu cred ca este deja suficient !
Iar legat de Utricularia voi cumpara un singur pot, sa vad cum merge, daca nu o sa o duca bine voi trece pe HC !

Asa cum am spus, astazi au ajuns testele de KH si GH si au iesit in felul urmator :
GH - 43 dGH
KH - 17 dKH

Maine incep proiectul !
Golesc acvariul, il curat bine de urmele de calcar, lipesc autocolantul, o sa pun si substraturile si voi da drumul si la filtrul extern ! O sa merg astazi sa caut si cateva plante sanatoase prin petshopuri, dat fiind faptul ca nu am pe nimeni care ma poate ajuta cu plante, pana voi face o comanda pe nevertebrate ! Fertilizarea de la dennerle o incep tot maine ? Intreb asta deoarece substratul nutritiv e nou, sunt de ajuns nutrientii din el pentru inceput ? Repet, am setul V30E15S7 si Carbo Booster Max ( in postul anterior am scris Carbo Elixir Bio, imi cer scuze, am gresit ! )

Intrebarea este, sa folosesc tot apa pe care o am acum si sa ma chinui cu muschi de turba , apa de osmoza si alte metode sau pur si simplu sa folosesc apa de care va spuneam mai sus ?

Pun si o poza cu interiorul filtrului ! Jos este siporax sus este eheim substrate pro! As putea sa mai pun niste eheim substrate pro dar nu mai am loc !
Revin cu un mic update !
Am dat comanda de dennerle deponitmix 2.4kg si crystal quartz negru 1-2mm tot de la dennerle 10kg.
Capacul acvariului l-am modificat, pe langa neonul de 15w am mai adaugat 1xt5 osram 830 24w+ 1xt5 osram 865 24w care sunt legate la un singur droser deci vor putea fi aprinse numai amandoua in acelasi timp.
Am atasat si un ventilator mic in partea din fata pentru a nu incalzi apa prea tare avand in vedere ca nu este open top.
Pentru inceput ma gandeam sa fac un program de iluminat in felul urmator:
10-11 se aprinde neonul de 15W
11-14 se aprind cele doua t5-uri si se stinge cel de 15w
14-16 pauza
16-19 se aprind cele doua t5-uri
19-20 se aprinde cel de 15w iar cele doua se sting
Ar mai fi o idee in loc de pauza de 2 ore sa mearga cel de 15w
Acum sa va spun de ce m-am gandit la acest program. Poate gandesc gresit, insa lumina principala este categoric data de cele 2 osram-uri, iar acele ore extra date de cel de 15w sunt doar pentru a ma bucura o idee mai mult de acvariu. Credeti ca innebunesc plantele cu acest program?
Am ramas pe ideea de gazon, utricularia graminifoglia in fata, niste lemne pe care o sa pun moss, cateva pietre dinacelea gri si alte plante mai medium-high prin spate !
Linia de fertilizare o voi folosi pe cea de la dennerle si anume Perfect Plant Sistem Set V30+E15+S7 + Carbo Elixir Bio
Voi achizitiona cam in doua saptamani si un sistem complet de CO2 cu butelie de 2kg ! Mai putin ph controller din lipsa de bani! Sistemul de co2 e undeva la 1000 lei deci...
Pesti momentan nu ma gandesc sa iau, vreau sa ma ocup in special de plante !
Voi mai face o modificare la filtrul extern, voi scoate inelele ceramice de la eheim si le voi inlocui cu siporax 1L, deci vor ramane in ordinea urmatoare : siporax 1l jos la in-ul filtrului, peste siporax buretele albastru mai gros, peste burete 2L de eheim substrate pro si peste eheim un alt burete alb, il voi scoate pe cel de carbon.
Credeti ca este nevoie de un prefiltru? Sau sa las un filtru intern in paralel cu eheimul?
In continuare cea mai mare problema ramane duritatea apei !
As putea folosi o apa adusa de la un izvor de munte, apa pe care noi o folosim pentru hidratarea de zi cu zi. Este o apa curata, cu un ph apropiat de 7 si moale in comparatie cu cea pe care o am acum ! Ideea e ca apa o am pentru a umple acvariul insa nu stiu daca o voi avea tot timpul pentru schimburile de apa! Nu vreau sa imi sara "batranii" in cap ca ii las fara apa de baut
Chiar astazi voi cumpara un test de KH si GH ca sa stiu exact ce duritate are apa actuala.
Eu stau in Ilfov , Pantelimon , undeva pe soseaua Cernica, deci aproape de iesirea din Pantelimon, voi schimba imediat la profil.

Daca mai este ceva de adaugat voi adauga pe parcurs!
Seara buna!

Cand spun inele ceramice ma refer exact la acest produs, care este pus in cantitate de un litru pe fundul filtrului si din cate am inteles ajuta doar la filtrarea mecanica : https://www.eheim.com/en_GB/products/filter-media/mechanical/mech
Iar materialul biologic este exact acesta : http://www.happypets.ro/5596-eheim-substrat-pro-2l-4011708250709.html?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link
Pe langa acestea mai este nevoie si de Siporax ?

La substrat m-am hotarat, voi folosi 2.4kg de Substrat fertilizant Dennerle DeponitMix Professional 9in1 sau Aquabasis Plus + 10KG de nisip cuartos negru de 2-3mm ! Astept sa imi spuneti ce sa aleg intre deponitmix si aquabasis si daca 2.4kg cat spune producatorul sunt de ajuns pentru un acvariu de 54L.
Sa inteleg ca, daca voi alege de exemplu substratul fertilizant de la dennerle, trebuie sa folosesc fertilizanti din linia dennerle ? Si daca da, de ce tipuri de fertilizanti voi avea nevoie avand in vedere ca acest substrat contine tot felul de minerale si nutrienti?

Forum Index » Profile for TonY ^.^ » Messages posted by TonY ^.^
Go to: