[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiradu
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Message
koala wrote:Sunt curios ce solutii ai adoptat pentru "intaritoarele" superioare... nu cred ca bazinul e rimless

Gand la gand cu bucurie
Tocmai am pus mai sus 2 poze cu intaritoarele in forma de "H".
Venim mai mult spre prezent , suntem in

* 7 martie 2013

Aseara tarziu am lipit si intariturile transversale. Acestea au latime de 10 cm si sunt din sticla de 10 mm:

image

Si daca tot eram la capitolul silicon-ultimele lipituri, am prins si pieptenele de la caseta de overflow, cel care va da inaltimea apei in bazin.

image

Si inca un eveniment notabil: am primit si backgroundul, e incredibil de realist realizat. Astept sa fac proba cu apa dupa care va urma montarea lui.
Pun cateva poze, dupa ce-l voi lipi in interiorul bazinului o sa revin cu mai multe imagini.

image

image

image
In ziua a doua a “marii lipituri” (la propriu ) a fost mai simplu. Am lasat intre prima si a doua zi sa treaca putin timp ca siliconul deja aplicat sa se usuce putin. Asta pentru ca utima fata a trebuit s-o lipesc din interiorul bazinului si mi-era sa nu fac vreo minune catarat acolo.

Si inca ceva: pentru foto mai de ansamblu am trecut pe superangular, cu obiectiv normal mi-am dat seama ca era imposibil sa prind tot in cadru, camera care gazduia animalul devenise prea mica...

Ultima fata laterala pregatita, degresata si cu banda de hartie protectoare lipita. Aer in piept si hopa sus cu cele 35 de kg:

image

Aveam 15 mm de polistiren la dispozitie pe care trebuia asezata cu grija acea fata:

image

Am asezat-o pe pozitie, am pus distantierele si am prins-o cu clestii unghiulari. Vedere din interior, cu toate sculele gata de “atac”:

image

image

Prima lipitura, de sus in jos, pe latura mica:

image

Coltul, incarcat cu grija si apoi mai departe pe latura lunga de 2.7 m. La fiecare 50-60 cm m-am oprit pentru a curata excesul de silicon.

image

image

Gata tot, aproape 3 tuburi de silicon pentru a lipi acea fata...

image

Detaliu cu aspectul lipiturii, din exteriorul bazinului:

image

image

Vedere de ansamblu cu totul terminat. De data asta am pozat din exteriorul camerei, sa se vada “grozavia” in intregime:

image

image

Am mai terminat o etapa, cea mai grea. De acum ma voi transforma in instalator si electronist pentru ce mai e de facut.
Salutare,

incep eu, pentru ca-s direct implicat in realizarea acestui model de sump. Pentru ca l-am realizat deja practic pot sa va spun care au fost problemele de care m-am lovit:

1. pompa/pompele de retur (P3 pe desen) in realitate, la flowul cerut acolo sunt destul de mari, cel putin cele folosite de mine (OR3500) au nevoie de o inaltime a coloanei de apa in zona respectiva de aproximativ 20-22 cm, cam jumatate din inaltimea totala a sumpului. La mine asta a insemnat ca peretele intre zona (2) si (3) a ramas complet imers.

2. chiar daca in varianta actuala acel perete nu-si mai are rostul, la mine practica a dovedit ca are un rol de bariera: zona (2) este curata in schimb in zona (3) - pompe de retur - a inceput sa se acumuleze detritus. De unde vine? O data, din zona (1) de filtrare mecanica, pe oglinda apei (?) sau din zona (4) wet&dry unde ajunge datorita pompelor din (2)

3. prima concluzie: intre peretii verticali de dupa filtrarea mecanica ar trebui pus un burete care sa filtreze mizeria care ajunge in zona (2)

4. a doua concluzie: pentru ca zona (2) nu este foarte curata, flowul de apa ce ajunge in reactoarele de denitrificare ar trebui filtrat ca sa se previna colmatarea mediilor filtrante

5. a treia concluzie: probabil ca intre peretii verticali dintre zonele (4) si (3) ar trebui de asemenea pus un burete

6. in zona wet&dry va ajunge apa adusa de P2 si de n x P1. Apare un oarecare zgomot la caderea pe tava cu gauri; eu am rezolvat problema prin plasarea unor bucati mici de burete pe tava, astfel ca jetul sa fie cat de cat atenuat. Oricum pe furtunele pe care vine apa trebuiesc pusi robineti de reglare a flowului.

7. zona wet&dry (4) si eventual zona (3) trebuie acoperite si inchise intrucat apa cazuta pe tava cam... stropeste.

Ca materiale filtrante am folosit: BactoBalls pentru filtrare mecanica, Matrix+Siporax pentru wet&dry. Am pregatiti 20 litri de Seachem Denitrate pentru reactoare.

Am dat start aproximativ acum 8 saptamani folosind bureti dintr-un filtru de la un bazin ciclat si culturi de bacterii. In perioada de ciclare am avut inca de la inceput 5-6 pestisori in bazin iar apoi, treptat, am inceput sa introduc si altii. Am in acest moment in bazin aproximativ 60 de ciclide, cu dimensiuni cuprinse intre 5 si 20 cm.

Rezultatele sunt pana acum extraordinare (aprox 8 saptamani de la start): amoniac 0, NO2=0.05 mg/l si NO3=5 mg/l. Inca n-am dat drumul la reactoarele de denitrificare si am facut doar un schimb de apa 20% acum doua saptamani.


Stiu koala, celalalt acvariu al meu > 500 litri a fost lipit dupa metoda descrisa de tine.

Adevarul e ca am tot stat, am cautat si am cugetat inainte de a ma apuca de monstrul asta cum sa fac.
Pana la urma am tras concluzia, din ce-am mai vazut pe la altii, ca pentru mastodonti de genul asta ar fi mai corect ca geamurile laterale sa "imbrace" fundul. La mine vor fi 10+10 mm de silicon solicitati la intindere in loc de 10 mm intindere + 12 mm forfecare cum ar fi fost in varianta cealalta. Argumentul hotarator a fost ca n-am vrut sa am concentratori de tensiune chiar pe marginile foii de fund, datorita greutatii colilor de sticla laterale.

Oricum, cale de intoarcere nu mai e si o perioada voi sta stresat...



Ne intoarcem din nou in zona de DIY, am terminat de lipit/verificat sumpul de 350 litri, trecem la o treaba oarecum mai... mare

* 27 februarie 2013

Update cu vesti bune: am terminat lipirea bazinului. Asta o spun si pentru ca am cativa pesti “gazduiti” prin tara, pe la colegi de breasla si care din lipsa de spatiu din partea mea inca n-au plecat spre mine...

Iar cuvantul “bazin” chiar isi are locul aici: e incredibil de mare, cel putin eu unul ma sperii de fiecare data cand il vad, acum ca e gata. Probabil imi va lua ceva timp sa ma obisnuiesc cu monstrul ce-l voi avea in casa de acum incolo. Am avut sticla ceva timp in casa dar nu am realizat care-s adevaratele dimensiuni decat dupa ce l-am vazut prinzand contur.

Dar hai s-o luam metodic, cu inceputul. Ca o observatie, chiar daca a durat putin mai mult, intregul proces de lipire a decurs fara incidente si, tinand seama ca am facut totul doar in doi oameni, eu zic ca a fost (pana acum) un succes.
Prima miscare a fost sa prind placa de PAL (18 mm) de suportul metalic, cu suruburi autofiletante. Apoi deasupra am lipit cu silicon polisitren extrudat de 20 mm. In dreptul locurilor de trecere a tuburilor de overflow spre sump am decupat cele 2 placi cu ajutorul unei carote metalice:

image

Metoda ce-am folosit-o pentru pozitionarea peretelui vertical inainte de lipire este deja “clasica” sprijinire a acestuia cu ajutorul unor profile de lemn, drepte, prinse rigid de picioarele metalice ale suportului. Dupa ce am asezat prima foaie de fund pe patul de polistiren am facut diverse simulari de asezare (pentru rostul ce-l lasam, distante, etc...) cu ajutorul unor bucati mai mici de sticla.

image

Potrivirea gaurilor de trecere:

image

Cand totul a parut ca e ok, a urmat lipirea celei de-a doua foi de fund peste prima si “urcarea” primei fete verticale la locul ei. Ca sa evit un eventual dezastru, cat timp am manipulat placa de 35 kg am pus peste foile de fund un strat protector de polistiren. Odata adusa pe pozitie, ea a fost prinsa in clesti si a ramas rigida acolo.

image

image

image

Dupa latura mare a urmat una din laturile mici, pusa si ea pe pozitie si prinsa cu clestele unghiular, la colt.

image

image

image

Distanta intre placi (zona in care va intra siliconul, practic lipitura) a ramas de 3 mm si am obtinut-o cu ajutorul unor betisoare din lemn.

image

Dupa inca o verificare, a urmat lipirea propriu-zisa a celor 2 fete. Binenteles, “protagonistul” a fost din nou pistolul pneumatic . Consumul de silicon a fost direct proportional cu grosimea celor 2 placi de fund si a rostului: inainte de terminarea primei lungimi de 2.7 m deja schimbam la al doilea tub

image

image

image

image

image

image

Si binenteles ca, in binecunoscuta traditie a poporului roman care zice ca orice lucrare monumentala se intampla cu sacrificii, cam asta a fost situatia si in cazul meu...

image

Si imediat dupa lipirea primelor doua laturi verticale, a urmat si a treia:

image

image

image

Un detaliu despre cum arata lipiturile din interior si exterior:

image

image

Cam asta a fost in prima zi de lucru. Deja bazinul prinsese contur si avea deja o alta “perspectiva”.
Intre doua lucrari de bricolaj as vrea sa pun aici, o intamplare din final de februarie, doar ca sa marchez momentul...

* 27 februarie 2013

Azi n-am lucrat nimic dar am avut o zi plina: am fost in Serbia sa ma intalnesc cu un om deosebit care ma ajuta la partea estetica a proiectului, fundalul si pietrele.
Detalii la momentul potrivit...

Pentru cine a fost vreodata in Novi Sad si a vazut acvariul de prezentare de la Spens, imaginea va parea familiara

image


Lucian wrote:Super tare fotografia cu schita sump-ului pe monitorul de pe perete si pe laptop...
Ne cam fierbi... dar focul arde frumos pana acum

Multam Lucian! Ai observat imediat monitoarele...
Cam asta-i stilul la mine, ochiometrul trebuie sa vada totul si in real, chiar daca in minte tot planul e deja facut.

koala wrote:Domnule, DA!... o lucrare serioasa, facuta cu simt de raspundere si fara graba.
Imi place stilul! ... multumim pentru "reportaj"!

Multam si tie de aprecieri.
"Reportajul" continua , episodul urmator va fi despre lipirea bazinului mare.
* 7 februarie 2013

Gata sumpul, am terminat de lipit partile mari. Au mai ramas baghetele de sustinere pentru rafturi si capace, pe care le voi face probabil maine.

Deci, sa recapitulam:

- dimensiuni finale 1500 (L) x 500 (l) x 500 (h), totul in mm. Arata mare in adevaratul sens al cuvantului. Cu ceva vreme in urma mi s-ar fi parut mare sa-l am ca acvariu, acum a ajuns un "biet" recipient in care fac doar filtrare...
- sticla float, 10 mm laturile lungi si fundul, 8 mm laturile scurte si peretii despartitori
- silicon Dow Corning 881, au intrat cam 3 tuburi, in conditiile in care am lucrat cu rost de 3 mm intre pereti

Ca impresie generala, daca la prima vedere lipirea unui bazin de sticla mi se parea o "aventura" destul de complicat de realizat (mai ales ca trebuia sa lucrez singur...), pe masura ce ma adanceam in problema mi-am dat seama ca lucrurile sunt relativ simple. Trebuie doar putina atentie si indemanare.

Cea mai importanta "scula" in procesul asta a fost pistolul pneumatic de silicon, Este incredibil ce ajutor pot sa ai cu el, efectiv lipirea unei laturi lungi de 1,5 m de sticla n-a durat mai mult de 2-3 minute. Cred ca este cea mai buna investitie ce-am putut s-o fac in proiectul asta.

