ok deci ridic temperatura treptat la 30 grade si fac tratamentul cu sera costapur in acvariul mare 5 zile la rand 6ml/80l si a 6 schimb 40% din apa.
Sau sa ridic temperatura la 30 grade si sa conntinui administrarea de albastru de metil ,2 picaturi in fiecare zi ?
As vrea totusi sa fac tratamentul in acvariul mare pt ca e cam greu "de manevrat " pleco ~ 17cm si saracu e cam stresat dupa ultima "manevra" pe care am facut-o cand l-am mutat in acest acvariu. (e cam sperios cand vede pe cineva, inainte nu era, si au trecut 2 luni de "manevra" deci ar fi trebuit sa se obisnuiasca pana acum cu noua lui casa :-) )
Ichthyophthirius multifiliis (Fouquet, 1876) (Cryptocaryon irritans (Brown, 1951) - in apele sarate)
"Gris", "Ich" sau "Boala punctelor albe" este o infestare parazitara externa provocata de un protozoar, si este extrem de periculoasa atit pentru pestii dulcicoli cit si marini ("gris marin"). In acvariile in care temperatura curenta este mai mica de 20°C se pot inregistra pierderi masive atit in rindul pestilor adulti cit si a puietului, indiferent de specie.
Agentul cauzator care provoaca imbolnavirea pestilor dulcicoli este protozoarul ciliat Ichthyophthirius multifiliis. Acest protozoar are o marime de 0.1-1mm, este sferic si acoperit cu cili raspinditi uniform pe tot corpul. El se caracterizeaza printr-un macronucleu in forma de potcoava (caracter pentru recunoastere) care inconjoara toti micronucleii.
Pestii marini sunt infestati cu specia Cryptocaryon irritans care seamana destul de bine cu Ichthyophthirius multifiliis. Forma acestuia este globuloasa sau piriforma si la exterior sunt prevazuti cu cili dispusi in siruri regulate. Este mai mic decit Ichtylophthirius multifiliis, atingind 0.027-0.048 x 0.35-0.45mm. Ca si confratele sau dulcicol, Cryptocaryon irritans se caracterizeaza prin macronucleul in forma de U (caracter pentru recunoastere).
Punctele albe care se observa pe pesti sunt parazitii adultii (trofozoizi), care sunt in stadiul de hranire si sunt fixati de piele sau pe branhii. Leziuni majore se produc prin intrarea sau iesirea parazitului in sau din interiorul organismului pestelui. Parazitul se raspindeste cu rapiditate in acvariu. De aceea, nu este recomandabil sa hranim pestii de acvariu cu pesti proveniti din lacuri sau balti, sau sa-i tinem pe acestia din urma ca pesti de acvariu. Majoritatea pestilor sunt predispusi infestarii cu Ichtylophthirius multifiliis.
Ciclul de viata:
Parazitii maturi formeaza pustule pe pielea gazdelor. Cind - dupa cca. 15 zile - o pustula se sparge, parazitii ajunsi la dimensiunea adulta de 1mm sunt eliberati, se raspindesc in apa si se fixeaza pe diverse elemente din mediul acvatic. Cilii parazitului formeaza un chist cu un invelis gros, care incepe sa se divida, producind sute, chiar mii de noi celule. Astfel, prin diviziuni repetate, se formeaza dintr-un singur chist aprox. 2000 de noi ciliati piriformi de 0.07mm marime pentru Ichthyophthirius multifiliis si peste 200 de ciliati ovalari de 0.035-0.036mm pentru Cryptocaryon irritans. S-a constatat ca la temperaturi mai mari de 27°C multiplicarea nu se mai produce (in cazul Ichthyophthirius multifiliis). Descendentii parasesc chistul, devin liberi in apa si incep cautarea unei noi gazde. Acestia au forma unei lacrimi in al carei virf ascutit se gaseste aparatul de fixare. Fara gazda, pot supravietui maxim 90 de ore. Odata ce gasesc o noua gazda, patrund sub solzi si prin epiderma pestelui, unde se maturizeaza.
Patologie:
Parazitul afecteaza pestele in doua feluri:
1. Lezeaza invelisul epidermei, marind producerea de mucus
2. Intervine in schimburile de gaze, afectind filamentele branhiilor (acolo unde oxigenul intra in singe)
In functie de temperatura apei, ciclul de viata este de 7-14 zile. Patologia cauzata de acest parazit include hiperplazia epiteliala si necrozele. Pestele este afectat de faptul ca parazitul intra si iese din el.
