| Message |
|
|
Dupa scoaterea pietrelor (ce s-au dovedit a fi calcaroase  ), replantarea gazonului si rearanjarea plantelor ,voi mai face modificari... zilele urmatoare voi da o fuga la parinti pentru a scoate un rand de vie  (evident dupa ce culeg strugurii si-i fac vin  ) pentru a pregati pomisorii.
Ma gandesc sa ramana plantele din mijloc (Staurogyne, Alternatera reineckii, Blyxa... posibil Lindernia rotundifolia variegated) si Marsilea + Moss-ul din pomi, pomi ce vor fi in lateralele acvariului.
Cu Lindernia am probleme, in sensul ca varfurile i se tot rup...
|
 |
|
|
maryusdv8 wrote:Acvariul "mare" (125 litri) are substrat JBL AquaBasis si Volcanit, pietrele nu sunt calcaroase (le-am si testat cu otet ca sa imi iasa din parere).
Am testat rocile cu Cilit anticalcar si s-a produs reactia... asa ca le-am scos din bazin. Acest lucru a coincis cu scoaterea gazonului si replantarea - sambata, mai exact. Am facut un schimb mai mare de apa (50 - 55%) datorita deranjului produs de scoaterea gazonului, iar KH-ul in acvariu era 6. Aceeasi valoare o are si acum. Se pare ca testul cu otet (pe care l-am repetat azi - zero reactie) este mai putin concludent decat cel facut cu un produs anticalcar.
|
 |
|
|
|
In aceasta seara a fost scoasa din acvariu... in palma sunt 2 poturi.
8 fire Didiplis diandra = 6 lei
Accept schimburi cu foarfeca curbata, teste apa (Fe, PO4, KH), difuzor ceramic CO2...
|
 |
|
|
|
Glicerina asta este ok?
|
 |
|
|
|
Bine-ai venit!
|
 |
|
|
|
Cu ceva intarziere, pun si poze... am asteptat sa fac ceva modificari... azi s-au intamplat (ca sa zic asa).
|
 |
|
|
Le-as replanta... da' n-a vazut foarfeca pana acum  . As putea indesi cu plante din acvariul mare, dar prefer sa il las sa creasca singur.
Ca fertilizare in coloana de apa, sta aproape la fel de bine ca cel mare (exceptie CO2-ul... exceptie deloc de neglijat) - toata gama Easy Life... iluminatul este mai puternic decat in celalalt (mi-a mai ramas ca varianta sa inlocuiesc midday-ul cu aquaflora)... foarte posibil sa nu fac mare branza fara CO2, insa este pus in dormitor si parca n-as dormi cu sunetul de fond produs de bioxidul de carbon.
Alte minusuri (raportat la celalalt acvariu):
- lipsa substrat fertil (am pus, totusi, 7 bile sparte de la JBL);
- calitatea substratului inert (Manado vs Volcanit);
- calitatea filtrarii (lipsa filtrarii biologice... filtru intern vs filtru extern).
Singura parte buna este ca pestii sunt ok  .
|
 |
|
|
Pun o foto facuta acum cateva minute... o diferenta "uriasa" fata de acum o luna si jumatate  ...
|
 |
|
|
|
Acvariul asta l-as numi: "locul in care nu se intampla nimic"... astazi am inlocuit Eleocharis-ul cu Marsilea (rarit in acvariul mare). Ramane de vazut daca noul gazon se va simti mai in "apele lui" in acest acvariu... in rest, schimbari foarte mici.
|
 |
|
|
|
Este ok... mananca foarte mult Fe... acum trei saptamani am adaugat 25 ml de Easy - Life Ferro iar inainte de a schimba apa, testul a iesit zero (pana sa plec in concediu, adaugam 10 ml saptamanal)... acum doua saptamani am adaugat 50 ml (cu teste de apa la 24 de ore dupa ce faceam aditia, aditie facuta in 3 zile diferite) si se mentinea la 0.2 ppm, in conditiile in care am tuns destul de mult (mai putin Marsilea, pe care acum o consider "vinovata" de disparitia Fe-ului, inmultindu-se mult)... saptamana asta am adaugat 20 ml Fe + marit doza de Profito (de la 10 la 25 ml/saptamana - in 2 transe), iar azi, inainte de schimbul de apa, testul de Fe a indicat 0.3 ppm.
Celelalte teste au iesit bine (...KH-ul meu de 10).
N-am avut timp sa ma apuc de schimbarile pe care vreau sa le fac... cand ajung la munte, sper sa gasesc niste pietre care sa-mi placa, pentru a le schimba pe cele actuale.
|
 |
|
|
|
Stefan, felicitari si multumiri pentru interviu!
|
 |
|
|
|
Imi place mai mult fotografia cu lumina rece.
|
 |
|
|
Baieti, multumesc  .
