| Message |
|
|
|
Am cumparat astazi o maternitate, pentru ca sunt decis sa il "inchid" pe Betta cel rau poate se mai potoleste.
Insa am o nelamurire legata de presupusul mascul Betta. Am luat de la petshop 2 femele si 2 masculi. Ambii masculi sunt albastru inchis la culoare, unul dintre ei este foarte frumos, dezvoltat, celalalt este amarat. Seamana cu femelele mai mult. Are burta alba. Sa fie cumva tot femela?
|
 |
|
|
|
Nu i-am mai separat, am decis sa ii las asa, poate se impaca cumva. Cel atacat se plimba prin intreg acvariul, dar din cand in cand il fugareste cel dominant. Acelasi lucru se intampla si cu femelele, nu sunt lasate in pace.
|
 |
|
|
|
Problema cu separarea lor nu este grea, dar am discutat aici despre tinutul unui Betta intr-un borcan, fara cele necesare.
Am sa recurg la una dintre metode pana la urma, pentru ca nu vreau sa moara in acvariu.
|
 |
|
|
|
Din cate am inteles eu vanzatorul spera sa gaseasca un motiv sa nu mi-l schimbe. A afirmat cum ca el are 4 masculi in acelasi acvariu si unul fiind mai dominant ii pune la respect pe ceilalti 3 tinandu-i in cate un colt, dar ca nu se bat. Mi-a recomandat sa il pun intr-o sticla taiata in acvariu, pentru a ii separa.
Am sa ii mai urmaresc pana maine, si daca observ ca musca (este destul de greu) ma duc cu el in punga direct si il duc.
|
 |
|
|
|
Acum am 11 Zebre in acvariu. Sunt destul de active, dar nu le-am vazut asa de des stand impreuna.
Legat de masculul Betta care face probleme, l-am studiat azi mai indeaproape si mai atent. Ii place sa fie sef, se plimba prin acvariu si rand pe rand trece pe la toti Betta si ii deranjeaza. Ii ia pe rand, se repede la femele, iar cand ajunge la celalalt mascul se infoaie la el. Sunt simpatici, una dintre femele sta mereu langa filtru si nu prea poate sa se bucure de locul ales pentru ca este deranjata si gonita de acolo de mascul.
|
 |
|
|
Bun raspunsul. Mai are cateva ore de locuit in acvariu. Sper doar sa mi-l primeasca la perhop, sa nu gaseasca vreun motiv si sa nu il accepte.
Maine am sa mai cumpar 4 zebre, imi plac felul in care se joaca, si cred ca se vor simti mai bine daca vor fi 10 la numar. Poate am noroc si au adus si sanitari, am nevoie de unul pentru geamuri. Asta pe care il am, fingur fiind, este foarte puturos. Eu sper ca el se misca noaptea cand lumina in acvariu este stinsa, altfel ma face sa cred ca s-a lipit de pietrele de sub filtru si nu se mai poate desprinde. Nu l-am mai vazut de cateva zile in alta parte a acvariului. Este tare rusinos  .
|
 |
|
|
|
I-am urmarit cateva minute: Betta cel rau (pare mai dezvoltat decat celalalt) il pune la respect pe compatriotul sau, in sensul ca il tine intr-un colt al acvariului. Cel rau se plimba prin acvariu si la un moment dat vine spre celalalt, si cand se apropie isi umfla branhiile (sper sa zic corect), se vede cum se infoaie si se repede la el. Nu imi dau seama daca il musca pentru ca nu pare sa apuce, celalalt reactioneaza repede si se fereste.
Maine am sa ii mai urmaresc ceva timp si daca continua treaba asta am sa duc unul dintre ei. De care sa scap, de cel rau sau de cel cuminte (posibil si fraier)?
|
 |
|
|
|
Alt acvariu nu mai fac, pentru ca si la asta am avut probleme cu pozitionarea lui.
Eu am citit articolul despre Betta si acolo spunea ca daca este tinut intr-un borcan de 1 litru si apa este schimbata la 2 zile nu sunt probleme.
Daca treaba cu separarea nu este buna atunci ramane sa vorbesc la petshop-ul de unde i-am luat si poate accepta sa il duc inapoi si sa iau o femela. Decat sa moara in acvariu in urma batailor, mai bine asa.
|
 |
|
|
|
Deci oricum unul dintre ei va muri, asa ca mai bine ii separ. Am citit pe un site ca speciile Betta daca sunt tinuti in acvarii mici (chiar si borcane de 1 litru) se dezvolta mult mai bine decat intr-un acvariu alaturi de alte specii. Nu au nevoie nici de filtru, nici de bule, doar de hrana adecvata ca si cantitate.
Astept o recomandare de la voi, daca sa ii separ sau nu, desi vad ca sunt momente cand unul dintre ei il alearga pe celalalt, pare ca vrea sa il muste de coada.
Sa pun doar masculul de Betta in borcan sau si una dintre femele?
|
 |
|
|
|
Stiam ca mascultii de Beta sunt rai in situatia in care sunt la maturitate, de ceva vreme in acvariu si intalnesc alti masculti de Betta recent adusi in acvariu. Betta sunt 2 cupluri, sper sa nu fie probleme.
