[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: blorin
Forum Index » Profile for blorin » Messages posted by blorin
Message
Multumesc pentru info.
Am curatat mecanic tot ce era atins de chestia maron - piatra, lemnul si frunzele, schimb apa mai des si o las mai usor cu lumina.

Vad eu ce se intampla...
Uite o poza mai relevanta (dupa parerea mea).
Salutare tuturor!

De la o vreme am observat ca pe piatra de decor si pe frunzele plantelor a aparut o chestie maro, cu perisori... ca în fotografie.
Fiica-mea e încântata ca arata ca pe fundul marii, însa cred ca nu e chiar ok. Banuiesc ca e o alga, care încet-încet populeaza tot acvariul.

Schimb apa la 3-4 zile, cam 40% din apa. Nu mai pun nutrienti, pestii primesc mâncare 6 zile pe saptamana, o singura data pe zi. Lumina 5 ore/zi.
Cam multi pesti pentru volumul acvariului, stiu, dar ar fi pustiu doar cu 6 pesti (acum sunt 14 neoni si 3 sanitari).
În plus, pe fundul acvariului - de fapt în partea de jos a sticlei, sub nisip, a aparut o chestie verde, care sta acolo, deocamdata.

Ce ma sfatuiti sa fac?
A intrat o cutie de 250ml de SubstratPro.
Azi am mai eliberat spatiul, 7 dintre neoni mutandu-se la alta adresa.
Am schimbat materialul filtrant din cartusele cu care a venit filtrul intern (burete albastru, carbune activ si filtru mecanic - pasla) cu EHEIM Substrat Pro (3 cartuse) si unul cu sferele ceramice.
Pentru plante am inceput sa adaug Ferropol, poate se schimba ceva in starea lor de sanatate...

Apa e mult mai limpede dupa schimbarea apei - tot cam 40%.
O parte din neonii mei si-au gasit adapost. Asa ca, deocamdata, ”sesiunea” se inchide.
Salut!
Am continuat schimburile de apa si curatarea substratului cu mare atentie si rezultatul deja se vede!
Apa e muuuult mai limpede iar pestii mult mai activi.

In poze se poate vedea, totusi, ca plantelor nu le merge prea bine... ruginesc frunzele, mai ales Anubias Nana care se ofileste parca. Si arata atat de bine pe lemnul de mangrova.

(Faceti abstractie de sticla care trebuie curatata, maine e ziua de cleaning!)
Am priceput, foarte bine schematizata si usor de inteles povestea circuitului azotului. Multumesc!

Dar, daca nu spal filtrele, nu se colmateaza cu jegul ala alunecos care e peste tot? Sa nu-mi spui ca tocmai acolo sunt bacteriile....!
Toate elementele filtrului si ale pompei sunt pline de ”mucus”, inclusiv tubul care iese din pompa, ca nici nu mai trece apa prin el cum trebuie. Daca le spal in apa scoasa din acvariu e mai bine?

Oricum, continuam atunci cu schimburile de apa, la doua/trei zile, inca o luna - ca doar nu ma doare mana sa schimb apa. Peste o luna mai vedem. Pana atunci poate mai scap de neoni, reduc mancarea, scot toate reziduurile cu aspiratorul...deci mergem inainte!
La finalul lunii care incepe acum poate ma bag la o analiza a apei - daca nu e complicat de facut.
OK, am inteles cam ce mai am de facut:

In weekend trec pe la Hornbach sa cumpar Siporax Mini, sa pun in compartimentele filtrului. Las compartimentul cu bilutele ceramice si in loc de carbune si ”buretele” albastru pun Siporax.

De nevoie am schimbat ultima oara apa la trei zile si a fost ok, nu s-a mai tulburat. Mai schimb la doua zile pana in weekend, apoi trec la trei zile, sa vad cum e; dupa una-doua saptamani trec la patru, s.a.m.d. E bine asa?

Colantarea e absolut necesara? Fereastra e spre nord, soarele nu bate niciodata in camera, iar venirea toamnei oricum duce la scaderea tot mai mult a luminii din camera. Ce spui?
Oricum, da-mi ceva informatii, despre ce este vorba?
Vad ca sfaturile primite au efect! Tx MSI pentru rabdare - la ora târzie la care m-ai asistat!

Apa s-a limpezit semnificativ dupa ce am redus portia de mâncare - o singura data pe zi. Am primit un aspirator de substrat cu care pot curata mult mai bine mizeriile care se aduna, fac schimb de apa la doua zile si pâna acum totul (re)arata super. În plus, neonii au o pofta de mâncare grozava asa, cu post, nu se mai îmbie...

Cam cât timp trebuie sa mai schimb apa tot la doua zile, cum îmi dau seama daca ciclarea e finalizata sau nu (au trecut mai mult de patru saptamâni de la momentul activarii acvariului)?


Mai putina lumina, dar nu cred ca ai foarte multa. Daca acvariu este expus la lumina naturala, atunci este o problema. (expus in mod direct, aproape de ferastra sau pica lumina chiar pe el).



Aici cred ca este o problema... acvariul e intr-o camera foarte luminoasa, cu ferestre peste tot si este asezat chiar langa o fereastra mare (adevarat, umbrit de o planta decorativa).

Foarte multumesc pentru sfaturi si incurajare!

Daca tot nu dormi (nici tu) la ora asta, mai arunc o problema: filtrul cu care a venit echipat acvariul are patru medii filtrante: vata, carbune activ, un fel de burete din plastic (albastru) si inele ceramice.
Pe cel de vata il spal (dar ar trebui spalat in apa scoasa din acvariu sau la robinet?) si il schimb saptamanal (cum scrie pe instructiuni).
Cel de carbune activ am citit pe forum ca trebuie folosit doar dupa tratamente, altfel se inlocuieste cu altceva. Asa e? Cu ce fel de material de filtrare sa il inlocuiesc?
Cel albastru l-am curatat la robinet dar o voi face in apa scoasa din acvariu; pe cel cu inele ceramice la fel?
Cred ca sunt mai degraba granule ramase pe frunze... Plutesc pe suprafata, apoi se scufunda pe unde le duce miscarea apei.

Cu algele ce pot face?
Suna incurajator, de maine intra in post.

Ceea ce se vede pe frunze sunt alge?
Dac? tot am primit cadou acvariul, cu tot cu o gasca de 21 de neoni, la 28litri de apa, trebuie sa mai micsorez septelul! Asadar, daca cineva din Timisoara vrea sa preia din ei, sunt disponibili 1, 2, ...5, ... maximum 10.
Salutare tuturor!

Dupa o luna de la început acvariul supravietuieste, însa nu merge asa cum cred ca ar trebui...

Status la patru saptamâni de la pornire (ciclare cu pesti multi inside):
- apa e aproape mereu tulbure sau foarte tulbure; asta în conditiile în care zilnic sau maximum la doua zile schimb cam 12-13 litri de apa (din 29 total); în primele zile a fost foarte limpede, însa dupa circa o saptamâna s-a schimbat complet situatia
- pestii se tot aduna gramada la suprafata, parca vor sa respire (asta când schimb apa la doua zile)
- pe plante, pe peretii acvariului, pe piatra se depune o chestie lipicios/alunecoasa, pe care trebuie sa o spal mereu
- pestii sunt tot atâtia câti au fost la început, adica suprapopulatie de neoni - dar nu stiu cum sa mai scap de ei...
- o parte din plantele adaugate la upgrade s-au topit efectiv - radacinile gazonului din partea din fata, Lilaeopsis, s-au facut muci si a trebuit tot scos si aruncat
- dupa ce apa s-a tulburat într-un mare fel de pe o zi pe alta am scos radacina, banuind ca este vinovata (am încercat sa elimin câte ceva, pentru a stabiliza acvariul); acum o voi tine mai mult în apa si la final o voi fierbe, sper sa mearga pentru ca îmi place tare mult cu arata în apa
- celelalte plante (cele din spate) au crescut aproape dublu fata de cât erau acum doua saptamâni
- Anubias Nane e relativ OK, însa se pateaza frunzele, devin aproape ruginii
- pestii sunf foarte activi, par veseli (chiar daca nici unul nu zâmbeste )
- în filtre se aduna foarte multa mizerie: filtrul alb, din vata îl spal dupa o saptamâna si l-am schimbat deja dupa doua pe cel original. Filtrul din carbune si pe cel albastru le-am clatit cu apa, la fel pompa si accesoriile. Filtrul cu inele din ceramica nu l-am curatat, am citit ca pe el se formeaza bacteriile, asa e?

Pun Aqua Safe la fiecare schimb de apa (statuta minimum 24 ore), am mai pus Denitrol, dar nu am mai pus în ultima vreme. Nu stiu daca sa mai adaug Ferropol pentru plante, daca tot cresc in ritmul asta.

Mâncare le dau dimineata si seara, granule pentru pesti mici (JBL GranoMix mini) si fulgi (JBL Novo Color). În ultimele zile nu mai par atât de entuziasmati de mâncare, se cam dau pe lânga...

Temperatura apei e 25-26C.

Lumina merge cu prgramator (lampa cu LED), cam 4,5 ore pe zi.

Sâmbata ma gândesc sa fac o curetenie generala, sa scot pestii în alt vas (în apa lor) sa curat acvariul de mizerie, sa curat nisipul (daca e cazul îl scot si îl spal!) si sa schimb cam 50% din apa.

Gresesc undeva? E ceva ce trebuie sa fac în plus?

Si mai am doua dubii:
- sa schimb nisipul cu unul cu granulatie mai mare? cel existent e destul de fin, e greu de curatat - este tras de pompa cu care scot apa odata cu mizeriile de pe fund
- plantelor pe care le am le trebuie un substrat, trebuie sa stea cu radacinile pe afara, nu stiu exact cum e mai bine?



Dupa o saptamana, totul pare ok. Am schimbat apa la fiecare doua zile, cu adaos de Aqua Safe si Denitrol.
Azi am refacut ambientul, am pus radacinile, am adaugat doua plante noi, Echinodorus si Echinodorus Bleheri, in locul mararului, care crescuse pana la suprafata. La sfatul primit de la Hornbach, am adaugat o doza de Ferropol, pentru plante.
Am spalat filtrele si pompa, cel din plastic si cel asemanator cu vata.

Pestii sunt toti, happy, asteapta mancarea stand stol, iar sanitarul face ture de nebun prin apa.

Continuam tot asa inca o saptamana, insa dupa aceea nu stiu ce fac, ca plecam in concediu... Ce ar trebui sa asigur - minim - in saptamana lipsa?
Am facut primul schimb de apa, cam 30% din total...apa era limpede, insa capatase miros; e normal?
Am adaugat apa statuta, 24 ore, in care am pus si o parte din doza de Aqua Safe. In acvariu am adaugat si Denitrol, cam 13 ml, doza de ”instalatie noua”, asa cum e descrisa in prospect.
Am scos scoicile, pietrele negre (care aveau origine obscura), am eliminat plantele non-acvatice, am scos o parte din marar si am adaugat doua plante noi, mai mici - Lilaeopsis ?i Anubias Nane.
Am pus la muiat doua radacini de mangrova, pe care le pregatesc pentru o redecorare a acvariului.

Deocamdata las toti pestii in card, sper sa supravietuiasca cei mai puternici. Nu gasesc cui sa-i dau si mi-e mila sa-i asomez...

Asa arata acum, parca mai luminos:


Am pregatit apa, statuta 24 ore, am achizitionat - la sfatul celor de la petshop - Denitrol si Aqua Safe.
Acum...ce pun prima oara in apa de schimb? Aqua Safe?
Dupa aceea, in apa din acvariu (cu locatari cu tot) adaug Denitrol?
Foarte multumesc pentru sfaturi!

Sintetizand:
1. scap de jumatate de card de neoni (daca sunt doritori in Timisoara, ii fac cadou)
2. scap de scoici
3. verific piatra alba (e luata tot din Hornbach...) si, eventual, o arunc, impreuna cu cea neagra cu alb (care e adusa de la Mediterana de fiica-mea)
4. scot plantele din fata si le inlocuiesc cu altele mai mici, mai ”covor”, pentru nanoacvarii si bune la ciclare (aici ma voi baza pe un sfat de la petshop, sper sa gasesc asa ceva)
5. scot si o parte din cele de tip ”marar”
6. schimb apa cu alta tinuta la aerisit 24 ore, la fiecare doua zile
7. adaug biostartere (vad ce gasesc prin petshop) si CO2 lichid
8. mai scot din nisip, cred ca e prea mult, mai ales in partea din fata a acvariului sau il mut mai in spate

Ce nu am aflat, inca:
1. pun sau nu pompa de aer
2. trebuie asigurata o temperatura fixa sau e suficienta temperatura din prezent 24-25C?
3. cum trebuie ajustata viteza pompei de la filtru

Mai forez dupa informatii, e foarte interesant tot ce gasesc, incat sa asigur conditii cat mai bune locatarilor din acvariu!
 
Forum Index » Profile for blorin » Messages posted by blorin
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com