staticxx wrote:Mc de raspuns. Vad ca ai un acvariu f frumos. Ai putea sa îti împartasesti din experienta in loc sa dai cu bata in balta.
Eu întrebam ce parere aveti despre ce spunea tropica referitor la "nu punet nutrienti in apa primele 2-3 spt"
ai aplicatie, de ce intrebi?
eu nu fertilizez cu tropica - fertilizez cu altceva si respect instructiunile
de curiozitate, asa zice ada? ca la ada soil si ada power sand tre sa bagi si bile de la jbl
la asa titlu, ma asteptam sa vad un studiu mai aprofundat!
raspunsul meu este direct proportional cu dezamagirea survenita pe parcursul citirii topicului tau.
Lucian wrote:Am definitivat planul. Filtrul UGF va avea intrarile pe lateral. Pompele pentru UGF vor fi amplasate tot in sump (pentru a amortiza zgomotul si sa fie intr-o incinta inchisa cu scurgere in caz de ceva...)...
In plan nu sunt figurate scurgerile.
.
atentie ca nu cumva sa ai un flux mare in dreapta si 0 in stanga
arata cam la fel, nu fac decat sa tund una alta ca sa aduc tot la un nivel de maturitate echitabil
o sa fac o "poza de final" si apoi ... vedem ce-o mai fi: fac altul sau il mentin pe asta sub o alta forma. sunt tare curios cum ar arata mega jungla (netuns vreo 2 luni asa)
Gabi C wrote:Ai putea sa pui si o poza cu tot acvariu .
Si apropo daca nu ai si ceva carasi, gupi si scalari in bazin nu prea te as considera acvarist ..
nici tu!!???
nici eu nu ma prea consider! dar promit sa ma apuc serios de treaba!
cu volcanit rezultatele sunt intradevar la inaltimea asteptarilor - vis a vis de filtru de substrat.
daca ai nevoie de completare te-ai mai putea uita si la JBL ProScape Volcano Mineral, care cred ca e cam aceeasi treaba (n-am vazut cu ochii mei)
eu am avut cu dupla ground si, desi producatorul zice ca e foarte bun pentru bacterii - nu m-a convins, in schimb cel cu volcanit mi-a mers brici in 2 setupuri!
Deoarece nu am testat niciodata UGF (undergravel filtration = filtrare de substrat) voi testa la acest setup. Ma gandesc la doua retele de tevi si doua pompe (vezi schita atasata). Voi utiliza pompe AquaClear Powerhead care au posibilitatea de a modifica sensul de pompare. Mai multe detalii: https://usa.hagen.com/Aquatic/Pumps/Circulation/A565 In felul asta voi putea testa si sensul circulatiei apei in substrat si cand si cum se poate colmata un astfel de filtru, daca se mai acumuleaza mizerie in substrat, etc.
cred ca ai putea folosi o singura retea - tevi la 7 cm una de alta si cu pompe in fiecare capat - gaurile din tevi usor laterale pentru a evita colmatarea.
problema care apare la asemenea proiect este ca in capatul opus pompei presiunea se va pierde - indiferent de sens.
atentie ca performanta filtrului de substrat tine in mare masura de... substrat
desi cred ca le stii, in general avantajele ar fi:
-temperatura apei si a substratului egala (pe inaltime) si constanta
-ferilizarea din coloana ajunge si in substrat
-filtrare biologica in substrat... etc
cel putin pentru ultima e nevoie de un substrat poros, inert, exemplul cel mai bun fiind volcanitul (modelul vechi)
referitor la sens parerile sunt impartite - iar rezultatele similare
am intercat ambele sensuri si nu am simtit nici o diferenta.
citind postul tau ma simt putin jignit! defapt mai mult! si chiar de 2 ori
dar ca sa-ti raspund direct (si ai sa intelegi si de ce ma simt jignit)
nu ai sa gasesti asa un "expert" --- (expert intre ghilimele)! cel putin nu aici, nu pe forumul asta!
aici, pe forumul asta ai sa gasesti alt fel de "experti"
ai sa gasesti oameni care isi scot televizoarele din "vitrina" si le inlocuie cu... acvarii
ai sa gasesti oameni care tin "trusa de fotografiat" mereu in spatele acvariului... (adica in fata lui - pe pozitie de shooting)
ai sa gasesti oameni care schimba apa zilnic... sa le fie bine pestilor
ai sa gasesti oameni care dau bani grei pe "aparate" cu care sa faca o apa cat mai pura pentru pestii/plantele lor - le zice "aparate" de osmoza
iar "aparatele" alea pe care nu le gasesti tu - ca sa nu fie nevoie sa schimba apa (noi le zicem filtre) .. nici n-ai sa le gasesti!
in ce film ai vazut tu asa un acvariu? ala e film ... e un decor facut pentru o productie cinematografica, desfintat dupa ce s-a tras scena...
sau la vreo emisiune cu acvarii de prin america?
e posibil sa gasesti un smecher sa-ti ia niste bani, si nu putini... ca stii vorba aia: nu exista hot, pana nu exista si ........ pe care sa-l pacaleasca
si o sa te trezesti dupa vreo 2 luni cu o mare mocirla imputita
revin la "trusa de fotografiat"
cand eram pusti - prin ani '80, si jucam fotbal cu mingii de '35 (de lei), aveam un baietan pe scara care se lauda ca are "artex" (nu stiu daca mai spune cuiva ceva - e vorba de o minge de piele) ... pe care o tine in ...vitrina - nu exagerez! am vazut-o cu ochii mei - in vitrina!
trusa de fotografiat, my friend, va sta in permanenta in fata... subiectului - si nu se va vedea niciodata!
se va vedea rezultatul: FOTOGRAFIA
si iarta-ma ca nu-ti doresc succes in ... demersul tau!
ar fi o blasfemie
Lucian wrote:
Ca sa tragi o conluzie nu modifica decat un parametru, altfel nu ne dam seama ce influenteaza si cat de mult. Lasa sistemul reglat ca si acum (numar bule CO2, lumina) si modifica doar aditia de fertilizanti.
urmatoare serie va fi doar cu poza pe controller, la 3 min (graficul are intervale si mai mari), fara flash fara alte giumbuslucuri (filmulete, etc)
ca parametru modificat va fi doar ferilizarea din masa apei -adica dupa schimbul de apa. avand in vedere ca acum sunt la 8 zile de la ultimul schimb si cu fertilizare zilnica vimi all in red + vimi accelerator.
important ca statistica
acvariu - 65/45/40h 117l brut
substrat - shirakura red been sands (substrat cu proprietati de scadere a ph ului - dar care cred ca si-a pierdut proprietatile datorita varstei)
kh - 3
schimb de apa - apa de ploaie + apa de robinet (3 la 1)
lumina - 7 ore - din care 5 ore 2 x 24W si 2 ore 4 x 24W lampa diy cu reflectoare juwel hyflex ridicata la 30 cm deasupra apei
fertilizare - zilnica vimi all in red + vimi accelerator.
agitatie apa - minima + skimmer
ph controller setat la 6.7 cu hysterezis 0.1 (de la 6.65 la 6.75)
difuzor ceramic 2.5cm - 1bula/secunda
nu mai stiu ce alti parametri sa mai zic .... aaa... plante - 5 kile jumi
exact la asta ma refeream cand vorbeam de rezultatele absolut interesante
faptul ca
pe lumina 50% co2 ON e aproape de CO2 OFF (16-19) 60 min on - 55 off - consum normal
pe lumina 100% CO2 on e mai mare decat CO2 off (19-22:30) ON creste la 75 min - off ramane - diferenta e data de uptake-ul crescut
pe lumina 50% co2 OFF e mai mare decat ON (22:30 - 24:00) un regres al uptakeului -
pe lumina 0% OFF e de 2 ori mai mare decat - practic uptakul e spre 0
voi replica experimentul zilele viitoare, dupa un schimb de apa - pentru confirmare si pentru a vedea cum impacteaza scaderea concentratiei de fertilizanti din masa apei ...
aproape gata si filmuletul - am sa-l postez imediat ce-l urc pe iutub
tre sa i fac si un grafic ca fara un grafic ... care sa sintetizeze toata povestea, e doar o "poza lunga" cu acvariul
gata
e
l-am refacut la o alta calitate
Lucian: am editat link-ul sa vedem filmul aici
m-am trezit pe la 5 (astept recunostinta comunitatii ) - am schimbat iarasi acumulatorul si am constatat ca flashul a ramas fara acumulatori
noroc ca am de schimb!
totusi vreo 40 cadre au fost pe bezna totala - dar se vede controllerul ceea ce e cel mai important
am reincarcat acumulatorul la 8:00 sper sa tina pana cand ajung acasa .... desi ma indoiesc
pana acum, din observatiile sunt extrem de interesante!!!