Am observat ca de cand am pus pestii astazi, cei 4 sanitari Corydoras stau sub o planta fara sa se miste, par a fi speriati, iar cand un Betta se apropie de ei fug si se asund. Cand le dau sa manance devin activi, mananca, dupa care iar se ascund. Ce nu este in regula?
|
 |
|
|
|
Astazi am marit numarul pestilor din acvariu. Am fost la petshop si am cumparat 2 perechi de Betta (deci 4 pesti) si 6 zebre. Am gasit si niste plantute, in stil iarba, dar cam inalte pentru acvariul meu. Nu mai arata asa de gol ca inainte, dar am de gand sa mai iau maine 4 zebre si neaparat un sanitar pentru geamuri.
|
 |
|
|
|
Am sa ma duc maine la petshop sa ma interesez de mancare speciala pentru ei. Multumesc pentru sfaturi.
|
 |
|
|
|
Da, daca patru sunt suficienti pentru scopul lor.
Am observat ca mananca destul de mult, cand simt ca le pun mancare in acvariu incep sa caute pe fundul acvariului pana ce mancarea ajunge la ei, dupa care o mananca imediat. ASpira tot foarte repede.
Cum ar trebui sa le dau sa manance? Eu le dau de 2-3 ori pe zi o cantitate moderata cat pot lua intre doua degete.
|
 |
|
|
|
Am mai luat doi Corydoras, abia astept sa ii pun in acvariu sa vad cum se joaca.
|
 |
|
|
|
Intrebarea era daca sunt suficienti la acvariul meu, la volumul de litri al acvariului.
Sunt doi si numai impreuna stau cand nu sunt la fundul acvariului. Alearga prin acvariu toata ziua, din cand in cand mai fac o pauza si coboara la nisip. Deci pot sa ma duc sa mai iau doua bucati?
|
 |
|
|
|
Da, Corydoras se numesc. Mi-am adus aminte ca a specificat odata vanzatorul. Oare sunt suficienti 2 Corydoras pentru un acvariu de 70 litri?
|
 |
|
|
|
Am fost astazi si am cumparat primii pesti. Am luat 3 sanitari. Unul care curata geamurile si doi pentru sol. Nu stiu cum se numesc, nu am fost atent cand i-am luat.
I-am "cazat" in acvariu cu grija si am observat ca s-au adaptat. Cel care curata geamurile s-a lipit de peretele unde este pus si filtrul, se plimba ba pe geam ba pe filtru, iar ceilalti doi dau ture prin acvariu. La inceput au ciugulit de jos cat au putut (s-a adunat multa mancare in decursul zilelor) apoi au inceput sa alerge prin acvariu, cu precadere in zona bulelor. Se joaca pe acolo cateva zeci de secunde dupa care coboara la sol si scormonesc printre pietricele.
Oare ceea ce fac ei este bine, legat de faptul ca alearga ca nebunii prin zona bulelor. Intreb asta pentru ca apa imi sta acum la 29 grade Celsius. Oare ei se joaca sau incearca sa se racoreasca?
|
 |
|
|
|
Da, sunt 120 km pana in Bucuresti. Doar am venit din Bucuresti, ma bucur si eu de vacanta, atat cat mai este.
Am vorbit cu un prieten din Bucuresti, si o sa imi cumpere el niste plante. V-as ruga sa imir ecomandati ceva nu prea scump si nici pretentios, ca pentru acvariul meu.
|
 |
|
|
|
Temperatura apei sta in jurul valorii de 26-27 de grade. Nu am masurat inca PH-ul.
Legat de pesti, m-am hotarat ca pentru incaput (test) sa iau 4-6 zebre sau vreo 2 sanitari, sa vad cum o duc. Asta dupa o saptamana de stat la ciclat. Daca totul va decurge bine (in conditiile in care am ciclat bine acvariul) am sa ma orientez catre o specie nepretentioasa.
Momentan sunt in cautare de plante, aici in Calarasi nu au la niciun petshop plante (in afara de cele din plastic). As putea sa iau plante direct din mediul natural (la cativa zeci ce metri am Borcea, iar la cateva sute de metri Dunarea)?
|
 |
|
|
|
Am rezolvat si cu filtrul, am reusit sa il fac sa mearga. Acum acvariul este la ciclat. Am cumparat mancare pentru pesti, am sa pun in acvariu ca si cum as da la pesti.
Nu am mai folosit Clorocid.
Am in acvariu 3 plante, dar nu stiu cum se numesc. Le-am avut cam o saptamana intr-un bol cu apa (mi le-a dat cineva), asteptand sa montez acvariul si sa le plantez in el. Sunt cam bolnave, sper sa isi revina. Imi recomandati ceva substante pentru ele? Doua dintre ele au probleme in sensul ca se rup bucatele din frunze. Cea de-a treia nu pare a avea nimic. Am sa pun niste poza in cateva ore, cel tarziu pe seara.
|
 |
|
|