Am inceput prin verificarea placilor de sticla: dimensiuni, unghiuri drepte, ca sa nu am vreo surpriza cand ma apuc de lipit. Chiar daca n-au fost taiate perfect, deviatiile de la cote au fost minore, cantuirea a fost buna iar sticla a primit "bun de lucru" pentru a trece in etapa urmatoare: curatarea/degresarea muchiilor. Este foarte important sa se faca acest lucru cu foarte mare atentie. Am folosit alcool (solvent) tehnic luat din Dedeman (sticla transparenta, alcoolul are culoare violet-albastru). Apoi am trecut la lipirea de benzi de protectie de hartie de-a lungul muchiilor, ca sa nu murdaresc foarte tare sticla cand voi incepe sa ma invart cu silicon in jurul ei:

image

image

Etapa urmatoare: am fixat de picioarele suportului de metal, vertical, niste bare patrate de lemn. Ele au devenit suport de sustinere pentru peretele din spate al bazinului. L-am ridicat, sprijinit pe aceste bare de lemn si l-am fixat cu clesti.

image

Apoi am fixat de acel perete lung de sticla una din laturi, la unghi drept, dupa care am prins cele 2 placi una de alta folosind acei suporti metalici de colt, albastri, din foto

image

Dupa ce am pus distantierele si am mai verificat o data unghiurile, am strans bine suruburile suportului, rigidizand cele 2 placi de sticla una de cealalta.

image

image

Am folosit distantiere de 3 mm, baghete subtiri de lemn de aceasta dimensiune, luate gata taiate, din Hornbach. Am pus in pozele de mai jos cateva detalii cu distantierele si modul de prindere in unghi a celor 2 foi de sticla:

image

image

image

image

Pana acum toate bune si frumoase , toate operatiile de mai sus mi-au luat cam 2-3 ore, lejer si fara graba.

Mai departe, dupa pregatirea celor 2 pereti verticali, unul lung si unul scurt + placa de fund am mai verificat o data daca stau bine distantierele si daca unghiurile sunt drepte peste tot. Dupa care am scos distantierele (daca se respecta unghiurile si coltarul este strans fara sa tensioneze sticla, peretii trebuie sa stea perfect chiar si fara acele distantiere...). Am lipit cele 2 laturi si fundul, dpa cum spuneam, in cateva minute:

image

image

image

Apoi am fixat si cea de-a doua latura mica si am prins-o rapid:

image

Vazut din exterior, rostul de 3 mm de silicon arata cam asa:

image

image

image

Imagine de ansamblu cu 3 laturi lipite:

image

Cam asta am facut in prima zi. M-am oprit pentru ca mai era de lipit o latura lunga si mi-era teama ca greutatea ei sa nu miste ansamblul pe care tocmai il terminasem. Asa ca am luat o pauza pana in seara urmatoare, pentru a lasa siliconul sa se intareasca.
Ultima latura, cea lunga din fata n-am mai sprijinit-o dupa modelul celei din spate. Am prins-o doar de partile laterale in coltarele unghiulare, in partea de sus, dupa ce am bagat distantierele. Apoi lipire in interior, cu siliconul injectat in rost dupa acelasi model ca la celalalte laturi. Timp de lucru: cam 10 minute.

image

image

Dupa inca o zi de pauza pentru uscare am trecut la lipirea sticlelor de compartimentare. Fac aici o paranteza si vreau sa spun ca Dow Corning 881 e putin "altfel" fata de restul silicoanelor ce le-am vazut: vascozitate mult mai mare, miros foarte pregnant in prima faza dar surprinzator de "suportabil" in 1-2 zile de la aplicare... in plus face o priza extraordinara pe sticla, am incercat sa smulg 2 bucati de sticla lipite una de alta, la putina vreme de la imbinare si va spun ca este destul de dificil sa faci lucrul asta...

Deci am inceput aceeasi pregatire a sticlelor pentru compartimentare: verificare dimensiuni, unghiuri, degresare cu alcool izopropilic si banda de protectie lipita pe margini. Aici n-am mai fost chiar asa consecvent, fapt pentru care geamul a fost presarat in unele locuri cu ceva pete cam inestetice... Dar na, sumpul va fi in interior si nu se vor vedea...

Modul de fixare a despartiturilor in vederea lipirilor a fost ceva de genul: bare de aluminiu prinse in clesti pe peretii interiori, intre ele am bagat fortat o bucata de lemn, pe acele bare am sprijinit sticla ce trebuie lipita si am prins-o cu banda adeziva de hartie de bucata de lemn. Improvizatie simpla dar de efect: sticla a stat fixa cat am lipit-o si din nou am putut sa lucrez singur:

image

image

image

Montarea peretilor interiori mi-a luat cam jumatate de zi. Dupa ce am terminat am curatat putin zona lipiturilor ca sa arate cat de cat estetic, am dat jos benzile de hartie iar rezultatul il vedeti in pozele urmatoare:

image

image

image

Deci GATA!

A durat 3 zile (mai bine zis 3 seri...) de munca relativ lejera, nu-i nimic de speriat (asta o spun pentru cei care inca mai cred ca lipirea unui bazin de sticla mare este ceva inimaginabil de facut... )
Acum sunt in faza in care astept sa se usuce totul bine ca sa pot face o proba cu apa si apoi sa eliberez locul (sumpul isi va lua locul lui din viitor - sub masa) ca sa ma pot apuca de bazinul mare.

In incheiere, un scurt rezumat cu ceea ce a vrut sa fie finalizarea in cel mai placut mod a celor 3 zile de munca: lansarea la apa a sumpului!

O seara faina tuturor!

Din istorie:
* 1 februarie 2013

Azi inca un pas mare inainte: am reusit sa aduc sticla acasa!

Adevarul e ca m-am cam speriat in perioada dinainte facandu-mi griji despre ce si cum va fi cu transportul dar pana la urma n-a fost chiar asa rau cum as fi crezut... Chiar daca colile sunt mari si grele (in jur de 60 kg/bucata cele mari), in 2 oameni hotarati ele se pot cara relativ usor.

Le-am bagat in casa cu grija una cate una si le-am stivuit frumos langa perete:

image

image

... si in diverse locuri am parcat bucatile mai mici:

image

Apoi am trecut la verificari, am bifat daca am primit tot de pe lista, am mai masurat o data ce-am primit sa vad daca dimensiunile-s bune si am inceput sa fac pregatirile pentru prima operatiune: lipirea sumpului.
Totul e frumos aliniat pe masa pentru faza I, ma ard degetele sa ma apuc chiar acum dar din pacate din motive obiective trebuie sa ma opresc si va trebui sa mai astept una-doua zile marele start:

image

image

Diferenta pe muchie intre sticla normala si sticla extra-clara:

image
Vreau sa spun inca o data ca acest jurnal are o tenta de "retroactivitate", in sensul ca multe din componentele lui sunt deja functionale. Voi incerca sa accelerez putin ritmul si sa prezint in ritm mai alert ceea ce s-a intamplat deja. Acestea fiind zise, sa trecem la:

Episodul 4: SUMP & co.

Din istorie:
* 8 ianuarie 2013

Eee, aici e aici... Am tot citit si am vazut zeci de solutii. Se pare ca pentru asa ceva nu exista solutia ideala, cel putin eu n-am gasit-o. Cand faci asa ceva trebuie sa te bazezi pe un "best practice", sa iei ce-i mai bun de peste tot si sa faci ce-i mai bun pentru tine. Eu voi merge pe o solutie wet-dry, de filtrare biologica aproape in totalitate. Clar dimensiunea/volumul lui va trebui sa fie destul de mare ca sa faca treaba buna pentru cei peste 1000 litri de apa de deasupra. Va fi de aproape 300 litri ca volum brut; l-as fi facut mai mare dar dimensiunea e calculata ca sa-l pot introduce sub stand prin partea din fata.

Schema spre care merg:

image

Apa din bazin va ajunge in zona 1. unde se face o prefiltrare mecanica, apoi cade prin sita. in jeturi fine in zona 2. peste bio-balls (aprox.35 litri). Circuitul se face mai departe in zonele 3. si 4. in care vor fi aprox 50 litri de material biologic gen siporax. Intr cei doi pereti verticali se mai poate face o filtrare mecanica cu un burete. In ultimul compartiment, cel din dreapta vor sta pompele de retur in bazin si incalzitoarele. Voi folosi 2 pompe Ocean Runner OR3500 (scoate ceva peste 2700 litri/ora la inaltimea de 1.5 m deci voi avea un maxim real de aprox 5500 litri posibil de recirculat - cam de 5 ori volumul bazinului). Am mers pe varianta cu 2 pompe in loc de una mai puternica din considerente de backup.

