De obicei sunt preventiv eu de felul meu, mai ales in acvaristica, insa in ultimul timp se intampla o problema cidata in acvariul meu de 300L. Am inceput acvaristica cam de un an si in afara de o singura problema de genul saprolegnia/collumnaris in celalalt acvariu de 96L din cauza "prostiei incepatorului" nu am mai avut probleme pana acum. Ideea este ca am cumparat acvariul de 300L second-hand si a venit cu tot cu pesti : 2 Scalari (pereche depunatoare), 3 Gourami Albastii, 3 Kuhli Loach, 3 Pomaceea, si in jur de 15 Xipho Green Tuxedo si tot in jur de 15 Molly Negru...mai aveam eu acasa 5 Molly galbeni care se inmulteau in prostie si i-am bagat in acvariul acesta ca sa mai scap de pui, din acvariul mare am scos 3 Xipho voalati in cel mic ca sa ii am de "expozitie" in cel mic si cam atat am facut.
Dupa aprox 1 luna a murit 1 Xipho Voalat, dupa aprox inca o luna inca unul si tot asa dupa 1 luna si celalalt, am trecut peste si in cel mic nu am mai avut probleme de atunci (au trecut cam 6 luni). Insa in acvariul mare tot asa random la diferente de 1 luna 2 mai murea cate o femela de Xipho, iar mai apoi au inceput sa imi moara cate o femela de Molly galben (au fost 6 in total). Am pus problema cosangvinizarii si am lasat asa lucrurile pt ca ceilalti pesti erau ok si la pestii morti nu am vazut niciun semn de boala pe ei.
Problema este ca de cand am adus acvariul cu pestii am observat o femela de Gourami Albastru ca este mai retrasa si mai apatica, insa venea la mancare, atunci m-am gandit pentru prima data la posibilitatea ca pestii sa fie infestati cu ceva paraziti, am tot amanat tratamentul pentru ca ceilalti pesti pareau ok si nu am vrut sa-i bag sub tratament degeaba si sa le creez neplaceri pana cand nu ma asiguram ca era vorba intradevar de paraziti. Dupa aprox 6 luni femela a murit si lunile mai, iunie, iulie, august a fost liniste si pace in acvariu.
Acum am observat ca toti cei 3 Gourami incep sa devina tot mai apatici, sa isi piarda culorile si recent am observat la masculul de Scalar burta umflata desi nu le dau multa mancare si nici nu am schimbat mancarea intre timp, iar la femela am observat ca incepe sa se franjureze coada astazi (poate fi din cauza masculului care din ceva cauza am vazut ca saptamana aceasta a cam bruscat-o), iar o femele de Molly din nou trage sa moara...
Simptome: singurele simptome au fost retragerea in zone ferite de ceilalti pesti, lipsa poftei de mancare dupa un timp si apoi moartea. In plus am observat fecale intr-un mucus albicios in combinatie cu zone normale rosii (de la Tetra Discus) la diferiti pesti, nu la toti si nu tot timpul, spre exemplu la scalari si la gourami nu am observat asa ceva pana acum.
Acvariul: 300L, filtru Tetratec ex 1200 plin cu siphorax, plantat, lumina 8 ore pe zi neintrerupt, zone ferite pt pesti (printre plante, nuci de cocos, etc ) schimburi de apa 30% 1 data pe saptamana, am facut si aprox 50% pe timpul verii cand era foarte cald insa tot 1 data pe saptamana, mancare Tetra Discus de 2 ori pe zi la 8:00 si la 18:00 cu hranitor automat, ...
Ce am luat in calcul pana acum: Avand in vedere ca Gourami sunt la marimea de 10-12 cm m-am gandit ca s-ar putea sa fie batrani, am luat legatura cu fostul proprietar si mi-a spus ca si el i-a primit de la cineva destul de marisori si i-a avut 1 an si ceva de zile, nu mi-a putut da o informatie cam cati ani ar avea si combinat cu mortalitatea ridicata a viviparilor si durata lor de viata scazuta ar putea fi si asta o explicatie. (desi mi-au murit si Molly galbeni care nu au mai putin de 1 an de zile)
Am facut un test al apei inainte sa o schimb cu teste de la JBL si mi-a iesit PH 7 -7.5 , Gh 12, Kh 7;
M-am gandit sa introduc si ceva mancare cu spirulina si sa imi fac o cultura de grindal pt fiecare acvariu, insa pt moment nu am avut sansa nici sa imi comand nici sa ajung pe la un pet-shop deci nu pot sa stiu sigur.
Si m-am gandit la posibilitatea ca pestii sa fie infestati cu paraziti. Din ce am gasit eu pe net produsele care mi-au facut cu ochiul sunt ProdiBio Worms&Parasites si JBL nemol, insa din cate m-am interesat nu exista un remediu 100% eficient din cauza numarului mare de viermi si paraziti monocelulari, care pot sa fie rezistenti la anumite medicamente si mai putin la altele deci nu stiu exact ce sa aleg si daca intradevar parazitii ar fi problema mea.
PimballWizard wrote:buba e ca nu mai am nici un bazin liber doar cel cu betta care nu e ciclat si e plin de alge
am intepat o sticla cu un ac incins ca sa fac o fatatoare temoprara pana rezolv...e bun?
da, eu tot asa am facut cu ei pana m-am plictisit, acum fata in acvariul comunitar si ma bucur ca nu mai prea raman din ei. De mancare le dai fulgi normali, se descurca ei.
Personal cred ca 1000L /h sunt prea mult pentru un acvariu de 65L, am avut unul la 96L si imi facea ca in masina de spalat la 1000L/h. Eu stiu cu siguranta ca un filtru extern este sfant, mai ales la acvariile mari si sunt o gramada de filtre care s-ar descurca mult mai bine in acvariul tau decat cele interne.
Spre exemplu filtrele Hang On, pe piata din Romania din ce stiu eu cel mai mare si mai incapator este SunSun HBL 701 in care sa adaugi materiale filtrante si are si skimmer.
Din categoria filtrelor externe low cost ar mai fi:
Sunsun HW-603B in care sa bagi materiale filtrante
sau un alt filtru care vine direct cu materiale filtrante in el este EDEN 501
Pana la urma este decizia ta, insa aceste filtre nu trebuie curatate decat la 2-3 luni sau mai rar, au debitul cuprins intre 300 si 500 L/h ceea ce ar fi mai mult decat suficient pentru 65L in principal pentru ca debitul extrem de mare este mai putin important la un filtru decat capacitatea lui de filtrare si mai ales daca detine o capacitate de filtrare biologica mai buna
Daca pe viitor vrei un acvariu mai mare, ia JBL-ul 701.
Fereste-te de Tetratecuri, au prostul obicei sa curga.
ms de sfat. am hotarat deja sa merg pe varianta jbl 701 si am dat comanda deja .pentru ca pe viitor poate o sa trec la acvariu mai mare. sper ca am facut cea mai buna alegere
La acvariu mai mare e ok e701 pt 70L, eu am e901 la 96L si e decent, dar un e701 nu ar fi dus acvariul meu (si nu este nustiuce, am vreo 15 pesti in el si ceva pui) plus ca JBL-urile au motoarele "economice" dar de fapt asta inseamna ca sunt mai micute decat cele ale competitorilor ceea ce duce la infundarea returului cu diatome...deci nu te speria ca se colmateaza pt ca cu cat il speli mai des cu atata se fac diatomele mai des...solutia mea a fost sa pun duza aia normala care permite apei sa circule fara obturatii si totusi cam la 1 luna jumate se colmateaza din nou
steff1g wrote:Am deja 2 sapt de cand am pus si filtrul cascada(hob) in paralel cu buretele de dinainte, o intrebare/ lamurire :
Daca se opreste curentul HOB'ul se dezamorseaza si va merge in gol??? Pt ca la schimbul de apa cand il opresc cam asa se intampla si parca nu se umple singur ( sau nu am avut eu rabdare ?)
Ideea e ca sunt 2 chestii diferite, daca se ia curentul se dezamorseaza dar ramane totusi apa in el, la schimbul de apa datorita faptului ca suprafata apei din acvariu scade destul de mult curge mai multa apa din el si astfel nu se mai poate amorsa singur. Ideea de baza este ca nu ai de ce sa-ti faci griji daca se ia curentul pt ca se amorseaza singur (atata timp cat diferenta de nivel nu este foarte mare) iar cand shimbi apa il ajuti tu cu putina apa si gata (pt ca tot esti langa el).
Edit: eu ma refeream aici la filtrele HOB ieftine, din poza am vazut ulterior ca este un Aquael si acesta are capacitatea de a se umple singur si dupa schimbul de apa.
Faye wrote:Bine ai (re)venit! Esti sigur ca acvariul de 300 are 300? Mie mi se pare mult mai mic.
Are 100x50x60, stiu ca cei 10 cm faceau diferenta pe lungime sau latime, dar l-am luat la pret bun cu tot cu pesti, plante, iluminat (handmade da e bunicel), pietris si filtru, deci e ok
Ma numesc Sopterean Calin, sunt din Ludus jud. Mures si de prin octombrie 2015 m-am reapucat de acvaristica dupa o pauza de aprox 7 ani la care a trebuit sa recurg in special din cauza ca nu aveam un venit si nu imi permiteam sa fac mare branza fara bani
Asadar, acum detin 2 acvarii: unul de 112L Diversa si un altul achizitionat second-hand de 300L
In principal am pesti generici (greseala de incepator) dupa ce am cumparat Molly si Xipho si s-au inmultit destul de tare incat mi-au cam umplut acvariile Pe langa aceste specii mai am: 1 Pereche Scalari Koi, 2 Labeo Bicolor (despartiti), 3 Botia Macrachanta, 3 Gourami Albastrii, 1 Bumblebee Goby,, 2 Cherry Barbs, 2 Zebra Danio, 3 Kuhli, 3 Pomaceea, 5 Neritine (Zebra, Horned) si ceva melci comunitari si creveti.
Deci cam asta este, pozele nu sunt actuale pt ca m-am bagat agresiv la taiat plante si la aruncat din ele asa ca acum arata ca dupa razboi
Cam asa arata cel de 300L cand l-am adus:
Asta e dupa aprox 3 luni:
Si acesta este cel de 112L, cam la 3 luni dupa start:
Mie mi se pare absolut normal sa ai tot felul de suspensii in apa atata timp cat nu lasi acvariul sa se cicleze si ai bagat "dupa ochi" si acum citez: "bacterii extra". Ideea de baza este ca o sa-si revina, cam in momentul in care acvariul o sa fie ciclat.
In privinta plantelor este normal si pt ele sa se "readapteze" in functie de conditiile din acvariul tau, lumina, etc. Si inca un sfat, daca vrei sa ajuti plantele scoate piatra de aer si lasa-le pe ele sa se ocupe de Co2-ul din acvariu, oricum nu o sa fie destul acel Co2 la cat absorb plantele...
sonic11 wrote:Ce filtru ai avut pana acum? Intern? Astea interne sunt un fel de frectie la un picior de lemn.
Daca vrei sa faci un lucru cu trebuie cand vune filtru lasa in iel decat micro mec-ul iar restu le inlocuiesti tot cu micro mec sau matrix, ada bio rio, siporax etc
Fa tratamentul care ti-am spus si rezolvi problena, rezultatele se vor vedea de adoua zi.
Eu mi-am facut un extern HomaeMade si asta a fost un prefiltru iar din el apa mergea intr-un filtru extern, insa dezavantajul mare e ca n-am gasit filtru pt exterior destul de mare si nu are decat 1,5 L in care au incaput cam 500g de material filtrant si deaia zic ca nu era de ajuns, plus ca nustiu este descentrat sau ceva da suna de trazneste si mai ales noaptea ma omoara si atunci cel mai bine am cumparat un filtru ca oamenii si de acum sper sa fie mai bine.
De tratament o sa vad cum pot sa rezolv si daca ajunge pana vineri ca daca prind week-end-ul la mijloc n-am facut nimic, si eventual o sa-mi comand si ceva siporax, matrix sau ceva in genul pt completare.
sonic11 wrote:1. Nu cumperi pesti si cum ai ajuns acasa ii trantesti in acvariu, tinei in carantina minimum doua saptamani va vezi daca sunt sanatosi.
2. Nu mai baga toate cacaturile in acvariu, solutii deastea minume.
3. Nu- ti trebue pompa de aer, filtru extern vine echipat cu spray bar, folosestel cu incredere.
4. Pesti cumparati de tine probabil au fungus si poti sai tratezi cu backtopur tablete in bai de scurta durata(vezi prospectul medicamentului)
5. Pesti ii tratezi intr-un acvariu spital.
Ce material filtrant ai? Ce cantitate? Ce aparatura ai? La cat timp faci curatenie? Cat de des faci scimburi de apa? Cat de mult ii hranesti?..........
Pune poze cu pesti ca altfel vorbim doar vorbe
Ps. treci si pe la rubrica Despre noi
1. Cu carantina rezolv insa deocamdata nu mai am resurse financiare si nici loc pt asa ceva, eventual o sa-mi fac un acvariu care sa-mi incapa in dulapior da deocamdata trebe sa tai cheltuielile cu acvaristica cel putin un timp.
2. Nu e solutie minune, Neptun Parakill e un medicament pe baza de verde de malachit (faptul ca nu functioneaza e alta chestie), e singurul medicament pe care l-am gasit in orasel la mine si n-am avut ce face, daca gaseam medicamente ca lumea luam si dealea.
3. Acum pompa am comandat-o deja, insa nu planuiesc sa o folosesc nonstop in principal din cauza sunetului, filtrul spre deosebire o sa-l folosesc 24/7.
4. Cam aceeasi chestie ca si la 1, eventual fac un acvariu de carantina/spital dar mai trebe sa vad sa rezolv si cu filtru+incalzitor la el, filtrul actual desi cica are mecanism de reglare a debitului, folosit simplu in acvariul meu de 80cm / 112L imi intorcea pestii ca in masina de spalat pe minim.
La chestia cu filtrarea o sa se rezolve de maine, are 7.1 litri filtrul si contine Burete, Micromec si Bio Balls
Curatenie n-am facut inca pt ca fiind un nr. mic de pesti la inceput nu au facut mizerie mare.