Azi am tuns... ceva de genul asta mi-ar placea sa arate acvariul (cu tunsori cat mai rare)... si m-am gandit sa schimb plantele de fundal cu unele de talie mai mica (de genul: Bacopa colorata, Ammania sp bonsai, Lindernia rotundifolia variegated , Nesaea sp. 'red', Rotala macrandra "mini", Staurogyne repens etc)... atat ca pentru aceasta schimbare am nevoie de alt sistem de iluminat (m-am gandit la o lampa T5: 2x39 W + 1 x 24 W - intre cele doua de 39 W), dat fiind ca toate aceste plante au nevoie de iluminat mediu - puternic, iar cu ce am acum, in zonele laterale ale acvariului lumina nu ajunge in cantitati prea generoase.
Sfaturile sunt binevenite  .
|
 |
|
|
Imi place cu arata... daca ai reusi sa maschezi "tevaraia", in special tubul alb, ar fi super  .
|
 |
|
|
|
.
|
 |
|
|
|
@ Skija: multumesc.
@ Stefan: multmesc pentru aprecieri si sfaturi. Intr-adevar, este Ludwigia in spatele Didiplisului.
Miercuri, dupa 11 zile in care am fost in concediu, am revenit acasa... in aceasta perioada aerul conditionat a fost setat, cu o priza programabila, sa functioneze in intervalul 13:00 - 21:00, setare facuta la temperatura de 24 grade (acvariul este in hol iar aerul conditionat in living. Este o diferenta de temp. de 1 grad intre cele doua incaperi, iar apa din acvariu este cu aprox. un grad mai mare decat cea din hol, datorita aditiei de caldura data de neoane / drosere).
Nu stiu ce temperaturi au fost in Bucuresti... probabil ca nu prea mari... consumul total de e.e., inregistrat cu o priza cu contor de e.e., a fost de 10.7 kWh (aparatul de a.c. este de 10 000 BTU).
In a sasea zi de concediu a trecut pe la mine un prieten si a facut aditie de Profito si Fosfo, iar in urmatoarea zi Ferro si Potassium (plus hranire pesti).
La intoarcere totul era ok, cu exceptia catorva puncte de GSA pe sticla acvariului.
Ieri am schimbat apa (dupa 15 zile) si am tuns un pic plantele.
Parametrii apei, masurati azi:
NO3 = 12
KH = 8
Fe = 0.1
PO4 = 1.2
|
 |
|
|
|
Multumesc, Dragos.
Dupa "reconfigurare traseu".
|
 |
|
|
Multumesc pentru clarificari  ... am inteles de prima oara. Cred ca problema este la mine... nu m-am exprimat bine.
|
 |
|
|
|
Ceea ce vroiam sa spun, era ca trebuie avut grija cum concepem sistemul de filtrare / purificare, intrucat o duritate totala mai mica de 5 grade germane poate avea efecte neplacute asupra celui ce-o bea.
Filtrele de la mine de la serviciu au si cartus pentru osmoza inversa... intregul proces nerealizandu-se corect, dat fiind c-a rezultat o apa cu duritatea totala de 0.1 grade germane.
|
 |
|
|
|
Asa cum spunea Lucian, apa de osmoza NU este buna pentru consumul uman... filtrele de purificare a apei pot da o apa cu duritate f mica, daca sunt concepute prost. Din ce stiu, duritatea mai mica de 5 grade germane poate duce la probleme ale sistemului cardiovascular. Legislatia de la noi prevede ca duritatea totala a apei potabile sa fie mai mare sau egala cu 5 grade germane.
Un aparat de "purificare" a apei a fost montat in cladirea unde lucrez (plus alte doua in alte locatii)... am facut teste (la laboratorul Apa Nova - 250 lei / test) si duritatea a fost 0.1 grade germane... nu stiu ce firma producatoare era, insa punctau foarte bine la impresia artistica... era o mare cutie ce te facea sa crezi ca va iesi din ea cea mai pura apa de pe pamant... asta se intampla acum 9-10 luni... fiind aparate de proba... intre timp s-a luat decizia de a se monta aparate de purificare (nu stiu daca de la acelasi comerciant... sunt de dimensiuni mai mici astea) in locatiile cu mai multi angajati - "optimizare de costuri"... n-a contat testul facut (am facut in toate cele 3 locatii in care s-au montat).
Urmeaza sa facem teste si pentru acestea... indiferent de rezultat, filtrele vor ramane in functiune...
|
 |
|
|