* 10 iunie 2013

A fost cum s-ar zice, prima strigare. Ce era sigur era ca:
- flowul de apa catre sump va fi asigurat pe teava de 32 mm printr-un sistem Bean Animal
- dimensiunea sumpului va fi de 1500 x 500 x 500 (mm), deci 375 litri brut
- modul de lucru al sumpului va fi spre, daca nu exclusiv dar macar va contine, o parte de filtrare "wet&dry"

De la prima idee, cu acel desen de mai sus mersul lucrurilor a fost cam asa:
1. facem nitrificare cu ajutorul sistemului wet&dry, bun... dar ce-ar fi ca inainte de zona biologica a sumpului sa existe si una de filtrare mecanica? N-ar strica...
2. ca sa rezolvam problema nitratilor rezultati, ce putem face? Ma rog, metoda clasica, schimburi de apa, etc. Dar la volumul asta nu-i foarte comod s-o faci des, deci hai sa incercam sa facem si putina denitrificare. Asa a luat nastere a treia zona a sumpului: reactoarele de denitrificare. Aici ne jucam in mediu anaerob cu bacteriile denitrificatoare si incercam sa le crestem. Teoretic, in prezenta lor si lipsa oxigenului, la un flow mic de apa nitratii se descompun in azot si dioxid de carbon. We will see

Aici e momentul sa mentionez contributia lui Dragos la intregul design al sumpului, cu idei, calcule si schite. Practic sumpul ar putea fi denumit "Dragos v.1.0" intrucat sunt sigur ca vor urma si alte versiuni, mult mai imbunatatite. Sa fie intr-un ceas bun!

Materialele folosite:
- pentru filtrare mecanica: burete+ BactoBalls de la Aquamedic, cam 35 litri
- pentru filtrare biologica: Seachem Matrix 20 litri, Sera Siporax 20 litri
- denitrificare: Seachem Denitrate 20 litri

Daca tot umblam la chimia apei in tot procesul asta, sa vedem de la ce plecam, adica parametri apei de la robinet:

GH = 10
KH = 16
NO2 = 0.05 mg/l
NO3 = 1 mg/l
NH3/NH4 = 0

O apa relativ perfecta pentru ciclide, norocul meu...

Rezultatul, dupa ce s-au pus cap la cap cele 3 zone intr-un tot unitar este ilustrat in desenul de mai jos:

image

Camera 1, prefiltrare mecanica. Aici cade fluxul de apa provenit de la overflow. Capacitate aprox 37 litri material filtrant.

Camera 2, contine reactoarele pentru denitrificare, pompa ce le alimenteaza (P1) si pompa care trimite apa la filtrul wet&dry (P2)

Camera 3, contine pompele de retur (P3) care intorc apa in bazinul mare.

Camera 4, filtru wet&dry, capacitate 54 litri material filtrant.

Urmeaza o etapa de bricolaj pur, lipirea sumpului, o etapa foarte bogata in imagini...
aLLLx wrote:Pana pun tigla pe casa am de unde aduna justificari pentru monstrul pe care-l am in plan, @malawi_crys e primul tu esti al doilea.
Daca mai apare inca unul o sa pot sa sar in cap in sufragerie. Ca sugestie, sa-l pui undeva langa fereastra sa-ti poata bascula nisipul direct in el.

1. ca mod de folosire, pentru cel ce-l vei face : a se pune tigla dupa montarea acvariului, ca eventualele probleme ridicate de transbordarea lui pe locul final sa poata fi rezolvate direct prin acoperis, cu ajutorul unei macarale

2. oriunde l-as pune in casa, un capat tot langa fereastra va sta, e inevitabil. Deci problema basculantei e rezolvata...

Multam!
Exact asta era si scopul intrebarii mele, Cris m-a "citit" dinainte

Si eu sunt de aceeasi parere: un open-top are o serie de dezavantaje, iar problema evaporarii e unul dintre ele. Am din experienta personala exemplul in fata: din motive obiective bazinul meu se afla acum intr-o etapa intermediara, de open-top. Suprafata mare de evaporare (display + sump) plus curgerea apei prin sistemul overflow imi dau o "bataie de cap" zilnica de aproximativ 7-8 litri de apa evaporata care trebuiesc completati manual in sump. Exact ce zicea Cris, daca 3-4 zile uit sa fac operatiunea, pompele risca sa ramana pe uscat.
Hei, fain, pietroaiele arata extraordinar in bazin !

