| Message |
|
|
Vorba lui Eugen, lasa acum substratul, concentreaza-te pe ce mai ai din ei acasa, daca or mai trai saracutii...  Substratul este cel fertil, bun pentru plante, Aquabasis-ul e numai bun in sensul asta, deasupra vine pietrisul (de marimea unei alune e cam mare) cu granulatie fie mica, de 1-2 mm, fie mai mare, de 2-3-4, fie si mai mare. Recomandat este cel de 2-4, sa nu sufoci radacinile plantelor si nici sa nu iasa usor din pietris. Citeste zilele astea si nu cumpara nimic deocamdata, ca vanzatorii nu pleaca nicaieri  Mai bine sa fii hotarata ce substrat bagi, pietris, plante, pesti si apoi ai tot timpul sa le cumperi si sa iti mearga brici din prima.
|
 |
|
|
|
Sincer... nu cred ca ii poti salva, daca sunt deja pe duca, pentru ca nu ai conditii inca. Si daca schimbi o apa noua, cu alta apa noua, mare lucru nu faci. Daca ai un prieten bun acvarist, roaga-l sa ti-i gazduiasca pana le faci oarece conditii, alta solutie nu vad, rapida si de efect sa isi revina. Poate colegii sa iti dea o solutie mai buna... Citeste despre ciclare si despre cum o poti grabi oleaca... solutii speciale se gasesc.
L.E. Daca vrei chiar o parere sincera, dar cruda, daca te apuci cu acel scalar si neonii, cati or mai fi, sa te chinui sa ii salvezi, vei investi iar bani, si timp, si nervi, si bani, si timp... pe care zici ca nu il ai, ca sa ce? Ca sa ii salvezi, sau mai degraba sa nu ii salvezi. Stiu ca sunt crud, dar sunt realist. Asa ca eutanasiaza-i (inca o data, scuze daca sunt crud) si uita de acest "inceput" si ia-o de la capat, de data asta "cu dreptul".
|
 |
|
|
Mi-e si frica sa postez la ce ai scris tu... ca ma doare inima de ce macel ai facut acolo  Treci pe la rubrica "despre noi" si scrie despre tine, primul lucru.
Despre acvariu, ce sa zic, mai nimic bun... NU MAI CUMPARA din targ, de la neaveniti, fara sa intrebi macar inainte persoane mai avizate. Parerea mea ca vor muri si cei doi neoni pana ajungi tu acasa. Din pacate nu le-ai facut nicio conditie sa se intample contrariul.
Dupa ce "ii ingropi", scoate apa din acvariu, pune substrat (daca vrei plante in el si de care, pretentioase, nepretentioase), pune pietris deasupra, cumpara neon/neoane, pompa si incalzitor vad ca ai... Apoi pune-te pe citit tot ce gasesti aici in stanga sus la linkuri utile, nu musai de pe google. Apoi hotaraste-te ce vei baga (pesti, plante), ai un volum mic, nu poti baga n-spe specii. Si despre volumul de apa pentru pesti gasesti informatii tot aici. Apoi lasa-l la ciclat 2-3 saptamani, timp in care pune mana de citeste si pune-ne intrebari. Sigur vei primi ajutor aici, cum am primit toti, dar cu conditia SA FACI exact ce ti se spune. Imi pare rau de banii bagati in pesti si de pesti, in sine, dar asta e. Din greseli invatam. Bafta si tine-ne la curent. Colegii iti vor spune mai multe pe parcurs.
|
 |
|
|
|
Cu timpul vor iesi, lasa-le timp sa se obisnuiasca cu noul habitat. Oricum sunt timizi de felul lor. Plante de suprafata baga ochiu' zilnic la "vanzari", sigur apare ceva. Prin magazine nu prea gasesti.
|
 |
|
|
Io am ales ce mi se parea cel mai bun si mai reprezentativ din poze... Sunt cateva, mai ales alea cu crevetii, dementiale, poti sa le numeri maselele la rosiatici
Si ca sa nu am stare, am facut si eu cateva cu dijitalu' meu de toate zilele. Am ales 3 bucate... sper sa va placa si astea.
P.S. Cum ii ziceam si lui Dragos, as vrea sa extind "cararea" de Staurogyne&Marsilea catre stanga, pe sub cioatele principale, in locul Blyxelor...
|
 |
|
|
Gata, Dragose, a trebuit sa aleg, sa editez cateva, sa ma "bag" in contul de picassa a lu' nevasta-mea ca mi-e prea lene sa creez altul. Fiind mari si nevrand (sanchi, mi-e lene  ) sa le micsorez, le vedem pe link, ca aici nu au loc...
Revenind, au trecut Dragos & Co (fetita si nepotul) pe la mine, la o sedinta de shooting, respectiv joaca, respectiv "murire de caldura"  . Sper ca v-ati simtit bine... (o ora a stat fi-mea pe langa usa asteptand sa se intoarca noii ei prieteni  ) si ca am fost gazde bune. Hai, gata cu gargara, pune 'reaku o data pozele alea
Gata, enjoy
https://picasaweb.google.com/100511062879012730095/HolandezaDeGiulestiDecembrie2011#5684978189643114658
L.L.E. Daca apar poze "naspa" sunt din cauza ca IO le-am stricat in graba editarii precare si "ageamistice". SAE nu au vrut sa iasa la poze, sunt ocupati cu "halitul" de pe sub cioate. Pozele au fost mult mai multe, dar am ales ce era mai bun dintre cele mai bune.
Dragos, mersi de aprecieri, ochiu' tau a vazut live ce vor sa arate pozele si mersi inca o data pentru pozare.
|
 |
|
|
Eu cred ca te-ai grabit un pic. Daca mai ai autocolant, scoate-l pe asta, curata bine suprafata cu o solutie de geamuri si baga altul.
Eu l-am lipit pe al meu ajutat de inca cineva. El tragea de hartia pe care e lipit autocolantul, eu mergeam cu cardul deasupra. Si avansam cate 5 cm max, dupa care dadeam atent cu cardul pe toata inaltimea geamului, inca 5 si iar cu cardul si tot asa.
Frati-miu Fane de la Iasi, exact parca ma vad cu nevasta-mea, ea impingea de card, io trageam de hartia autocolantului. Si a treia oara, si udat, si injurat, si de toate, si tot am intepat bule si se vede la un ochi fin ca are parti in care nu e "negru". Culmea, pare un lucru asa banal sa scoti o hartie si sa "dai drumul" la autocolant si de fapt e al naibii de greu. Cum zicea Dolly mai demult, prins in scotchuri si aia e...
Eugen, autocolant gasesti cel mai sigur si de buna calitate in Obor, cum mergi pe la intrarea principala, a doua la dreapta in capat e o tanti care vinde toate culorile. Ia-ti dublul lungimii acvariului, ca sa fii sigur
P.S. Ca sa razi, eu cand am refacut setupul de anul asta, am cumparat unul prost, tot din Obor, dar de la o alti tanti (uitasem unde era cea buna, cu marfa buna) l-am lipit prost si intre timp, fiind uichend si cald, am ras si 2-3 cutii de bere. Apoi m-am enervat ca arata ca kuru, l-am scos, n-am mai luat masina (ca NU E VOIE  ) si am facut inca un drum de o ora jumate cu metroul, luand dublul lungimii... A treia abia a fost norocoasa... Asa ca, sui-te in Octavie si baga mare maine dimineata un drum la batranul Obor. Bafta.
|
 |
|
|
Un vagabond de nu-i place lui ciro
Pai unul... n-am nimic cu el, mai ales ca nu pare ca e comunitar. Sa vezi zeci si zeci pe plante... nu i-ai mai placea nici tu.
Mai baga plante in el, e chelios... sau poate niste hardscape cu muschi diferit, ca le place crevetilor. Arata binisor pentru inceput, DAR (sa nu iti dau una in cap acum  ) il strica rau combinatia aia de alb-negru a pietrisului, cel putin asa vad eu personal din poze. N-ai avut tu rabdare sa vina pietrisul ala bun... Offf, mama, rabdarea asta.
|
 |
|
|
Daca esti "cu nervii" ne intelegem noi doi de minune  Daca pleci doua saptamani acasa, ai mare grija cum il lasi. Imi amintesc de episodul "Albena" la mine, anul trecut. Cand m-am intors, era sa fac infarct de algaraie...
|
 |
|
|
Tot nu am reusit sa identific planta "salatica sau laptuca" din poza a patra... Whatever
Azi am ajuns la "magazinul care are mereu de toate" din Drumul Taberei, nu ii dau numele sa nu fac reclama  si mi-am populat acvariul.
Deci pe langa cei 20 de creveti, carora le merge bine, zis eu, sunt vreo 5-6 maricei si rosii si stau mereu "prin fata", la pozat, de azi avem 15 Black Tetra (Gymnocorymbus ternetzi), 4 SAE mici (sa pape ei algele, daca or aparea) si 6 bucati Anetome Helena, alias melcii ucigasi, care deja si-au facut drum prin acvariu in cautare de comunitari. Plus un test de CO2, sa intru si eu in rand cu lumea. Diseara o sa fac noi teste, ca a trecut o luna de la startarea oficiala, si sunt curios ce valori mai am. Ca problema, ma deranjeaza inca pelicula ca o "pata de petrol" de la suprafata. Servetele la greu zilnic de cate 2 ori, sper sa scap de ea. Poze maine.
|
 |
|
|
|
"De ce baga mai putin co2 daca am pus pe 7.4 ? Atat timp cat valva e deschisa nu baga la fel? Tocmai ma gandeam ca fiind in jur de de 7 pe controller valva se va inchide mult mai rapid, caci va dura mai putin sa treaca sub setpoint.
Am umblat la controller pentru ca testul ph la picatura arata un ph mai mare, iar testul de co2, e pe verde, dar unul inchis, deci nu chiar 20 ppm, in consecinta si ph-ul ar insemna ca e mai mare de 7...adica asa inteleg eu...
De cand am mesterit-o si pana acum a mai scazut ph ul pe controller, fiind de 7.27...am sa fac si un test la picatura mai diseara sa vad daca se contrazic din nou sau nu...
"
Stefane, tata, ne pierdem in niste amanunte prea marunte pentru niste acvarii, parerea mea... E o asa mare diferenta ca iti arata 7,27 si nu 7,4? Ca testul e verde inchis nuanta 14 decat verde inchis nuanta 17? Cresti cristale Swarowski acolo sau niste creveti? Mai lipseste sa ajungem sa masuram cantitatea de peroxidat de nu mai stiu ce la sutimi, ca la zecimi deja e prea putin... Sincer, o furtuna mult prea mare intr-un paharel asa mic... Daca intra vreunul nou la "coltul incepatorului" si citeste topicul tau, care e mereu "aprins", vrand sa invete una-alta, se ia cu mainile de cap intrebandu-se "Oare ph-ul meu daca scade de la 7,23(3) la 7,22 ce ma fac? Nu imi mor cei doi Xifo? Mai bine baga niste poze, parerea mea...
P.S. Sper ca tonul meu ironic nu te-a suparat, dar trebuia sa imi dau frau gurii spurcate.
|
 |
|
|
@stefan, crede-ma ca nu a iesit mare branza din poza de ansamblu. Sper maine sa iau pestii si helena "ucigasa" de melci, iar duminica sa ma viziteze un coleg forumist, nu spui cine, persoana importanta  cu o "scula" mai buna ca a mea (la pozat). Ce-i drept, le place locatariilor rosiatici in jungla mea, mereu vad la "treaba" minim 12-13 din 20, ceea ce e bine.
@marus, mersi de aprecieri, mai are pana sa se "coaca" musiu acvariul. Evolutia mea nu e nicidecum rapida, la cat suflet si finante am bagat. Doar ca am fost lenes o mare perioada de vreme. Eu ma bucur ca am reusit cat de cat sa le fac clare si sa se vada ok, mai ales creveteii
P.S. Hai, care imi zice ce planta e aia din poza 4...
|
 |
|
|
|
si ultimele doua...
|
 |
|
|
Am promis poze, hai sa le si pun, bune, proaste, atat stie aparatul asta mic (stiu, ma repet, ma lamentez, sunt oleaca frustrat ca nu am aparat d-ala jmecher  ).
Nu am poza de ansamblu, ca nu a iesit niciuna buna. Am asa, in ordine, poza stanga, poza dreapta, poza cararea "dintre ele", poza acea planta de care intrebam ca nu mai tin minte cum ii zicea, poza 2 locatari simpatici (nu stiu cum am reusit acest semi-macro de doi lei, dar se vede cat de cat ceva). 3 aici, 2 in replay-ul urmator (nu stiu de ce pot maxim 3 pe reply...)
L.E. e prima dreapta, apoi stanga, nu stiu cum naiba se asaza ele cum vor... offf
|
 |
|
|
|
Nu te injur stefane, stiu ca daca ma duc sa caut gasesc. Cu timpul e problema...
|
 |
|
|
E, sa vad de unde pot sa iau si io niste helene, ca m-au innebunit comunitarii. Nu e poza in care sa nu apara 2-3, hop si ei. Apropos de poze, mi-am facut timp si am tras vreo 100 cu toate ISO-urile de la 100 la 800, cu toate optiunile de peisaj, prim-plan, automat, iluminare fluorescenta, normala, mai mici, mai mari... de ma doare capul. Logic ca nu au iesit perfecte, dar maine la munca voi selecta 2-3 mai acatarii si poate le si postez  Daca tot vine uichendul sper sa iau si pestii, ca or fi Tetra Black sau altceva, asta e, vedem ce gasesc.
|
 |
|
|
Dragose, ii adun io, da' cati sa adun, frate? Tot apar, tot apar. Aseara admiram unul din creveti, al mai rasarit si mai rosu, care explora mossul de pe o cioata, inconjurat de fo 7-8 pui de comunitari
Deci bottia clar nu bag, ca imi papa crevetii. Sa incerc cum zice antoniot, daca gasesc asa ceva, daca nu, pana mea... cu penseta
Nenea porcu, ma bucur ca iti place, e iiiiiincaaaa la inceput, desi are o luna. Ideea de baza va ramane, cioatele mari cu moss in stanga, cu bolbitis si microsorum si bineinteles tufoaia de anubiasi. Iar in dreapta si in spate, deocamdata le las asa, sa faca tufe, ca saracele cat le-am tot mutat, doar ele stiu. Cioatele le-am mai "impins" in jos, sa nu acopere decorul de fundal. Exista si acea "ruptura" spre mijloc-dreapta care nu a aparut in nicio poza pana acum, dar ma mai retin de la a pune poze, pana nu fac una buna si frumoasa, care sa aiba si locuitori. Idoobitabil ca voi ajunge la ce zici matale, ca asta ne e "meseria", dar deocamdata le las la "macerat", sa apuce si ele sa faca radacini si tufe.
Pe linia din spate se pare ca nu le merge bine, in speta Rotala creste incet, poate am indesit-o prea tare, Limnophila sessiflora nu se indeseste, ci o ia in sus cu frunze destul de rare pe tulpina, didiplis creste incetisor, ludwigia cuba la fel...
Ce creste mai des si mai frumos e HZ-ul, din care tot replantez si "planta salata" ii zic eu, cred ca e WisteriaCabomba difformis, dar varianta aia cu frunze omogene, nu cu frunza "rupta" in mai multe bucati. Of, greu ma fac explicit, o sa pun o poza cu ea diseara, ca nu sunt sigur de la cine o am si cum se cheama.
Dar oricum le-ar merge sau nu, le voi lasa asa pentru moment. Promit o poza buna cat de curand cu ansamblul, sau macar pe bucati.
BBA-ul de pe anubias e doar pe doua frunze mai mari, iar pe altele apar punctulite de negreala, nu multe, dar suficiente (asa, ca pe mainile oamenilor in varsta  ). In rest, face la 3 zile o frunza noua, deci ii merge bine. Multumesc de aprecieri si de idei.
L.E. Am mai cautat si imi seamana cu hygrophila corymbosa ceea ce ziceam eu ca e wisteria difformis...
|
 |
|
|
Frumos rau babanul. In ultima poza mai ales, zici ca e ditamai namila
|
 |
|
|
|
Din cate a citit "baeatu", Bottia nu prea se impaca, cu creveteii, adica mi-ar papa melcii dar imi papa si populatia de rosiatici. Ramane melcul asasin pentru macinarea jegosilor ala maronii de-si spun ei melci comunitari. Alte solutii ?
|
 |
|
|
Are baiatu' creveti in acvariu? Are, fir-ar el sa fie  20 de RCS, cumintei s-au asezat pe cioatele cu muschi si printre "jungla" de Blyxe. Dea domnu' sa le mearga bine, ca i-am tinut cu acomodarea aproape o ora, PH-ul din care au venit find de 7,4-7,6, iar al meu undeva la 6,8-7. Multumiri lui Allex1 pentru noii mei locatari. Poze... la o data ulterioara, sper pana in uichend sa vina si locatarii cei mari. Toate cele bune.
P.S. Alga filamentoasa s-a rarit considerabil. Dar azi am descoperit ceva interesant si scarbos: un fel de limax alb, care se "taraste" pe geam printr-un pseudopod pe care il alungeste, apoi isi trage corpul dupa el (sper ca am fost explicit  ) si ai carei "pui" erau in mijlocul ei, sau in burta ei. Ideea e ca am prins-o, avea cam 1,5 cm lungime si am scos-o. E, in cursul operatiei de prindere si scoatere, puii s-au eliberat (vreo 10-15 cred) si s-au dus in ma-sa prin acvariu... nu am apucat sa fac o poza sau o filmare, ca m-am grabit sa o scot afara cat mai repede. Aveti idee, din descrierea mea, ce naiba era vietatea aia? Ati avut asa ceva?
L.E. Cam ce mananca domnii acestia eco-scheletici rosii si tare curiosi ?
|
 |
|
|
|
|