[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: lucianvlad
Forum Index » Profile for lucianvlad » Messages posted by lucianvlad
Message
Militar fiind am telefonul deschis 24/7 la care si raspund. As prefera totusi ca dupa ora 22:00 sa fiu contactat PM sau SMS si doar in caz de urgenta direct pe telefon.

Cat despre decalog, nu il pot renega asa ca ma conformez

Dane, multumesc mult!

Dupa ce ii trimit melcii lui Dan ar mai ramane vreo 2-3 buc disponibile.

De asemenea mai sunt disponibile si cateva Milka si Hydnophora rigida. Sper ca in curand si ceva acropore.
NU scrie nimic pe sticluta despre tinutul la frigider. Cel putin nu pe mea. Din cautari pe forumuri am aflat ca trebuie tinut la rece. Din cate am inteles daca nu miroase continutul este inca in regula sa-l folosesti.
De cateva zile observ niste imputitati albe in sticla de ZEObak ca si cum ceva se precipita. O tin la frigider tot timpul. E adevarat ca in prima saptamana am tinut-o in camera in care este bazinul insa temperatura nu creste mai sus de 20 grade pt ca tin permanent o fereastra deschisa pe oscilo altfel as avea probleme cu condensul.

Este normal? S-a mai intalnit cineva cu problema asta?
Cristi gand la gand cu bucurie insa am deja blue+ ul si il voi folosi daca tot e acolo. Cand voi schimba tuburile peste 10 luni atunci asa voi face.
LED-urile de 10W sunt de fapt chip-uri matriceale cu 9 pastile a 1W. LED-urile de 3W au o sg pastila in general. Am la acvariul cu atumi un proiector cu un altfel de LED si este destul de puternic daca ridic capacul si vreau sa il privesc direct dar in apa nu patrunde asa de puternic. Este pus chiar deasupra unei buturugi si se vede clar ca desi cresc algele sub el nu e cine stie ce. Poate te gandesti ca le voi pune lupe si atunci e alta poveste insa nu o voi face, le voi lasa sa imprastie lumina in voie si avand un unghi de raspandire de 120 de grade chiar nu cred ca sunt atat de periculoase.

In mom de fata am proiectoare cu MH si coralii sunt destul de obisnuiti cu lumina puternica. Insa in mom in care voi face noul sistem de iluminat il voi monta undeva la 20-25 cm deasupra apei si il voi cobori saptamanal cu 1-2 cm. Cred ca va fi OK.
Ma gandesc de ceva vreme la solutia asta de iluminare si m-am gandit sa va cer parerea legat de alegerea tuburilor si a led-urilor.

Pe mine tuburile T5 ATI m-au convins, sunt nenumarate exemple care arata bazine pline de sps cu crestere foarte buna. Problema lor este ca sunt scumpe si trebuiesc inlocuite des, la 10-12 luni. La bazinul pe care il am si care are o latime de 80 cm ar fi necesat un minim de 8 tuburi, ideal 10. Consumul ar fi pe masura, 800W/h pt 10 tuburi.

Ca si solutie alternativa as putea merge pe un combo T5 - LED-uri matriceale de 10W. Adica ceva de genul asta:

image

In momentul de fata detin 2 tuburi T5, un blue + si un true actinic si cateva proiectoare cu led de 10W si 6000K. Pe drum sunt LED-urie de schimb royal blue.
Din ce am citit lumina alba a led-urilor este mult mai ingusta ca si spectru decat cea a tuburilor T5.
Am observat ca partea de spectru albastru a T5-urilor ATI este foarte asemanatoare la toate modelele, spike-ul de la 450nm fiind prezent chiar si la true actinic care este specializat mai mult pe pareta de UV pt fluorescenta.
Acestea fiind spuse, as mai achizitiona 2 tuburi coral+ (aquablue special mi se pare sub orice critica dpdv al culorilor si din ce am citit favorizeaza cresterea algelor) si as face un suport pe care as monta tuburile si proiectoarele ca in imaginea de mai sus.

As merge pe led-urie de 10w pentru ca proiectoarele pe care le am sunt deja echipate cu sursa si radiator iar bazinul pe care il am are o coloana de apa mica si nu voi avea probleme dpdv al puterii de penetrare a luminii prin apa. Eventual pot pune o rezistenta de 3 ohmi pt a nu merge cu chip-ul la maxim.

Desi investitia initiala este mai mare decat daca as face o lampa full T5 eu sper ca in timp sa economisesc schimband doar 4 tuburi pe an in loc de 8 sau 10 si din consumul lunar de energie.

Ce parere aveti?
Avand in vedere ca folosesc carbon activ KZ voi proceda intocmai.

Merci mult Cristi!
M-am gandit serios sa copiez un reflector de marca insa lampa mea va fi una particularizata. Distantele dintre tuburi vor fi ceva mai mari si de aceea as vrea un reflector tip parabola si nu trapezoidal astfel incat lumina sa se amestece corect. Poate chiar voi adauga si cateva led-uri de 10w printre tuburi. Oricum ideea cu tabla nu e rea. M-am gandit inclusiv sa folosesc jgheab pt acoperisuri pt ca este deja taiat.

Studiez ..
Incerc sa-mi bricolez niste reflectoare pt tuburi T5. Ma gandesc la teava de PVC taiata pe jumatate in lungime in interiorul careia sa lipesc folie reflectorizanta. Caut o solutie cat mai buna de a taia PVC-ul. Aveti vreo idee?
Salut Cristi, Seby,

Deaia am pus 300 ml de carbune activ si nu 600. Voi reveni cu o foto in curand.
Piatra vie a fost scoasa alaltaieri si am aspirat detritusul care se stransese.

Am pornit reactorul cu zeoliti acum 4 zile si deja vad polipi extinsi mai bine. Dozez 6 picaturi ZEObak si 2x0,5ml ZEOstart zilnic. In reactor, deasupra zeolitilor am pus intr-un ciorap si 300 ml carbune activ ZEOvit.
Salut,

Piatra a fost vanduta, raman disponibili melci Osilinus turbinatus.
Multumesc de explicatii, m-am linistit. Atata timp cat nu trebuie sa gandesc chimia la nivel de formule si reactii chimice este ok. Faptul ca m-am apucat sa-mi fac substantele acasa (e un fel de a spune ca mi le fac, de fapt doar le dizolv in apa) presupune probabil ca ar trebui sa urmaresc putin mai in detaliu fenomenele astea.
Beni multumim mult de explicatii. Nu mi-a placut niciodata chimia in mod special asa ca...

Tulbureala care apare este cu aspect laptos. Adica este ca si cum as turna in apa lapte. Dispare aproape instantaneu si asta e ciudat. Nu am vazut sa se precipite ceva in sump pana acum. Am CO2 scrubber pe skimmer. Intradevar folosesc cloruri de Ca si Mg. Testez zilnic de cand am inceput sa adaug carbonat de calciu si nu am valori scazute la niciuna dintre ele, ba chiar imi par putin crescute.

Deci... e de bine?
Daca am Pb cred ca e de rau. Dar cel mai probabil este vorba despre saruri de Ca. Valoarea calciului in mom de fata este undeva la 440. Sa intzeleg ca se precipita sub forma carbonatului de Ca in momentul dozarii? Si daca da mai ramane acest carbonat de calciu disponibil in masa apei pt corali si celelalte vietuitoare?
Mda.. am citit asta dar tot nu inteleg nimic.
Exista acvaristi marini care folosesc reteta asta dar nu am intalnit pana acum nici o relatare a vreunei reactii asemanatoare. Poate este normala, nu stiu, asta incerc sa aflu.
Teddy multumim, e clar ca nu ma pricep al chimie...

As vrea totusi sa stiu daca reatia pe care solutia preparata o are cu apa din acvariu este una normala.
Poate e un chimis pe forumul asta care ne poate explica in ce se transforma bicarbonatul dupa coacere. Sigur nu in carbonat de sodiu ca asta e soda caustica.
Folosesc de ceva vreme o solutie pt mentinerea KH-ului facuta prin diluarea a 680g bicarbonat de sodiu alimentar in 10Litri apa de osmoza.

Pana acum am folosit bicarbonatul ca atare si a fost ok. Citind despre faptul ca aceasta solutie influenteaza pH-ul in momentul dozarii in acvariu si ca bicarbonatul ar trebui copt la cuptor inainte de prepararea solutiei (pentru a deveni carbonat) am cantarit aceeasi cantitate si am bagat-o la cuptor timp de o ora la 200 grade. Am preparat mai apoi solutia si am inceput s dozez in seara asta. Partea ciudata este ca acum noua solutie devine alb laptoasa in momentul in care ia contact cu apa din sump insa se disperseaza in mai putin de 5 secunde. Nu am observat sa se precipite ceva in apa in momentul dozarii.

Singura diferenta dintre cele 2 retete este aceasta coacere la cuptor. In rest am folosit aceeasi cantitate de bicarbonat, aceeasi cantitate de apa si chiar acelasi productor de bicarbonat.

Mai foloseste cineva bicarbonat copt? Se comporta la fel?

Ce alte retete pt kh buffer folositi?
Zeoliti momentan nu am decat o jumatate de litru de la cineva care ii foloseste cu succes in metoda zeovit si care cumpara cu sacul. Daca merg bien imi iau si eu un sac, daca nu trec pe zeolit de Zeovit.

In prima faza scot marea majoritate a pietrei vii, imi mai ramane un sac cu bucati de 5-7 cm diam si inca un sac cu 8 litri siporax si 2 litri matrix.

GFO-ul l-am scos intrucat cei de la ZEOvit recomanda asta pt a nu sunta relatia PO4-NO3 de care au nevoie bacteriile.

Inainte sa dau drumul la reactor am turnat o fiola biodigest si una bioptim peste zeoliti si l-am lasat 5 min.

 
Forum Index » Profile for lucianvlad » Messages posted by lucianvlad
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com