Buna treaba cu fundalul, arata super! ... ideea cu pietre "intrerupte" e interesanta si sunt convins ca odata cu lipirea foliei (pana la urma va fi neagra?) va arata si mai si . Toata chestia e ca trebuie lipit al naibii de bine, mai ales "pietrele" ce vor sta jos, in nisip. Stiu ca ai facut asa dar scriu asta aici pentru ca, eu unul, sunt putin obsedat de posibilele urmari ce le poate avea o bucata de polistiren desprinsa de pe fundul apei... cand se ridica, efectul e al unei ghiulele care loveste capacul acvariului din interior. Deci, grija mare cu... armamentul

Intrebare legata de ultima poza din linkuri: ala e modelul constructiv spre care vrei sa mergi pe partea de lumina? Adica open-top cu lampi suspendate? Sau la nuanta luminii te refereai?
Buun. deci sticla e comandata, intre timp a ajuns si prima propunere pentru construirea backgroundului, arata... incurajator...

image

In final backgroundul nu va arata chiar asa, vom mai avea de lucrat pe el dar... startul e dat.

Episodul 3: FITINGURI, TUBURI, POMPE

Pentru tot ce inseamna flow de apa voi merge pe fitinguri/tubulatura de PVC-U. Comanda am dat-o in afara tarii si in aproximativ 2 saptamani aveam acasa tot:

image

Coletul frumos ambalat in exterior iar in interior toata presa germana din ultimele zile, pe post de ambalaj anti-soc :

image

...dar tuburile de 32 si 25 erau la locul lor, sub ziare:

image

In imaginile urmatoare rezumatul coletului, cu robineti, coturi, flanse, solutii de lipit, pieptene pentru overflow... in total cateva zeci de piese care aratau ca niste mici bijuterii:

image

image

image

image


Din alta directie, de aici din tara, au venit siliconul, Dow Corning 881 negru, menghine de colt care sa ma ajute la pozitionarea fetelor in timpul lipirii, spatula pentru inlaturarea exesului de silicon, banda adeziva de hartie pentru protejarea marginilor sticlei in timpul lipirii. Cea mai mare "gaselnita" pentru aceasta etapa a fost un pistol pneumatic de lipit pentru manevrarea tuburilor de silicon:

image

Tot de pe meleaguri mioritice am achizitionat cele doua pompe principale ce le voi folosi in sump pentru partea de retur.
Modelul Oceanrunner OR3500 de la AquaMedic am vazut ca avea parte de review-uri bune pe site-urile americane. Doamne-ajuta , sper sa-si faca treaba asa cum trebuie:

image

image

Intram incet-incet in linie dreapta spre lucruri tot mai serioase ; urmatorul episod va fi despre construirea sumpului.


Bun, deci suntem la partea cu sticla.

Pana a reusit furnizorul sa-mi taie si sa pregateasca sticla am inceput sa fac pregatiri pentru partea din proiect care "bucura ochiul", respectiv gandirea backgroundului. In stransa legatura cu el era faptul ca as fi vreut ca majoritatea echipamentelor sa fie ascunse. Dupa cum spuneam partea de filtrare va fi asigurata, la volumul acesta de apa, de un sump cu o capacitate de aproximativ 350 litri, despre care o sa intru in detalii putin mai tarziu. Evacuarea apei din bazin o voi face printr-un overflow-box vertical, dispus in partea dreapta-spate a bazinului, cu dimensiuni aproximative 320x180 mm. Modelul constructiv: fireste Bean Animal , solutie sigura si teren "batatorit" (multam Dragos!). Evacuarea se va face prin 3 tevi de 32mm care vor trece prin fundul bazinului prin 3 flanse de trecere ("tank connector" ii zic unii).

Gaurile pentru flansele de trecere prin placile de sticla de fund aveam pretentia sa fie coliniare (doar erau doua foi de sticla...). Ceea ce binenteles nu s-a intamplat si in realitate...

image

image

Bazinul in ansamblu, cu dispunerea casetei de overflow, plus un detaliu cu pozitionarea acesteia:

image

image

Intoarcerea apei din sump in bazin urma sa se faca in partea opusa overflow-boxului, cu ajutorul a 2 pompe de 3500 litri/ora. Inaltime de pompare fiind de aproximativ 1 metru, ar urma sa am un real cumulat de 5-6000 l/ora, adica de 4-5 ori volumul bazinului. Unii au zis ca-i insuficient, altii exact contrariul... Eu ma declar multumit, deocamdata.

