Message |
|
Azi acvariul a implinit 3 saptamani, asa ca inca de ieri a primit cadou ''bomba'' cu CO2 de la JBL. Dupa aproximativ 24 de ore de la lansare , am o bula cam la 6 secunde. Nu e mult, dar eu sunt multumit pentru ca din difuzor iese un firisor de bule micute care se imprastie prin acvariu, ceea ce e un pic mai mult decat nimic.
O alta veste buna e ca Alternanthera reineckii care isi pierduse toate frunzele, ma rog mai are doar 3, vai de mama lor, decolorate si stravezii, are acum si doua frunzulite noi, in varf, care deja ai 1 cm. Asta inseamna ca e adevarata teoria ca plantele care in ''cresa'' au fost tinute intr-un mediu ecvestru, dupa ce sunt mutate intr-u mediu submers renunta la vechile frunze, pentru a face loc altora noi, adaptate la viata acvatica. O urmaresc in continuare, si renunt pentru moment sa o inlocuiesc.
Pestii sunt bine, au trecut bine peste prima noapte cu aditie de CO2 in acvariu, cei drept a fost destul de mica, inca stau cu ochii pe ei ca pe butelie, sa nu aiba probleme.
|
 |
|
Astazi se pare ca am pierdut o lupta , Althernantera reinecki si-a pierdut aproape in totalitate frunzele, care s-au topit in ultima saptamana. Restul plantelor sunt ok, pestii la fel.
Intrebarea zilei este daca are sens sa mai sper ca din tulpinile ramase sa mai existe sansa sa mai apara frunze noi, atunci cand conditiile din acvariu sa zicem ca s-ar imbunatatii pentru aceasta planta.
Ma gandesc ca dupa perioada de doliu, sa o inlocuiesc cu o Ludwigia repels. Din cate am citit despre ea sunt destul de asemanatoare ca dificultate de crescut, insa poate daca acvariul meu ajunge la maturitate, adica sa termine ciclarea, sa-i cresc si perioada de iluminare care acum este doar de 7 ore, sa pornesc si aditia de CO2, va avea mai multe sanse de acomodare.
Sunt obsedat sa am o planta rosie in acvariu, asa ca nu voi renunta la acest vis al meu.
Astept ceva pareri de la cei care au reusit, poate exista mici secrete vis-a-vis de aceste plante superbe.
|
 |
|
Adica la un volum de doar 25l, tu consumai practic o butelie de 2 kg pe luna ? Esti sigur ca instalatia ta era perfect etansa, mi se pare imens consumul de CO2? Doar nu bagai 5-6 bule pe secunda intr-un acvariu asa mic.
Mai poate vreun coleg forumist sa ne mai dea ceva date despre volumul acvariului pe care il are si consumul aproximativ de CO2 pe luna ?
|
 |
|
Stii cum e, chiar daca iti cumperi un Logan nou, nout, tot te mai uiti oftand dupa cate un Mercedes ce trece vajaind pe langa tine.
Eu unul de exemplu am petrecut toata ziua azi uitandu-ma la clipuri cu si despre lampi cu led super profesionale, pt. acvarii, si cu toate ca poate nu imi voi cumpara asa ceva decat daca voi castiga la loterie, macar am bagat la cap o gramada de informatie despre ele.
Microbul asta e belea , presimt deja ca urmatorul meu acvariu, de minim 125 l , e deja pe linia de productie.
Lasand gluma la o parte, partea buna e ca un reactor extern e o solutie functionala, si pentru un acvariu de peste 100 litrii poate inlocui cu succes un reactor intern care arata dizgratios in interiorul acvariului, fiind al naibii de mare, deci greu de ascuns.
|
 |
|
Mi-am adus aminte unde am vazut ideea de reactor extern combinat cu difuzor ceramic intern. Deruleaza la minutul 8:35. Arata ca un numarator de bule dar eu zic ca e reactor, pentru ca are niste serpentine.
https://youtu.be/WqIMVwPGKks
|
 |
|
Pentru ca am facut rost de un scaunel mic, mic si acum pot sa stau mai comod timp indelungat cu nasul lipit de sticla acvariului am observat totusi ca Alternanthera Reinecki are probleme, adica frunzele de la baza incep sa se topeasca. Un motiv rezonabil ar fi mutarea in acvariul meu neciclat, poate stie cineva mai exact ce macro sau micronutrienti ar putea sa remedieze problema asta , pentru a nu o pierde de tot. Aditia de CO2 va fi posibila abia peste cateva zile, sper sa nu se topeasca de tot pana atunci.
Dupa ce am parasit scaunelul cel mic si am revenit la confortul canapelei, am avut o noua revelatie: daca as monta un reactor CO2, (de tip Taifun, de ala cilindric) la exterior inseriat pe furtunul care intra in acvariu si la capat sa-i montez un difuzor de tip pastila, mic si estetic, instalatia ar fi functionala ?
Adica bulele cele mari, sparte in bule mici in reactor as mai avea suficienta presiune sa iasa si prin difuzorul ceramic ? Nu m-as complica dar sincer mi se pare tare mare, si greu de mascat ditamai reactorul in acvariul de numai 54l.
|
 |
|
Vine si poza din profil
|
 |
|
Astazi am implinit frumoasa varsta de doua saptamani asa ca va mai pun 2 fotografii. Am rezistat destul de ok primelor doua saptamani de ciclare, Limnophila sessiliflora a crescut spectaculos cu vreo 5 cm, probabil si pentru ca e pe centru si are parte de lumina destula.
|
 |
|
Salut colegu'
Suntem cam in aceeasi categorie de greutate, adica acvariul meu are acelasi volum cu al tau, doar ca eu am inceput ciclarea cu vreo 10 zile mai devreme ca tine. Plante tot easy spre medium, asa ca pentru inceput mi-am comandat pe internet o ''bomba'' CO2 de firma, adica un sistem de la JBL. La inceputul saptamanii viitoare ar trebui sa ajunga la mine asa ca te tin la curent cu primele impresii despre acest sistem CO2. Daca incepi experimentul tau cu spray-ul sper sa detaliezi aici cum va decurge. Marea problema la acvariile noastre mici ca volum am inteles ca este pericolul de a influenta PH-ul , facand aditia de CO2 cam necontrolat si marind oxigenarea pe timpul noptii. Cred ca ideal este sa putem regla din temperatura ambientala reactia de producere a CO2-ului, respectiv incalzind recipientul pe timpul zilei (eventual cu ajutorul unui mug pad) si lasand recipientul doar la temperatura camerei pe timpul noptii pentru a mai reduce din puterea reactiei. Asta e in cazul bombei cu CO2, in cazul spray-ului tau cred ca ai o posibilitate de reglaj mai eficienta, putand sa dozezi cantitatea de CO2, pentru ca poti sa o estimezi vazand ce ai sub clopotul tau de sticla. Dupa un timp, facand masuratori vei putea determina cat trebuie sa bagi sub clopot pe timpul noptii pentru a nu oprii de tot producerea de CO2, dar in acelasi timp pentru a nu afecta pestii.
Astept cu interes vesti despre experimentul tau.
Sper ca nu te deranjeaza ca mi-am dat cu parerea in calitatea mea de incepator, probabil cei mai vechi in bransa ma vor corecta daca gresesc cu ceva, insa cum forumul nu e prea activ, eu consider ca orice parere in plus poate fi benefica, bineinteles daca e bazata pe experienta reala a cuiva , se poate invata chiar si din greselile altora.
|
 |
|
Am 4 masculi si 3 femele. Stiu ca regula de aur este sa ai trio, adica raportul sa fie 2 femele la un mascul pentru a nu fi stresate de apetitul sexual al masculilor, dar fata de la petshop asta a prins , asta am primit. Nu am avut acces langa acvariul in care erau, din cauza masurilor de protectie anticovid. Nu conteaza prea mult, la nevoie pot sa mai suplimentez cu vreo 2-3 femele, oricum nu vreau sa ma transform in maternitate. Nu sunt chiar adolescenti, au cu totii in jur de 3 cm, si in ziua de azi oricum varsta inceperii vietii sexuale scade vazand cu ochii, e posibil sa fie la fel si in lumea acvatica. Din ce imi aduc aminte, parca libidoul la pesti creste si odata cu temperatura, atingand apogeul cand temperatura trece un pic de 26 grade, la mine sunt in jur de 25.
|
 |
|
Jurnal de bord , ziua 12.
M-am hotarat sa incep o mica fertilizare. Mai intai am stat si am cugetat si am ajuns la o concluzie. Avand in vedere ca fac scimb de apa in proportie de 10% odata la 2 zile, apa cea noua aduce in acvariu un mic aport de nutrienti, asa ca voi face fertilizarea a doua zi. Deci, ca sa nu ma incurc, in zilele pare voi face schimb de apa (10 - 15%), iar in zilele impare voi face fertilizare. Voi folosi pentru macro un produs JBL, pentru micro Profito de la Easy-life, si carbon lichid tot de la Easy-life. Am inceput cu doze mici, de doar 0,5 ml (imi place teribil sa ma joc de-a doctorul cu seringa  ). Avand in vedere ca acvariul este mediu plantat, lumina este si ea medie, si inca nu am lansat instalatia de CO2 consider ca e de ajuns pentru acest moment. Nici pe viitor nu vreau o crestere prea rapida a plantelor, ma multumesc daca vor avea o culoare sanatoasa, daca voi tine algele la distanta si voi vedea din cand in cand inflorind un anubias.
In alta ordine de idei, in acvariu e pace si liniste, cei 12 locatari (7 guppy si 5 neoni) sunt super ok, zburdalnici si mancaciosi. Am doar cateva mici urme de alge pe geamul din fata, le-am razuit in aceasta dimineata, am inteles ca aparitia lor in timpul perioadei de ciclare e normala. Singurul aspect mai suspect e ca guppy mei nu prea au acel specific comportament sexual. Tin minte ca pe vremuri, la cel mult 2 ore dupa ce aterizau in acvariul meu masculii incepeau deja sa streseze femelele fugarindu-le prin tot acvariul, astia ioc, parca au crescut in curtea bisericii.
|
 |
|
Azi am avut brusc o revelatie. Pentru a monta un filtru extern va trebui sa decupez capacul in zonele unde intra furtunele de in si out, hmmmm chestia asta nu imi place deloc. Pana acum am vazut ca in general se fixeaza pe laterala din dreapta, credeti ca pot sa le montez pe partea din spate ? Daca ii bag un spray bar pe lungime, fluxul de apa intrat va avea la dispozitie doar latimea bazinului care nu e prea mare (doar 30 de cm). Risc sa-mi garboveasca toate plantele, sau din cauza ca voi folosi spray bar forta apei introduse in bazin se va disipa considerabil ? Are cineva genul asta de aranjament in acvariu ?
|
 |
|
Astazi am studiat cateva filtre externe. Imi fac cu ochiul doua modele de la Fluval, adica Fluval 107 sau Fluval 207, si unul de la Oase, adica Oase 250.
Am o intrebare de noob, pentru ca nu am mai avut niciodata un filtru extern. Daca acesta este supradimensionat, cum ar fi Fluval 207 in cazul meu, aspiratia apei din acvariu spre filtru nu este periculoasa pentru pesti ? Adica daca se apropie prea mult nu risca sa ajunga in filtru ?
Comparand filtrul meu intern care are un debit de 300 litri pe ora, cu Fluval 107 care are 550l/h deci aproape dublu, inclin sa cred ca e suficient pentru acvariul meu de 54 litrii. Daca imi aduc minte bine, parca citisem undeva ca filtrul trebuie sa fie capabil sa filtreze de minim 5 ori volumul acvariului intr-o ora. Este vreun posesor de Fluval 107 pe acest forum, care poate sa-mi impartaseasca din experienta sa personala ?
|
 |
|
Revin cu informatii despre cele doua lampi cu led pe care le am montate la acest acvariu.
Prima este cea care a venit in kitul acvariului, este o lampa led Novolux Led 60, de la Juwel, 6500k, 8 Wati, 624 lumeni
Cea de-a doua, adaugata ulterior, este o lampa Aquael Leddy Sun , de la Aquael, 6500k, 6 Wati, 680 lumeni.
Ochiometric mie imi pare a fi mai luminoasa cea de la Juwel, insa exista o diferenta de lungime intre ele, cea de la Juwel fiind cu 50% mai lunga. Pe aceasta am pus-o in spate, iar pe cea de la Aquael in fata.
Comparand cu ce acvarii am mai vazut la viata mea, as inclina sa cred ca la capitolul lumina e oarecum suficient ceea ce am acum, mai ales ca plantele pe care le am acum in acvariu nu au cerinte deosebite in ceea ce priveste iluminatul.
In plus, nu m-am putut stapanii si am comandat si o lampa moonlight, tot de la Aquael, dotata doar cu 4 leduri albastre, pe care am de gand sa o las aprinsa doar vreo 2 ore pe seara pentru a ma desfata un pic vizual. Sper ca nu va influienta in mod negativ aparitia algelor (temperatura de culoare e de 15000k).
|
 |
|
Pietrisul intr-adevar este cam mare, am mers pe ideea ca un pietris prea mic ca dimensiuni sufoca radacinile plantelor, dar se pare ca m-am inselat. Acum e un pic cam tarziu sa-l mai schimb, o sa vad in timp ce o sa fac cu el. La programul de iluminat incerc urmatoarea solutie. Una din lampi este programata sa se aprinda intre orele 9-13 si 17-21, iar cealalta intre 10-12 si 18-20. Sunt obsedat sa mentin algele cat mai la distanta de acvariul meu, stiu ca e o misiune aproape imposibila, dar sunt hotarat sa le fac fata. Legat de instalatia de CO2, avand in vedere ca ce voi monta in prima faza e doar o ''bomba'' de firma, fara posibilitate de oprire pe timpul noptii, m-am gandit ca e bine sa pornesc pe timpul noptii aerarea filtrului pentru a face ca CO2-ul produs de bomba noaptea sa fie evacuat mai repede din acvariu, pentru a nu avea efecte asupra pestilor.Legat de filtrul extern stiu ca e bine sa ai un filtru supradimensionat, dar ce ma ingrijoreaza e daca exista o posibilitate de reglaj a debitului, nu vreau sa am un curent prea puternic in acvariu.
|
 |
|
Too late!!!
Deja am lansat la apa ''corabia''. Am inceput sa tin si un jurnal de bord pe care il puteti gasii la sectiunea jurnale. Astept cu nerabdare sfaturi si polemici, pentru a mai resuscita spiritul cam adormit in ultima vreme al forumului. Imi pare tare rau ca in ziua de azi am ramas atat de putini pasionati ai acestui nobil hobby.
|
 |
|
Stiu ca acum pregatiti pustile pentru a ma executa pentru ca fac ciclarea acvariului cu pestisori in el, dar am fost fortat de imprejurari, aici la mine am intrat in lockdown pentru minim 6 saptamani si toate magazinele au fost inchise cu exceptia celor alimentare, asa ca daca nu cumparam pestii acum cateva zile ma uitam la acvariul gol multa vreme. Asa ca mi-am asumat acest fapt, si voi incerca sa nu-i chinui, dupa 5 zile de la start am ineput sa schimb apa cam in jur de 15% odata la 2 zile. Stiu ca acum incepe productia de amoniac asa ca daca vad cel mai mic semn de alarma la pesti, voi face schimbul de apa zilnic. In alta ordine de idei hardware-ul meu este: Acvariu Juwel 60 adica are 54 litrii net, am suplimentat lumina cu inca o lampa led Aquael de 8w parca, filtrul e cel original, din pacate are doar 2 bureti ca material filtrant, peste cateva zile urmand sa-mi vina si o instalatie CO2 JBL bio 80, pentru incepatori (pentru ca vreau sa vad mai intai ce efect are, si daca pot sa o reglez dupa necesitatile mele). Daca aveti ceva recomandari pentru un filtru extern, mie imi face cu ochiul un sistem OASE 250, dar pare un pic cam scump.
|
 |
|
Salutare , incep astazi la 7 zile dupa lansare jurnalul acvariului meu, astept atat critici cat si sfaturi binevoitoare de la voi, sunt convins ca oricat de mult m-am informat despre acest subiect, comunitatea de pe acest forum e o mina importanta de informatii
Incep cu cateva fotografii, pentru a va arata care au fost pasii facuti de mine pana acum.
|
 |
|
Buna, sunt Corneliu, am 51 ani, am radacinile undeva in Bacau, dar a fost sa fie sa-mi petrec batranetile in inverzita Irlanda. De-a lungul vietii, am cochetat de mai multe ori cu acest hobby numit acvaristica, dar la nivel de amator. Acum, in aceste timpuri cand se pare ca vom petrece in fiecare an cateva luni bune in case, in lockdown din cauza virusului asta pacatos, mi-am zis ca e timpul sa reactivez acest hobby pentru a nu o lua razna de plictiseala. Asa ca mi-am luat un nano, un Juwell 60 si am purces la treaba. Cred ca voi tine un jurnal pentru ca voi avea nevoie de sfaturi pretioase.
|
 |
|
|
|