Schimburi de apa am facut zilnic si la 2 zile in special pt ca incepea apa sa miroase la 31 de grade fara pompa de aer si filtrare decenta.
De hranit le-am dat Daphnia dar rar si fulgi de 2 ori pe zi cat puteau sa manance in 1-2 min (de obicei terminau tot ce le puneam si eventual mai puneam umpic), si la Bublebee le bag la 2-3 zile cate o rama taiata in bucatele ca daca nu nu mananca nimic.
O sa trec si pe la rubrica despre noi si imi cer scuze ca nu am facut-o in primul rand insa m-am concentrat pe aceasta problema.
Am si eu o problema in acvariu de cateva zile. Am un acvariu Diversa 80 de 112L cu 2 neoane (nu stiu alte specificatii despre ele, probabil scrie in garantie dar nu m-am uitat) am un filtru Diversa Claro 1000 pe care l-am convertit intr-un filtru extern, nisip de la mare, cateva pietricele (necalcaroase) o creanga, cateva plante si pesti:
Acuma problema este ca de cateva zile mi-am mai cumparat niste pesti, si probabil din cauza filtrarii destul de slabe au inceput pestii rand pe rand sa faca ceva pete albe pe coada/gura/innotatoarea dorsala care se extindea in cateva ore se extindea pana in branhii sau distrugea toata innotatoarea sau pur si simplu acoperea toata coada pestelui si acesta murea. Am incercat toate rezolvarile la care am avut acces, verde de metil + sare, bai de sare, bai doar intr-o solutie Neptun Parakill Turbo (pe baza de verde de metil) contra bacteriilor, fungilor, etc.
Bun, eu am lasat apa la ciclat cam 2 saptamani si dupa am bagat primii pesti 2 Cory, 2 SAE si 6 melci, totul parea in regula asa ca dupa vreo 3-4 zile am mai bagat inca cativa pesti, insa dupa cateva zile pe un Bumblebee Goby mi-a aparut Ich(cel mai probabil din cauza temperaturii de 23 grade din acvariu), in prima faza am bagat Parakill Turbo in apa doar ca m-a speriat ca toata apa s-a facut albastra, asa ca am decis sa cresc tempereatura pana la 30 grade apoi la 31 si sa fac schimbar zilnice de apa de approx 15 L. In tot acest timp am avut doar 2 pierderi, un Molly inainte de descoperirea Ich-ului si un Cory mort a 2-a zi dupa ce am bagat acea solutie Parakill in apa (cel mai probabil s-a intoxicat) si cam atat.
Eu am avut proasta inspiratie sa nu-mi comand pompa de aer, am vazut ca baga filtrul si am zis ca ajunge, insa cand l-am convertit in extern nu am mai putut folosi acea functie, asa ca dupa cateva zile vazand ca mi-a scazut debitul foarte mult am decis sa desfac putin filtrul sa vad care e problema.....acesta era intradevar infundat si atunci am zis ca nu e bine sa tin chiar la intrare burete asa ca l-am clatit putin si l-am pus spre iesire impreuna cu un alt burete, iar prima jumatate a filtrului am umplut-o cu inele ceramice. Apoi am bagat 10 ml de EasyLife Easy Start direct in filtru si inca 10 ml in acvariu ca sa ajut la recicclarea acvariului si totul parea ok.
Cea mai neinspirata decizie insa a fost ca la un moment dat am fost prin Cluj si intrand intr-un Pet Shop pt a cumpara niste plante, am mai cumparat vreo 8 pesti. Si de aici a inceput un mic iad la mine in acvariu din cauza echilibrului si asa fragil datorat faptului ca deja de 5 zile aveam 30 grade fara aerare am mai combinat si cu suprapopulare si cu filtrare proasta si au inceput pestii mei sa faca aceste pete albe care avansau foarte repede si apoi in maxim 24 de ore ii omora, am incercat sa fac ce pot insa ori prea tarziu ori fara efect. La un moment dat am observat ca apa mirosea asa ca am zis ca e amoniac si am mai bagat bacterii Easy Life ca sa ajute la filtrare (desi banuiesc ca mai rau am facut), am mai bagat o data acea solutie Parakill in acvariu disperat fiind ca imi mor toti pestii si mi-au murit in continuare
Asa ca am decis sa ma calmez si sa las si apa/pestii sa se calmeze, acum mi-am comandat un filtru extern JBL Cristal Profi e901 si o pompa de aer JBL a50 care maine trebuie sa-mi ajunga, o sa mai fac un schimb de apa si o sa las lucrurile sa se regleze de la filtru.
Deci niste sugestii constructive ar fi binevenite in cazul meu ca sa ajut acvariul sa-si revina in parametrii normali.