De ce 2 pompe de 3500 cand puteam lua una mai mare de 7000? Din considerente de backup si distribuirea riscului de crash in 2 echipamente, atata tot.
Dan P wrote:Extraclara cat am cautat si nu am gasit. Banui ca a fost o caruta de bani .

Pretul total al sticlei pentru bazin a fost 323 EUR + TVA. Pretul include gauri, cantuire si transport la domiciliu.
Revin cum pot de repede cu schite si poze.
Multam Dragos, ma bucur c-ai ajuns cu bine in gradina ta de corali, fain o fi acolo...

Continuam...

Episodul 2: STICLA

Aici a fost putin "aventura" in sensul ca toata lumea din zona cam ridica din umeri cand intrebam de sticla de 12. Ca m-am incapatanat sa fie de 12, chiar daca unii sugerau sa fie minim 15 la asa hardughie.
Faimosul calculator de pe aquatools zice cam asa, calcule facute pentru o inaltime de "doar" 550 mm.:

image

Coeficient de siguranta multumitor, "very safe" la 4.8. Deci mergem pe sticla de 12 dar inaltimea o facem de 600 mm pentru ca oricum fundul incastrat va mai manca ceva din inaltime.
Am gasit pana la urma, sursa a fost Lipoplast din TM, care a putut sa-mi furnizeze chiar sticla extra-clara pe care o cerusem pentru fata lunga a bazinului.

Rezumat: sticla de 12 pentru fetele mari si laterale, latura mare din extra-clara iar fundul din sticla de 10 dar dublat. Intarituri in forma de H, fasii de 10 cm latime din sticla de 10. Toata sticla cantuita.
Am pus comanda si m-am pus pe asteptat, ca nu-i chiar simplu sa ti se faca pe loc asa ceva...

Ca o mica observatie: greutate totala sticla, 237 kg la 12 mm.
Doar sticla de front (cea de 2700 x 60 mm) va avea 60 kg...

Trebuie sa fac antrenamente serioase inainte de a incepe lipirea...

Stau la casa si am vorbit si cu structuristul (de fapt e o "ea") si dupa aia si cu constructorul... in principiu e cam ok, zic ei. Eram ingrijorat din cauza faptului ca e o constructie facuta pe grinzi de beton iar podeaua camerei e "flotanta", sta intre grinzile de structura. Dar e armata, deci e ok, si n-are unde sa plece in jos ca pivnita nu am.

"Monstrul" e o continuare fireasca a teoriei noastre care zice ca niciodata la ciclide acvariul nu va fi suficient. A fost ala "mic" de 550 litri care si-a dovedit incapacitatea si acum, iata, e schimbat saracu'. La mine "boala" e pe Malawi de ceva vreme, de fapt despre restul - adica americani - nu prea stiu nimic iar la malawieni cu cat stiu mai mult cu atat mi se pare ca nu stiu nimic... Asa ca insisit pe astia ai mei pana m-oi lamuri putin...
koala wrote:
- acele intarituri (45 grade) din colturile spate-sus sunt mai mult pentru "somnul linistit", deoarece structura generala a scheletului are caracteristici bune: lungimea este mult mai mare decat inaltimea, deci eventualele forte care ti-ar solicita "diagonala" se disipa pe cei 2700 mm. Eu spun ca fierul ala "n-are moarte".
- banuiesc eu ca si acest bazin "va beneficia" de background (odata obisnuit cu asa ceva, cu greu revii la geamul gol ).

Filtrarea:

- pe ce solutie vrei sa mergi?
- sump / canistre / altceva?


Intr-adevar, suportul pare rigid si vizual dar mai ales a parut de neclintit in momentele pe care le-am trait carandu-l acasa . Adevarul e ca nu structura suportului ma ingrijoreaza pe mine ci ceea ce este sub el: placa de beton a camerei in care va sta. Pentru ca un calcul rapid imi da fiori: intreg ansamblul va trece cu mult peste 1,5 tone. Dar... mergem inainte, no stress...

N-as vrea sa prefatez dar ai intuit bine: va fi background, am totusi 800 mm adancime, ar fi pacat sa nu profit...

Pentru filtrare, solutia pe canistre la volumul asta de apa cred ca mi-ar creea ceva probleme, la bazinul vechi de 500 litri eram cam la limita cu un Fluval FX5 + un tetra 2400 + un Eheim Powerline intern.
Deci concluzia e: sump, clar.
 
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com