Message |
|
lukitza wrote:Subscriu si eu la neoanele JBL Solar Marin Day sugerate de Dan. Am folosit, am fost foarte multumit de culorile pestilor.
Dar acum folosesc leduri
Referitor la leduri in afara de consumul foarte mic si a faptului ca nu se infierbanta ca tuburile de neon ce avantaje as avea? Poti sa te joci cu culorile mai bine combinand fel si fel de culori, dimensiunile reduse ale spoturilor led sau benzilor led, permitandu-ti acest lucru? Am comandat deja 2 tuburi JBL Solar Marin Day, abia astept sa vad cum sunt, dar daca e loc de mai bine sunt dispus la modificari.
|
 |
|
lukitza wrote:
Chris999 wrote:
lukitza wrote:De obicei se ia fundul acvariului si se aplica regula treimilor nu geamul din fata cum ai facut tu.
Sigur ca e cam greu la o latime de 40cm.
Pe de alta parte, ca sa folosesti cu succes regula treimilor, trebuie sa mai scoti din bolovani.
Acel "sweetspot" trebuie sa iasa in evidenta. La tine nu iese din cauza aglomeratiei.
Eu inteleg regula treimilor privind din fata. Nu inteleg cum sa iau ca referinta fundul acvariului si sa aplic regula treimilor. Referitor la "sweetspot"(punctul de atractie) eu zic ca in cazul primei poze puse pe prima pagina este bolovanul cel mare din stanga care capteaza atentia prin marime si inaltime ducand privirea undea la limita de 2/3 din inaltimea acvariului. Cel de-al doilea sweetspot(punct de atractie) secundar totodata ar fi mini pestera din dreapta care atrage privirea prin faptul ca e singura pestera de acolo  . Cel putin eu asa am gandit-o. Nu puteam sa atrag atentie cu cel de al doilea punct de atractie prin inaltime si atunci am facut-o incercand sa construiesc ceva diferit. Adevarul este ca am folosit bolovani mari pentru un acvariu cam mic (240 litri).
Scuze, dar ce inseamna +1? Ca poza cu nr. 1 cea mai buna?
Daca te uiti la cei care fac aquascaping serios o sa vezi ca am dreptate, o dimensiune e lungimea acvariului iar cea de-a doua e latimea, profunzimea lui.
Daca acvariul tau era mai lat atunci un sweetspot era pe treimea din fata si celalalt pe treimea din spate. Efectul e mult mai spectaculos decat cu cele 2 aliniate si diferentiate pe inaltime.
Asta e teoria, practica e exact cum zice Koala, fa-l sa-ti placa tie. La fel am plecat si eu cu acvariul meu, cu masuratori, regula treimilor etc. Pana la urma am renuntat si l-am umplut de bolovani pana mi-a placut ce a iesit.
Da, asa e, regula punctelor de atractie trebuie sa tina cont si de latime. Si totusi, daca vrei sa respecti toate regulile(care includ pozitionarea pe inaltime, latime si lungime) nu o sa iti iasa cum iti place. Si atunci vei ignora unele dintre reguli. Eu zic ca din cauza ca e acvariul prea mic pentru un hardscape cu bolovani mari asa este in cazul meu. La un acvariu de la 500l in sus, se pot respecta toate regulile. Sub, faci compromisuri. Important e sa fie cat mai mici si sa te deranjeze cat mai putin. Oricum, e contagioasa acvaristica asta, in sensul frumos. Stai sa vezi cand aleg mbunele cum va fi...
|
 |
|
Ok, sper sa nu imi scrie viitoarele ciclide vreo reclamatie cu boturile pe geamul din fata privind incalcarea drepturilor mbunelor la treimea perfecta. Am inteles acum ce inseamna +1. Multumesc, Koala.
Referitor la iluminare. Lumina pe care o am in prezent(cele 2 Juwel High Lite Day) nu prea imi place, imi pare prea clasica, e alba si atat...
E ok urmatoarea combinatie? un tub Juwel High-Lite Day 54 Watt, 1047 mm si un tub JBL Solar Marin Day T5 54W / 1047mm. Am inteles ca acesta din urma(JBL Solar Marin Day) ajuta la alge verzi mai mult. Plus ca este mai albastru si cred ca va arata si mai bine lumina.
Mentionez ca sunt in perioada de ciclare de aprox 3 saptamani si vreau sa profit de fiecare zi sa imi cresc sansele sa imi apara alge verzi pe bolovani. Si inca o intrebare :algele verzi se transforma cu timpul in alge verde inchis sau chiar negre?
|
 |
|
lukitza wrote:De obicei se ia fundul acvariului si se aplica regula treimilor nu geamul din fata cum ai facut tu.
Sigur ca e cam greu la o latime de 40cm.
Pe de alta parte, ca sa folosesti cu succes regula treimilor, trebuie sa mai scoti din bolovani.
Acel "sweetspot" trebuie sa iasa in evidenta. La tine nu iese din cauza aglomeratiei.
Eu inteleg regula treimilor privind din fata. Nu inteleg cum sa iau ca referinta fundul acvariului si sa aplic regula treimilor. Referitor la "sweetspot"(punctul de atractie) eu zic ca in cazul primei poze puse pe prima pagina este bolovanul cel mare din stanga care capteaza atentia prin marime si inaltime ducand privirea undea la limita de 2/3 din inaltimea acvariului. Cel de-al doilea sweetspot(punct de atractie) secundar totodata ar fi mini pestera din dreapta care atrage privirea prin faptul ca e singura pestera de acolo  . Cel putin eu asa am gandit-o. Nu puteam sa atrag atentie cu cel de al doilea punct de atractie prin inaltime si atunci am facut-o incercand sa construiesc ceva diferit. Adevarul este ca am folosit bolovani mari pentru un acvariu cam mic (240 litri).
Scuze, dar ce inseamna +1? Ca poza cu nr. 1 cea mai buna?
|
 |
|
lukitza wrote:Ventuzele alea sunt pentru regula treimilor?
Da, asa este. Sunt de ajutor, chiar functioneaza.
Am vrut sa ridic pietrele din dreapta sa fie mai sus ca si bolovanul cel mare din stanga si imi trebuia ceva de orientare. Ideea e ca la 40 cm latime nu prea am reusit sa pun bolovani unii peste altii ca sa ii ridic la peste 40 cm inaltime. Si de aceea am gasit solutia sa pun pietrele lungi in picioare. Numai ca nu arata prea natural sa stea asa, parca prea e facut de mana omului.
|
 |
|
La o prima vedere mi-au placut si aceste 3 variante dar dupa ce le-am mai privit mi s-a parut prea artificial felul in care stau in picioare pietrele lungi. Si iarasi am mai schimbat ideea.
|
 |
|
Varianta aceasta e mai aerisita, dar nu are impactul vizual al primei poze din pagina. Consider ca dupa ce faci cateva zeci de combinatii de hardscape nu mai esti multumit pe deplin de nici una.
|
 |
|
La un moment dat arata asa. Era mai aeresit, dar totusi nu atragea atentia, era prea simplist, nu avea aglomerarea de pietre specifica biotopului ciclidelor. Ma gandesc daca ar fi sa scot ceva care pietre sa fie ca sa nu schimb iarasi aranjamentul.
|
 |
|
Sunt pietre asemanatoare biotopului natural ale ciclidelor africane mbuna, acvariu Juwel Rio 240, 240l, lungime 120cm, latime 41cm, inaltime 55cm, nisip de spartura coral granulatie 0.5-1mm, filtrare Eheim 2080 cu aprox 11 litri de material filtrant biologic: Matrix, Eheim Substrat Pro, Ada Bio Rio + filtru intern Juwel plin cu bureti si perlon pt filtrare mecanica.
Dupa nenumarate(cateva zeci) variante de aranjamente de pietroaie desfasurate in decurs de 1 luna in afara acvariului pe o placa de polistiren dar si inauntrul acestuia in perioada de ciclare cred ca voi ramane cu aceasta varianta de asezare a pietrelor. Ce spuneti? Pareri, sugestii, etc...
|
 |
|
Atasat este poza cu fundul de la masa pe care urmeaza sa adaug blatul... fara bucati de PAL pe el.
|
 |
|
Am hotarat sa pun in aplicare varianta cu intorsul mesei cu fundul in sus si pe acesta sa adaug un blat de PAL de 1,6 cm grosime. Si astfel pot sa trec de la 180 litri la 240 litri. Atasez 3 poze in care se observa usor ca pe lungimea blatului suprapus am 3 cm liberi si pe latime 10.5 cm liberi(adica in aer).
Acum vine intrebarea. Tinand cont ca voi adauga un blat la care marginile(cate 3cm si 10.5 cm) vor fi in aer, nu exista riscul ca acestea in timp sa se lase cu 3-5 milimetri(din cauza ca rama acvariului apasa exact pe marginile PAL-ului adaugat)? Si astfel fundul acvariului sa se curbeze si el pentru ca fiind un Juwel Rio rama este singura care intra in contact cu blatul. Era mai bine sa nu aiba rama in situatia mea si greutatea acvariului sa fie distribuita in mod egal pe toata suprafata bazei nu doar pe rame.
|
 |
|
Din fericire stau aproape de granita si pot ajunge in Debrecen intr-o ora. Am inteles ca acolo sunt exemplare de pesti mai frumoase ca si la noi in Oradea sau la Cluj(unde as ajunge in 2 ore). Si mi-as alege la fata locului din ce vad acolo mai frumos maxim 3 familii a cate 4 exemplare. In principiu pe mbuna as vrea sa merg. Oricum cat timp va sta acvariul la ciclat(care inca nu l-am comandat: va fi Juwel Rio 180 sau Juwel Rio 240) ma mai interesez cam ce sa pun, ca sa merg cu lectia pregatita la magazinul de pesti. Ceva sugestii, sfaturi?
|
 |
|
deci cartofi sau nu dupa ce se pune alga pe ei tot ca pietrele din Malawi arata
|
 |
|
doar jumatate din pietre voi folosi. Intrebarea era care din ele sa le aleg: cele inchise la culoare si mai colturoase sau cele mai deschise si mai rotunde.
PS:
Parca-s cartofi
lukitza.
Chiar asa rau arata? Sa ma mai duc la cules de pietre? Sa incerc si la munte? Eu mi-am dorit sa fie mai rotunde si cred ca pe rau la munte as gasi doar colturoase, nu-i asa?
|
 |
|
O sa analizez toate variantele si dupa ce ajung la o concluzie o sa adaug si o poza cu masa finalizata. Momentan am un acvariu plin cu pietroaie pe masa respectiva si incerc sa ma hotarasc cu ce pietre raman: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/35847.page
|
 |
|
Stiu ca 180l este la limita de jos a litrajului pt ciclidele mbuna. Dar deocamdata din pacate, singurul loc unde pot sa il asez este in alipit unei mese de birou si standul poate avea maxim 1 metru lungime si maxim 40 latime. Asta inseamna 180l. Si asta cu putina munca... http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/35835.page
|
 |
|
Atasat aveti poze cu pietrele pe care le-am cules de pe cris (mai exact de pe portiunea de câmpie a râului Crisul Repede) Si le-am asezat provizoriu într-un acvariu de 140 litri. Le-am grupat în doua: într-o parte închise la culoare, în cealalta deschise pentru a le putea compara mai usor. Nisipul va fi alb, iar viitorul acvariu Juwel Rio 180l. Ce spuneti, care se potrivesc mai bine pentru ciclide malawi mbuna? Stiu ca e o chestie subiectiva dar niste pareri nu strica.
|
 |
|
Ok, am inteles ca cei 3 cm pe cate o parte sunt destul de importanti din punct de vedere al riscului de contorsionare al ramei(de plastic). Eu speram ca rama sa fi fost de metal si sa nu fi permis nici o indoire pe cei 3 cm.
M-ati sfatuit sa adaug inca o placa de PAL mai lata peste cea existenta insa daca va uitati acel stand pentru acvariu este oricum mai sus decat masa de birou alipita de el si daca mai urc inca 1,6 cm de PAL va arata urat. Alta varianta sugerata era sa schimb blatul existent cu altul mai lat, insa asta presupune sa desfac toata masa care e prinsa in zeci de suruburi deja si incleiata deja si mi-e frica ca in acest fel ii slabesc rezistenta.
Asa ca, ce spuneti daca adaug cei 6 cm(din 2 placi de PAL de 1,6 cm) in continuarea blatului, asa cum arat in poza. Si il prind bine de tot cu toate suruburile ce le gasesc prin casa. Sau nu va tine?
|
 |
|
La mine problema nu este rezistenta standului, l-am intarit cu pal dublu la cele 3 picioare + polita pe mijloc.
Problema pe care o invoc este ca la viitorul acvariu Juwel Rio 180l(100cmX41cm) as avea cate 3 cm in aer. Totusi avand in vedere faptul ca la baza acvariilor Juwel exista rama metalica, nu cred ca 3 cm suspendati pe o parte si 3 cm pe cealalta partea ar putea sa indoaie rama inca sa provoace craparea sticlei. Corectati-ma referitor la rezistenta ramei sau daca aceasta nu este din metal.
|
 |
|
Doresc sa achizitionez un Juwel Rio 180, acesta avand baza de 101cm(lungime) X 41cm(latime). Problema este ca standul(blatul) pe care ar urma sa il asez este de 100cmX35cm. Deci din baza acvariului ar ramane 6 cm(3 cm+3cm) in afara(in aer fara sprijin) pe toata lungimea. Exista riscul de a se sparge sticla? Sau baza(cadrul) din care este facut acest acvariu Juwel Rio este suficient de rezistent ca sa nu existe probleme de acest gen?
|
 |
|