Diagnosticul se face pe baza observarii a numeroase puncte albe pe suprafata pestelui. Prezenta parazitilor poate fi observata la microscop, prin examenul histologic al tegumentului si tesutului branhiilor. Protozoarul ciliat. caracterizat printr-un macronucleu in forma de C, poate fi observat cu ajutorul unei lupe (5x). Parazitul poate fi, de asemenea, vazut in timpul evolutiei sale histologice pe piele si pe branhii.
Tratamentul se face folosind in special preparate pe baza de formalina sau sulfat de cupru. Precizari in legatura cu folosirea acestui tip de tratament le gasiti in acest foarte interesant articol. Alte tratamente recomanda bai de lunga durata cu verde de malachit, in concentratie de 0.15mgr/litru. Este important de stiut ca tratamentul se va face de 3-4 ori, la interval de 3 zile, pentru ca este valabil doar pentru descendentii care parasesc pestele si inoata liber. Pentru sustinerea tratamentului se va creste treptat temperatura apei cu 2-3°C Trebuie sa va asigurati ca pestii din acvariu suporta cresterea respectiva de temperatura. Se pot utiliza si medicamentele specifice care se gasesc in magazinele de specialitate, respectind indicatiile din prospectele respective. Pentru majoritatea speciilor s-a constatat ca tratamentul cu sare si crestere de temperatura da rezultate bune. Un tratament de acest gen consta in marirea progresiva a concentratiei de sare in apa pina la max. 5 gr/l, concomitent cu o crestere graduala a temperaturii pina la 30°C.
Ciliatii tineri de Ichthyophthirius multifiliis se pot distruge prin adaugare de sare neiodata in acvariu, in concentratie de 1.5-2% timp de 24 de ore. In cazul lui Cryptocaryon irritans se recomanda ca pestii sa fie indepartati din acvariul in care a aparut boala, iar acesta sa ramina nepopulat 7-10 zile.
Semne ale infestarii:
Pestii se freaca de obiecte si inoata cu aripioarele strinse.
Este in deajuns sa cresc doar temperatura, fara tratament ?
Care din cele doua este mai eficient si mai ieftin ? sera costapur sau verde de malachin.
Acvariu are 96 litri si in el am asa :
8 neoni dintre care 3 negri.
1 pleco ~17cm
2 sanitarii ~ 10cm
1 melc
Lumina 10 ore zii.
Filtru intern 500l/H non stop. (filtrare carbuni activii)
pompa aer functioneaza cu pauza 08-23:30, 02-02:15, 03-04, 06-06:15 si din nou de la 8 la 23:30.
Schimb de apa 1 la 2 saptamani , 15%.
La fiecare schimb de apa pun 2 pcaturi de albastru de metil, si mai pun la 3-4zile tot doua picaturi.
DE cateva zile pesti au niste puncte mici albe pe ei (atat neoni cat si sanitarii, am vazut ca si la pleco incepe sa apara) neoni au doar pe inotatoare(neoni se "scarpina" unu de altu sau de plante) ,sanitari au si pe corp.
Cei 5 neoni au pofta de mancare si sunt vioii.
Neoni negri (3) nu prea au pofa de mancare si inoata molatic.
Sanitari par ok.
Despre pleco nu stiu ce sa spun, geamul din spate si lateralele acvariului sunt curatate de alge dar geamul din fata nu chiar sa vad algele pe el.
Intrebarea mea este ce boala au , si ce tratament trebuie aplicat ?
razvan wrote:am oferit doar o eventuala solutie tehnica. de utilitatea ei sunt sceptic, atita timp cit stramosescul incalzitor termostatat isi face treaba, iar fundul acvariului e izolat cu ceva scartaitoare.
am "lansat ideea" deoarece am vazut intr-un pet shop o asemenea minune tehnica, de firma, fara nici cea mai mica tentativa de controler, direct la priza, si mai ales, intr-un "acvariu" cu iguane, care mai si muscasera din el ..
ca alternativa la alternativa mea, as mai putea aminti de paturile electrice de la vecinii nostri de peste prut, au si termostat ;)
Mecri pt raspuns Asta e daca nu mi-a placut scoala Multi au citit topicul dar nici un raspuns inca odata
Si da pleco e hranit chiar bine , tubi 1 pe saptamana.
Are cam ~ 17cm si e singurul "monstru" din acvariu.(100L)
Si da chiar tubi erau la radacina, chiar eu le-am scos sub jet puternic de apa.
Au fugit in substrat (vinovat tot pleco) si s-au "adapostit" la radacina.
1) Pleco manaca frunzele de Echinodorus .
2) Niste tubiflex au scapat in substrat si si-au facut "cuib" in radacina Echinodorus-ului.
Am scos Echinodorus din acvariu si am taiat frunzele mancate de pleco,si am umblat si la radacina , am curatat 90% din tubi care isi facuse cuib la radacina.
Am facut bine ca am umblat la radacina ?
Tubi sunt daunatori la radacina ?
pe ea scrie tera dar , nu cedeaza recipientul de la gazele si presiunea acumulata ? Nu e ca o sticla umputa cu apa si carbit ? Metoda cu stica cred ca e mai putin periculoasa decat asta gen spray .
Dalles multumesc pentru raspuns.
M-ai am doua intrebari :
1. De unde pot sa cumpara "clopotul" din foto 3.
2. Sticla poate sa stea pe jos,gazul are destula putere sa urce ?
Inca o data multumesc pentru raspuns.
danarion wrote:Mare grija la oprirea si apoi repornirea instalatiei de co2.E de preferat sa o lasi sa functioneze continuu ,in caz contrar o sa ai fluctuatii mari si bruste de pH si s-ar putea sa-ti omori pestii
Ai dreptate, dar nu ai spus tot ce trebuia.
Unu: daca ai KH mic (sub 5 dH), mare grija (vezi ce zice danarion). Daca il ai mai mare, atunci nu trebuie sa te sperii.
Doi: daca il lasi si noaptea pornit, poti sa bagi asa de mult co2, ca spre dimineata se sufoca pestii (nu uita, noaptea si plantele consuma o2 si fac co2, nu doar pestii).
Se poate cu automatizare, bineinteles (chiar este mai buna, pentru ca te poate salva uneori), insa fii pregatit sa scoti din buzunar. Eu asa am pentru ca sunt incepator, insa se poate trai si fara automatizare. Cei priceputi nu au nevoie de ea, pentru ca stiu sa dozeze f. bine imbogatirea cu co2.
Eu iti urez bafta, si daca poti, cumpara si automat, ca nu o sa iti para rau!
asta era si ideea sa il opresc noaptea.
Deasta vreu o automatizare ceva.
Si la cealalta intrebare nu a raspuns nimeni.
Cum pot introduce co2 in acvariu fara a folosi filtru ?
Pentru ca eu am montat la filtru un pexal de 50cm cu gaurii, si pompa nu mai face vacum (nu mai trage aer) ,pompa la este conectat prin intermediul unui cot de plastic la un pexal de 16(si inca un cot facut din pexal) si are destule gauri(peste 100) cu diametru de 3,8.
dexter wrote:Cum pot sa introduc Co2(vreau sa incerc metoda sticlei) in acvariu(96 litri) fara a folosi un filtru intern ?
Se poate introduce co2 doar un interval de timp(6-8 ore) dupa care oprirea lui ,cumva automat (o automatizare ceva).
Eu folosesc oxigenarea (aerarea) apei vibrator si doua pietre, nu filtru (am si filtru dar nu trage aer, am conectat la filtru un pexal de 50cm cu gaurele)
Bobu wrote:Adica cum. Se pot pune "constructii" din gips in acvariu?
Eu ma tot strofoc din ce sa fac o pestera pentru Nigrofasciatum.
Ma gandeam la cioburi de givece din lut, lipite cu silicon si imbracate in nisip si pietris.
pai eu zic ca e simpu,te duci la un magazin cu sanitare si cauti niste coturi sau "t" de plastic, care se folosesc la instalatie. Alegi diametru dorit si gata.
Ca sa tina siliconul faci niste zgarieturi cu ce ai perie sarma,hartie abraziva , etc ,pe toata suprafata. Alplici silicon peste care vin pietricelele si nisipul.
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
The problematic instruction:
----------
==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm]
----------
Java backtrace for programmers:
----------
freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428)
at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199)
at freemarker.template.Template.process(Template.java:259)
at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262)
at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366)
at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Messages posted by dexter
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor