[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: tropikana
Forum Index » Profile for tropikana » Messages posted by tropikana
Pana imi vine overflow-ul de la Tunze, am facut o improvizatie si am montat filtrul exter la locul lui, ca sa vad la ce nivel se stabilizeaza apa.
Intre timp am mai plantat si alte plante si acum e momentul pentru un nou update de evolutie:

image

Poate ca voua vi se pare dragut, dar mie nu prea imi place si nu imi dau seama de ce. Poate cineva sa ma lumineze de ce nu arata a acvariu? Adica a colt de natura? Ca aranjament al plantelor, ma refer...
Se poate inchide.
Daca omul a pus deja o planta, inseamna ca are apa in acvariu, nu?
Bine ai venit!
Am ezitat sa scriu la inceput, dar vad ca te grabesti. Citeste articolele Ghidul incepatorului si Ciclul azotului, mai citeste pe forum si apoi cumpara fertilizanti. Daca mai e cazul .
Pietrisul ala colorat il poti pune intr-un pahar sau ceva frumos si transparent si plantezi acolo cateva bete de bambus.
Am luat niste plante de la Alber, dar din pacate nu iti pot trimite saptamana asta plantele. Am niste gris prin acvariu si am inceput tratamentul. Am separat plantele si le-am pus la dezinfectat.
Sper sa reusesc sa le pun luni dimineata, ca nu vreau sa te umplu si pe tine cu boli. Adica nu pe tine, acvariul tau.
Si asta stiam Am pus o lampa de 15W Plant Grow de la Hobby parca, si a inceput sa creasca ca nebuna Eleocharisu meu. Si asta e doar inceputul.
Porcu wrote:
Nici asta nu-i secretu' . Ar trebui sa stii ce procent din lumina emisa de un tub e vizibila plantelor. Mai concret: pentru plante e mai luminos un tub care emite doar lumina rosie si albastra decit un tub care emite tot spectru'. Chiar daca pentru ochiu' nostru e invers.

Si voi stiti procentul ala?

@Val: Nu neg utilitatea unui asemenea aparat, dar cati acvaristi chiar au nevoie de asa ceva? Eu zic ca nu multi.
Si va rog nu mai imi aratati jucarii din astea, ca eu sunt mai rau ca femeile la cumparaturi. Diferenta este ca sunt muuuulm mai costisitor.
Acu sa va dau si un exemplu: Orice om normal isi face sau isi cumpara un overflow simplu si cat mai ieftin. Eu nu si nu: Tunze vreau, Tunze am comandat. Deja stiu si urmatoarea jucarie pe care o sa mi-o iau: drosele dimmabile. Vreau sa fac un acvariu automatizat.
Am vazut si pestii roboti, asa ca nu mai incercati sa faceti glume pe seama mea, ca nu tine. Dar mai astept un pic sa apara si versiunile care nu au nevoie de piscina ca sa inoate. O sa vad atunci ce fac. Partea buna cu pestisorii roboti e ca ii poti vopsi sa arate ca ce peste vrei tu...
Porcu wrote:Explicatia logica ar fi cam asa : chestia cu 1 W/litru e doar orientativa, e foarte aproximativa.

Stiam asta, secretul e sa alegi cantitatea de lumeni pe litru. Asta se face prin alegerea tuburilor, nu?

Porcu wrote:Diferenta intre 180 litri si 230 litri e destul de mica sa-ti bati capu' cu ea. Io zic ca ajung 4x39 W .
Cantitatea de lumina necesara depinde foarte mult de cantitatea de plante. Daca-s foarte dese vei avea nevoie de lumina multa pentru ca-si tin umbra reciproc.

Tin sa reamintesc ca eu am acvariu cu inaltimea de 500mm, coloana efectiva de apa de aproximativ 420mm. Plus inaltimea la care se pun lampile, se aduna. Sigur ajung 4 lampi?
Mai ales ca inca nu mi-am facut capacul si vreau sa il fac de la inceput cum trebuie, ca sa nu mai modific dupa aia.

@Val: Sunt eu pretentios, dar nici chiar asa. Si din cate am vazut, nu pare sa poti baga senzorii aia in apa (ca sa masori cantitatea si calitatea luminii la fundul acvariului). Nu am vrut sa spun fund.
O intrebare la care nu am aflat raspunsul pe forum:
Regula cu 1W/litru se aplica la volumul acvariului sau la volumul total de apa?
De ce intreb asta: acvariul meu are 208 litri brut, adica vreo 180 net. Dar atasat de acvariu mai am si un filtru extern cu capacitatea de vreo 50 de litri. Eu ce iau in considerare? 180 L net sau 180+50=230 L total?
Sau cu alte cuvinte imi iau o lampa 4x39W sau 6x39W?
Dar as vrea o explicatie logica (de, sunt inginer) nu de genul ca mai multa lumina e mai bine.
Din cate am citi eu pana acum despre tine, ai pietris destul de mare. Dupa cum spunea si ReBella in alt topic, poti lua pietris din Mures, il usuci, il cerni printr-o sita mai rara (4mm e ok) astfel incat sa pice tot ce e mai mic de 4mm. Ce ramane arunci. Apoi cerni ce ai obtinut printr-o sita mai fina (2mm de exemplu) ca sa pice ce e mai mic de 2 mm. Ce ramane are dimensiunea inrte 2 si 4 mm. Asta se spala bine, se opareste (nu e nevoie sa il fierbi, poti sa lasi apa clocotita peste nisip si sa amesteci din cand in cand cu un lemn) si apoi il poti pune in acvariu.
Mai citeste pe forum despre amenajari. Iar cu plantele te ajut si eu. O sa iti trimit cateva fire din plantele mai putin pretentioase pe care le am in acvariu. Nu or sa fie multe, dar pe masura ce se inmultesc, o sa iti imbunatatesti imaginea acvariului. Pentru inceput poti incerca sa pui plantele fara substrat fertil.
Merci Val, tocmai vroiam sa ii rog acelasi lucru.
Pentr ca pana acum nu s-a mai anuntat nimeni, valisneria este rezervata pentru CristiTudo.
@Alber: Lilaeopsis brasiliensis e planta cu necesitati medii spre mari de lumina. Sper sa ii mearga bine. Nu am gasit nimic de acvariul lui CristiTudo.
@CristiTudo: Deschide un post nou si prezinta-te ca sa te putem ajuta cu recomandari corecte. Valisneria merge aproape oriunde, de exemplu. Pe cand Lilaeopsis brasiliensis mai greu. Oricum, daca esti multumit de plantele de pana acum, pot incerca sa ti le trimit saptamana asta cu posta romana. Asta in conditiile in care vrei si plantele lui Alber si el chiar mi le da.
@ReBella: Merci de sfaturi, o sa tin cont de ele. Ma gandisem si eu la posta romana, dar pana in arad e cale lunga.
Da sa strangem plantele mai intai...
Daca chiar le vrei, eu iti pot pastra ceva vreme valisneria. Vorbeste cu Alber, stabileste ce plante vrei de la el si cand avem suficiente ca sa merite pretul transportului (eu donez doar plantele ) pun eu coletul la curier.
nickserr wrote:daca creste asa... e super :-)
un inlocuitor pentru ea (care sa arate cam la fel) si nici sa nu fie prea pretentios cam ce imi recomandati?

Exista specii de valisneria care nu cresc mari, cu frunze pe la 30cm. Dar ru inca nu am gasit pe piata, iar ca sa fac comanda de un singur pot...
Alte plante similare nu stiu (inca).
Eu am renuntat la ea pentru Microsorium Pteropus.
Ma interesez cat costa transportul, in cat timp ajunge si daca nu e foarte scump, vorbim. Poate pun cu Alber o data.
Eu le-am taiat pentru ca imi umbrea jumatate de acvariu. Si la acel moment am avut o frunza de 80 cm
Am sa incerc sa te ajut si eu:

- despre filtre nu stiu nimic (de mare ajutor sunt )
- lumini: clar T5. Si tie chiar iti incap in capac.
- substrat: la acvariul meu de 90x50x50 am folosit 7,5kg de JBL aquabasis plus ca sa obtin un strat uniform de 2 cm. Mai multe detalii poti gasi pe topicul meu. Sper sa iti fie de folos.
Cand aveam valisneria, frunzele taiate mai cresteau putin. Dar cresteau. In schimb ieseau alte frunze, noi. Si le tundeam si pe alea.
Donez 15 fire de Valisneria Americana. Ultimele. Singurele de fapt. Le-am scos din acvariu ca nu mai imi sunt de folos acum.
Una din frunze, inainte sa o scurtez cu foarfeca, avea cam 80cm. O planta nepretentioasa, cu crestere rapida si necesitati de lumina medii.

Forum Index » Profile for tropikana » Messages posted by tropikana
Go to: