[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gmanea
Forum Index » Profile for gmanea » Messages posted by gmanea
Este mult mai silentios decat ce am incercat pana acum.
De fapt zgomotul dispare cand se prepara suprafetele. Eu am utilizat o panza de pendular, in 15 min a fost ok.
Din ce am observa, pe suprafete "rugoase" apar foarte multe turbulente la nivelul plasei, ceea ce face ca panza de apa sa nu se poata departa.
Pe suprafata lucioasa sunt anumite zone cand apa capata suficienta energie(probabil se intalnesc mai multe fascicole) sa se departeze de plasa, astfel facand zgomot la impactul cu apa din sump.
Mai sunt unele probleme la capatul tevei pe unde mai curge un fir de apa si face ceva zgomot.
Plasa are 31x21cmm, canalul are 3mm.
Astept LED-urile!

Numai bine,
Gabi.
Da, m-ai sfatuit, o sa pun ceva matrix.
Si um02122 m-a invatat sa pun RowaPhos, o sa adaug un saculet. Momentan am luat doar teste de nitriti si amoniac,
No2=0.5, NH4=nedetectabil inca, cum a spus si koala miroase urat cand incepe sa creasca.
Ar fi util un skimmer cu aer pana fac ATS-ul si strang bani pentru un skimmer?
Am doua pompe si pot improviza un DIY.

Multumesc,
Gabi.
Momentan sump-ul nu este compartimentat, si vreau sa pastrez un nivel constant pentru screen (experimente inca!)
Am pus un filmulet cu stadiul actual al acvariului si al sistemului ATS, si am aprins putin lumina pe timpul filmarii.
O sa inlocuiesc plasa cu una "originala" cand va ajunge.
Cred ca asa o sa fac si eu Dragos, o cutie de acril cred ca mai reduce din zgomot.
Si am sa pun ceva si in sump, dupa cum recomanda um02122! Nitritii au inceput deja sa creasca.
Maine ma apuc de rockscape!

Numai bine,
Gabi.

Piatra am luat-o de pe http://www.reefcenter.ro/shop/live-rock/live-rock-uncured/
ok, atunci o sa schimb 50l apa in cateva zile. O sa cumpar ceva teste sa vad cum se prezinta.

Chiar ca este interesant cum o intreaga familie priveste "altfel" cateva pietre!

Multumesc,
Gabi.

Dragos, eu am comandat doua bucati de "plastic canvas" 30cmx21cm.
Daca vrei pot sa-ti dau o bucata cand vine, poate faci un test sa vezi ceva diferente intre plase ("MythBusters"!), eu tot suspectez ca geometria plasei conteaza in curgerea laminara a apei.

Toate cele bune,
Gabi.
A venit piatra si am facut tot posibilul sa am apa si curenti pentru ea.
Nu m-am gandit la un rockscape, nu am avut timp, chiar si acum astept ultimul bidon de 30L sa pun si sump-ul in functiune.
Am facut cateva poze:
image
image
image
image
image

Am primit si o cutie "Reef Booster", contine 12 fiole:
- 4xbiodigest
- 4xbioptim
- 4xreef booster
Am apucat sa citesc putin despre ele, este cazul sa adaug ceva acum?
Pentru mine este prima data cand vad piatra vie in acvariu, din poze se vede ceva ingrijorator?
A venit ambalata in cutie de polistiren, etansata destul de bine; piatra era umeda, nu prezinta miros sau alte suspiciuni.
Pana maine o las doar cu pompa de valuri.

Multumesc pentru ajutor,
Gabi.

Acum are 2 mm, initial avea 5. Plasa are "la subler" 1.5mm.
Asa este, am uitat sa precizez, LED-urile de la zexstar, aceleasi modele: royal blue si deep red.
Nu am gasit nici eu alt led de 660nm de putere.
M-au sunat si au spus ca dureaza 2 saptamani pana la livrare. Pana atunci o sa improvizez cu becuri CFL, sper sa vina zilele acestea canvasul pentru screen.

Ca o mica paranteza, acum doi ani cred, cineva a luat din china o lampa pentru cresterea plantelor, doar cu led-uri rosii, undeva la 60W.
Am cerut-o cu imprumut sa vad cum reactioneaza plantele la lumina respectiva.
Spre uimirea mea, dupa ce am stins lampa MH 150W si am aprins led-urile, tot bazinul s-a transformat intr-o fabrica de oxigen(iar scalarii s-au luat la bataie!).
Perlarea a fost foarte intensa, sper ca si la sistemul ATS sa functioneze la fel.

Toate cele bune,
Gabi.
Asa o sa fac, cred ca improvizez un skimmer cu aer pana termin cu ATS-ul.
Va multumesc,
Gabi.
Am facut ce am facut si maine vine piatra vie.
Pot sa o incep setup-ul in conditiile de mai jos?
- acvariu 200l
- pompa de valuri jabo 8000l/h
- nisip coral sand 2-4mm 10kg
- nisip coral sand 0-2mm 10kg
- sump cu 30l utili (restul sunt pentru teste cu sistemul ATS) cu pompa recirculare de 2500l/h.
- sare (7kg)
- apa RO

Am spalat nisipul cu apa RO si l-am pus in acvariu.
Am adaugat apa (adusa la salinitate 1.025).
Am mai pus un incalzitor cu termostat la 25 grade, pompa de valuri.
Maine seara vine piatra si trebuie sa o pun in acvariu.

Practic nu am alte elemente de filtrare pentru cateva zile.

Multumesc,
Gabi.

Materialul utilizat pentru screen este doar de test, pentru cel final am dat comanda pe ebay (plastic canvas).
M-a interesat in primul rand sa vad daca este afectat sitemul bean: nu este!
De rugozitate si restul ma ocup la final, dupa ce obtin o curgere laminara, fara turbulente.
Cred ca trebuie sa micsorez dimensiunea canalului in care intra screenul, deoarece am incercat sa-l maresc si apa reuseste sa scape direct in sump, fara a fi tangenta la screen.
Ca sa obtin o curgere uniforma pe toata suprafata screenului este clar ca trebuie sa fie o presiune uniforma in tubul de alimentare, cu alte cuvinte screen-ul sa intre aproape perfect in canal, iar pozitia acestuia aleasa astfel incat gaurile din canvas sa fie jumatate afara, jumatate in canal.
Plasa cu care am incercat are tesatura diagonala, cel recomandat este rectangulara, poate conteaza in dinamica apei. Am incercat si cu o plasa de tantari, zgomotul la caderea in sump este sesizabil mai mic.
Mai testez, dureaza doua saptamani pana vin LED-urile, maine vine piatra vie si trebuie sa-i creez conditii.

O seara buna,
Gabi.
Screen-ul are 30x30cm.
Asa este, conteaza toate variabilele descrise de tine, asta am observat incercand cu diverse tipuri de plasa (de tantari, folie de plastic fara gauri, plasa din imagine).

Pompa este de 2500l/h. In specificatii scrie ca la 1m inaltime ar avea undeva la 2000l/h, insa are un furtun de 18mm si reduce destul de mult din debit (asta am observat cand aveam teava de PVC de 25 pentru retur).
O sa masor debitul exact sa vad.
Cred ca important este si modul in care "cade" perdeaua de apa in sump. O sa incerc cu un acvariu mic in care sa cada apa, de acolo in sump. Cred ca turbulentele vor fi restrictionate pe o aria mai mica, poate mai reduce putin zgomotul.
O sa fac un filmulet (cu sonor), sa vedem care este nivelul de zgomot.

Numai bine,
Gabi.
Astazi am facut cateva teste cu ATS-ul alimentat direct din teava full sifon.
Este cam zgomotos, in mare parte zgomotul este generat la impactul perdelei de apa(inaltime screen 30cm) cu apa din sump(apar turbulente la jonctiunea screenului cu apa).
O sa caut diverse modalitati de a elimina acest zgomot, restul este ok.
Overflow-ul functioneaza bine, se amorseaza parca putin mai greu, intra si a treia teava a bean-ului in functiune.

Pana vine plasa pentru screen (am comandat de pe ebay, multumesc si eu lui Mihai!) mai experimentez putin.
O sa incerc cu gauri in loc de canal pentru teava de alimentare a screen-ului. Am observat ca debitul de apa este mai mare la capatul opus alimentarii cu apa,
cu alte cuvinte apa "zboara" peste primii cm de canal al screenului.

Pana vin LED-urile sper sa anulez zgomotul!

O seara buna,
Gabi.

Multa bafta Dragos.
Si eu am inceput demersurile unui astfel de sistem, momentan am dat comanda de led-uri si sursa.
Saptamana care vine o sa fac testul cu apa sa vad ce zgomot face instalatia ATS.
Dragos, stai putin, este mai bine cu pompa separata?
Sau doar pentru ca trebuie sa modifici foarte mult instalatia actuala?
Sa nu o iau pe un drum gresit cu alimentarea din overflow!
Sunt sanse sa se colmateze canalul de alimentare a ATS-ului?

Multumesc,
Gabi.
M-am hotarat: sistem ATS.
Am vazut ca sunt pareri pro si contra, insa sunt destui cei ce au reusit, eu zic ca merita incercat, are cateva avantaje notabile.
Vreau sa construiesc un sistem waterfall. La volumul meu de 200L (53g) rezulta un screen cu suprafata de 342 cm2(daca ratia 1 sqr inch/gallon este corecta).
Un screen de 20x20 cm este suficient, incape in cabinetul actual, pastrand un nivel de siguranta pentru pompa de retur.
O sa fac iluminare cu LED-uri, doua panouri, fiecare cu cate 6 LED-uri rosii(660nm 3W) si unul albastru (450~465nm 3W) fiecare panou cu difuzor de lumina.
O sa utilizez doua surse dimmabile pentru LED-uri.
Screenul o sa fie alimentat direct din teava fullsifon.
Momentan ma lupt cu design-ul astfel incat sa pot avea acces usor la screen dar sa am si suficient spatiu pentru un skimmer, in caz de urgenta!

Toate cele bune,
Gabi.

Dupa cum vad CNC-ul meu joaca la pitici pe langa secretele pietrei vii!
Cred ca mai citesc putin...si revin.

Craciun Fericit tuturor!
Gabi.
Din ce am inteles sump-ul se face in functie de skimmer.
Initial am plecat spre un turboflotor 1000 blue, insa vesnica poveste: cu cat citesti mai mult cu atat ti se pare ca se poate mai bine, si cumperi...
Eu din acvaristica dulce m-am ales cu ceva hardware prin sertare, daca fac socoteala aveam deja doua CNC-uri.
Deoarece tot o sa modific sumpul, vreau sa stiu ce skimmer o sa gazduiasca, ma tem ca nu incape sau nivelul in sump o sa fie prea mare si nu pot sa-l ridic din cauza mesei.
Inca nu stiu multe despre corali, bineinteles la inceput ceva gen "elodea densa" pentru marine daca exista, ma documentez mai incolo, momentan sa stiu ca sunt conditiile de crestere.
Si eu am citit ca ideal ar fi fara skimmer, daca se poate, sau unul "non-intrusiv" sa nu mai afecteze microfauna, din aceasta cauza studiez un skimmer cu injector, eventual cu pompa DC.

Crede-ma ca ma chinuie acest gand, insa rezist cu stoicism(copiii deja au pus robofish in acvariu!).
As vrea sa am totul gata, o sa coste destul de mult piatra vie si vreau sa-i creez conditiile initiale.
Multam de info, bun skimmer, inca mai analizez costurile de productie, Dragos a arata ca se poate, eu doar vreau sa-l fac mai mic!

Nu se poate scala skimmer-ul pentru o pompa de 2500l/h ?
Vreau ceva mai mic ca al tau, la mine cred ca ar fi prea mare.
Ca CNC am gasit unul la 800$, totul din metal, pare ok la pretul asta; am vrut sa-l fac eu,insa pretul pe componente ajunge tot cam acolo.
Stiu ca nu se mai fabrica beckett, nu sant sigur insa daca se poate redimensiona, daca mai lucreaza corect la debit mai mic.
Pot face o copie fidela in autocad si o scalez, apoi sa o printez. O sa incerc, daca iau CNC-ul nu mai am costuri suplimentare pentru cateva teste.
Dupa ce iau CNC-ul vorbim.

O seara placuta,
Gabi.

Forum Index » Profile for gmanea » Messages posted by gmanea
Go to: