[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: synergy
Forum Index » Profile for synergy » Messages posted by synergy
Message
Schimb filtru JBL e1902 nou, sigilat, cumparat de la Hornbach: https://www.hornbach.ro/shop/Filtru-exterior-acvariu-JBL-CristalProfi-e1902-greenline/6387051/produs.html
Atentie, are conexiuni de 19/25mm !!!

Schimb cu una din variantele (de preferat noi sau in stare foarte buna) +/- diferenta dupa caz
1. Filtru JBL e1502
2. JBL ProFlora m2003 sau CO2Art Pro-Elite
3. Lampa LED full RGB, lungime 90 cm
Schimb endler guppy cu alte vietuitoare non-vivipare, plante sau accesorii de apa dulce. Eventual donez catre incepatori in ale acvaristicii (exclus Mirciulica). Ma deplasez / asigur transport in Bucuresti si imprejurimi. Nu trimit in tara.
Pestii au fost achizitionati de la Maxi Pet Mihai Bravu pe 19 Aprilie, la pretul de 14 lei bucata. Am achizitionat 4 pesti (2 masculi si 2 femele) cu gandul ca nu se vor inmultii. Acum am peste 50 de pesti, intr-un acvariu de 24 de litrii care este suprapopulat. Vreau sa-i dau pe toti daca se poate, sau macar adultii. Pestii sunt sanatosi si foarte rezistenti, nu mi-a murit niciunul niciodata. Acvariul este setup nou, foarte ingrijit, schimburi regulate de apa.
Ai grija la suprapopulare. Pestii pana la 5 cm au nevoie de 1,5 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un neon de 4 cm are nevoie de 6 Litri de apa, iar 8 neoni de 54 litrii. Acvariul tau are 54 de litrii brut, cam 45 reali (daca vrei sa stii cu exactitate, calculeaza cata apa pui in el). Tine cont ca ai substrat de cativa cm si ca nu l-ai umplut pana sus. Mai ocupara si decorul cu ancora ceva
Tiger barb este o specie omnivora, care mananca atat animale cat si plante. Pentru a le creste imunitatea, este bine sa le oferi o dieta variata. In fond nici noi oamenii, care suntem tot omnivori, nu mancam acelasi meniu in fiecare zi. Tetrazonele prefera hrana vie, care este mai greu de procurat si depozitat. Aici gasesti cateva optiuni: https://www.nevertebrate.ro/acvaristica-apa-dulce-146/hrana-45/hrana-vie-84/. Ai varianta si de hrana "vie" congelata, care de fapt nu mai vie nu e (din pacate animalele nu invie dupa decongelare). Eu am incercat cu artemia congelata si nu am fost multumit, deci nu recomand. https://www.nevertebrate.ro/hrana-congelata-artemia-blister-100g-31484. Mai bine incerci cu legume fierte.

Din gama hrana uscata iti recomand:
1. TetraMin Tropical Flakes http://www.tetra-fish.com/products/nutrition/tetramin-tropical-flakes.aspx
2. Dennerle Complete Gourmet Menu https://www.nevertebrate.ro/hrana-pesti-dennerle-complete-gourmet-menu-100ml-14497
3. Dennerle Neon & Co Booster https://www.nevertebrate.ro/hrana-dennerle-neon-co-booster-100ml-17339
Din ce am citit pe net, programul de lumina trebuie sa fie egal ca durata cu cel de CO2, cu mentiunea ca CO2 porneste cu jumatate de ora inaintea luminii si se opreste cu jumatate de ora inaintea sa opresti lumina. Daca pornesti CO2 inainte, el se acumuleaza si cand pornesti lumina procesul de fotosinteza este la maxim. Daca vrei sa ramai la programul actual de lumina de 6 ore pe zi (2 ore dimineata si 4 ore dupamiaza) atunci ar trebui sa modifici programul de CO2 de la 11 in prezent la 6 ore. Plantele consuma mai mult CO2 cand fac fotosinteza, iar fotosinteza fac cand au lumina.

Dimineata:
10:30-12:30 CO2
11:00-13:00 Lumina

Seara
15:30-20:30 CO2
16:00-21:00 Lumina

In afara de acest program este necesar sa calibrezi ratia de lumina cu cea de CO2. In cazul tau este posibil sa ai BBA de la prea multa lumina (sau spectru neadecvat) sau de la prea putin CO2. Incearca sa maresti concentratia de CO2 si sa imbunatatesti circulatiei apei in jurul plantelor. Ce difuzer de CO2? Posibil sa nu fie eficient si sa nu se dizolve cum trebuie CO2-ul. Incearca sa eviti schimbul de apa care duce la variatii mari de CO2 si implicit la apartia de BBA. Cred ca iti trebuie un "drop-checker" ca sa evaluezi cat de constant este nivelul de CO2 in acvariu. Iar daca vrei ceva profi, trebuie sa te orientezi catre un sistem automat cu PH Controller, care baga CO2 doar cand e nevoie si cat e nevoie (ideal nu-i asa?).

Asteptam pareri si de la acvaristi cu experienta. Eu sunt incepator, dar mi-a placut mult hardscape-ul tau si am vazut ca nu-ti raspunde nimeni... asa ca mi-am permis un sfat. Sa-mi fie cu iertare daca am zis prostii!
Am incheiat ciclarea si am avansat cu setup-ul. Din pacate nu am avut timp sa scriu pe forum, asa ca o fac acum.

1. Ciclarea - mi se pare cea mai neplacuta parte a acvaristicii. Stai si astepti dupa bacteriile alea nenorocite sa-si faca treaba. Te zgaiesti la un acvariu gol si te intrebi oare cum or arata pestii in el. Posibil ca frustrarea asta sa fie specifica doar incepatorilor, care nu au avut pesti deloc sau nu au avut de multi ani si care mor de nerabdare sa vada un pestisor inotand. Va zic ca e al naibii de greu sa stai si sa astepti neputincios, stiind ca pur si simplu nu poti grabi natura sa-si faca treaba. Un rau necesar, care trebuie acceptat cu nervii tari si multa rabdare. Sper ca la urmatorul acvariu (cel mare la care visez) sa nu mai am frustrarea asta, avand ceva pestisori in bazinul mic. Eu va zic sincer ca am rezistat doar 2 saptamani, apoi am bagat pestii si am facut schimburi de apa mai dese in primele zile (vezi mai jos).

2. Pesti - planul era sa cumpar pestii pe rand, sa bag treptat cate 1-2 pe saptamana, etc. Realitatea a fost alta. M-am dus la magazin (Maxi Pet - Mihai Bravu) si am cumparat 10 bucati pesti si 3 plante. Am vrut cu incapatanare 2 specii diferite, desi stiam ca nu am spatiu. Am plecat cu gandul sa cumpar "Microrasbora Galaxy" la sfatul lui Lemon (thanks Lemon) dar din pacate nu aveau. Asa ca am cumparat 6 Rasbora espei si 4 Endleri (2 masculi si 2 femele). Partea buna e ca Endlerii sunt aceeasi culoare cu Rasbora (rosu cu negru) si ca uneori inoata si ei in card cu Rasbora si se vede fantastic. Partea proasta e ca o femela era deja gravida si ca am deja 5 pui. Deci deja am suprapopulat acvariu si ma gandesc la un upgrade.

3. Schimbul de apa - am crezut ca "ciclarea" este cea mai urata parte a acvaristicii, dar am ajuns la concluzia ca schimbul de apa este cel care "te omoara". Ok, eu am inceput cu schimburi de 30% la 4-5 zile, pentru ca aveam impresia ca nu am finalizat complet ciclarea, ca am populat cu 10 pesti dintr-o data, ca pestii nu mananca tot, desi le dau extrem de putina mancare si o singura masa pe zi. La acvariu meu de 24 litrii, in care am efectiv doar 18 litrii de apa, eu shimb undeva la 5-6 litrii. Logistica mi se pare cumplita, desi am cumparat un butoi de platisc de 10 litrii in care scurg apa, am 2 aspiratoare de substrat care nu incap prin decorul hardscape. Cand torn apa proaspata inevitabil deranjez decorul, plantele, ridic particule in suspensie din substrat... nu prea sunt indemanatic. Apa proaspata o pun la "maturat" 2-3 zile in sticle de plastic de 1.5 litrii de la Aqua Carpatica, iar apa provine de la robinet dar trece printr-un filtru Pureal cu 6 stadii de filtrare (e apa pe care o bea toata familia). Ma tot intreb daca are sau nu are rost decantarea ei daca vine din filtru si e fara clor... Sau daca filtru nu omoara si bacteriile benefice (filtru are Carbon si Argint) caz in care poate ar fi mai bine sa pun la decantat apa de la robinet, fara sa mai utilizez filtrul. Poate ma ajutati cu un sfat aici. Oricum, la un acvariu de 200-300 de litrii nu e fezabil sa pun de la acest filtru, ca are debit mic si trebuie multa rabdare sa adun un volum mare de apa. Eu ma tot intreb, cum realizeaza schimbul de apa cei cu acvarii mari si foarte mari, fara sa ude parchetul. Deja am inceput sa studiez proiecte DIY cu schimb la picatura (pentru acvariu mare), pentru ca nu vreau sa car saptamanal galeti de apa prin casa. Asta e munca de salahor! Eu vreau acvariu ca sa ma relaxez privindu-l, nu sa-mi rup spatele carand galeti cu apa. De asta mi-am pus si filtru pentru apa de baut, ca ma saturasem sa car de la supermarket baxuri cu apa.

4. Monitorizarea parametrilor apei - Odata cu pestii, am zis sa cumpar un test de apa. Cand am vazut cat costa un test si cate trebuie sa cumpar... Pai toate costa mai mult decat am dat pe acvariu, accesorii, pesti si plante la un loc! Am vrut sa renunt la teste, dar la recomandarea "profesionistului" din magazin, am cumparat JBL EasyTest 6in1, pe motiv ca el pe asta-l foloseste si e foarte multumit. Eu unul unt foarte dezamagit de produs si sunt convins ca are o marja de eroare de +/-50%. La NO2 si NO3 cica stau bine (a se intelege ca sunt pe verde) insa GH >14d / >250 in ppm si KH la 10-15d, asta dupa cateva zile de la schimbul de apa. De asta am ales sa schimb la 4-5 zile, ca sa mai scada aceste valori care sunt cu rosu. Habar nu am ce inseamna, dar imi e clar ca nu e de bine. E ciudat sa masori ceva in 2 parametrii: verde (bine) si rosu (rau). Aveti idee daca exista si alte variante mai ieftine si mai precise de a testa apa? Acvaristii adevarati dau 300-400 lei pe toate testele alea? Inca un motiv pentru un setup viitor cu schimb la picatura.

5. Alte probleme intampinate
a. Mi-au aparut pui de melci comunitari (am scos 5 pui din acvariu). Singura explicatie e ca plantele cumparate de la Maxi Pet aveau oua de melci. Le-am spalat eu in apa de la robinet cu clor, dar se pare ca nu suficient. O sa-mi iau un melc asasin, care sper sa ma scape de melcii comunitari.
b. Am scos saculetul de carbune activ din filtru. Am adaugat in interiorul buretului grosier un pic de vata de perlon, dar am vazut ca se colmateaza foarte repede (in 1-2 zile). Oare sa renunt la ea?
c. Programul de iluminat este aleatoriu, intre 6-8 ore pe zi, cu pauza de pranz. Nu am ora de ponit-oprit, ci o manevrez cand imi aduc aminte. Am citit pe internet ca trebuie sa existe un program foarte strict de iluminat, acelasi in fiecare zi, ca sa nu se streze pestii. Daca se fac modificari ale programului de iluminat, sa se faca treptat, in pasi mici, de maxim 30 de minute/zi. Asta imi suna clar a priza programabila. Ceva recomandari bun si ieftin? Am realizat ca imi trebuie dupa ce a fost uitata pornita toata noaptea trecuta si am oprit-o de dimineta. Asta inseamna ca pestii au avut o noapte alba. Oare or fi stresati, sau doar obositi? Bine ca nu se duc la serviciu O alta problema e ca pestii Rasbora espei prefera putina lumina, iar plantele au nevoie de lumina. Cum sa impac si capra si varza? Daca plantez si mai rau acvariul saracii nu o sa mai aiba pe unde sa inoate.
d. Am observat ca in pozitia actuala a acvariului, dimineta cand rasare soarele, o raza de soare ajunge pe un colt de acvariu (undeva la 10-15% din suprafata acvariului). Durata e de maxim o ora pana se ridica soarele sus si evident doar in zilele insorite. E grav? Mentionez ca nu am alge, dar nici nu vreau sa am. E chiar atat de rea lumina naturala pentru o perioada extrem de scurta?
e. Rasbora espei nu prea mananca. Le-am dat si granule si fulgi, am cumparat si hrana vie congelata. Ocazional ciugulesc si ei cate ceva, dar mananca extrem de putin in comparatie cu endlers, care baga si alge intre mese. Nu vreau sa fac mizerie in acvariu cu mancare (si asa mi se inmultesc melcii in exces) dar nici nu vreau sa-i infometez pe saracii Rasbora. Asa mananca ei mai putini sau inca sunt timizi? Am inteles ca o zi pe saptamana trebuie sa nu dam deloc de mancare la pesti (un fel de post negru, fara dezlegare la peste ). In rest sunt vioi si jucasi, mai ales dupa schimbul de apa. Le place sa inoate contra curentului. Nu au compartament de pesti bolnavi, insa mananca extrem de putin: 1-2 inghituri per masa care e odata pe zi in cursul saptamanii si de 2 ori pe zi in weekend. Lunea postesc!

Cam atat deocamdata. Inca acumulez cunostinte despre acvaristica. Nu pare complicat asa complicat... daca intelegi cateva reguli de baza. Insa e ceva de studiat... Aviz noilor veniti

Foarte frumos!
Din poza pare mascul. Iti recomand sa te intorci cu el la magazin si sa-l schimbi cu o femela.
https://www.wikihow.com/Determine-the-Sex-of-a-Betta-Fish

Eu zic sa-ti alegi singura pestele si sa nu te mai increzi in cei de la Pet Shop. Ei vor sa vanda si pentru asta sunt dispusi sa minta. In general ei nu tin femele, pentru ca se vand mai greu (fiind mai urate, sunt mai putin cerute).
Mai am o intrebare: cineva mi-a recomandat sa pun un singur peste in acvariu, care va ajuta la ciclarea acvariului. Unul rezistent, gen zebra... Ce parere aveti? Eu nu vad cum ar ajuta dar nici nu gasesc argumente contra.

Cu ocazia asta am inceput sa ma gandesc si la faptul ca va trebui sa populez acvariul si ... am inceput sa plang. Fiind atat de mic (24 litrii brut, 18 litrii net) dimensiuni 40 x 25 x 24 cm, practic nu gasesc nicio varianta viabila.

Am analizat urmatoarele specii:
1. Betta splendes - incap maxim 2 - e un peste bibelou, mult prea static pentru gustul meu, iar amenajarea actuala nu i se potriveste deloc
2. Dwarf corydoras (cory pitic) - populatie minima de 8, volum de apa minim 50 litrii, lungime minima acvariu 60 cm
3. Neon tetra - populatie minima de 10, volum de apa minim 100 litrii, lungime minima acvariu 80 cm. In plus astia s-ar putea sa sara si eu nu am capac la acvariu
4. Guppy sau Endler's Guppy, doar masculi pentru a nu se inmultii - populatie minima de 4, volum de apa minim 45 litrii, lungime minima acvariu 50 cm.
5. Gourami pitic - populatie minima de 2, volum de apa minim 50 litrii, lungime minima acvariu 60 cm.
6. Creveti - trebuie filtru special, al meu are gauri mari si ii va trage pe creveti in filtru. Daca pun burete din acela rotund, imi va ocupa jumatate din acvariu, care si asa e prea mic...

Eu nu inteleg de ce exista acvarii nano, pentru ca practic sunt inutile. Probabil ca o sa suprapopulez si o sa schimb apa de 2 ori pe saptamana, ca nu stiu ce altceva sa fac. Ma gandesc la 2 cory, 2 guppy masculi si 4 neoni, pusi treptat (cate 2 pe saptamana). Cory si neoni sunt mai sensibili deci trebuie pusi in acvariu gata ciclat, matur. Asa ca o sa incep cu guppy... Daca aveti alte idei, va rog sa ma ajutati.

Va reamintesc ca acesta este un acvariu "scoala", pe care vreau sa invat si sa pun in practica cat mai multe lucruri din cele citite. Am de gand ca in 2-3 luni sa-mi fac un acvariu de 200 litrii (am deja filtru si strang bani pentru sistemul de CO2). Deja am facut o multime de greseli din care am invatat enorm. Si inca mai invat...
Din pacate comanda de filtru a intarziat o saptama... si astfel am aflat din experienta ca nu poti cicla un acvariu fara filtru. Apa a devenit cetoasa dupa 2-3 zile si desi am schimbat 50% din apa, au inceput sa apara broboane negre la suprafata iar pe plante o panza ca de paianjen. Toate plantele au murit, inclusiv cei doi melci "Neritina Zebra". Asa ca nu am avut de ales, decat sa o iau de la capat. Sambata am scos toata apa din acvariu (mai putin cea din substrat), am scos toate decoratiunile, le-am spalat bine, am scos toate plantele putrezite... practic tot in afara de substratul JBL AquaBasis. Am scos inclusiv stratul de pietris de deasupra pe care l-am spalat bine. Am refacut complet hardscape-ul (de data asta am pus totul pe mijloc ca sa pot curata mai bine geamurile laterale). Am montat tehnica cumparata si anume:
1. Filtru extern acvariu Boyu EF-05 - a venit standard cu burete (filtrare mecanica) + carbon activ (filtrare chimica) + siporax (filtrare biologica). Am mutat saculetul de carbon in gaura de la burete (care la modelul superior e ocupat de lampa UV) si am adaugat spartura de lava (circa 150 g)
2. Incalzitor acvariu 25w cu termostat Eco Aquarium Heater
3. Lampa acvariu Aqua Zonic Clamping Lamp 11 W - spectru 6500k

Linkuri produse cumparate:
https://www.aquariumprest.ro/filtre-externe-acvariu/filtru-extern-acvariu-boyu-ef-05.html
https://www.aquariumprest.ro/medii-filtrante-acvariu/spartura-de-lava-acvariu-classica-300-gr.html
https://www.aquariumprest.ro/incalzitor-acvariu/incalzitor-acvariu-25w-cu-termostat-eco-aquarium-heater.html
https://www.aquariumprest.ro/sisteme-de-iluminare-lampi/lampa-acvariu-aqua-zonic-clamping-lamp-11-w-culoare-neagra.html

Sambata am pus apa in acvariu (de la robinet, nedeclorinata, asa cum vine de la Apa Nova) si am montat filtrul + incalzitorul pe care le-am pornit. Duminica am fost in piata la Obor de unde am cumparat cateva plante: Ludwigia, Limnophila, Eleocharis acicularis si ceva Java moss. Am cumparat si bacterii de ciclare:
a. JBL filter start - l-am turnat pe tot in apa din acvariu
b. 1 capsula de Microbac - am varsat continutul direct in filtru

De sambata filtrul merge neintrerupt, iar lumina merge circa 6 ore pe zi (2 ore dimineata si 4 ore seara). Nu am facut schimburi de apa pana acum. Azi este ziua 5, apa este clara, fara mucus, fara nimic. Am un singur melc de substrat, capatat odata cu plantele (era ascuns printre plante si l-am lasat in pace). Nu stiu ce sa fac mai departe. Tropica recomanda schimb de apa de 50% in ziua 3 si 7. Alti colegi de pe forum recomanda sa nu se schimbe apa in perioada de ciclare. Ce se intampla cu bacteriile puse, daca schimb apa? Se pierd? Cand sa fac schimbul de apa si ce cantitate, avand in vedere ca la reamenajare am masurat apa pusa si am fost surprins sa vad ca am pus doar 14 litrii, exceptie apa din substrat pe care nu am scos-o si pe care nu am cum s-o masor (estimez un 4-5 litrii).

Poze:
Silviu Man wrote:Te complici inutil. Amenajeaza acvariul, partea de hardscape. Apoi lasa-l pe intuneric cu filtrul pornit 3-4 saptamini. Apoi il golesti, il plantezi si aia e. Sau aplici metoda Tropica 90 days. Cauta pe net. Cind am timp, in acvarii fac dry start si Tropica 90.
Te referi la ce scrie aici? https://tropica.com/en/guide/get-the-right-start/tropica-90-days-app/
Liniste22 wrote:
synergy wrote:
......Mi-au zis ca in 3 saptamani e gata, cu tot cu stand, capac si sistem de iluminare. Si costa cam 3000 de lei...
pana atunci ma distrez cu asta, ca sa mai invat "d-ale acvaristicii".


Imi cer scuze, ceva nu se leaga.... 3.000 ron pe un bazin de 200 l, stand capac si sistem iluminare (nu comentez) dar nu dai 40-50 ron pe un filtru intern mic sau hang on, aquael fzn nano de exemplu? Succes la invatat

Da, ai si tu dreptate... am comandat la Aquarium Prest:
- Lampa acvariu Aqua Zonic Clamping Lamp 11 W
- Filtru intern acvariu mic Evo Baby Submersible Filter
O sa tin acvariu ca pe un Nano, deci va trebui sa-l ciclez cumva, cu filtul "Evo Baby". Am decis sa bag filtru JBL e1502 la loc in cutie. O sa-l pun in functiune pe acvariul mare, cand va veni vremea lui.
Berea wrote:Nu merge nici pt ciclarea filtrului? Am vazut o gramada de filmulete cu ciclare in galeti

Eu ma gandeam ca in loc de galeata, sa cumpar un butoi de plastic, ca cele pentru pus varza la murat. Si sa-l ciclez in butoi A mai facut cineva asta?
Ma gandeam ca o sa astept 3-4 saptamani pana vine acvariul de 200 litrii, apoi inca 3-4 saptamani ciclarea, apoi pestii nu pot fi introdusi toti odata si tot asa. Vine vara plec in vacanta... si o sa am un acvariu complet abia in septembrie.
Imi doream sa fac ciclarea filtrului in paralel cu constructia acvariului... daca se poate si daca e recomandat.
scorpionul wrote:sper ca nu ai de gand sa ciclezi cu 1502? Ca nu o sa mai ai apa in acvariul mic. Cauta neaparat un filtru pentru asta mic altfel o sa se imputa apa

Nu vreau sa mai bag bani in asta mic. Ar trebui sa cumpar urgent atat filtru mic cat si o lampa. Prefer sa mai astept si sa comand la Aquadec un acvariu de 200 de litrii. Mi-au zis ca in 3 saptamani e gata, cu tot cu stand, capac si sistem de iluminare. Si costa cam 3000 de lei...
pana atunci ma distrez cu asta, ca sa mai invat "d-ale acvaristicii". Daca nu pot cicla 1502 cu acest acvariu, atunci o sa schimb apa la 2 zile, cat sa traiasca plantele (desi ma indoesc ca o sa traiasca fara lumina artificiala, dar vedem).
Am vrut sa vad cat de greu este sa amenajezi un acvariu mic. Am intampinat o multime de probleme:
- am realizat ca nu stiu sa plantez. Nu mi-a iesit deloc ca pe youtube. Plantele nu vroiau sa ramana in substrat, nu se agatau de pietre sau lemn, practic nu vroiau nimic din ce vroiam eu
- nu am reusit sa desfac "vata" de pe radacini. Am rupt planta in bucati-bucatele inclusiv radacinile. Apoi toate pluteau pe la suprafata si erau prea mici pentru a mai putea fi plantate
- habar nu am ce plante am luat si deci nu stiu daca se hranesc din substrat sau din apa
- odata cu plantele m-am molipsit cu un "Tubifex" bine ascuns printre radacini. L-am vazut cand deja era prea tarizu. Acum e in acvariu. Face ceva rau? Musca?
- buturugile pluteau veselie mare... stiu ca trebuia sa le tin in apa o saptaman, dar explica-i unui copil de 9 ani sa aiba rabdare. El deja vrea pesti in acavriu Nu intelege partea cu ciclarea. Sincer sa fiu, nici eu nu o inteleg. Am citit de 3 ori ciclul azotului, dar tot nu inteleg procesul bo-chimic din spate. Asa ca o sa iau totul ca pe o axioma
- am pus o punga de substrat fertilizant JBL AquaBasis 5 litrii, care era rupta si nu am putut s-o mai returnez la Hornbach. Da, am pus-o pe toata... sa fie! Ca asa am vazut eu pe youtube Va imaginati 5 litrii de substrat fertilizant in acvariu de 24 de litrii? Unde mai pui ca am pus 3 pietre si 3 buturugi... Ma intreb cum de a mai avut loc apa si cata apa am de fapt in acvariu
- am realizat ca nu mai am substrat inert, intrucat am returnat punga de JBL Manado. Am pus niste pietris ce zacea prin curte intr-un sac, pietris pe care l-am spalat foarte foarte bine la cismea. Nu l-am fiert ca nu ma lasa nevasta sa folosesc oala de ciorba la fiert pietris. Si nici nu am insistat
- dupa 48 de ore am schimbat 80% din apa pentru ca incepuse sa miroasa a balta in sufragerie. Asa am realizat ca e complicat si cu schimbarea apei. Am folosit un aspirator de substrat JBL AquaEx cu amorsare "usoara". Atat de usor a fost, incat am varsat apa pe jos si am stricat substratul si tot decorul, inclusiv am deranjat plantele care abia se tineau in substrat. Deja ma gandesc la o micro pompa submersibila cu care sa fac schimbul saptamanal de lichid. La acvariu mare de 200 de litrii va trebui sa scot 40 de litrii de apa/saptamana (ma gandesc sa-mi cumpar un butoi de plastic, cum sunt cele pentru muraturi, in care sa pot scoate apa). Chiar ma intreb altii cum fac, ca usor nu mi se pare...
- am realizat ca am mult praf in camera si ca trebuie sa pun capac la acvariul mare. Alternativa ar fi un surface skimmer. Sau poate ambele...
Per total a fost o experienta interesanta. Incerc sa invat din greseli. Oricat citesc pe forum si ma uit pe youtube, viata bate filmul. Trebuie sa pun mana sa fac ca sa vad cum se face... Este o intrega aventura aventura sa ai grija de acvariu
Asa arata acum:
Am returnat la Hornbach, punctele 1,2,5,6, mai putin o punga de JBL AquaBasis pe care am reusit s-o rup la transport. Mi-am luat in schimb de la Hornbach un acvariu mic de 24 de litrii, pe care sa-l am de rezerva (eventual pt carantina sau maternitate).
Avand in casa un acvariu, plante, substrat si decoratiuni + 1 copil de 9 ani nerabdator, mi-am luat inima-n dinti si am pus apa in acvariu. Acum ma gandesc la ce urmeaza... Trebuie sa-l ciclez, nu? Continuam discutia aici:http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45804.page
paradoxx wrote:la sticla de 10 te puteai duce linistit pana la 300l.(bineinteles cu costurile aferente)

Din pacate am o restrictie de spatiu... lungimea poate fi maxim 100 de cm. Si nu am vrut sa para inghesuit, la limita, asa am ales 90 cm. Latimea si inaltimea au venit de la sine, conditionate de lungime.
Am un acvariu de 24 de litrii (20 utili) pe care l-am amenajat temporar (pentru o luna), pana imi cumpar acvariul mult visat de 200 de litrii. Am cumparat deja filtru extern JBL CristalProfi e1502 greenline, pentru acvariul mare.
Intrebarile mele sunt:
1. Pot cicla filtrul in acvariul mic, ca sa scurtez durata de ciclare a acvariului mare?
2. Ce se cicleaza de fapt, acvariul sau filtrul? Am inteles ca bacteriile benefice stau in buretii filtrului...
3. Nu e prea mic acvariul pentru un astfel de filtru? Am cum sa reduc debitul la iesire?
4. Am inteles ca nu conteaza volumul apei in ciclul azotului si ca teoretic as putea face ciclarea si intr-o galeata de 10 litrii. Daca se poate intr-o galeata, de ce nu s-ar putea intr-un acvariu de 20 litrii?
5. Ce material filtrant sa pun in sertarasele cu bureti si in ce ordine? Nu inteleg nimc din poza de la JBL. Vine cu 3 sertare, primele 2 de sus au cate 2 bureti (deci max 4 materiale filtrante), cel de jos e cu MicroMec. In poza sunt prezentate 6 materiale filtrante. Oare trebuie sa umblu si la sertarul de la motor, cel cu grilaj?
Ma tot intreb de ce nu au pus in pachet toate materialele filtrante asa cum sunt necesare si trebuie eu sa rezolv ghicitori din astea complicate

Am returnat acvariul la Hornbach dupa 2 zile si am luat un acvariu mic de 24 de litrii pe care sa-l folosesc pe post carantina/maternitate sau in caz de urgenta sa am unde sa mut temporar pestii.
Motivul returului: grosimea sticlei de doar 6 mm si feedback primit de la posesori precum ca "face burta" si "si pe laterale siliconul este prea intins ". Fricos din fire si citind pe acest forum "p???niile" altor colegi, am decis sa iau cel mai safe acvariu posibil. Voi comanda zilele astea la Aquadec, un acvariu de 200 de litrii din sticla de 10 mm, pe dimensiuni 90x45x50 cm (fara intarituri care sa strice estetica unui acvariu). Din pacate zicala "dai un ban dar stii ca face" se aplica si in cazul acvariilor. Un acvariu scump iti ofera siguranta si intotdeauna va fi mai bun decat unul ieftin. Sfat pentru incepatori: nu va bucurati la pret! Un pret mic poate sa ascunda o calitate indoielnica.

Offtopic: Din nerabdare am amenajat acvariul de 24 de litrii, pe care l-am umplut complet cu apa si l-am pus pe mobila din living room. Toata noaptea am visat ca s-a spart acvariul, ca imi curge apa, ca s-a umflat mobila si parchetul, etc. M-am trezit de 3 ori si m-am dus sa verific "ce face acvariul". Evident ca totul era ok. Am realizat ca nu pot trai cu un asemenea stres la un acvariu de 200 de litrii, daca am reactionat asa la unul de 24 de litrii. De aceea pentru mine pretul acvariului nu va conta, atata timp cat voi putea dormii linistit. Stiu ca sunt putin paranoic... dar asta e firea mea. Apropo, v-ati gandit cum se comporta acvariul vostru in cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter? Eu stau la casa si am toata mobila prinsa in perete, anti-seismic. Ma tot intreb cum sa fac in cazul acvariului, ce balans va face apa si daca e posibil sa cada de pe stand. Puteti afla raspunsul aici:


 
Forum Index » Profile for synergy » Messages posted by synergy
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com